PARTNER SERWISU
zraywqpe
163 164 165 166 167
Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 15 kwietnia 2011 10:29:56 przy kursie: 17,10 zł
@ Drogi Lukch
Cytat:
Pewnie badany jest każdy obszar gdzie zachodzi choć cień szansy na dalszą dywersyfikację ryzyka geograficznego. Najlepiej byłoby gdyby poziom zaawansowania projektów był tak wysoki jak na Ukrainie, zbadane złoża z kilkoma odwiertami produkcyjnymi, ale wtedy pewnie i cena byłaby wysoka.

Właśnie ten argument mnie nie przekonuje: dywersyfikacja ryzyka. W Nigerii mamy nie tylko ryzyko czystko biznesowe tj. możliwość fiaska poszukiwawczego czy produkcyjnego, tam mamy zupełnie nieprzewidywalny czynnik ludzki w postaci uzbrojonych partyzantów, którzy robią dziury w instalacjach do przesyłu surowca, kradną go, terroryzują całą okolicę, a na Zachodzie mają poparcie (słusznie bądź nie, to inna rzecz) organizacji praw człowieka, lewackich ruchów społecznych, ekologów i alterglobalistów. To jest dopiero ryzyko. Spółka taka jak Total czy Agip może sobie pozwolić na podjęcie go: oni mają zaplecze, które uczyni ewnetualne fiasko działań w Nigerii jedynie powodem do przejściowej melancholii. (Dlatego to wlaśnie tacy giganci sięgają po te koncesje) Dla KOV byłby to cios nożem w serce. KOV jest na etapie, na którym nie może sobie pozwolić na ryzykowanie pieniędzy. Lepiej by im było wejść na koncesje norweskie, gdzie ewentuany zysk jest mniej spektakularny, ale nie obciążony ryzkiem.
Ale oczywiście mogę się mylić. Jesli KOV faktycznie sonduje możliwości inwestycji w Nigerii, to z pewnością ma dostęp do informacji, do których my, zwykli zjadacze internetowych newsów, dostępu nie mamy i mieć nie będziemy. Być może w świetle tych informacji Nigeria jest cudowną okazją, inwestycją życia i żyłą złota.
PS Kiedy piszę te słowa, kurs OIL-a wali się w takim tempie, że aż w głowie wiruje od tej prędkości. Zaraz zmieni 8zł z przodu na 7. Oczywiście ciągnie za sobą KOV- 1,63 pojawiło się po raz pierwszy od miesięcy - miałeś rację Maximus, że będziemy testować 1,62.
Z drugiej strony - popatrzcie jak wyczerpane są obie strony na KOV. Popyt jest żałosny, a podaż jeszcze niższa. Wystarczyło kilkanaście tysięcy akcji, żeby wyświetlić 1,63.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 15 kwietnia 2011 10:58:29 przy kursie: 17,10 zł
Jak obserwuję kurs to ciśnie mi się niestety na usta dosadny cytat z Kazika
"Co za syf, co za katastrofa"

A może jednak największy udziałowiec w całości obejmie nową emisje i dlatego spółka ma na razie totalnie gdzieś walkę o poziom kursu. Im niższy tym więcej akcji można objąć za określona, potrzebną firmie kwotę - jeśli dobre infa są w drodze to wzrost i sensowny ROI ma pewny.
Natomiast emisja na LSE/TSX do to już kolejny etap.
Niestety to wszystko oznaczałoby mocne rozwodnienie.

lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 15 kwietnia 2011 11:21:55 przy kursie: 17,10 zł
Giełda to ludzie. Sami gotujemy sobie ten los. Robią to mądrzejszy - głupszym lub odwrotnie. Sama spółka nie daje podstaw do spadków - a jednak!!! Ktoś zaplanował, że ma spadać i tak będzie. Dlaczego? Ja nie wiem. Jeszcze perę dni temu ktoś ochoczo podbierał pakiety po 100-200tys. aby nie płoszyć a teraz patrzy jak mógłby to robić dużo taniej. Ciekawe czy w rocznicę debiutu będziemy w okolicach IPO.

Mieszko
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 11:34:34 przy kursie: 17,10 zł
Exar napisał(a):
Jak obserwuję kurs to ciśnie mi się niestety na usta dosadny cytat z Kazika
"Co za syf, co za katastrofa"

Są takie momenty, kiedy cały wątek KOV trzeba by było przenieść na wątek "Kozetka"....
Paradoks polega na tym, że inwestując w KOV, inwestujemy w Petrola. Kurs Petrola ma od dawna (zwykle negatywny) wpływ na kurs KOV. Na razie kurs OIL-a trochę wyhamował i lekko odrabia straty, więc i KOV właśnie odzyskuje siły.
Cytat:
Jeszcze perę dni temu ktoś ochoczo podbierał pakiety po 100-200tys. aby nie płoszyć a teraz patrzy jak mógłby to robić dużo taniej.

Pomyśl, że teraz na poziomach 1,65-1,70 stoi kilkaset tysięcy. Przerażeni spadkami zaczynają sprzedawać, i uznają się za szczęśliwców, jeśli uda im się sprzedać za 1,67. Owszem, ten ktoś mógłby to robić dużo taniej, ale po co sie spieszyć? Teraz akcje same wpadają na poziomie 1,65 i nie ma obaw, że kurs wzrośnie.

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 15 kwietnia 2011 12:08:43 przy kursie: 17,10 zł
Mieszko napisał(a):
Paradoks polega na tym, że inwestując w KOV, inwestujemy w Petrola. Kurs Petrola ma od dawna (zwykle negatywny) wpływ na kurs KOV. Na razie kurs OIL-a trochę wyhamował i lekko odrabia straty, więc i KOV właśnie odzyskuje siły.

Trochę to wygląda, jakby jakieś boty tradujące działały na obu walorach.
Nie chce wchodzić w teorie spiskowe, ale faktycznie szeroko pojętemu 'akcjonariatowi' Oila mogłoby zależeć, żeby ludzie z marzeniami o ropie i kapitałem nie uciekali na mający sensowne podstawy papier.
Edytowany: 15 kwietnia 2011 12:09

au
au
0
Wpisów: 99
Wysłane: 15 kwietnia 2011 17:45:56 przy kursie: 17,10 zł
czytał ktoś z szanownych forumowiczów info na espi zamieszczone również na
kulczykoilventures.pl/raporty_...

jest dość obszerne a tu cisza, czyżby nic konkretnego tam nie było ?

ja ostatnio średnio stoję z czasem :(

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 kwietnia 2011 17:57:39 przy kursie: 17,10 zł
@au

To jest stare info (raport) tylko przetłumaczone. Dokładnie to samo tylko w wersji angielskiej było tutaj dyskutowane jakiś czas temu.

Pozdrawiam

ESPI:
Informacje o Walnym Zgromadzeniu Emitenta zwołanym na dzień 11 maja 2011 r.
Edytowany: 15 kwietnia 2011 18:04

Mieszko
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:20:33 przy kursie: 17,10 zł
Nie ma ani słowa o Emisji.
Ani słowa.
Porządek obrad nic nowego nie wnosi. Zaskakujące. Przywykłem do tego, że taki dokument jest zwykle przeładowany informacjami.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 kwietnia 2011 18:23:05 przy kursie: 17,10 zł
Redface sugerował w jednym poście, żebyśmy nie oczekiwali, że walne coś wniesie oraz podkreślił raz jeszcze, że emisja akcji zgodnie z prawem kanadyjskim może być przeprowadzona bez walnego zgromadzenia akcjonariuszy tylko poprzez decyzje rady dyrektorów.
Cytat:
Temat: KOV
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:36:04
...
Co do WZA - zwracałem Wam wielokrotnie uwagę na możliwości decyzji o emisji bez WZA, które istnieją w Kanadzie, prawda? To jest najbardziej elastyczna możliwość, a zapisy naszego statutu jednocześnie chronią akcjonariuszy przed rozwodnieniem po cenie niższej od rynkowej. Dlatego nie oczekiwałbym jakichś sensacji w projektach uchwał. Co do daty publikacji porządku obrad - mamy 26 dni przez WZA. Tego się trzymamy. W Kanadzie wygląda to inaczej - tam na 35 dni przed datowany jest dokument dotyczący WZA, po czy rozpoczyna się jego wysyłka w formie papierowej (!). Wysyłka rozpocznie się po publikacji odpowiednich dokumentów via ESPI i na naszej www.
...
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Edytowany: 15 kwietnia 2011 18:25

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 15 kwietnia 2011 19:39:09 przy kursie: 17,10 zł
34 strony dokumentu informacyjnego nt. WZA i ani jednego słowa o emisji akcji. Być może jednak jej nie planują na obecną chwilę a poratują się na kilka kwartałów kredytem z EBOiR i skryptami dłużnymi KI jak wcześniej. Emisja byłaby po programach testowych w Brunei i wyjaśnieniu sytuacji w Syrii oraz po znacznym rozwinięciu się Ukrainy. Tak byłoby logicznie i rozsądnie (zdecydowanie wyższa wycena). Spółka ma jeszcze trochę gotówki i 20 mln $ w skrypcie załatwiło by sprawę finansowania do III kw. 2012 roku.

Jestem zaskoczony, liczyłem, że będzie pozycja "emisja akcji", tymczasem jej nie ma. WZA na Książęcej na GPW :-). Może przy okazji medialnie będzie, Kulczyk przyjedzie i CNBC na żywo od razu wywiad puści ze studia na GPW? Dobra zagrywka z lokalizacją. Dobre miejsce do publicznego zadeklarowania poparcia dla biznesu KOV, dużo lepsze niż jakiś hotel/biurowiec w centrum.

Dobrze to wszystko wygląda. Kto pamięta jakie kwoty były w spółce po raporcie? Chyba 25 mln $ zostało w kasie plus 45 mln $ miał EBOiR skredytować dla KUB-GAZu do tego gdyby KI pożyczyło w skrypcie to wspomniane 10-20 mln $ to emisja za rok (wcześniej podobna kwota uż była w ten sposób w spółkę bocznymi drogami włożona). Około 90 mln $ to prawie tyle samo co z emisji w maju 2010 z rynku (350 mln PLN). A teraz wydatki mniejsze, TRITON przejęty, KUB-GAZ przejęty, Syria i Ukraina to niskie koszty odwiertów niż w Brunei.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 15 kwietnia 2011 19:46

Mieszko
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 20:57:32 przy kursie: 17,10 zł
Lukch, dodatkowo 60% kosztów pierwszego odwiertu w Syrii ponosi MENA.
MENA miała też przekazać KOV 30% z 10 mln $ za udział w złożu.

PANIE JAKUBIE - PYTANIE DO PANA
W Raporcie rocznym pisano, że strona syryjska ma czas do 14 kwietnia, by wydać zgodę na przystąpienie MENA do udziału w koncesji w Syrii.
14 kwietnia minął wczoraj, a tymczasem nie wiemy nic na temat decyzji władz syryjskich.
Proszę też o odpowiedź na pytanie z poprzedniej strony: czy na Ukrainie pojawi się nowy kontrahent?
Edytowany: 15 kwietnia 2011 21:00

Mieszko
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 21:36:30 przy kursie: 17,10 zł
A oto co znalazłem w sieci - wiadomość z wczoraj:
www.proactiveinvestors.com.au/...
Trudno ocenić ile w tym prawdy.
Redface z pewnością nie może tego skomentować.
Nie myślałem że KOV będzie szukać jeszcze jednego partnera do prac w Syrii.

del-201504191
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 22:20:35 przy kursie: 17,10 zł
Tam nie piszą od kogo Agri 20% Bloku 9 weźmie, może nie z puli KOV, tylko nasz partner rozwadnia, a może jednak KOV. Dowiemy się w swoim czasie. Agri jest z ASX więc puści info na temat niezwłocznie jak dojdzie do faktów. Tymczasem wpisuje się to w taktykę braku emisji w tym roku (drugi już cash flow za udział, pewnie teraz większy bo jest po raporcie RPS Energy). Szkoda, że jesteśmy w blackout i wielu spraw z pierwszej ręki nie mamy skomentowanych. Kto jedzie na WZA?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 15 kwietnia 2011 22:25

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 15 kwietnia 2011 22:26:47 przy kursie: 17,10 zł
@Mieszko, nie wiem co konkretnie masz na myśli. To nie jest żadna nowość że kov ma w Syrii 2 wspólników: Mena i Agri, które przejęło Tritona. Triton dostał udział w Bloku 9 za przejęcie przez KOV spółki zależnej Triton Singapore co dało udział w Bloku M Brunei.

No chyba że mi się coś pomyliło?!

k.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 15 kwietnia 2011 22:31:51 przy kursie: 17,10 zł
lukch napisał(a):
Tam nie piszą od kogo Agri 20% Bloku 9 weźmie, może nie z puli KOV, tylko nasz partner rozwadnia, a może jednak KOV. Dowiemy się w swoim czasie. Agri jest z ASX więc puści info na temat niezwłocznie jak dojdzie do faktów. Tymczasem wpisuje się to w taktykę braku emisji w tym roku (drugi już cash flow za udział, pewnie teraz większy bo jest po raporcie RPS Energy). Szkoda, że jesteśmy w blackout i wielu spraw z pierwszej ręki nie mamy skomentowanych. Kto jedzie na WZA?

Ja bym się przejechał ale tylko jeśli będzie coś ponad tę suchą agendę. Nie chce mi się słuchać nudnej paplaniny o zatwierdzaniu zarobków dyrektorów i powoływaniu ich na nową kadencję. Mam nadzieję że dowiemy się coś wkrótce o części "mniej formalnej" po-WZA np przedstawienie nowej prezentacji, co zapowiedział zresztą Redface, no i może znalazłby się czas na jakieś Q&A?!

k.

del-201504191
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 22:44:34 przy kursie: 17,10 zł
kastalto: pewnie się znajdzie ;-) ja też się piszę.

Tymczasem wrzucam pewną analizę. Mianowicie kapitalizacja KOV kontra spółki GAS&OIL na kanadyjskiej TSX w Toronto:
hotfile.com/dl/114557256/1e997...

Podstawowe założenia do porównania: cena kapitalizacji emisyjna (1,89 PLN) i kurs przeliczenia dolara kanadyjskiego CAD po 2,82 PLN z dzisiaj. Arkusz pochodzi z oficjalnej strony giełdy TSX, został tylko przerobiony w tabelę (dla możliwości segregowania wartościami) oraz dopisany KOV (269 mln CAD kapitalizacji).

Po obecnej kapitalizacji KOV byłby 75 na 122 spółki głównego rynku największej giełdy sektora OIL&GAS na świecie. W raju nafciarzy ;-).

Tam się idzie po grube setki milionów albo miliardy. Słuszna wydaje się więc taktyka dopracowania Brunei, rozwinięcia Syrii, dalszego rozwijania Ukrainy i próby dorzucania w trakcie kolejnego projektu tak aby dopiero po tych faktach zrobić poważną emisję z kolejnym worem poważnym dalekosiężnych celów inwestycyjnych (koniec 2012?). Tak aby wielkość omawianego tutaj na wątku projektu Nigerii nie robiła na KOV wrażenia za 2-3 lata.
Edytowany: 15 kwietnia 2011 22:54

del-201504191
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 22:56:42 przy kursie: 17,10 zł

kliknij, aby powiększyć

Wielkość spółek notowanych na TSX.

kliknij, aby powiększyć

Geograficzne rozmieszczenie pochodzenia spółek (ich operacji).

kliknij, aby powiększyć

Ilość spółek z sektora na poszczególnych rynkach na świecie.

Źródłem materiałów jest strona TSX. Podtrzymuje moje zdanie, że jeśli tam KOV zamierzał uderzać to w tym roku darują sobie emisję. Do takiej konkurencji (ok. 400 podmiotów) trzeba iść z czymś naprawdę specjalnym, na fali wysokiego optymizmu, bo jak już robić emisję to na 5 letni plan a nie co roku. Nie można długoterminowego projektu stale finansować krótkoterminowym kredytem zaufania. Poza tym kiedy KI ma KOV dofinansować? Właśnie teraz! Kiedy za 3-4 lata będzie już dojrzałym projektem to takie pieniądze, które teraz robią różnicę (d0 50 mln$) nie będą robiły żadnego wrażenia. Tym bardziej, że etycznie w obecnej sytuacji KI będzie czyste (cena jest jaka jest i można skrypty wystawić zamienne na akcje), zrealizują je jak cena podskoczy, a podskoczy bo perspektywy są jasne. Oczywiście wg. mnie nawet w obecnej sytuacji bylibyśmy dużo lepiej wyceniani przez tamtejszych inwestorów na TSX niż przez polskich na GPW, kurs widziałbym dwa razy wyżej. Jeśli ktoś poświęci czas to zobaczy jakie wydmuszki potrafią mieć porównywalną kapitalizację co KOV. Tutaj nie powinno być kompleksów. Jeśli jest budowany prawdziwy holding naftowy z przyszłością to obecna cena jest baaaaaaaaaardzo atrakcyjna. W każdym razie KOV na TSX po 0,60 CAD byłby chyba tylko na pierwszej 5 minutowej świecy po rozpoczęciu notowań ;-). Porównajcie sobie wielkość potencjalnych złóż i ceny akcji spółek, zaawansowanie tych złóż na spółkach TSX a ceny akcji! KOV jest notowany z 70% dyskontem względem tego co miałby na TSX w mojej ocenie. Jest to oczywiście pogląd mojej skromnej osoby. Zresztą powyższy wykres wszystko mówi:

Polska Warszawa GPW - 2 podmioty
Australia Sydney ASX - 220 podmiotów
Kanada Toronto TSX - 394 podmioty
Wielka Brytania Londyn LSE - 155 podmiotów
Stany Zjednoczone Nowy Jork NYSE - 117 podmiotów
Stany Zjednoczone Nowy Jork NASDAQ - 52 podmioty
Stany Zjednoczone Nowy Jork NYSE Amex - 36 podmiotów

Im bardziej zaawansowany rynek tym bardziej wycena zbliża się do eksperckiej lub dobija do niej podczas okna dobrych wiadomości ze spółki. Śmiem twierdzić, że informacja o zasobach z Syrii dałaby nam na TSX na KOV co najmniej 30-40% w ciągu dnia i nie koniecznie realizację zysków następnego. W Polsce ludzie tylko deweloperkę potrafią wycenić, ale i do tego trzeba było na początku hossy przekonywać. Banki w latach 90 były tak samo wyśmiewane (polskie banki). Na wszystko przyjdzie czas, ale jak już przyjdzie to będzie za późno ... zarząd zrealizuje swoje opcje po 0,65$ kiedy na rynku będzie 2,50$ i będzie krzyk, że rozwadnianie, bo taka jest Polska GPW.
Edytowany: 15 kwietnia 2011 23:18

del-201504191
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 23:27:13 przy kursie: 17,10 zł
Dodatkowo przypomnijcie sobie co było podczas debiutu wycenione na 1,89 PLN? Ukraina była w planie zakupu (nie było powiedziane, że uda się nabyć KUB-GAZ), udział w bloku L do odkupienia, Syria w planach, na dobrą sprawę był tylko Blok M, reszta to były deklaracje.

Teraz Ukraina po zakupie rozwija się i zwraca ekspresowo (wycena KUB-GAZu pewnie ze 2-3 razy większa), w Syrii potwierdzone złoża o niebotycznych rozmiarach a w Brunei totalnie zbadane oba bloki, wykonane po dwa odwierty, wszystkie trafione ... złoża są potwierdzone, pozostaje się w nie wwiercić odwiertami produkcyjnymi. Stopień nasycenia faktami jest duży, bardzo duży i gdyby infa były po angielsku a spółka gdziekolwiek w zachodniej hemisferze to wycena byłaby daleko bardziej zbliżona do eksperckich.

Oczywiście polak uwierzy jak zobaczy lejącą się na robotników ropę i Kulczyka biegającego z wiadrem w/w z upapranymi kończynami górnymi ;-), ale wtedy PKC zjedzą arkusz na pojedynczych tikach i będzie o całe wieki za późno. Dzisiaj na zamknięciu pewnie wskutek informacji o porządku obrad (brak wzmianki o emisji) jedno PKC 400 000 sztuk zjadło 6 poziomów, mimo, że pod 1,71 na 4 kolejnych poziomach stało może po 2k sztuk.

Fundusze po wejściu do mWIG40 rozłożyły sieci i złapały spadające pakiety po informacji z Brunei (zamknięcie odwiertu Lempuyang), ale prawda jest taka, że nawet ultra pozytywne testy doprowadziłyby do tego samego scenariusza, bo odwierty poszukiwawcze z reguły się zamyka bez względu na ich wyniki (do udanej eksploracji jeden czy dwa odwierty to dużo za mało). Na Ukrainie po tym roku będą ze trzy tuziny odwiertów na dwóch złożach i to nie tak pojemnych w węglowodory jak te w Brunei czy w Syrii.
Edytowany: 15 kwietnia 2011 23:29

Mieszko
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 23:28:40 przy kursie: 17,10 zł
kastalto napisał(a):
@Mieszko, nie wiem co konkretnie masz na myśli. To nie jest żadna nowość że kov ma w Syrii 2 wspólników: Mena i Agri, które przejęło Tritona. Triton dostał udział w Bloku 9 za przejęcie przez KOV spółki zależnej Triton Singapore co dało udział w Bloku M Brunei.

No chyba że mi się coś pomyliło?!

k.

Nie, Kastalto, to mi się pomyliło. Ty miałeś rację.
Nie skojarzyłem że Triton to własność Agri.
Triton ma 20% w bloku 9 w Syrii, Agri ma 100% w Tritonie.
www.agrienergy.com.au/Announce...

del-201504191
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 23:30:00 przy kursie: 17,10 zł
Wyjątkowo posiatkowany jest ten świat udziałów i udziałów w udziałach w złożach :-). Ja również nie wyłapałem pomyłki, myślałem, że kolejny gracz wchodzi w koncesję.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

163 164 165 166 167

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,248 sek.

jammhquf
mvpexmwk
ycbsuypf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppsakewn
vqqdmuxq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat