PARTNER SERWISU
bkenllel
45 46 47 48 49

Giełdowy "Blog of the Frog"

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 1 grudnia 2010 19:14:36
Frog napisał(a):
pozostały kapitał chcę trzymać w czymś bezpiecznym, a za takie uważam HEL, CKL i 11B.

Frogu, po raz kolejny szacun od takiego binky jak moja osoba. Kolejny, dzisiejszy rajd 11B zrobił na mnie wrażenie. A fakt, iż zapakowałem trochę tego materiału spowodował u mnie po prostu Dancing

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 grudnia 2010 19:28:03
Niestety okazało się, że sprzedaż części EGB odbyła się w samym dołku, ale to już nie pierwszy raz mi się zdarza... Gdybym jednak mógł wybierać ponownie - postąpiłbym tak samo.
Nie oddałbym Helio, Centrum Klimy i 11bit Studios - główni udziałowcy tych spółek naprawdę lubią robić to co robią i potrafią robić to dobrze.
EGB też spełnia te kryterium, ale w mojej ocenie w nieco mniejszym stopniu.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 1 grudnia 2010 19:46:32
Frog, a jak twoim zdaniem usunięcie z rady nadzorczej Piecucha może wpłynąć na spółkę?

Czy ma to jakiś istotny wpływ czy jest raczej mało ważne?

Frog
13
Wysłane: 1 grudnia 2010 19:50:23
Heya,

EGB podało powód, powołując się na jakiś przepis. Nie zagłębiałem się w szczegóły, a sam nie miałem czasu do nich mailować. Jak trochę się ogarnę, wyślę do nich maila z prośbą o nieco bardziej wyszukane wyjaśnienie przyczyn odwołania. Nie wiem jednak kiedy to będzie.
Jeżeli masz czas - zachęcam do kontaktu ze spółką, może powiedzą coś konkretnego.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 2 grudnia 2010 09:29:48
Sprawdziłem jak się mają moje perły z 2009 roku, dzięki którym odrobiłem straty z bessy.
Nieciekawie. CMX, NEU, MAK niemalże bez zmian, a KPX spadł od kiedy go sprzedałem.
Pierwotnie planowałem trzymać te spółki do końca hossy. Gdybym uparcie je trzymał, miałbym mniej pieniędzy niż na początku roku...

Dobra nauczka. I wskazówka dla osób trzymających uparcie spółki w które kiedyś uwierzyli, pomimo iż te zaczynają podawać coraz gorsze infa a ich otoczenie rynkowe się pogarsza...
Follow me on Twitter

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 2 grudnia 2010 09:36:57
Frog napisał(a):
Sprawdziłem jak się mają moje perły z 2009 roku, dzięki którym odrobiłem straty z bessy.
Nieciekawie. CMX, NEU, MAK niemalże bez zmian, a KPX spadł od kiedy go sprzedałem.
Pierwotnie planowałem trzymać te spółki do końca hossy. Gdybym uparcie je trzymał, miałbym mniej pieniędzy niż na początku roku...

Dobra nauczka. I wskazówka dla osób trzymających uparcie spółki w które kiedyś uwierzyli, pomimo iż te zaczynają podawać coraz gorsze infa a ich otoczenie rynkowe się pogarsza...

Nie w każdym przypadku tak jest, że trzymanie uparcie spółek jest skazana na stratę, ale warto odświeżać informacje o nich, bo równie dobrze może być tak, że za rok spojrzysz na te spółki i będziesz żałował, że jednak ich nie trzymałeś, prawda? Zarządzanie portfelem jest bardzo ważne i nie można tylko myśleć, że będzie ok, ale działać, zdobywać informacje i analizować. Ty tak właśnie zrobiłeś i o to chodziło. thumbright
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

topcia
0
Wpisów: 274
Wysłane: 2 grudnia 2010 10:32:44
Frog napisał(a):
dzięki którym odrobiłem straty z bessy.

to mnie nurtuje. Jak to jest z tą bessą. Czy nie ma sygnałów, które pozwoliłyby rozpoznać, że na rynku źle się dzieje i w czas sprzedać?

Heyahpanama
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 10:39:04
Są takie sygnały:

Jak zobaczysz, że w każdej gazecie piszą ile to można zarobić na giełdzie, jak zobaczysz reklamy funduszy inwestycyjnych w każdym bloku reklamowym, jak zobaczysz dziesiątki ludzi posiadających fundusze inwestycyjne, którzy do tej pory nie wiedzieli co to giełda, jak zobaczysz że w każdym banku kuszą Cie wielkimi stopami zwrotu, to znak by ewakuwoać się z giełdy, bo Bessa nadchodzi.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 2 grudnia 2010 10:43:44
Heyah, bądź poważny Angel

Topcia, nie załamuj naiwnymi pytaniami. Kup sobie jakąś książkę i zacznij wałkować temat AT, chociaż podstawy. Moim zdaniem AT da wyraźne sygnały przed załamaniem.

WIG20, świece miesięczne:

kliknij, aby powiększyć
Klika się i sprzedaje ;-)

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 grudnia 2010 10:46:38
myślę że to zbyt ogólnikowe. Może to jest jakiś sygnał że przesilenie się zbliża, ale może ono nadejść dopiero za pół roku a spółki które sprzedasz mogą wtedy urosnąć jeszcze po 100%.
Myślę że ciężko jest trafić w sam szczyt, ale sprzedanie przy pierwszych oznakach odwrócenia trendu jest jak najbardziej w zasięgu. W przypadku ostatniej bessy na w20 był to podwójny szczyt, a troszkę wcześniej ogromniasta dywergencja między w20 a misiami. Kolejna wskazówka to przewartościowanie spółek i c/z >20 uznawane jako normalne. Można obserwować też sytuację makro. Problemy na rynku nieruchomości w stanach było widać już przed spadkami na giełdach, kto tego nie zbagatelizował wygrał. Może ten wątek coś pomoże, pewnie było więcej podobnych www.stockwatch.pl/forum/defaul...

topcia
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 10:57:30
NIe wydaje mi się, żeby Heyah robił sobie jaja-ale nie znam się.... jeszcze. Z tego co wiem, przed załamaniem rynku panuje na nim ogólna euforia.
v3nom dzięki, ale AT traktuję jako pomoc dodatkową, także sugestia co do zakupu porządnej książki i wałkowania jej.... ALe dzięki za wykres.

mrk dzięki za rzeczową odpowiedź.Angel

v3nom
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 11:21:52
MRK, dzięki za odkopanie wątku, sam o nim zapomniałem Angel

Topcia, nie bądź ignorantem. Pytałaś o sygnały, podałem jeden techniczny. Masz cykl jak na dłoni. Podstawy AT trzeba znać, tak jak każdy technik powinien znać podstawy AF.

Co do sugestii Heyah, na wiosnę 2009 miało miejsce kilka z wymienionych czynników na rynku złota. Skoro wykres to dla Ciebie sugestia, nawet nie sprawdzaj ile byś wtedy zarobiła, inwestując na przekór wszelkiej maści malkontentom.
Edytowany: 2 grudnia 2010 11:22

Heyahpanama
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 11:26:16
Znaczna Częśćz tego co pisałem jest prawdą
W historii swojego inwestowania obserwowalem 2 takie euforie

1 na akcjach sprzed kryzysu.
2 na monetach, kiedy to nawet w tv biznes trąbili ile to na nich można zarobić, jako, że jestem kolekcjonerem to ten kryzys bardzo mnie dotknął, niektóre monety były warte 5 razy więcej niż są teraz! Dzisiaj wiele polskich monet kolekcjonerskich jest warta mniej niż cena kruszcu! Ta euforia objawiała się tym, że jak dajmy na to wcześniej wartość numizmatów rosła średnio 10 % rocznie, to w czasie tej euforii, kiedy to nawet ulica pchała się do banku po monety, TE drożały 100% po wyjściu z banku! Efekt tego jest taki, że jak kilka lat temu za swoje monety mogłem kupić sobie niezły samochód, tak teraz starczy na jakiegoś śmiecia.

Myślę, że teraz da się zauwarzyć taką euforie na złocie i na srebrze, nie wiem ile może to potrwać, moze trwać miesiąc, pół roku, a też może za kilka tygodni bańka pęknąć
Edytowany: 2 grudnia 2010 11:27

v3nom
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 11:28:55
Heyah, teraz rozumiem skąd awatar Angel

Ale nie może to stanowić sygnału inwestycyjnego z powodów, które wymienił MRK.

Heyahpanama
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 11:37:06
Tak wiem o tym, ale Topcia pytała o sygnały poprzedzające besse, a nadmierna wiara we wzrosty mimo pogarszającej się sytuacji gospodarczej( czyli u mnie ta euforia ) to właśnie sygnał zapowiadający nadejście bessy. Problem polega na tym jak odróżnić taką euforie. I Tutaj właśnie przydaja się analiza techniczna i inne wskaźniki, bez nich mogą ominąć nas rekordowe zyski...

Jednakże inwestowanie w chwili gdy wszędzie słyszy się o HOSSIE, jest wg. mnie bardzo ryzykowne i ja bardzo lubie obecna sytuacje, gdzie ludzie nie wierza we wzrosty, to może dobrze wróżyć i zaklinać hosse:D. Chyba, że się myle i mamy doczynienia z początkową fazą bessy, no ale na to nie ma mocnych.

Jedno jest pewne, ja na tych poziomach napewno nie zainwestowałbym długoterminowo w złoto, może ominie mnie te potencjalne 50% zysku, którym wszyscy kuszą, ale za to huk z jakim pęknie ta bańka sprowadzi wszystkich chciwych na ziemie.

Frog
13
Wysłane: 2 grudnia 2010 11:49:02
Hossa nie może się jeszcze skończyć, bo nie zarobiłem ile planowałem angel4
Uważam, że jesteśmy w połowie hossy. Do szczytów daleko. Helio jeszcze nie kosztuje 60 zł, więc o czym mowa? blackeye
Follow me on Twitter
Edytowany: 2 grudnia 2010 12:01

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 2 grudnia 2010 13:10:04
Cytat:
Helio jeszcze nie kosztuje 60 zł, więc o czym mowa?

Frogu, ustawiam sobie na wszelakiej maści sygnalizatorach Helio=60= sprzedawaj wszystko PKC Angel Aczkolwiek z grubsza rysując linię trendu to wychodzi tak do końca przyszłego rokuThink
Pażywiom, uwidim Shhh

topcia
0
Wysłane: 2 grudnia 2010 14:10:56
Heyahpanama napisał(a):
Myślę, że teraz da się zauwarzyć taką euforie na złocie i na srebrze, nie wiem ile może to potrwać, moze trwać miesiąc, pół roku, a też może za kilka tygodni bańka pęknąć

czy ta bańka ma związek z akcjami? Zapewne wszystko jest ze sobą powiązane....?
Edytowany: 2 grudnia 2010 15:34

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 grudnia 2010 15:33:13
Frog mam prośbę. Mógłbyś technicznie opisać jak wygląda zapis? Czy ta umowa o zachowaniu poufności jest wysyłana kurierem czy trzeba zjawić się w jakimś oddziale? Pieniądze przesyłam im przelewem a później w odpowiednim momencie na rachunku pojawiają mi się akcje? Czy Twoj kontakt z doradcami był zawsze przez telefon/internet czy odwiedzałeś ich placówki?

Frog
13
Wysłane: 2 grudnia 2010 17:50:56
mrk,

Każdy doradca ma swoje procedury. U każdego jest inaczej. Zadzwoń i zapytaj. Albo napisz maila. Poprowadzą Cię krok po kroku. Są komunikatywni.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,280 sek.

kxeoavch
eiwhskjd
mbrmthvr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ddkidjnq
yatggcfl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat