PARTNER SERWISU
shzixdvt
1 2 3

DMI / ADX - tygodniowe

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 6 października 2009 22:57:10
owner napisał(a):
DarkestLie napisał(a):
lepszy do szukania dywergencji jest CMO

nie znam, sprawdze

tak czy inaczej uważam, że wyłapywanie takich dywergencji jak wkleiłem wyżej i połączenie histogramu z np roc, %r, rsi czy mtm to dosyć skuteczna metoda. nie twierdze że doskonała bo równie dobrze mógłbym tu wkleić stos obrazków z fałszywymi sygnałami ale troche doświadczenia, wyczucia rynku i można się bawić

tylko pamiętaj że to co wkleiłeś jest zgodne z trendem a to co jest w ksiązkach wprost przeciwnie.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 6 października 2009 23:00:41
owner napisał(a):
....ale troche doświadczenia, wyczucia rynku i można się bawić

Tylko, ze my chyba dyskutujemy o czymś co ma stanowić składnik systemu więc wyczucie i doświadczenie nie ma żadnego znaczenia, bo w systemach nie ma na to miejsca.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 6 października 2009 23:02:47
anty_teresa napisał(a):
owner napisał(a):
....ale troche doświadczenia, wyczucia rynku i można się bawić

Tylko, ze my chyba dyskutujemy o czymś co ma stanowić składnik systemu więc wyczucie i doświadczenie nie ma żadnego znaczenia, bo w systemach nie ma na to miejsca.

ok
EEX

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 6 października 2009 23:23:40
Kiedys Dieter mi napisal ze tak naprawde liczy sie tylko cena i czas.. z czasem jestem sklonny przyznac mu racje ;)
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 7 października 2009 01:31:16
Przede wszystkim bardzo wszystkim dziękuję za zainteresowanie. Wiele tu informacji dla mnie przydatnych. "Krótkie" ustosunkowanie się do tematów:

Dywergencje
O tym już napisałem sporo i z tego co wiem, nie tylko ja. Tematu mam powyżej uszu, a im więcej czytam peanów na cześć dywergencji, tym bardziej powyżej. Dlatego teraz skrótowo:
- wszystko, co oscyluje, dywergenuje (dąży do osi)
- wszystko, co jest w ograniczonym przedziale (np. 0-100) - odbija się od tych barier i dywergenuje
- wszystko, co jest oparte na EMA (np. MACD i RSI) - dywergenuje
- wszystko, co wali w dół wystarczająco długo - dywergenuje
- wszystko dywergenuje
A jeśli grasz systemem z zarządzaniem wielkością pozycji i dodatkowo uwzględniasz ten szajs, to tak długo dobierasz, że jak wtopisz, to nawet stop-loss ci nie pomoże.
NAJLEPSZE JEST TO, ŻE JAK COŚ NIE DYWERGENUJE, TO OSCYLATOR JEST PRZY OSI I CZĘSTO TWORZY SIĘ MEGA BAZA POD +500% ZYSKU, A MY DALEJ SZUKAMY JAKICHŚ FAŁSZYWYCH SYGNAŁÓW.
No ale tu trzeba zrobić co najmniej kilkaset transakcji pod ten "system", żeby się o tym wszystkim przekonać.

TrippleScreen
No właśnie. Wydaje się, że nic prostszego niż pierwsze okno. Po czym okazuje się, że MACDhist to szajs, dywergencje to szajs, w ogóle nie ma żadnego dobrego wskaźnika, a już najlepiej to czekać na hossę i wtedy obserwować wszystko. Koniec końców wracamy do starej dobrej EMA (czyli do pomysłu zbycia mojego znajomego EMA-50 lub EMA-100 jak chyba sugeruje Dapi). I dlatego tylko założyłem ten wątek.

MACD na DEMA
Wielkie dzięki za podanie optymalnych wartości. W ogóle to najbardziej lubię nie podwójną, a potrójną EMA, stąd moje wieczne ciągoty do TRIXa. I w ogóle to myślę, że wszystkie wskaźniki trendu powinny być robione na potrójnej EMA. Oczywiście DEMA też fajna. A jest gdzieś w necie coś dla laika z DEMA, jakiś ISPAG, czy trzeba informatykę kończyć? Ja sobie mogę w arkusz wrzucić, co tam wymyślę, ale nie sądzę, żeby on umiał. W każdym razie ustawienia mi się przydadzą. Dzięki.

AntyTeresa
I tak właśnie zrobię, jak mówisz, bo nie widzę na razie innego wyjścia:
wezmę EMA i Bollingera, a trzeci warunek (odległość od min) to zastanowię się: czy ATR czy SD, czy też może coś jeszcze prostszego (%R na tygodniowych - może też będzie działać). Jak raz na tydzień przejrzy wykresy, to powinien mieć listę 20-30 obserwowanych. Jak już kupi, to tylko stopa pilnować. Bogu dzięki bez zarządzania pozycją, bo bym się zajechał.

Szkoda, że nikt tego DMI nie stosuje, tak jak mówisz, właśnie przy opadającym ADX...
A może ktoś korzysta właśnie z %R na tygodniowych? (pewnie znów te dywergencję będą, ale co tam... chętnie wysłucham)

ps. nigdzie nie mogę znaleźć formuły na CMO - nie wiem, co tam w środku siedzi; wskaźnik wygląda bardzo "analitycznie"

08marek
0
Wpisów: 21
Wysłane: 7 października 2009 02:14:47

Snake
0
Wysłane: 7 października 2009 03:15:56
Dzięki. Widzisz, jaki ja niepraktyczny.

Type : Function, Name : CMO

{ Function (series/double): CMO (Chande Momemtum Oscillator) }
{ coded by eKam, 7/20/2003 }

input: Price(NumericSeries),Length(NumericSimple);

var: CMO1(0), CMO2(0);
CMO1 = summation(iff(Price > Price[1], Price - Price[1], .001), Length);
CMO2 = summation(iff(Price < Price[1], Price[1] - Price, .001), Length);

CMO = 100 * ((CMO1 - CMO2) / (CMO1 + CMO2)) ;

No to albo ja jakiś głupi jestem, albo to jest po prostu RSI liczone nie na EMA (czy tam Wilder's Avg - jeden kit), a na SMA.
Ten Chande to naprawdę super-gość. A nie, no przecież zmienił, żeby wokół zera oscylowało, a nie wokół 50. Nobel się należy.

Elder wymyślił wzory: Low-EMA oraz C*V i po patent poleciał. Drugi geniusz zmienił rodzaj średniej w już istniejącym wskaźniku.

Kurde, jak na te giełdy zawitają kiedyś prawdziwi matematycy, to będziemy mieli przerypane.

Albo rzeczywiście lepiej zarabiać na pisaniu książek? Think
Edytowany: 7 października 2009 03:16

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 7 października 2009 08:41:34
Upday: jesli C>Ref(C,-1) to C-Ref(C,-1)
DownDay: jesli C<Ref(C,-1) to Ref(C,-1)

SumaUp: Suma(Upday,okres)
SumaDown: Suma(DownDay,okres)

CMO: 100*(SumaUp-SumaDown)/(SumaUp+SumaDown)

RSI: 100*SumaUp/(SumaUp+SumaDown)

RSI nie uwzglednia momentum spadkowego i stad tylko moja sugestia ze CMO jest bardziej czulym wskaznikiem ktory czesto pokazuje dywergencje w momecie w ktorym RSI ich nie pokazuje.. czy to dobrze czy zle, nie mnie to oceniac ;)

You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Snake
0
Wysłane: 14 października 2009 23:21:09
Zrobiłem. Elder's TS - pierwsze okno (TYGODNIOWE) by Snake:

MACDO (hist.) rosnący i ADX > 15 i

ADX rosnący i DM+ > DM-
lub
ADX opadający i DM- > DM+

czyli odpadają wszystkie spółki z malejącym histogramem (jak u Eldera), odpadają wszystkie z ADX < 15 (boczniak), odpadają wszystkie w trendzie spadkowym (DM- > DM+ i ADX rosnący), odpadają wszystkie z prawdopodobieństwem odwrócenia trendu wzrostowego (DM+ > DM- ale ADX malejący)

możemy brać na korekcie, jak sugerował Antyteresa, możemy brać w trwałym trendzie wzrostowym

jedyna "zmiana" od Eldera: gwiżdżę na to, czy MACDO jest powyżej zera, czy nie (tylko kierunek)

Jeśli to nie będzie działać, to znaczy, że trzeba jeszcze dodać jakąś EMA. Jak ktoś widział lepsze first window, to niech da znać, proszę. I opinie też proszę.

Raz na tydzień sprawdzi, to ile będzie miał spółek w obserwowanych? trzydzieści?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 14 października 2009 23:30:47
ja w swoim zrobiłem że adx < 15 i jeszcze z ema13, close powyżej i przy rosnącym no ale trzeba by to przetestować dogłębniej Angel

a warunki sprzedaży?
EEX
Edytowany: 14 października 2009 23:37

Snake
0
Wysłane: 15 października 2009 02:11:06
owner napisał(a):
a warunki sprzedaży?

Sprzedaży? Jeszcze nawet kupna nie ma. To dopiero pierwsze okno, czyli "obserwuj". I to tygodniówka, a Ty, jak rozumiem, już warunki z dziennych podajesz.
Sprzedaż na pewno będzie stop-lossem. Najchętniej posłużyłbym się odchyleniem standardowym, ewentualnie Bollingerem (ale tu znów wchodzi dogłębna analiza, poziomy itd, więc raczej nie). Być może zrobię jednak coś prostszego, nie wykluczam nawet Parabolica (może Parabolic + jakiś warunek z wartości ostatnich Low).

Kupno będzie takie jak mówisz, to na pewno (C>H).

To musi być proste, taki automat dla laika.
ps. prostota ważniejsza jest tu od żyłowania skuteczności
Edytowany: 15 października 2009 02:11

klis87
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 listopada 2009 13:14:03
Witam, akurat zainteresowal mnie ten watek poniewaz najstabilniej dzialajacy system jaki testowalem do tej pory to wlasnie 3screen eldera, wiec wypowiem sie rowniez w tym temacie.

Osobiscie ja to widze tak, 1 ekran definiuje nam trend, 2 ekran pokazuje kiedy jest tanio a kiedy drogo, przez co mozemy zastosowac bliskie poczatkowe linie stopu. Duza zaleta tego faktu dla przecietnego inwestora jest taka, ze mozna w ten sposob grac nawet na niezbyt wielkim kapitale, mam na mysli to ze dzieki bliskim liniom stopu stac nas na otwieranie pozycji gdzie ryzykujemy np na kontraktach te 1% kapitalu (przy dalekich liniach stopu byloby to trudniejsze, poniewaz moglo by sie okazac, ze zeby nie przekroczyc tego 1% np trzeba by bylo kupic polowe kontraktu, co oczywiscie nie jest mozliwe)

Odnosnie propozycji Snake'a dotyczacej pierwszego ekranu, to chyba nie moze to dobrze dzialac, bo jest to zbyt skomplikowane, przez co przegapianych bedzie wiele silnych trendow, przetestowalem to i zawieranych jest bardzo malo transakcji, a skutecznosc byla slaba, niestety nie znalazlem nic lepszego niz 1-2emy do okreslenia trendu, aktualnie mysle o wprowadzeniu dodatkowego filtra mierzacego nachylenie sredniej, kiedy jest pozioma oznaczaloby to horyzont brak trendu i wstrzymanie sie od transakcji. Co do stosowania Macd itp to nie wydaje mi sie to najlepszym pomyslem, bo przeciez cala idea tego systemu jest kupowanie pod koniec korekt glownego trendu, moze sie myle ale wtedy wlasnie impet powinien malec, w wyniku korekty wlasnie, a nie rosnac, wg mnie wystarczajace jest odrzucenie transakcji przeciwnych do glownego trendu, dokladanie macd histogramow i adx po prostu drastycznie zmniejszy ilosc transakcji, i to na pewno dlugofalosow nie podniesie skutecznosci. Mozna sie zastanowic nad jakims ADX, ale w moich testach jakos oprocz zmniejszania liczby transakcji nie robil za wiele

jesli chodzi o 2 ekran, to moim ulubionym jest krotkoterminowy stochastic, jednak uzywany w podwojny sposob. Kupujemy gdy przetnie on od dolu dolna linie(np 20) lub tez gdy znajduje sie ponizej linii dolnej ale cena przekroczy maximum np z 2 ostatnich dni(tutaj stosuje zlecenia stop do otwierania pozycji)

co do stopu to ja uzywam ATR, przesuwamy tylko w kierunku zgodnym z pozycja, poczatkowy jest bliski a dalej jest luzniejszy, ciasniejszy staje sie za kazdym razem kiedy sygnalizowana jest nastepna transakcja zgodna z otwarta pozycja, w tym miejscu zastanawiam sie nad dodaniem piramidowania pozycji. probowalem oczywiscie innych stopow, jake Safezone, bollinger czy minimum/maximum z ilus dni, ale taki wydaje mi sie najlepszy.

zostaje jeszcze zamykanie pozycji czy tam realizacja zyskow, ale jakos nie moge wymyslic nic sensowniejszego niz po prostu odwrocenie sie trendu glownego, niestety jest to bardzo opoznione zwykle i prawdopodobnie i tak stop wyrzucilby nas z rynku wczesniej, mozna byc uzyc krotszych srednich od 1 ekranu, ale czy wtedy nie bedzie nas wyrzucalo za czesto?

