PARTNER SERWISU
tbuhveha
91 92 93 94 95
krewa
PREMIUM
1 363
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 30 stycznia 2024 16:54:20 przy kursie: 13,90 zł
A na czym polega przekręt?

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 30 stycznia 2024 17:26:07 przy kursie: 13,90 zł
baks napisał(a):
Dla mnie nie ma znaczenia czy Zarząd to 2 czy cztery osoby.
W spółce jest 19 osób i czy produkcja to 15 czy 17 bez różnicy.

4 etaty to już odczuwalna różnica w kosztach przy ograniczonym budżecie, na Prezesa to ty sie nie nadajesz, chyba że w 11Bit gdzie na koszty nikt nie patrzy

baks napisał(a):
12 DLC + płatny nie zrobi 4-5 osób. Tak samo 10-12 osób nie zrobi nowej gry - no chyba, że przeglądarkową.

mylisz się jest wiele przykładów z naszego podwórka że mały zespół zrobi bardzo dobry produkt

baks napisał(a):
Jeśli chcesz podyskutować o wielkościach zespołów potrzebnych do produkcji to podaję Ci przykład który znam najlepiej aktualnie zespoły w 11bit liczą 80 i 2x50 osób i produkcja gier trwa co najmniej 5-6 lat.

i efektem ich grzania stołków i picia kawy są olbrzymie koszty działalności a nagrodę otrzymasz za ten stan już niedługo, chętnie poczytam wasze lamenty w innym wątku

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 30 stycznia 2024 17:33:59 przy kursie: 13,90 zł
krewa napisał(a):
A na czym polega przekręt?

Pisanie, że Inbincible to hit.
Ty też uważasz go za hit ?.....
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

baks
152
Wysłane: 30 stycznia 2024 17:48:19 przy kursie: 13,90 zł
GRAF78 napisał(a):

i efektem ich grzania stołków i picia kawy są olbrzymie koszty działalności a nagrodę otrzymasz za ten stan już niedługo, chętnie poczytam wasze lamenty w innym wątku

ST przepalił 15-17mln przy produkcji 8 razy więcej niż TWOM. Może porównasz przychody z tych gier. Nie pisz o longsellerze bo TWOM także bardzo długo się sprzedawał.

Różnica jest taka, że żadna z gier Bitów nie poniosła porażki na premierze. Kiedyś słabo wypadła franczyza Beatcop a teraz Invincible.
Moderator:
...

Łaska inwestora na pstrym koniu jeździ.
Moderator:
...
Na pewno będzie po premierach na koniec 2025 a nawet po FP2 lepiej niż tutaj.Koń a może Lem na razie padł choć jeszcze "dycha".
Życzę bardziej udanego kolejnego a o Bitów się nie martw. Dadzą sobie radę lepiej niż ta ekipa. Przerost formy nad treścią. Z wysokiego konie spada się bardziej boleśnie. Mogliście zabrać się za łatwiejszy projekt na początek.

Pisze się, że studio utrzyma się z gry. Jeśli nawet wystarczy na bieżące utrzymanie (choć pożyczki mówią o czymś innym) to czy te 15 osób stworzy grę większą od Invincible a gracze nie rzucą się licznie na małą i słabą.
Ile lat zajmie tworzenie gry tak małym zespołem> Przypominam TWOM był w szarościach i 2D a ST rzucili się na wysoką wodę z ładną grafiką to samo się nie zrobi.
Jeśli nawet uda się reaktywować sprzedaż to jak długo uda się sprzedawać na promocjach.
Mi oczu nie zamydlisz a naciąganie innych na mrzonki to moim zdaniem ........
Wszystkie spółki game obiecują złote góry i hity. Widać marketing choćby po artykule w benchmarku może przyciągnie paru naiwnych albo i nie.
Moderator:
...
Edytowany: 30 stycznia 2024 19:38

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 30 stycznia 2024 18:31:59 przy kursie: 13,90 zł
baks napisał(a):
No ale ten artykuł dla mnie to przekręt
Polski hit w Xbox Game Pass? Wstępne rozmowy już trwają

nie przekręt lecz agresywny PR... Musi być pozytywny szum... bo spółka zginie...

kliknij, aby powiększyć

Masz tu kolejny:

www.purepc.pl/the-invincible-p...
Edytowany: 30 stycznia 2024 18:34

GRAF78
93
Wysłane: 30 stycznia 2024 22:18:27 przy kursie: 13,90 zł
baks napisał(a):

Różnica jest taka, że żadna z gier Bitów nie poniosła porażki na premierze. Kiedyś słabo wypadła franczyza Beatcop a teraz Invincible.

oj nie dość ze słabo z matematyka to jeszcze z pamiecią, przypomnę takie hity sprzedażone jak: Funky Smugglers, SleepWalker, Anomaly 2, Anomaly Defenders, Spacecom, Tower57 z wydawnictwa jesli dobrze pamietam tak że nie odrazu zarówno Kraków jak i Wawe zbudowano
Edytowany: 30 stycznia 2024 22:18

baks
152
Wysłane: 30 stycznia 2024 23:07:49 przy kursie: 13,90 zł
GRAF78 napisał(a):
baks napisał(a):

oj nie dość ze słabo z matematyka to jeszcze z pamiecią, przypomnę takie hity sprzedażone jak: Funky Smugglers, SleepWalker, Anomaly 2, Anomaly Defenders, Spacecom, Tower57 z wydawnictwa jesli dobrze pamietam tak że nie odrazu zarówno Kraków jak i Wawe zbudowano

Jestem ze spółką od początku. Przypomnij mi ile kosztowały te gry i ile które gry nie zwróciły się dość szybko po premierze ?
Spółka sfinansowała je z własnych a koszty to dziesiątki lub paręset tyś. Spółka sama dawała do zrozumienia, że są to gry dające pracę ludziom i szkolenie. Nie raz o tym dyskutowałem i spełniły swoje zadanie zanim zabrali się za TWOM i kolejne.
Starwardsom wydawało się, że są tak genialni, że z marszu zrobią świetną grę. Pycha kroczy przed upadkiem.
Tamte czasy to prehistoria. Zmieniło się wszystko. Takie gry teraz w zasadzie nie mają szans poza free na smartfony lub przeglądarkowe.
O ile dobrze kojarzą to w ST wchodził jakiś fundusz czy ktoś podobny o ile tak to pytanie czy teraz wejdzie.
Bitowcy nie zaczynali od Frostpunka tylko latami zgrywali zespół na małych popierdółkach. Tyle, że trzeba mieć świadomość, że budowa zespołu musi potrwać. Poległo już na tym wiele spółek jedne z bardziej znanych i "moje ulubione" CIG. Dwa razy wchodziłem i po kilku latach ledwo mi się zwróciła inwestycja z zysku ledwo starczyło na opłaty .... Tam też budowali na szybko zespoły.
Materii się nie oszuka.
Ja przedstawiłem słabe strony. Szkoda, że Zarząd nie uderzył się mocno w piersi i znów chce sprzedawać marzenia.
Mogą odnieść sukces o ile wybiorą odpowiedni projekt, znajdą finansowanie i zatrudnią doświadczonych szefów projektu bo obecni nie dali rady. Istotne jest także jak szybko będą budować zespół. Jeśli obiecają premierę za 2-3 lata mam niemal pewność, że znów będzie podobnie.
Mimo krytyki trzymam kciuki za każdy POLSKI projekt. Samymi marzeniami sukcesu się nie osiągnie.
Pokazałem słabsze strony spółki. Może coś z tym zrobią i postarają się o sukces ale na pewno nie na skróty. To nie produkcja gwoździ.
Edytowany: 30 stycznia 2024 23:12

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 lutego 2024 02:27:28 przy kursie: 14,30 zł
W to jak wyglądał development w STA, daje wgląd gowork.
W końcu pojawiły się pierwsze opinie, jak sądzę zwolnionych już pracowników.
Pouczająca lektura:

Cytat:

Anonimowy Nowy wpis 25.01.2024 00:49
Były pracownik
Jeżeli chodzi o etykę pracy, jest ona na bardzo dużym "luzie", w złym tego słowa znaczeniu, bardzo często osoby posiadające niesamowity nakład zaległej pracy potrafiły wychodzić 3/4 godziny wcześniej kilkukrotnie w tygodniu, kompletnie nie pchając swoich zadań do przodu.

Cytat:
Firma żart.
Decyzje podejmowane tygodniami, marnowanie czasu i pracy ludzi, jak i zle rozlozenie pracy na poszczegolne dzialy. Firmowym żart to "zostawmy to na następny milestone, polish", zupełny brak przywiązania do terminów.
Każda skałka, dialog, czy animacja musiała być klepnięta przez, na szczęście już byłego, game directora.

Cytat:
"SENIORZY" Starwarda nie byli typem ludzi skłonnym do dzielenia się wiedzą czy wzajemnej pomocy

www.gowork.pl/opinie_czytaj,23...

No to już chyba wiadomo czemu gra powstawała tyle lat Whistle
Duża ilość akcji pracowniczych, wspaniale motywowała zespół, jak widać.
Edytowany: 4 lutego 2024 02:47

baks
152
Wysłane: 4 lutego 2024 19:05:46 przy kursie: 14,30 zł
Vox napisał(a):
W to jak wyglądał development w STA, daje wgląd gowork.
W końcu pojawiły się pierwsze opinie, jak sądzę zwolnionych już pracowników.
Pouczająca lektura:

Eeeee czepiasz się dobre miejsce pracy jest w cenie.... więc trzeba je cenić czyli dbać o to aby za szybko się nie skończyło.
Jeśli są inwestorzy skłonni sfinansować to nie ma tematuAngel
Tu także niektórzy dalej liczyli na eldorado.

Miejmy nadzieję, że inwestorzy zweryfikują całą inwestycję i całe towarzystwo weźmie się do efektywniejszej pracy.
Choć nie wykluczam, że część wpisów może być nie całkiem rzetelnych.
Jednak coś jest na rzeczy co widać było przy premierze.

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 lutego 2024 20:26:53 przy kursie: 14,30 zł
baks napisał(a):

Eeeee czepiasz się dobre miejsce pracy jest w cenie.... więc trzeba je cenić czyli dbać o to aby za szybko się nie skończyło.
Jeśli są inwestorzy skłonni sfinansować to nie ma tematuAngel

Najśmieszniejsze ze 11bit wyłożył pieniądze na taką organizację pracy bez mrugnięcia okiem hello1
ciekawe jak tam inne projekty z "wydawnictwa". wkrótce się przekonamy.

GRAF78
93
Wysłane: 5 lutego 2024 02:48:50 przy kursie: 14,30 zł
Vox napisał(a):
Najśmieszniejsze ze 11bit wyłożył pieniądze na taką organizację pracy bez mrugnięcia okiem hello1 .

a co w tym śmiesznego jak taka sama organizację pracy na u siebie w biurze? a sukces sprzedażowy gry zapłaci wszystkie rachunki z dużym naddatkiem

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 5 lutego 2024 10:01:55 przy kursie: 14,05 zł
To już off top ale nie widziałem nigdy takich opinii jak tu o 11B. Do tego są to opinie ludzi zwolnionych z STA i odnoszą się do kultury i sposobu zarządzania spółką pod kierownictwem byłego już prezesa.

baks
152
Wysłane: 5 lutego 2024 12:46:48 przy kursie: 14,05 zł
GRAF78 napisał(a):
Vox napisał(a):
Najśmieszniejsze ze 11bit wyłożył pieniądze na taką organizację pracy bez mrugnięcia okiem hello1 .

a co w tym śmiesznego jak taka sama organizację pracy na u siebie w biurze? a sukces sprzedażowy gry zapłaci wszystkie rachunki z dużym naddatkiem

Bajkopisarze mają się w dobrej formie otrząsnęli się po zdemaskowaniu znów podnoszą głowy.

Pytanie skoro jest tak dobrze ze sprzedażą to po co pożyczki od "byłych" ?
Po co zmniejszanie zespołu ?
Czyż nie mówili sami członkowie Zarządu, że optymalizują koszty ?
Jeśli jest tak dobrze ze sprzedażą to powinni rekrutować a nie zwalniać. Zwolnienia znacznie wydłużą proces produkcji. A może nie chodzi o ukończenie produkcji tylko o przetrwanie spółki i posad.

GRAF78
93
Wysłane: 5 lutego 2024 13:40:05 przy kursie: 14,05 zł
baks napisał(a):
... Zwolnienia znacznie wydłużą proces produkcji...

a może nie?

pamietaj gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść

ps: kiedy premiera extra gry projekt 8?

baks
152
Wysłane: 5 lutego 2024 15:19:05 przy kursie: 14,05 zł
GRAF78 napisał(a):
baks napisał(a):
... Zwolnienia znacznie wydłużą proces produkcji...

a może nie?

pamietaj gdzie kucharek 6 tam nie ma co jeść

ps: kiedy premiera extra gry projekt 8?

TWOM robili małym zespołem (kilkanaście osób) 4 lata a może nieco więcej - tyle, że to była mała gra w szarościach i 2D.
Teraz takie gry nie mają szans. Bawet ładne jeśli nie trafią w temat często nie zwracają się. ST pokazał jak niezły temat wykończyć.

Małą ale dobrą grę FP robili zespołem zbliżonym do 40 osób robili ponad 4 lata - gra była już tworzona przed premierą TWOM.

Chcesz powiedzieć, że im mniejszy zespół ST rym większą i lepszą grę zrobi ... d'oh!
To może niech zostanie sam Zarząd....
Niech napiszą aplikację i wynajmą superkomputer i AI zrobi im grę po niższych kosztach i to w 1-2 dni....Angel

Może nawet gra będzie lepsza niż z zespołu...
Ja rozumiem, że można nie mieć pojęcia o pracy programistów i grafików ale pewne absurdy to łykną tylko debiutanci w inwestowaniu. Chyba nie wiesz lub zapomniałeś, że są na forum ludzie którzy mieli "troszkę" styczności z pisaniem kodu.
Jakoś samo nie chcę się pisać. Nawet UE5 samo nie napisze.d'oh!
Edytowany: 5 lutego 2024 15:19

Vox
Vox
297
Wysłane: 5 lutego 2024 16:54:33 przy kursie: 14,05 zł
baks napisał(a):
Jakoś samo nie chcę się pisać. Nawet UE5 samo nie napisze

jak to, przecież teraz jest chat GPT...
starczy Prezes i konto w usludze AI Boo hoo!
Edytowany: 5 lutego 2024 16:56

baks
152
Wysłane: 5 lutego 2024 22:32:17 przy kursie: 14,05 zł
Ja bym się nie zdziwił gdyby Invincible było robione w tej usłudze.....Angel
Jeśli tam ludzie przychodzili w zasadzie tylko po to aby wypić kawę z firmowego ekspresu - to być może skorzystali już z tej opcjithumbright
Niestety ta usługa nie jest doskonała. Widziałem przykłady "dzieł" i jeszcze sporo jest do poprawy choć w niektórych dziedzinach już dystansuje nas...Think

GRAF78
93
Wysłane: 6 lutego 2024 04:04:03 przy kursie: 14,05 zł
baks napisał(a):
To może niech zostanie sam Zarząd....

najlepiej sami akcjonariusze wtedy koszta będą najmniejsze

Vox napisał(a):
baks napisał(a):
Jakoś samo nie chcę się pisać. Nawet UE5 samo nie napisze

jak to, przecież teraz jest chat GPT...
starczy Prezes i konto w usludze AI Boo hoo!

o właśnie to mam na myśli angel4

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 lutego 2024 11:22:32 przy kursie: 12,65 zł
Naprawdę szykuje nam się rewolucja w tworzeniu gier.
Koszty produkcji mocno spadną, mniej programistów będzie potrzeba (koszty) a gry będą lepsze.
Przykładowy projekt tworzenia inteligentnych NPC (AI) dla Unity:

https://github.com/undreamai/LLMUnity

baks
152
Wysłane: 9 lutego 2024 17:56:21 przy kursie: 13,50 zł
Wygląda na to, że CDP powinien zacząć zwalniać ludzi zamiast zatrudniać.
Fajnie bo każdy w domu będzie mógł sobie zrobić taką grę jaka mu się zamarzy ...d'oh! Angel

Myślałem, że takie reklamy to tylko w Biedronce...Angel a może i nie.
Najwyraźniej ST już wcześniej mieli cynka i dlatego zwolnili połowę załogi ... teraz wszystko jasne.
Edytowany: 9 lutego 2024 17:59

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

91 92 93 94 95

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,308 sek.

vzgejblz
ojbflzzq
oqghzvag
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ainiobny
aqosfjlr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat