ljhlxqhv
Advertisement
PARTNER SERWISU
tirnjqfl
1 2 3

DMI / ADX - tygodniowe

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 6 października 2009 09:38:49
@DarkestLie teorie znam Angel ale pytam czy ktoś testował. Przyznam że ja się bawie tym dopiero od jakiegoś miesiąca w połaczeniu z paroma innymi wskaźnikami i wniosek jak dotąd mam jeden: zaj... skuteczne hello1
EEX

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 6 października 2009 09:58:16
czesc druga rozwazan Dapiego dotyczy testow, link na dole strony

w AT nie znajdziesz nic zaj... skutecznego hello1 hello1
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 10:05:01
DarkestLie napisał(a):
w AT nie znajdziesz nic zaj... skutecznego hello1 hello1

no to jeśli nie to jedno z najbardziej skutecznych
EEX

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 10:11:32
przeczytałem treść praktyczną ale nie widze słowa o powstających dywergencjach na histogramie, a wydaje mi się, że to jest raczej sedno sprawy a nie mechaniczna metoda crossowania
EEX

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 6 października 2009 12:36:54
Owner, z tym histogramem trzeba ostrożnie. Po części masz rację, ale trzeba wiedzieć, w której części.

Najpierw Elder.
On używał tygodniowego w celu określenia głównie kierunku trendu wyższego rzędu. Jeśli starał się określić siłę, to na bardzo prostej zasadzie (rośnie poniżej zera - znaczy: jest potencjał), ale tu też mam wątpliwości, czy to kwestia wartości (MACDO<0), czy też tych dywergencji, o których wspominasz - wiadomo: żeby to była dywergencja "pozytywna", musi być poniżej zera. Myślę, że on sam nie wiedział. Histogram na dziennych uważał za zbyt czuły.

Niestety taka metoda sprawdza się tylko w określonych sytuacjach:
1. Spółka musi być płynna. Przy mało płynnych spółkach piątkowe zamknięcie (a tylko ta dana jest brana pod uwagę przy MACDO) jest mniej lub bardziej losowe, a oscylator wylicza kolejne różnice pomiędzy średnimi dość precyzyjnie, więc wkradają się błędy, które EMA potem w swojej konstrukcji przechowuje.
2. Spółka nie może być przez dłuższy czas w trendzie horyzontalnym, zresztą dotyczy to także "zwykłego" MACD, ponieważ wtedy zmienia się interpretacja. Przy MACD czekamy aż ustabilizuje się trochę nad poziomem zera i kupujemy przy ruchu w górę. W ogóle taktyka analizowania wskaźnika trochę bez sensu, bo przy takiej konsoli żaden oscylator przecież niepotrzebny, a można się naciąć na mylne sygnały.
3. Ale spółka nie może też być w zbyt silnym trendzie: różnice są obliczane "punktowo", a nie procentowo, co powoduje, że przy silnych spadkach oscylator może zacząć dywergenować o wiele wcześniej, niż powinien. Podobnie jest w bardzo silnych trendach wzrostowych - on się "zawija" (zmienia kierunek) za wcześnie i może Cię wyrzucić z bardzo ładnego trendu.

Podsumowując te trzy punkty wychodzi na to, że im większa spółka (im "normalnielsza"), tym bardziej powinno to działać. Ale też nie zawsze. U nas spółki z WIG20 są skorelowane z całym indeksem (WIG20 jest po prostu za mały) i chyba jednak mocno zależą od kontraktów.

Dalej:
Jest to wskaźnik dość powolny, co nie pozwala stosować analizy porównawczej. Nie jest ustandardyzowany (jak np. RSI 0-100), czyli jakaś wartość nic Ci nie powie. Można go stosować tylko w jednostkowej analizie. A taka cecha powoduje znowu, że spada jego użyteczność przy konstruowaniu systemów. Jak widzisz, mi tu właśnie coś do systemu jest potrzebne.

Teraz kwestia "crossy a dywergencje".
Masz rację, crossy to bzdura (ale o tym właśnie jest u Dapiego), kierunek też wcale niepewny, zostają więc dywergencje.

Cały problem z dywergencjami polega na tym, że grać na nich można tylko w trendzie. One sygnalizują pewien potencjał, ale i tak trzeba czekać na sygnał z innego wskaźnika. Granie na dywergencje przed zmianą kierunku trendu doprowadzi wcześniej czy później do katastrofy.

No to ja widzę błędne koło:
potrzebny mi kierunek trendu, więc biorę macd, na którym mogę analizować tylko dywergencje, które mogę stosować tylko, gdy znam kierunek trendu - i jestem w punkcie wyjścia

MACD i histogram uważam za bardzo dobre narzędzie dla typowych analityków (ja nim NIE jestem), chociaż sądzę, że oni sami nie za bardzo wiedzą, czemu umieją na nim grać (np. jeśli Dapiemu dasz tylko sam MACD, to też będzie zarabiać). A dzieje się tak dlatego, że wskaźnik w różnorodności swoich wskazań jest bardzo płynny: czasem się gdzieś stabilizuje, czasem jasno obiera kierunek, czasem dywergenuje, czasem sygnały daje często, kiedy indziej długo trzyma pozycję, schodzi, wchodzi, robi "garby" i można go porównywać ze samym sobą (np. macd z histogramem albo jeszcze lepiej z signal-line). Analityk dostaje z radości wypieków na twarzy. Ale systemowiec musi to odrzuć.

Jeśli umiesz go stosować, to stosuj. Jeśli przestanie Ci działać, to musisz wiedzieć, dlaczego. Taka jest moja opinia.

anty_teresa
PREMIUM
523
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 października 2009 14:35:54
Do określenia kierunku można też w tygodniowym wziąć zmianę o wartość X od minimum. Może coś opartego na zmiennosći? Powiedzmy że rośnie o 2-3 ATR od minimum? Może też wybicie z kanału dołożyć? Najprościej byłoby dokoptować jednak jakąś ema... ;)
Edytowany: 6 października 2009 14:37

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 16:29:25
dzięki Snake za te uwagi. pobawie się jakiś czas tym wskaźnikiem a jak wyciągne jakieś konstruktywne wnioski to się podziele.
EEX

DarkestLie
0
Wysłane: 6 października 2009 17:37:24
Snake napisał(a):
... u nas spółki z WIG20 są skorelowane z całym indeksem (WIG20 jest po prostu za mały) i chyba jednak mocno zależą od kontraktów.

zastanawiajac sie kto kim macha ogon psem czy jednak pies ogonem, poczynilem pewne obserwacje (trwaja od jakiegos czasu)..
na intraday nie udalo mi sie nic sensownego zaobserwowac raz pies, raz ogon a czasem zgodnie - chwilowo skonczylo sie bez wnioskow, za to kilkakrotnym zawieszeniem programu ;)
natomiast na daily w dluzszej perspektywie dywergencje pojawiajace sie miedzy blue chipami i kontraktem wstepnie wykazuja wiodaca role akcji (z uwagi na nastepujace co jakis czas zmiany w skladzie indeksu i zmienne wagi spolek po kazdej sesji jest to bardzo subiektywna ocena;))

a wracajac do rozwazan "System z Wezykiem"

pomysl DiNapolego na Histogram z MACD
zamiast EMA - DEMA wzor 2*EMA-EMA(EMA)
krotszy okres zamiast 12 - 8.3896
dluzszy okres zamias 26 - 17.5185
linia sygnalna zamiast 9 - 9.0503
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 6 października 2009 21:26:05
Pozwolę sobie skomentować własnymi słowami:

@owner
Ludzka natura już taka jest, że to co wydaje się tajemnicze wydaje się także "najlepsze". To apropos dywergencji.
Najlepszym przykładem tego sa eliotowcy, ponieważ zasady są tak niejasne i wydają się trudne do praktycznego zastosowania to na wielu forach dyskusyjnych wydają się "guru". Tylko dlaczego są tak samo biedni jak wszyscy dookoła.

Co do TS Eldera.

Histogram MACD to wskaźnik "antytrendu", to żaden sygnał to tylko wskazanie że z 400 spółek do dalszej obróbki trzeba wziąć 100.
Słupki histogramu MACD wskazują tylko na to że spadek posiada coraz mniejszą dynamikę. Piszę tutaj o słupkach histogramu poniżej linii zero które są coraz krótsze. Po prostu średnie się wypłaszczają i tyle. Spadek może trwać dalej, ale Elder mówi obserwuj. Nie mówi 1 dzień czy 2 dni - patrz dłużej co się dzieje, miej spółke w obserwowanych.
Napiszę więcej wskaźnik hisMACD ten na danych tygodniowych jest zbyt..."czuły".
Zastosowany jest jak wskaźnik trendu i tylko jako wskaźnik trendu ponieważ pierwszy ekran to tylko i wyłącznie trend. Nic wiecej.
Może być ADX ale jako system kierunkowy.
Elder modyfikując TS stwierdził że ten MACD sam w sobie to wielkie g... dołozył do tego EMA z pół roku - jako zmiane kierunku.
Patrz na histogram później na EMA z pół roku, ale to nie wszystko.
Obserwujcie wykresy. Jak się kończy trend spadkowy {w tym przypadku} to mamy takie pierwsze odreagowanie. Czyli podbitkę a,la V i wtedy waży się wszystko. His MACD się ładnie przebije przez 0, średnia na tygodniowych nam zmieni kierunek, choć nie zawsze zdąży. Jak nastąpi nagłe załamanie z tego V, to leci jak bankrut i naglę zaczyna płaszczyć - wtedy będziemy mieli dywergencję na histogramie.
I teraz mamy własciwy moment gdzie histogram macd staje się mało ważny. Mamy jakąś konsolidację, Bollingery się zawężają itp. Histogram staje się zbyt czuły na zmiany, wala się koło zera jak pijany.
Co nas interesuje ?
Sytuacja:
było rośnięcie histogramu, tygodniówka EMA czasami zmieniła kierunek czasami nie zdążyła, dywergencja się zrobiła bo jeb...ło jak na bankrucie - a teraz przypomnijmy sobie 1-2-3 Sperandeo. Toż to to samo - sygnał 1 przebicie lini trendu spadkowego, czekamy na powrót

Co się musi stać ?
Histogram musi DYNAMICZNIE skoczyć, EMA tyg zmienić kierunek.

I omówiliśmy dopiero pierwszy ekran z Triple screen.

Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 6 października 2009 21:29

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 6 października 2009 21:46:03
Dodam jeszcze do wypowiedzi Snake.

Dywergencja moim zdaniem to żaden sygnał do zajęcia pozycji.
Dywergencja musi być zgodna z trendem.
Dywergencja to jest zawsze post factum - to tylko stwierdzenie że nagle zmienia się kierunek kursu.

Wykres - kiedy.
Jeżeli w trendzie rosnącym następuje nagły odwrót i wyhamowanie to powstanie dywergencja która ma znaczenie. Mówi że rynek się z ceną nie zgadza. Odwrót zostaje zanegowany. To jest przesłanka że panujący trend jest silny i inny kierunkek jest nieakceptowany np. zła ocena przez rynek złej informacji.

To wszystko jest post-factum moim zdaniem żadnego potencjału wnieść nie może oprócz tego że w przypadku działania zgodnie z trendem może sugerować gwałtowny powrót do cen sprzed zwałki.

No ale nie, my bedziemy szukać dywergencji w przeciwtrendzie. Przecież dywergencja to Kaszpirowski.

Weżcie WIG 2006-2007 i RSI - jako przykład . Półtora roku na dywergencjach niedziwedzia . Szkoda że rosło....Whistle
Maj - czerwiec 2006 na Histogramie MACD - pamiętna zwałka i jaka piękna dywergencja thumbright zgodna z trendem

Edytowany: 6 października 2009 22:53

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 22:04:04
Dapi napisał(a):
Weżcie WIG 2006-2007 i RSI - jako przykład . Półtora roku na dywergencjach niedziwedzia . Szkoda że rosło....Whistle
Maj - czerwiec 2006 na Histogramie MACD - pamiętna zwałka i jaka piękna dywergencja thumbright

w jakich interwałach czasowych i ilu sesyjne to rsi?
EEX

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 6 października 2009 22:09:49
Nie ma to znaczenia Owner. Dywergencje są raczej znakiem ostrzegawczym a nie sygnałem...

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 22:12:24
anty_teresa napisał(a):
Nie ma to znaczenia Owner. Dywergencje są raczej znakiem ostrzegawczym a nie sygnałem...

aha

zwałka 2006 interwał dzienny rsi 14 hist standard

kliknij, aby powiększyć
EEX

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 6 października 2009 22:19:00
@owner

Popatrz szerzej. od maja 2006 do lipca 2007 - czy na MACD i czy RSI cały czas dywergencja niedzwiedzia. Pociągnij linie po szczytach np. RSI przez cały ten czas tzn. ponad rok.

Kurs rośnie- RSI jakoś nowych szczytów nie robi.
Popatrz w krótkim termninie na wykres który narysowałeś. Po dywergencji zgodnej z ogólnym trendem na histogramie pojawia się dywergencja na tymże samym ale "niedzwiedziowa" - kaszpirowskiego, łapaczy górek itp.. Kurs nowy szczyt w porównaniu z poprzednim histogram niżej niż poprzednio w okresie powrotu do poprzedniego szczytu - zaraz po tym co zaznaczyłeś

Edytowany: 6 października 2009 22:24

DarkestLie
0
Wysłane: 6 października 2009 22:20:12
troche przepowiedni dla kazdego kto znajdzie 7 minut na obejrzenie, w temacie ;)

broadcast.ino.com/education/q4...

anty_teresa
PREMIUM
523
Wysłane: 6 października 2009 22:28:51
Dywergencje to coś jakby Siła trendu. Jeśli występują to oznacza iż ona maleje, ale nie rozsądza co się wydarzy potem i statystycznie nie robi przewagi w trafności czy wielkości ruchu. Wartość oczekiwana nie jest satysfakcjonująca. Jako dodatek i owszem.

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 22:31:04
Dapi napisał(a):
@owner

Popatrz szerzej. od maja 2006 do lipca 2007 - czy na MACD i czy RSI cały czas dywergencja niedzwiedzia. Pociągnij linie po szczytach np. RSI przez cały ten czas tzn. ponad rok.

racja Dapi ale nie wynika to może z tego że rsi porusza się w określonym zakresie? jesłi powiedzmy kiedyś tam było przy wartości 100 to już zawsze będzie dywergencja niedźwiedzia bo wyżej przy rosnącym kursie rsi nie urośnie? z tego co pamiętam Elder pisał że zarówno różne formacje tak i górki i dołki na wskaźnikach po pewnym czasie ulegają przeterminowaniu. może i błądze ale to wszystko to już kwestia interpretacji.

Dapi napisał(a):
Kurs rośnie- RSI jakoś nowych szczytów nie robi.
Popatrz w krótkim termninie na wykres który narysowałeś. Po dywergencji zgodnej z ogólnym trendem na histogramie pojawia się dywergencja na tymże samym ale "niedzwiedziowa" - kaszpirowskiego, łapaczy górek itp.. Kurs nowy szczyt w porównaniu z poprzednim histogram niżej niż poprzednio.

nie wiem czy dobrze rozumiem. chodzi Ci o dywergencje powstałą po tej Lce która narysowałem? dalej jest dywergencja niedźwiedzia przy rosnącym indexie ale zaraz potem znowu bycza :)
EEX

DarkestLie
0
Wysłane: 6 października 2009 22:37:33
@owner
@Dapi

RSI w swojej konstrukcji nie uwzglednia momentum spadkowego i lepszy do szukania dywergencji jest CMO

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 6 października 2009 22:49:48
DarkestLie napisał(a):
@owner
@Dapi

RSI w swojej konstrukcji nie uwzglednia momentum spadkowego i lepszy do szukania dywergencji jest CMO

violent2

@owner

Weż wykres wrzuc rózne oscylatory i sprawdzaj co się działo. Tylko szybkie też jak np. %R Wiliamsa z np. 5 dni który w trendzie będzie Ci walił o sufit co chwila
Sam na własnej skórze.

Osoba która grzebie dogłębnie w dywergencjach jest Snake. Ja się nie poczuwam - dla mnie to stwierdzenie zmiany po zmianie.
Odkąd sa wskażniki - są dywergencje. I będą. To nie znaczy że same w sobie cokolwiek stanowią - oprócz stwierdzenia faktu po fakcie. Nigdy niczego nie wyprzedzały i wyprzedzać nie będą moim zdaniem.
Wskaźnik nie zdąży to jest dywergencja - i tyle.
Jak mnie ktoś nauczy na tym zarabiać to wysyłam whisky.

Edytowany: 6 października 2009 22:55

owner
6
Wysłane: 6 października 2009 22:53:54
DarkestLie napisał(a):
lepszy do szukania dywergencji jest CMO

nie znam, sprawdze

tak czy inaczej uważam, że wyłapywanie takich dywergencji jak wkleiłem wyżej i połączenie histogramu z np roc, %r, rsi czy mtm to dosyć skuteczna metoda. nie twierdze że doskonała bo równie dobrze mógłbym tu wkleić stos obrazków z fałszywymi sygnałami ale troche doświadczenia, wyczucia rynku i można się bawić
EEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,287 sek.

upngtxkn
mcnjahkp
iwkzlmkz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
diznwmgr
njyjeqow
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat