giccfpjh
Advertisement
PARTNER SERWISU
xqevaucl
28 29 30 31 32

Giełdowy "Blog of the Frog"

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 16 września 2010 21:34:42
Taurus, może się ze mną nie zgodzisz, ale mój błąd na Boryszewie nie polegał na tym, że sprzedałem za trzy. Tylko na tym, że nie odkupiłem po utworzeniu się luki startu. Co powinienem zrobić zamiast się zastanawiać czy przebiła opór czy nie. To był silny sygnał techniczny, który zignorowałem.

Wujku przestań Angel

Ja tym bardziej nie chcę się wymądrzać, bo jednak brakuje mi doświadczenia. Ale nie znoszę, jak ktoś mi wmawia różne rzeczy. Sorry Frog, że zaśmiecamy Tobie wątek, ale masz uprawnienia modera, więc w razie czego daj wszystkim po banie, a będzie spokój thumbright

Giełdowym dzieckiem jednak już nie jestem i potrafię rozpoznać sytuację z grubsza na rynku. Nie prognozuje, raczej obserwuję i reaguję. Ciągle jednak popełniam błędy, jak każdy. A stopa zwrotu z moich inwestycji niestety mnie nadal nie satysfakcjonuje.

Aktywnie na rynku jestem od zeszłych wakacji, a więc bardzo krótko. Ogólnie pojętą ekonomią interesuję się zaledwie kilka miesięcy dłużej. Ładnie zarobiłem w lipcu i sierpniu zeszłego roku. Później moje spółki mocno oberwały przez pierwsze dwa dni września i zyski zniknęły. Cóż łatwo przyszło łatwo poszło. I to był czas żeby sobie odpocząć. Wrzuciłem sporą cześć środków na lokaty, aby ostygły.

Później szczęśliwie skróciłem się przed korektą w drugiej połowie stycznia. Zdaje się zaskoczyła mnie seria fatalnych danych z USA. Za to pięknie rynek wyglądał pod koniec lutego, wszędzie same sygnały kupna. Znasz AT, więc wiesz o czym piszę.

Z kolei w maju błędnie zinterpretowałem skalę nadchodzących wydarzeń w Grecji i UE. Zmyliło mnie to, że rynek długo na nie nie reagował. Co prawda korektę można było przewidzieć, jak pisał Taurus. Jednak jej skali już nie ( może się mylę?) Ale nie chcę tu więcej uzewnętrzniać, bo niektórym wyda się to śmieszne. Nie musisz mi wierzyć, ale wiem co piszę. W 2010 udało się już osiągnąć ciekawe zyski i wierzę, że będzie lepiej. thumbright

Usatreader: Kupuj te spółki, które urosną. Jeśli nie urosną, nie kupuj ich. Żeby życie było takie proste thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 16 września 2010 21:36:25
usatrader napisał(a):
wujek_staszek napisał(a):
Tniesz, próbujesz odrobić i brniesz jeszcze dalej i znowu tniesz lub nie. Im prędzej odpuścisz tym lepiej. Nie chcę się spierać i wymądrzać, nie o to mi chodzi, ale przypuszczam, że Tobie się tak tylko wydaje, że wiesz kiedy powiedzieć dość tak jak wielu innym wtedy pożartych przez bessę. Teraz, jak znamy już bieg wydarzeń to wydaje się proste, wtedy takie nie było. Jedno jest pewne - doświadczenie i nauka z tego płynąca są bezcenne a błędne decyzje są częścią każdego procesu inwestycyjnego, lecz sztuka, którą opanowali tylko nieliczni polega na wyciąganiu wniosków na przyszłość z własnych porażek, a jeszcze lepiej z cudzych i tego Ci życzę. Pozdr.

jakbyście kupowali właściwe spółki stop-lossy byłyby niepotrzebne;)

ostatnio po Twojej rekomendacji MIDAS osunął się w dół o 10% :)
wiem wiem, jesień się jeszcze nie skończyła:)

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 16 września 2010 21:44:20
usatrader ma racje :) jak jest hossa stopy sa zbedne przy dobrym doborze spolek :) jak hossa dochodzi do konca to doswiadczeni sie domyslaja i stopy sa im tez zbedne bo sami zamykaja pozycje :) Ja nigdy nie stawiam stopow a na besse sie nie zalapalem dokladnie we wrzesniu 2007 mialem 0 pozycji :) i przy rozmowie ze znajomym mowilem zobaczymy sie za rok przy 2250 on mi na to je....j sie w łeb Eh?
Po czym w grudniu dzwonilem do niego z pieknej Francji zapytac jak samopoczucie i konto sie czuje wave
Musze przyznac ze mialem zaj....o farta ale tak to wlasnie bylo, pozniej niemal idealnie trafilem w dno bessy kupujac akcje w styczniu 2009 wiec to byl moj drugi fart zycia :) jeszcze mialem jeden szczegolny z walutami ale to nie na temat :)

Wedlug mnie zamiast zawracac sobie glowe kiedy to mam ustawic stopy lepiej zajac sie analiza danych i makroekonomi polaczyc to ze statystyka itp mozna przewidziec kiedy to beda duze pkt zwrotne i nie nalezy przywiazywac wagi czy sie wchodzi w dolku a sprzedaje na gorce bo to rzadko wychodzi.
No ale co tam milionerem jeszcze nie jestem wiec i moge nigdy nim nie zostac :)
A kto duzo gada malo wie wiec zycze wszystkim samych zyskownych transakcji :)

A tobie Frog w szegolnosci :) i graty za prowadzenie kroniki.

v3nom
0
Wysłane: 16 września 2010 21:57:53
Taurus80 napisał(a):
polaczyc to ze statystyka

Statystyka to potężna dziedzina. Szkoda, że na studiach tak ją olewałem. Teraz przychodzi zbierać cięgi od Snejka i się doszkalać Angel

Aż 75% (z tego co pamiętam) formacji ORGR dociera do zasięgu wynikającego z jej wielkości, jak mówią badania rynku amerykański przeprowadzone przez Bułkowskiego thumbright

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 16 września 2010 22:02:01
v3nom, nie kwestionuję Twoich umiejętności i znajomości rynku, nie o to mi chodzi. Wmawiać też nie mam zamiaru niczego. Przesiedzisz natomiast następna bessę, na gotowce lub krótkich to Ci pogratuluje.
Albo my ich, albo oni Was.

v3nom
0
Wysłane: 16 września 2010 22:50:04
v3nom, nie kwestionuję Twoich umiejętności i znajomości rynku, nie o to mi chodzi. Wmawiać też nie mam zamiaru niczego. Przesiedzisz natomiast następna bessę, na gotowce lub krótkich to Ci pogratuluje.

Jaka tam znajomość i umiejętności, wiem, że nic nie wiem. Ot co thumbright
Ale na akcjach bessy nie przesiedzę, nie ma takiej opcji.

Przeanalizowałem technicznie jak przebiegało odbicie w lutym 2009, muszę zrobić to samo dla szczytów hossy i dla cykli na rynku amerykańskim. Jak to poukładam to może wrzucę wyniki na forum. Ale to może trochę potrwać. Nie wiem czy zdążę przed bessą Angel

wujek_staszek
0
Wysłane: 16 września 2010 22:56:57
To że jest bessa to uświadomimy sobie mniej więcej w jej połowie. Do tego czasu będziemy szukać dołka korekty w hossie.
Dobra kończmy bo nas Frog pogoni. :)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 17 września 2010 08:16:01
To że jest bessa to uświadomimy sobie mniej więcej w jej połowie. Do tego czasu będziemy szukać dołka korekty w hossie.

No ja liczę, że nabyte doświadczenie z lat 2006-2008 zaowocuje tym, że poznam szczyt hossy. Patrząc na wykresy 3-letnie indeksów SWIG80 i MWIG40, do euforii kończącej hossę nam daleko.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 17 września 2010 09:08:41
Taurus80 napisał(a):
... dokladnie we wrzesniu 2007 mialem 0 pozycji :) ...
Musze przyznac ze mialem zaj....o farta ale tak to wlasnie bylo, pozniej niemal idealnie trafilem w dno bessy kupujac akcje w styczniu 2009 wiec to byl moj drugi fart zycia :) jeszcze mialem jeden szczegolny z walutami ale to nie na temat :)

Szczęście sprzyja lepszym thumbright
Follow me on Twitter

janus_z
0
Wpisów: 162
Wysłane: 17 września 2010 09:16:43
Tak z ciekawości Frog, wchodzisz w emisje 11bit studio, oczywiście jeśli to nie tajemnica?

Pozdrawiam mojego ulubionego Blogera na tym forumAngel

v3nom
0
Wysłane: 17 września 2010 09:27:21
Frog napisał(a):
No ja liczę, że nabyte doświadczenie z lat 2006-2008 zaowocuje tym, że poznam szczyt hossy. Patrząc na wykresy 3-letnie indeksów SWIG80 i MWIG40, do euforii kończącej hossę nam daleko.

Ja będę dalej kontynuował. Po czym poznać, że to koniec euforii zwieńczającej hossę? Angel

Frog
13
Wysłane: 17 września 2010 09:34:02
v3nom napisał(a):
Frog napisał(a):

Ja będę dalej kontynuował. Po czym poznać, że to koniec euforii zwieńczającej hossę? Angel

Znaki będą widoczne. Zobaczysz m. in. takie wpisy na forach:
"Jeszcze nigdy tak szybko nie zarabiałem"
"To dopiero początek wzrostów"
"Ale jazda"

A na giełdzie będą chcieli zarabiać wszyscy (odwrotność sytuacji z lutego 2009, gdzie każdy wstydził się faktu posiadania akcji).

janus_z napisał(a):
Tak z ciekawości Frog, wchodzisz w emisje 11bit studio, oczywiście jeśli to nie tajemnica?

To nie tajemnica, ale gdybym Ci powiedział, musiałbym Cię zabić Eh?
Follow me on Twitter

janus_z
0
Wysłane: 17 września 2010 09:37:22
hm, tak bez powodu od razu człowieka zabijać, świat schodzi na psy Think

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 września 2010 09:41:53
janus_z napisał(a):

Czasem nieodpowiednia wiedza jest powodem :)
W niektorych kregach sprawdza sie stare powiedzenie "Mniej wiesz dluzej zyjesz " wave
Ale osobiscie mysle ze nie tyczy to sie kregow gieldowych lub finansowych Angel

janus_z
0
Wysłane: 17 września 2010 09:45:46
Taurus80 napisał(a):
janus_z napisał(a):

Czasem nieodpowiednia wiedza jest powodem :)
W niektorych kregach sprawdza sie stare powiedzenie "Mniej wiesz dluzej zyjesz " wave
Ale osobiscie mysle ze nie tyczy to sie kregow gieldowych lub finansowych Angel

Owszem, tylko takie kręgi to się z mafia, kojarząAngel
ale widać że i tu zapuszcza swoje nikczemne mackiEh?

Frog
13
Wysłane: 17 września 2010 09:56:15
Dzisiaj na śniadaniu dowiedziałem się, że połowa ludzi których spotykamy to agenci różnych służb. Odbiło się to na mojej psychice blackeye
Follow me on Twitter

janus_z
0
Wysłane: 17 września 2010 10:00:21
Frog napisał(a):
Dzisiaj na śniadaniu dowiedziałem się, że połowa ludzi których spotykamy to agenci różnych służb. Odbiło się to na mojej psychice blackeye

Zależy gdzie się pracuje,ja na szczęście nie mam kontaktów z takim elementemDancing
choć razem miałem styczność z takowym wysoko wyszkolonym osobnikiem, i powiem tak zwykły człowiek nie jest przygotowany do rozmowy z takowym człowiekiem

ps.
Pewnie wysokie wzrosty sprzyjały by unormowaniu napiętych nerwówAngel
Edytowany: 17 września 2010 10:01

v3nom
0
Wysłane: 17 września 2010 10:13:20
janus_z napisał(a):
choć razem miałem styczność z takowym wysoko wyszkolonym osobnikiem, i powiem tak zwykły człowiek nie jest przygotowany do rozmowy z takowym człowiekiem

Możesz w kilku zdaniach rozwinąć myśl? Zainteresowało mnie to Angel

wujek_staszek
0
Wysłane: 17 września 2010 10:21:41
Cytat:
Znaki będą widoczne. Zobaczysz m. in. takie wpisy na forach:
"Jeszcze nigdy tak szybko nie zarabiałem"
"To dopiero początek wzrostów"
"Ale jazda"

Jest tu racja, z tym że ten stan może trwać nawet kilka lat i przez to te prawdy przestaną być aktualne bo mimo tych oznak rynek będzie rósł dalej. Takie głosy będą świadczyć nie o końcu hossy a o początku ostatniego jej etapu, który trwać może kilka miesiecy lub lat. Ostatnie stadium hossy jest jak bardzo przyjemne, jest jak narkotyk - uzależnia. To jej stadium jest wariacją najdynamiczniejszą - gdzie dominuje pycha, pani fryzjerka załozy rachunek i zarania 100% w miesiac. Śmiechy, hulanka, duma i szaleństwo. Hossa daje zarabiać, hossa rozpieszcza, hossa usypia czujność, przyzwyczaja, wprowadza w stan niedowierzania, że się skończyła aż do momentu że sam siebie będziesz oszukiwał, walczył o to by trwała, udowadniał że to jeszcze nie koniec. Hossa to nic innego jak tzw bańka, a one pojawiają się wtedy, kiedy ludzie są nieświadomi ich powstania.
Powiadam jeszcze raz, zawsze to wszystko widać zupełnie inaczej z perspektywy czasu i tym razem też tak będzie na 100%. Hossa dzieli sie na trzy etapy: niewiara , wiara i pycha i ta ostatnia zgubi znakomitą większość.
Edytowany: 17 września 2010 10:23

janus_z
0
Wysłane: 17 września 2010 10:53:19
v3nom napisał(a):
janus_z napisał(a):

Możesz w kilku zdaniach rozwinąć myśl? Zainteresowało mnie to Angel

moje odczucia - są bardzo dobrze wyszkoleni od strony psychologicznej, nie próbują uzyskać odpowiedzi wprost, tylko klucząc, ciężko to opisać

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

28 29 30 31 32

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,064 sek.

uejklqhy
hvuiokzg
umthmfzl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nadbkhbv
tihtcnxp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat