1 Dołączył: 2010-04-12 Wpisów: 9
Wysłane:
29 listopada 2024 13:13:25
Hej, mam już w tym roku wypracowany spory zysk i zastanawiam się czy będzie możliwe obniżenie podatku od zysków kapitałowych poprzez zaksięgowanie straty w następujący sposób.
Otóż mam w portfelu również otwartą sporą stratną pozycję na walorach mało płynnej spółki. Pomimo tego nie chcę się pozbywać tych akcji, gdyż wierzę w odbicie :) Najlepiej byłoby je sprzedać i odkupić. Jednak pozbycie się dużej ilości mało płynnych akcji, a następnie ich odkupienie z rynku będzie mało optymalne. Więc zastanawiam się czy w tej sytuacji dobrym rozwiązaniem byłoby wystawienie zlecenia kupna na taką samą ilość akcji jaką posiadam, a następnie szybka (aby ktoś się w tym czasie nie wbił) sprzedaż akcji posiadanych. W efekcie kupiłbym akcje sam od siebie, jednak w KDPW byłaby to już inna pozycja? Strata zostałaby zaksięgowana, operacja nie spowodowałaby żadnego wahania kursu.
Zlecenia zostałaby wykonane z samego rachunku maklerskiego. Koszty prowizji do pominięcia.
Proszę o opinie czy opisany pomysł ma sens.
|
2 Dołączył: 2013-06-19 Wpisów: 54
Wysłane:
21 stycznia 2025 13:15:17
Ciekawa strategia, pytanie czy Twoje biuro maklerskie zaksięguje to tak jak opisałeś. Co w końcu zrobiłeś?
|