0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
9 września 2010 00:27:39
usatrader napisał(a): Midas - przeczytaj informacje na temat nowego mobilnego internetu. Doczytaj o planach i ekspansji i możliwościach nowej technologii. Osobiście uważam że na dziś jest mega tanio i masz szansę zarobić bardzo ładny %.
Zgadzam się co do Midasa - kurs spółki mocno zdołowany więc ma naprawdę spory potencjał do odróbki - tym bardziej że informacja o rewolucyjnej technologii internetu mobilnego jest szeroko komentowana w prasie i telewizji (nie ma to jak darmowa reklama) spółki). Po tym info wydaje mi się ze warto zaparkować na Midasie na dłużej. Natomiast co do wyboru spółek przez Froga to raczej nie mogę się zgodzic z tezą iż wybiera niewłaściwe spółki. Helio - ciągły stabilny wzrost. Regularne zyski. Frogowi brakuje jedynie troche cierpliwosci, a czasem pewnosci co do słuszności wyborow - przegapil tak kilka niezlych odpałów w stylu Oponeo, Odlewnie i cos tam było jeszcze na tapecie... :) z reszta sam zainteresowany niech sie wypowie:)
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
9 września 2010 08:31:28
Nazywanie Midasa spółką niedowartościowaną, to semantyczne nadużycie Jedyny powód do wzrostów, to magiczne nazwisko w akcjonariacie, człowieka który chciał zamieniać wszystko w złoto i mu nie wyszło. Ale ma gadane, więc pewnie że urośnie. Nie mam zamiaru czytać o planach giełdowych szarlatanów. Jeden taki też ma plany budowy dróg, rozwijania produkcji i handlu energią słoneczną, wiatrową, wszystko ekologicznie itp. Co z tego wychodzi wszyscy wiedzą. Dla mnie ważniejsze jest obecność w akcjonariacie ludzi, którym ufam. Którzy w historii dotrzymywali obietnic i nie obiecują złotych gór, tylko pracują dla rozwoju swoich spółek.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-18 Wpisów: 74
Wysłane:
9 września 2010 09:43:37
Frog napisał(a):Nazywanie Midasa spółką niedowartościowaną, to semantyczne nadużycie Jedyny powód do wzrostów, to magiczne nazwisko w akcjonariacie, człowieka który chciał zamieniać wszystko w złoto i mu nie wyszło. Ale ma gadane, więc pewnie że urośnie. Nie mam zamiaru czytać o planach giełdowych szarlatanów. Jeden taki też ma plany budowy dróg, rozwijania produkcji i handlu energią słoneczną, wiatrową, wszystko ekologicznie itp. Co z tego wychodzi wszyscy wiedzą. Dla mnie ważniejsze jest obecność w akcjonariacie ludzi, którym ufam. Którzy w historii dotrzymywali obietnic i nie obiecują złotych gór, tylko pracują dla rozwoju swoich spółek. Dawno temu ja nie uwierzyłem Niebrzydowskiemu , bo miał nieciekawą przeszłość chodziło oczywiście o spółkę Gant. Urosła z 10zł do 120. Najlepszym rozwiązaniem będzie spytać ludzi z branży co oznacza ta informacja jeśli chodzi o Midasa. Romkowi nie musisz wierzyć :)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
9 września 2010 10:18:58
usatrader napisał(a):Dawno temu ja nie uwierzyłem Niebrzydowskiemu , bo miał nieciekawą przeszłość chodziło oczywiście o spółkę Gant. Urosła z 10zł do 120. Najlepszym rozwiązaniem będzie spytać ludzi z branży co oznacza ta informacja jeśli chodzi o Midasa. Romkowi nie musisz wierzyć :) Możesz się rozwinąć? Masz jakąś wiedzę w tym temacie? PS. Wysłałem wiadomość na priva Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
9 września 2010 18:49:22
v3nom napisał(a):Ciekawa opinia o Midasie, mam w portfelu Krezusa, ale po dzisiejszej sesji mam chętkę na więcej ryzyka. Muszę się z tym przespać. Faktycznie Midas jest historycznie nisko, również spodobała mi się fundamentalna informacja. Czy trzeba wspominać o technicznej sytuacji? To miałeś zapewne niespokojną noc:) Jak finalnie wyszło Ci z przemyśleń? Wszedłeś w Midasa?
|
|
Wysłane:
9 września 2010 19:15:32
mila napisał(a):To miałeś zapewne niespokojną noc:) Jak finalnie wyszło Ci z przemyśleń? Wszedłeś w Midasa? Noc miałem spokojną, jak nie możesz spać to śpij przy otwartym oknie Podmieniłem Ganta dzisiaj po 20.82 zaraz po otwarciu. Ktoś miał ustawione kupno takiej samej ilości akcji i poszło do dobrych ludzi  Midasa wrzuciłem na ruszt po 5.95. Trochę naginam zasady, bo eksponuje się mocno na walor (w portfelu także mam Krezusa). Ale widzę fundamentalne i techniczne szanse dla Midasa. Jak nie teraz to kiedy? Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 9 września 2010 19:16
|
|
Wysłane:
9 września 2010 19:30:31
Przepraszam że się wtrącę ze swoim wpisem... Chciałem tylko powiedzieć, że niewiele ciekawego się dziś wydarzyło u mnie w portfelu... Jutro może być ciekawiej...
|
|
Wysłane:
9 września 2010 19:45:44
Frog napisał(a):Przepraszam że się wtrącę ze swoim wpisem... Chciałem tylko powiedzieć, że niewiele ciekawego się dziś wydarzyło u mnie w portfelu... Jutro może być ciekawiej... no wiesz...:) w końcu to Twój blog:):) ale chyba się nie gniewasz... że czasem ktoś tu powymienia się spostrzeżeniami?:)
|
|
Wysłane:
9 września 2010 19:48:33
mila napisał(a):ale chyba się nie gniewasz... że czasem ktoś tu powymienia się spostrzeżeniami?:) Czujcie się moimi gośćmi :) Ileż można czytać i pisać o Helio i Delko
|
|
Wysłane:
9 września 2010 19:51:47
Frog napisał(a):mila napisał(a):ale chyba się nie gniewasz... że czasem ktoś tu powymienia się spostrzeżeniami?:) Czujcie się moimi gośćmi :) Ileż można czytać i pisać o Helio i Delko a co tam Ci wyszło z obserwacji CKL? wracasz do spółki?
|
|
|
|
Wysłane:
9 września 2010 20:05:24
mila napisał(a):a co tam Ci wyszło z obserwacji CKL? wracasz do spółki? Spółka ma porządne fundamenty, ale nie jest tania. Zysk w dłuższej perspektywie jest niemal pewny, ale... Zastanawiam się czy część kapitału nie powinno pracować w spółkach o większym potencjale wzrostu niż obecnie CKL.
|
|
Wysłane:
10 września 2010 20:12:27
W dniu dzisiejszym zdecydowałem się kupić symboliczną ilość akcji Centrum Klima. Pakiet jest na tyle niewielki, że nie dodaję nawet do stopki. Chciałem po prostu mieć "przyczółek" w akcjonariacie tej spółki. Zwiększę zaangażowanie jeżeli nieco spadnie. Jeżeli wzrośnie - przynajmniej zarobię na pampersy dla syna. W tym tygodniu sfinalizowałem także umowę nabycia akcji EGB Investments, która debiutuje na New Connect pod koniec września. Akcji na rachunku jeszcze nie mam, ale dodaję do portfela, jako że już "nie ma odwrotu"... Tygodniowe podsumowanie portfela (TyPoPo):Pojedynek Frog vs WIG (za okres 22 tygodni - od założenia wątku): Frog: 17,98% WIG: 0,94%Skład portfela:Helio - 35% Delko - 31% EGB Investments - 14% Centrum Klima - 3% Gotówka - 16%
Edytowany: 10 września 2010 20:16
|
|
Wysłane:
11 września 2010 11:18:00
Mój portfel zaczyna wyglądać marnie w porównaniu z innymi w tym dziale. Chyba też zacznę podawać zwrot z inwestycji od momentu zakupu, a nie od momentu założenia wątku jak obecnie, żeby się dowartościować
|
|
Wysłane:
12 września 2010 18:13:11
Chyba trzeba będzie zastosować trochę inną strategię... Zamiast 2-3 wspaniałych spółek, trzeba mieć w portfelu 5-6 kupionych za mniejszy kapitał. Gdy któraś "odpali" i po jakimś czasie wyczerpie potencjał do wzrostów, sprzedawać i szukać kolejnej. W ten sposób "załapię się" na więcej wzrostów. Strategia na 2-3 spółki jest ok, ale dla osób bardziej pasywnych niż ja... Takie moje przemyślenia po weekendzie
|
|
Wysłane:
12 września 2010 18:49:38
A jednak jesteś spekulantem To się nazywa zdaje się momentum-treading. Nie żebym to sam wymyślił, jestem akurat po krótkiej wymianie zdań z usatreader'em Ale jak Frog chcesz się obejść bez wiedzy z zakresu analizy technicznej? Może i można, ale to baaaardzo przydatne w takim inwestowaniu Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 12 września 2010 18:53
|
|
Wysłane:
12 września 2010 19:01:22
v3nom napisał(a):Ale jak Frog chcesz się obejść bez wiedzy z zakresu analizy technicznej? Może i można, ale to baaaardzo przydatne w takim inwestowaniu A od czego mam Ciebie? Strategia pozostaje ta sama - wybieram spółki dobre fundamentalnie i wg mnie niedowartościowane. Zmienia się jedynie taktyka. Nadal będę opierał się na AF. AT chciałbym poznać, ale... nie wyrobiłbym się z czasem. Dwójka dzieci, praca zawodowa, analizowanie spółek pod kątem fundamentalnym... To wszystko zabiera mnóstwo czasu. Nie chcę się tym zajmować na pół gwizdka. Jak już się za coś biorę to robię staram się to robić najlepiej jak potrafię.
|
|
Wysłane:
12 września 2010 19:50:35
Frog napisał(a):A od czego mam Ciebie?  Aleeeee ja jestem sierota  Coś tam niby wiem, ale niestety nie przekłada się to w satysfakcjonującym stopniu na cyfry w DM Ale masz rację, nadszedł czas zmian. Od tej pory będzie tylko lepiej Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 12 września 2010 19:51
|
|
0 Dołączył: 2010-07-24 Wpisów: 162
Wysłane:
13 września 2010 08:19:04
Też się zastanawiałem nad wejściem EGB Investments, ale jakoś ciężko mi się było zdecydować Nie wiesz Frog czy jest jeszcze możliwość zapisów?
|
|
Wysłane:
13 września 2010 08:20:21
janus_z napisał(a):Też się zastanawiałem nad wejściem EGB Investments, ale jakoś ciężko mi się było zdecydować Nie wiesz Frog czy jest jeszcze możliwość zapisów? Wszystko masz napisane na wątku spółki. Subskrypcja już się zakończyła.
|
|
Wysłane:
13 września 2010 18:33:26
Dzisiaj z rana chciałem kupić odrobinkę Neuki (dla smaku). Niestety gotówka która miała służyć temu celowi pojawiła się na koncie późnym popołudniem. Z ciężkim sercem kupiłem 5% wyżej niż cena otwarcia  Pakiet symboliczny, podobny wielkością do pakietu Centrum Klimy. W obu przypadkach planuję dokupić, o ile cena za bardzo nie wzrośnie a ja pozyskam trochę gotówki ze sprzedaży części pakietu Delko (około 45% tego, co posiadam obecnie). Akcje te zamierzam sprzedać po cenach wyższych niż obecna, więc póki co zmian w strukturze portfela nie planuję.
Edytowany: 13 września 2010 20:24
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.