Dwóch forumowiczów poprosiło mnie na priva o sporządzenie symulacji zysków całej grupy,wskaźników oraz ewentualnego docelowego kursu na koniec roku...
Oto one:
Na zysk grupy Marketeo składają się nast.czynniki:
1.zysk spółki Narzedzia.pl
2.zysk Marketeo.com
3.ewentualny zysk z posiadania 44tys. akcji Oponeo
Ad.1.Dopiero co poznaliśmy oficjalną prognozę Zarządu co do spółki zależnej Marketeo,tj.Narzedzia.pl w wys. 2mln zł. Zapewne istotny wpływ na przyspieszenie wzrostu przychodów w kolejnych kwartałach będzie mieć przejęcie przez Oponeo o czym mowił Pan Ryszard Z. w zamieszczonym wcześniej wywiadzie.Ważne jest,że poprzednia prognoza na 2010 r. została wykonana,co jest ważne dla wiarygodności w kolejnych okresach.
Ad.2.Zysk samego Marketeo.com na razie przyjmuję dosyć ostrożnie dopóki nie poznam wynikow za Ikwartał.Póki co szacuję go na poziomie 200tys.zł,czyli bez żadnej dynamiki. Mam oczywiście świadomość,że dynamika powinna być dodatnia i pewnie będzie,ale tu nie były podawane miesięczne przychody ze sprzedaży,stąd dużo trudniej o prognozę,natomiast jeśli będzie lepiej w I kwartale,to wtedy skorygujemy...
Ad.3.Przy uwzględnianiu ewentualnego zysku z Oponeo założyłem dosyć ostrożnie (może nawet za ostrożnie),że kurs na koniec wzrośnie tylko do 21zł (dla Marketeo zysk na Oponeo liczony jest od kursu 13,8),przy czym przy zyskach skonsolid. z działalności ok.11mln ze wzrostem kursu do ok.21zł wg mnie raczej nie powinno być problemu. Przy prognozie zyskow Oponeo na razie nie uwzględniłem jeszcze zysków nadzwyczajnych na akcjach Marketeo,które mogą podnieść zysk całkowity o kolejne 10mln.
Z tego tytułu założyłem konserwatywnie,że zysk na posiadaniu wyniesie ok. 300tys. (44tys.x7,2zł,przy czym 7,2zł=21-13,8).
Łącznie zatem grupa Marketeo może w sumie zarobić ok. 2,5mln zł.
Jak to teraz może wyglądać w notowaniach...?
Od dłuższego czasu przyrównuję Marketeo do MW Trade,nie oczywiście ze względu na branżę,jedynie na stały co kwartał przyrost zysków i stopniowe dzięki temu obniżanie wskaźników,co powoduje,że kurs stojąc w miejscu ( przez np.1-2 kwartały)-realnie tanieje poprzez obniżenie wskaźnika P/E.
Historycznie patrząc wskaźnik P/E Marketeo miał w granicach 17-27 przy średniej dla New Connect ok.27 i wskaźniku Oponeo oscylującego w okolicach 30-45.
Przy zysku 2,5 mln otrzymujemy zysk na akcję w okolicy 35groszy. Przy dolnej granicy wskaźnika P/E na poziomie 17-otrzymamy kurs docelowy po realizacji prognozy w okolicach 6zł,jeśli przyjąć gorną granicę owego wskaźnika,czyli 27-to oczywiście wyjdzie jeszcze wyżej. O wysokich poziomach nie jest co prawda bezpiecznie mowić,jest to dosyć ryzykowne,choć z drugiej strony jak MW Trade było po 5zł,to malo kto miał wtedy odwagę mówić o 20zł,bo by go zaraz zakrzyczano.
Oczywiście trzeba mieć świadomość,że po drodze jak najbardziej mogą występować wahania,czasem nawet spore,natomiast ja patrzę od samego początku mojej inwestycji w Marketeo tylko w okresie długoterminowym,co na szczęście pokazuje,że strategia chyba jest nienajgorsza,w każdym razie dużo lepiej opłacalna w moim przypadku,niż spekulowanie na wielu śmieciach(Zremb,Jago,GastelZurawie, Petrol),na których raczej jestem w plecy,a nerwówki duzo...