0 Dołączył: 2010-07-26 Wpisów: 6
Wysłane:
7 września 2010 11:40:51
przy kursie: 633,60 zł
Dzieki za odpowiedzi, wiedzę zdobywam sukcesywnie ale jeszcze ocean przede mną, dlatego czasem warto zasiegnac opini kogos kto wie wiecej.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
7 września 2010 11:51:43
Tu jest właśnie pies pogrzebany. Nawet najbardziej doświadczony inwestor nie da Ci 100% pewności. Opinie można czytać. Każdy je zamieszcza, ale aby komuś doradzać trzeba mieć papierek. Doradzanie bez papierków może się dla doradzającego źle skończyć. A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
Wysłane:
7 września 2010 11:53:34
Zawsze mozna napisac sugestie,swoje zdanie, a czy ktos z niego skorzysta to juz jego wybór.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
7 września 2010 12:02:40
lipnicon napisał(a):Zawsze mozna napisac sugestie,swoje zdanie, a czy ktos z niego skorzysta to juz jego wybór. A ja z trochę innej strony. Przeczytałeś kilka ostatnich stron wątku chociaż? Czy tylko odpaliłeś ostatnią i bezmyślnie zadałeś pytanie? Jeżeli interesujesz się techniką to znajdziesz tam kilka wykresów. Było też kilka fundamentalnych postów. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
7 września 2010 12:08:56
Troche to bylo uszczypliwe i lekcewazace, odpowiedz brzmi tak, przeczytalem.
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
7 września 2010 12:13:46
lipnicon napisał(a):Zawsze mozna napisac sugestie,swoje zdanie, a czy ktos z niego skorzysta to juz jego wybór. I dokładnie to można przeczytać na ostatnich stronach. Zdanie ludzi na temat spółki i jej kursu. Sugestie mogą być traktowane jako naganianie, a to jest na tym forum zabronione. A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 139
Wysłane:
7 września 2010 16:34:33
można gdzieś znaleźć ten wywiad z prezesem? na stronie tvncnbc są tylko poprzednie
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
7 września 2010 16:43:54
sprawdź na stronie cnbc za jakiś czas. Kilka razy szukałem już filmików zaraz po transmisji w tv i ch nie było, pojawiały się po 1-2 dniach
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
7 września 2010 17:04:14
mrk napisał(a):sprawdź na stronie cnbc za jakiś czas. Kilka razy szukałem już filmików zaraz po transmisji w tv i ch nie było, pojawiały się po 1-2 dniach Polecam też wpisywać nazwę spółki i tvn cnbc w google. Ja przynajmniej tak szukam i jakoś udaje mi się znaleźć choć pewnie jest też tak, ze filmiki pojawiają się z jakimś opóźnieniem.
Edytowany: 7 września 2010 17:04
|
|
0 Dołączył: 2009-01-25 Wpisów: 179
Wysłane:
7 września 2010 17:15:22
lipnicon napisał(a):Panowie, doradzcie czy warto wchoodzic w te spolke przy obecnym kursie, czy macie jakies lepsze typy, mam troche gotowki i chce ja w cos zainwestowac
Wchodzic i zobaczyc jak spada do 2.4 po skupie. Uwagi kolegow o analizowaniu sa w teorii sluszne ale dotra do Ciebie dopiero gdy sie na czyms sparzysz.
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2010 17:26:08
Henryk_Anatol_Rzezucha napisał(a): Wchodzic i zobaczyc jak spada do 2.4 po skupie. Uwagi kolegow o analizowaniu sa w teorii sluszne ale dotra do Ciebie dopiero gdy sie na czyms sparzysz.
jeśli już podjąłeś się odpowiedzi, to chociaż nie wciskałbyś koledze kitu. kurs może oczywiście spaść do 2,4 ale nie przez zakończenie skupu. wczorajsza i dzisiejsza sesja pokazały że nie miał za dużego wpływu na notowania. wczoraj idm skupował średnio po 3,12 czyli już po odpale bez obrazy
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
7 września 2010 17:31:00
TomKo napisał(a):można gdzieś znaleźć ten wywiad z prezesem? na stronie tvncnbc są tylko poprzednie Widziałem to na żywo. Obyło się bez rewelacji. Prezes prezentował znakomite samopoczucie i jeszcze raz mocno sugerował że są warci 5zł. Potwierdził bliskie IPO Idei, potem Electusa. Mówił że z bankiem wszystko OK, leżakuje sobie w KNF zgodnie z obyczajem. A propos TFI Idea. Ciekaw jestem kiedy przyjdzie zagłada na wszystkie polskie TFI. Jakoś media nie poruszają tematu, ale chyba kiedyś to zrobią i będzie masakra. Przecież inwestowanie w jakikolwiek fundusz inwestycyjny zarejestrowany w Polsce jest kompletnie durnowate. Fundusze luksemburskie są bez podatku i wszystko na temat. W wielu innych krajach rynek miejscowych TFI się trzyma pomimo luksemburskiego dumpingu podatkowego bo zazwyczaj inwestycje długoterminowe są i tak zwolnione z podatku. U nas kamień na kamieniu z rynku TFI nie zostanie gdy media nagłośnią sprawę.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
7 września 2010 17:37:44
A które fundusze luksemburskie inwestują na polskiej giełdzie równie skutecznie jak IDEA?
Bo ktoś np. mógłby uważać, że rozwój polskiej gospodarki będzie szybszy niż gospodarki USA czy Europy Zachodniej. Taki ktoś chciałby prawdopodobnie inwestować swoje środki w polskie firmy.
|
|
Wysłane:
7 września 2010 17:38:54
discopolo napisał(a):TomKo napisał(a):można gdzieś znaleźć ten wywiad z prezesem? na stronie tvncnbc są tylko poprzednie Widziałem to na żywo. Obyło się bez rewelacji. Prezes prezentował znakomite samopoczucie i jeszcze raz mocno sugerował że są warci 5zł. Potwierdził bliskie IPO Idei, potem Electusa. Mówił że z bankiem wszystko OK, leżakuje sobie w KNF zgodnie z obyczajem. A propos TFI Idea. Ciekaw jestem kiedy przyjdzie zagłada na wszystkie polskie TFI. Jakoś media nie poruszają tematu, ale chyba kiedyś to zrobią i będzie masakra. Przecież inwestowanie w jakikolwiek fundusz inwestycyjny zarejestrowany w Polsce jest kompletnie durnowate. Fundusze luksemburskie są bez podatku i wszystko na temat. W wielu innych krajach rynek miejscowych TFI się trzyma pomimo luksemburskiego dumpingu podatkowego bo zazwyczaj inwestycje długoterminowe są i tak zwolnione z podatku. U nas kamień na kamieniu z rynku TFI nie zostanie gdy media nagłośnią sprawę. Pełna zgoda tylko u nas rynek jest specyficzny. Popatrz sobie na strukturę inwestorów na rynku FI. Większość jest zdania, że ma blade pojecie o inwestowaniu. W związku z tym nie chce mi się wierzyć, że nagle wszyscy rzucą się w kierunku "nieznanego" Luksemburga. CI cwańsi pewnie to zrobią, ale większość pozostanie u nas. Drugi aspekt to sposób dystrybucji. Ciągle dominują tutaj banki, które wpychają te fundusze klientom kasując przy tym nie małą opłatę dystrybucyjną. Gdyby wszyscy byli kumaci to inwestowaliby tylko przez mBank gdzie nie ma prowizji dystrybucyjnych. Ostatni aspekt - media nic nie nagłośnią chyba, że Ci z Luksemburga będą dawać więcej za reklamy. Moim zdaniem byt Idea TFI nie jest zagrożony
|
|
Wysłane:
7 września 2010 17:50:26
a na dodatek kryzys zrobił dobry PR polskiemu systemowi bankowemu i inwestycją w Polsce, bez żadnych śmieciowych certyfikatów na długi czas zostanie w pamięci Polaków, dobre, bo Polskie
|
|
Wysłane:
7 września 2010 18:05:02
Kamil Gemra napisał(a): media nic nie nagłośnią chyba, że Ci z Luksemburga będą dawać więcej za reklamy. To się kiedyś stanie, a Polacy nie lubią podatków i wszystkie TFI będą zagrożone. Zwłaszcza jeśli będzie wówczas niepomijalna inflacja.
|
|
Wysłane:
7 września 2010 18:12:38
nocnygracz napisał(a):A które fundusze luksemburskie inwestują na polskiej giełdzie równie skutecznie jak IDEA?
Bo ktoś np. mógłby uważać, że rozwój polskiej gospodarki będzie szybszy niż gospodarki USA czy Europy Zachodniej. Taki ktoś chciałby prawdopodobnie inwestować swoje środki w polskie firmy. 1.Idea inwestuje "skutecznie" póki jest mała. Szybko rośnie więc wyniki za rok siądą do średniej krajowej. 2.Wśród luksemburskich bez problemu wybierzesz akcyjny środkowej Europy. Do wyboru są także rynki bardziej od naszego obiecujące: brazylijski, meksykański, afrykański, chiński, indyjski, indonezyjski, turecki. W dodatku opłaty niższe bo w Polsce to jest pod tym względem masakrycznie drogo. 3.Nie pytaj mnie o szczegóły bo w ogóle nie inwestuję w fundusze. P.S. Nadal uważam IDMSA za interesującą firmę, chociaż już wsio wczoraj sprzedałem i nie mam planów odkupu. Jednak ich składnik -TFI Idea uważam za gwiazdę jednego sezonu.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-04 Wpisów: 572
Wysłane:
7 września 2010 18:32:55
Gdyby nie ta dywi, to byłby pusty balon. Piękne uśmiechy i wyprężone klaty. Prezes optymista, bo spółka "się rozwija". Tak jakby coś tworzyła, hehe. Ale pod tym co niby jest? Pustka. Przerzucanie kapitału z jednego worka do drugiego. Trza uważać na takie baloniki. Co cię nie zabije, to cię udziwni
[**usunięto zakazaną treść**]
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
7 września 2010 19:51:01
ale właściwie jaka dywi? IDM nie ma żadnych planów wypłaty dywidendy na razie a jedyna dywidenda o której słyszałem to ta z idea tfi czyli do niej idm nie będzie potrzebny
|
|
Wysłane:
7 września 2010 19:57:19
discopolo napisał(a):
1.Idea inwestuje "skutecznie" póki jest mała. Szybko rośnie więc wyniki za rok siądą do średniej krajowej. 2.Wśród luksemburskich bez problemu wybierzesz akcyjny środkowej Europy. Do wyboru są także rynki bardziej od naszego obiecujące: brazylijski, meksykański, afrykański, chiński, indyjski, indonezyjski, turecki. W dodatku opłaty niższe bo w Polsce to jest pod tym względem masakrycznie drogo.
Co do pkt. 1. Pełna zgoda. Np. Pioneer jest jednym z największych i ma słabe wyniki z zarządzania. 2. To jest całkiem co innego. W takich funduszach masz ekspozycję na dany rynek poprzez inwestowanie w instrumenty oparte głównie na indeksach. W mojej opinii przyszłości funduszy może wyglądać tak, że w Polsce pozostaną lokalni zarządzający, którzy będą do central raportować w co warto zainwestować. Nie ma co ukrywać każdy zna swój kraj najlepiej. Jednak myślę, że do tego droga jeszcze daleka. Wracając do TFI Idea. Trzeba pamiętać, że taki biznes tworzą ludzie. W ubiegłym roku ich fundusz obligacji był najlepszy na rynku. Jednak w lutym odszedł zarządzający Piotr Zagała. Gość na obligacjach robił nieprawdopodobne rzeczy. Gdybym miał wyceniać TFI to przede wszystkim zwróciłbym właśnie uwagę na ludzi tam pracujących. Niewątpliwie strata Zagały odbije się na wynikach funduszy (już to widać na obligacyjnym). Zresztą z tego co wiem Idea sama nie zarządza swoimi funduszami tylko zleca to spółce IDM-u. Zatem akcjonariusze IDM-u moga być zadowoleni bo będą przychody. Czy to źle dla Idei? Tego nie wiem, należałoby to przebadać ile kosztuje takie zarządzanie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.