Zapraszam do dalszej dyskusji, bo temat jest bardzo ciekawy i moze razem wpadniemy na jakis pomysl

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 4 listopada 2009 13:26:09
Snake napisał(a):
owner napisał(a):
a warunki sprzedaży?

Sprzedaży? Jeszcze nawet kupna nie ma.

Dla mnie to poprawna kolejność... ;)

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 27 lipca 2011 12:14:52
Ha. Kolejny stary, soczysty ale opuszczony watek. 2 latka temu prawie. Czas postawic pytanie do Gospodarza - Jak tam kolega, Elder i 3 ekrany ?
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

Snake
0
Wysłane: 27 lipca 2011 14:40:18
Cześć,
Jak zwykle piękne teorie przegrywają z paskudną prozą życia.
W swojej naiwności sądziłem, że jak ktoś zamierza stosować jakiś system, to cechuje się chociaż szczątkową systematycznością.
Podejście kumpla mnie rozwaliło: "Wiem, że był sygnał sprzedaży, ale..."
Nie mam już cierpliwości do bałaganiarzy, ani energii do wydatkowania na miotanie się bez celu.
Z kumplem też już nie mam kontaktu. Nie wiem, co u niego - wiem, że nie tylko giełdą się zajmuje.

Co do samego systemu i pierwszego okna było tak:

Elder's TS - pierwsze okno (TYGODNIOWE) by Snake:

MACDO (hist.) rosnący i ADX > 15 i

ADX rosnący i DM+ > DM-
lub
ADX opadający i DM- > DM+

I zaraz potem słuszny komentarz Klisa (swoją drogą jedyny post na forum - i w sumie dobrze zrobił, co sobie będzie język strzępił i wiedzę darmo rozdawał?)

klis87 napisał(a):
Odnosnie propozycji Snake'a dotyczacej pierwszego ekranu, to chyba nie moze to dobrze dzialac, bo jest to zbyt skomplikowane, przez co przegapianych bedzie wiele silnych trendow, przetestowalem to i zawieranych jest bardzo malo transakcji, a skutecznosc byla slaba, [...]

Fakt, iż zawieranych jest mało transakcji, to według mnie zaleta, ale reszta się zgadza. Na ten poziom złożoności skuteczność taka sobie.

Aby podwyższyć skuteczność opracowałem pewną średnią, która idealnie nadaje się na określenie kierunku trendu wyższego rzędu, mało tego - fajnie działa nawet na mało płynnych spółkach. Nie będę podawał jej konstrukcji (trochę podobna do śr. Kaufmana), ale szybkością mniej więcej odpowiada EMA-60.
Jak na takie prostactwo, skuteczność była zadowalająca, wzrosła jednak ilość sygnałów.
Jednak jak widać, niektórzy tak właśnie lubią.

Dla mnie ani niewielka ilość sygnałów, ani ewentualny stopień złożoności formuły nie jest akurat problemem. A skuteczność równie dobrze można podwyższyć opracowując odpowiednio drugie okno.

Trochę czasu nad tym spędziłem i oto moje wnioski:

1. TrippleScreen Eldera to bardzo fajny sposób na to, by wdrażać się w tematykę konstruowania systemów. Odwzorowuje ruchy kursów (wzrost-spadek-wzrost), zmusza do ustawienia pewnej hierarchii i systematyczności.

2. Konieczność budowy pierwszego okna prowadzi w końcu do ustawienia własnej szybkości spekulacji. Aktualnie dochodzę do wniosku, że w wypadku akcji sygnały częstsze niż raz na kilka miesięcy to pomyłka. Ale to tylko moje zdanie.

3. Spośród różnych wersji klasycznego systemu Eldera wciąż uważam przedstawione przeze mnie pierwsze okno za bardzo dobre - trzeba tylko odpowiednio dobrać drugie. Nie rozumiem natomiast jak "systemowiec" może nie potrafić zmusić się do poświęcenia jednego dnia w tygodniu na analizę.

4. Drugie okno - tu padło mnóstwo propozycji, a wszystkie niezłe. Ja jednak skłaniałbym się do czegoś naprawdę wolnego, klasycznego i filtrującego mylne sygnały. To, czy jest już "tanio" to najmniej istotna sprawa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,478 sek.

zibphjha
vewopbel
akboxzok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mebixfhv
cjdrqipr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat