PARTNER SERWISU
wiaihxcs
15 16 17 18 19

Spółki portfelowe i obserwowane

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 25 września 2012 08:50:47
Miałem na myśli oczywiście cztery coraz wyższe dołki (nie szczyty) na wykresie Cormaya od czerwca.
Jestem na Twitterze

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 25 września 2012 12:26:24
Cytat:
=andy_dufresneSzutnik, dzięki za opinię. Twoje posty zawsze czytam z dużą uwagą, masz cholernie dużą wiedzę i super, że chcesz się nią dzielić.

Marcowa analiza rzeczywiście robi wrażenie, poziom spadków przewidziany w punkt. Czytałem ją wówczas i szczerze przyznaję, że uznałem wówczas, że przesadzasz ;)

Co teraz wg Ciebie musiałoby się wydarzyć na wykresie, żebyś zmienił nastawienie na bycze?
Czy pokonanie 11.70 nie byłoby tu już pozytywnym prognostykiem?

Wykres od dołka w czerwcu wygląda dobrze (cztery coraz wyższe szczyty). Z kolei w bardzo szerokiej perspektywie spadki od maja 2011 do czerwca 2012 można by chyba uznać za korektę (ABC), co z kolei mogłoby oznaczać, że właśnie zaczyna się kolejny impuls wzrostowy...

Sprowokowałeś mnie do uważniejszego przyjrzenia się CRM i już nie jestem tak niedźwiedzio nastawiony Angel

Klasyczna technika stoi po Twojej (i byczej) stronie – wybicie z zawężającej się wstęgi Bollingera na potężnie rosnącym obrocie, po czym gwałtowny do niej nawrót na trochę mniejszym itp. Średnie też wyglądają niezgorzej, co słusznie zauważyłeś.
Ja dodatkowo posługuję się jeszcze cyklami czasowymi w moich analizach (o czym chyba wiesz).
Jeśli nie czytałeś tego jeszcze, to zerknij proszę tutaj – to trochę wyjaśnia, o co chodzi:

naturabramy.wordpress.com/2012...

Przyznam się, że wczorajszy przegląd czasowych punktów zwrotnych dla CRM robiłem tylko na danych dziennych. Jak to sobie obejrzałem na tygodniowych, nie jestem już tak niedźwiedzi.
Ten dołek z 11.09.12 wypadł w dość istotnym czasowo punkcie w układzie tygodniowym i to się w miarę broni od strony byczej rotacji, właściwej dla rynków wzrostowych.

Jeśli ten 26.09, o którym pisałem wyżej, to będzie dołek na CRM, to będzie to sygnał byczej rotacji także na dziennych. Dzisiejsze zachowanie CRM wskazuje, że 25 (czyli dziś) lub 26.09 bardziej prawdopodobny będzie jednak dołek, niż szczyt, w takim układzie wariant byczy dalszego zachowania CRM jest mocno uprzywilejowany.

Ta metoda czasowa jest bardzo fajna, ma tylko jedną „wadę” – nie wolno jej robić „po łebkach”, a wyszło na to, że tak właśnie zrobiłem wczoraj tę analizę CRM. Albo się to robi na 100% z solidną analizą układu cykli miesięcznych tygodniowych i dziennych, albo nie należy się za nią w ogóle zabierać.

Poza tym drugi mój błąd – niepotrzebnie zasugerowałem się tym, że na horyzoncie za granicą widać wyraźną korektę wzrostów. Przecież nie wszystkie walory muszą iść w rytm korekcyjnego zachowania Zagranicy. Część – np. CRM może spokojnie rosnąć, nie zważając na zachowanie „ciężkich” indeksów. Kłania się u mnie błąd „sztywnego karku” i patrzenia na świat przez pryzmat tych rynków, których stale pilnuję. Przecież CRM to nie kontrakty indeksowe.
Jak znajdę trochę czasu, postaram się wrzucić tu, na Twój wątek moją, już pogłębioną analizę CRM wraz z obrazkami, jeśli nie masz nic przeciw. Skoro zawaliłem, trzeba swój błąd naprawić Angel.

Na razie pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie, które niechcący na Twoim wątku wywołałem zbyt pochopną opinią o spółce.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 25 września 2012 12:27

andy_dufresne
130
Wysłane: 25 września 2012 19:36:18
@ Szutnik

Nie ma sprawy, czuj się jak siebie, Twoje analizy są tu mile widziane. O czasie w AT chętnie poczytam.

Cormaya nie posiadam, ale w weekend podczas pobieżnego "surfingu giełdowego" w necie zauważyłem w kilku niezależnych źródłach, że papier trafił na celownik inwestorów, stąd moje bliższe zerknięcie na wykres i sprawdzenie, czy i dlaczego może się podobać.

Jestem na Twitterze

andy_dufresne
130
Wysłane: 25 września 2012 19:39:07
IQP

kliknij, aby powiększyć

Za szybko to idzie :) Średnie hurtem pokonane, kurs dotarł do starego wsparcia/oporu na poziomie dolnego ograniczenia konsolidacji
(sprzed późniejszych spadków).
Jestem na Twitterze
Edytowany: 25 września 2012 19:39

Szutnik
153
Wysłane: 28 września 2012 23:43:08
andy_dufresne napisał(a):
@ Szutnik

Nie ma sprawy, czuj się jak siebie, Twoje analizy są tu mile widziane. O czasie w AT chętnie poczytam.

Cormaya nie posiadam, ale w weekend podczas pobieżnego "surfingu giełdowego" w necie zauważyłem w kilku niezależnych źródłach, że papier trafił na celownik inwestorów, stąd moje bliższe zerknięcie na wykres i sprawdzenie, czy i dlaczego może się podobać.

Skoro tak, no to zaczynajmy. Uwaga - wszystkie wykresy CRM bez sesji dzisiejszej (czyli 28.09), bo rysowałem to rano, a dopiero teraz mam czas przekopiować tutaj, ale to chyba specjalnie nie przeszkadza

CORMAY, czyli Houston (nadal) mamy problem.

Nie bez powodu byłem sceptyczny wobec CRM. Po dokładniejszym przeglądzie muszę ten sceptycyzm niestety podtrzymać. Zacznijmy od czynników, ktore juz parę dni temu rzuciły mi się w oczy:

1. Objęcie bessy na wykresie dziennym

kliknij, aby powiększyć

Układ świecowy, widoczny w czerwonej elipsie, nazywany jest objęciem bessy. Kto nie wie, co to, niech zajrzy choćby do encyklopedii świecowej tu na SW, w dziale Analiza Techniczna

Na razie akcje CRM (także po dzisiejszej, nie pokazanej tu sesji) bronią wsparcia, jakim jest połowa długiej, białej świecy

2. Problem z pokonaniem górnej linii Wideł Andrews'a, widoczny na wykresie tygodniowym:

kliknij, aby powiększyć

Ta technika jest bardzo stara i trochę chyba zapomniana, pomimo, ze jest czasem bardzo skuteczna, a jej twórca, Allan Andrews, zarobił dzięki niej naprawdę grube pieniądze. Wybiera się na wykresie 3 ekstrema. W przypadku trendu spadkowego - 2 górki i 1 dołek. Między jedną z górek i dołkiem rysuje się linię i dzieli ją na pół, następnie z 3 ekstremum (tutaj - historycznego szczytu CRM) przez ów punkt prowadzi linię, zwaną medianą. Kolejnym krokiem jest równoległe przerzutowanie mediany na ekstrema, ktore posłużyły do jej wyznaczenia. Ja mam to już wprowadzone w program, stąd nie robiłem tego ręcznie. W efekcie otrzymujemy właśnie Widły Andrews'a. Więcej na ten temat tu:

www.medianline.com/journal/cat...

Można na tej stronie sobie pokopać i poduczyć się nieco Wideł.

Wróćmy do wykresu. Samo objęcie bessy wbrew swej groźnej nazwie najczęściej zapowiada jedynie spadkowe korekty.
Ale jeśli uwzględnić, że to objęcie bessy uformowało się jako tygodniowe naruszenie górnej linii Wideł i powrót pod linię (górny "knot" białej świecy pod niebieską strzałką to właśnie nasze objęcie bessy wraz z potwierdzeniem, "przełożone" na wykres tygodniowy, a więc stanowiące techniczne naruszenie oporu i cofnięcie), to wymowa jest już dużo bardziej niedźwiedzia. Test oporu i cofnięcie po fałszywym przełamaniu to nie jest dobry prognostyk dla kursu. A ponieważ jest to skala tygodniowa, to i skutki tego powinny być na okres tygodni...

Proszę zauważyć, ze świeca z czerwca 2012, ktora doszła do minimum tuż ponad 8 zł, także najpierw naruszyła linię środkową (medianę) by potem się spod niej cofnąć i zostawić u spodu dolny, długi cień, sygnalizujący wzrost siły Byków, co późniejsze zachowanie kursu całkowicie potwierdziło. Teraz stało się odwrotnie - mamy górny cień, sygnalizujący wzrost siły Niedźwiedzi, utworzony na górnej linii Wideł.

3. Techniki czasowe czyli Cykle Greenblatt'a

Nie bedę robił tu wykładu, "czym to się je". Napisałem o tym kiedyś tutaj:
naturabramy.wordpress.com/2012...

Układ dzienny cykli pokazuje, że dzień 1.10,a być może 2.10 2012 powinien być bardzo ważny dla CRM:
Na ten dzień wskazują:
- 162 sesje (pochodna od 1,618) od szczytu z 7.02.12

kliknij, aby powiększyć

- 199 sesji (liczba z ciągu Lucas'a) od szczytu z 14.12.2011:
http://www.math.edu.pl/liczby-lucasa

kliknij, aby powiększyć

-123 sesje (kolejna liczba Lucas'a) od szczytu z 3.04.2012 wypada 2.10.12; przesunięcie o jeden dzień jest tu dopuszczalne:

kliknij, aby powiększyć

- i wreszcie 47 sesji (kolejna liczba Lucas'a) od lokalnego dołka z 24.07.2012

kliknij, aby powiększyć

Taki "zbieg okoliczności", jest nieprzypadkowy.
162 i liczby Lucas'a to jedne z najważniejszych cyfr w tej metodzie. Jeśli aż tyle harmonii wskazuje na tę samą okolicę czasową, to szansa na to, że "coś" tam wystąpi, jest poważna. Ale co to może być?
Większość punktów, od których są harmonie, to istotne szczyty. Tylko jeden układ (47 sesji) pochodzi od drugorzędnego w sumie dołka. Istnieje więc spore prawdopodobieństwo na to, ze 1.10 lub 2.10 zobaczymy na CRM lokalny szczyt, niższy od tego z 20.09, będący jego "testem". Prawdopdobieństwo to,wskutek istnienia zjawiska, zwanego "niedźwiedzią rotacją" jest znacznie większe od szans na dołek lub "nie wystąpienie niczego".
Jeśli to rzeczywiście bedzie lokalny szczyt, to dostaniemy kolejne potwierdzenie niedźwiedziej wymowy wykresów z punktu 1 i 2 i w tej sytuacji sensownym będzie oczekiwanie, że kurs wykona test minimów z czerwca 2012 (8,16 zł).
Jeśli 1.10 lub 2.10 nie wystapi lokalny szczyt, postaram się dopowiedzieć kilka zdań do tej analizy.
Na dziś układ z potencjalnym lokalnym szczytem CRM w dniu 1.10 bądź 2.10 jest najbardziej prawdopodobny.
Jeśli to rzeczywiście bedzie szczyt, to utrzymywanie się trendu spadkowego dostanie kolejne, istotne potwierdzenie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

andy_dufresne
130
Wysłane: 29 września 2012 16:54:44
I jak tu polemizować z taką analizą? ;)

Wielkie dzięki za spojrzenie na CRM z punktu widzenia kilku technik.

O "widłach Andrzeja" słyszałem, byłem kiedyś na prezentacji Jerzego Kozaka (forexchartist.pl), który propaguje tę metodę. Celne spostrzeżenie, wykres ładnie się w nią wpisuje.

Ja nie ośmielam się tu niczego prognozować, nadal natomiast twierdzę, że pokonanie 11.70 uzasadniałoby oczekiwanie dalszych wzrostów. I zdanie zmienię dopiero, gdy zejdziemy poniżej ostatniego dołka na 9.75, więc miejsce do spadków jeszcze jest.

A co wg Twojej analizy musiałoby się wydarzyć na wykresie, żebyś zmienił swoje nastawienie?
A może sam poziom ceny to dla Ciebe za mało, bo oczekiwałbyś np. dodatkowego potwierdzenia w analizie czasowej?

Jestem na Twitterze

krewa
PREMIUM
1 363
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 962
Wysłane: 29 września 2012 17:27:10

kliknij, aby powiększyć

moje 5 groszy. mieliśmy wybicie z symetrycznego trójkąta, kształtowaniu się którego towarzyszył książkowy rozkład wolumenu. wybicie "zdechło" na poziomie czerwcowej formacji objęcia bessy, ale rozkład wolumenu w ostatnich dwóch tygodniach pozostawia nadzieję, że mamy do czynienia z ruchem powrotnym. dopiero powrót do wnętrza trójkąta każe pożegnać się z nadzieją na wzrosty. EMA20 i EMA50 sporo czasu spędziły przytulone do siebie, zanim szybka przecięła wolniejszą od dołu, ale uczyniła to nieśmiało, bez przekonania.
jak już wspominałem - powrót do wnętrza powoduje, że cały misterny plan realizacji wybicia idzie w 3,14... natomiast pokonanie 11,70 otwiera drogę do 14 zł

andy_dufresne
130
Wysłane: 29 września 2012 17:58:15
WIG, IQP, Aton

kliknij, aby powiększyć

Mamy koniec września, więc jest okazja by się przyjrzeć wykresowi miesięcznemu. Dość byczo to wygląda, na horyzoncie zniwelowanie sierpniowych spadków.
Jeżeli będzie to czytać Scarry, to doda pewnie, że Niemcy już tam są, a Amerykanie to już w ogóle. I będzie miał rację. :)

kliknij, aby powiększyć

Nieprzebity opór i powrót do wsparcia.

kliknij, aby powiększyć

Nowa formacja: "Don Patro" ;) Cholera, to naprawdę fajna spółka, ale były akcjonariusz wyrządził jej niedźwiedzią przysługę i sprzedał ją Atlantisowi.
Pewnie wszystko tu jeszcze jest możliwe, ale na razie mamy koszmarne trzy czarne świece z megakorpusami i masę akcjonariuszy ubranych w okolicach 2,
ze stratą rzędu 50% w trzy dni i marzących, by to sprzedać przy pierwszym lepszym wzroście. Szybko się z tego nokautu nie podniesiemy.
Jestem na Twitterze

andy_dufresne
130
Wysłane: 1 października 2012 09:58:43
krewa napisał(a):
moje 5 groszy. mieliśmy wybicie z symetrycznego trójkąta, kształtowaniu się którego towarzyszył książkowy rozkład wolumenu. wybicie "zdechło" na poziomie czerwcowej formacji objęcia bessy, ale rozkład wolumenu w ostatnich dwóch tygodniach pozostawia nadzieję, że mamy do czynienia z ruchem powrotnym.

Dzięki za Twój rzut oka na CRM. No proszę, faktycznie jest i trójkąt, wychodzi na to, że ten papier całkiem ładnie chodzi "technicznie".

Jestem na Twitterze

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 1 października 2012 21:49:32
[b](...)

kliknij, aby powiększyć

Nowa formacja: "Don Patro" ;) Cholera, to naprawdę fajna spółka, ale były akcjonariusz wyrządził jej niedźwiedzią przysługę i sprzedał ją Atlantisowi.
Pewnie wszystko tu jeszcze jest możliwe, ale na razie mamy koszmarne trzy czarne świece z megakorpusami i masę akcjonariuszy ubranych w okolicach 2,
ze stratą rzędu 50% w trzy dni i marzących, by to sprzedać przy pierwszym lepszym wzroście. Szybko się z tego nokautu nie podniesiemy.

Aktywniejsze działanie Dona w IQP nie powoduje u Ciebie zmiany planów odnośnie tej spółki. Nie sądzisz, że to co się dzieje obecnie będzie miało duży wpływ na postrzeganie IQP (a raczej brak tego postrzegania) jako "normalnej" spółki do inwestowania, a spółka przez dłuższy czas będzie się poruszać czysto spekulacyjnie. Przyznam się, że inwestowałem w IQP z myślą o jej projektach, w które inwestowała. Obecnie pod wpływem tych wydarzeń raczej skłaniam się ku zamknięciu pozycji na którejś z "fal Patrowicza" blackeye . Zbyt mocno obawiam się niekontrolowanych ruchów "nabranych" inwestorów.

andy_dufresne
130
Wysłane: 2 października 2012 10:07:03
Oczywiście, mam podobne przemyślenia i obawy. Dokładnie to miałem na myśli pisząc o niedźwiedziej przysłudze. Łatkę "Patrowicza" niełatwo będzie teraz odkleić.
Część inwestorów na pewno nie zainwestuję w tę spółkę, choć ja osobiście nie mam żadnych uprzedzeń, ani złych doświadczeń, nie inwestowałem poprzednio
w żadne spółki z płockiej stajni.

Na roboczo zakładam, podobnie jak prezes IQP, że to inwestycja obliczona na wzrost wartości akcji w przyszłości. Nie sądzę, żeby Atlantis kupował po cenach zbliżonych
do obecnych, więc zakładam, że ewentualne zyski będą realizowane dużo wyżej.

Z drugiej strony nie widzę związku między Atlantisem w akcjonariacie na poziomie 20%, a operacyjną działalnością IQP. Tę nadal oceniam wysoko, perspektywicznie,
uważam wręcz, że wycena spółki winna wzrastać w miarę postępów hossy, która być może się nam budzi.

To może sprzedaj połowę? ;)

Jestem na Twitterze
Edytowany: 2 października 2012 10:07

pacpaw
3
Wpisów: 228
Wysłane: 2 października 2012 17:46:28
Sprzedać jeszcze nie... blackeye Miałem raczej tu na myśli okres kilku miesięcy (wcześniej rozważałem lata). W związku z aktualnymi wydarzeniami raczej jeszcze bardziej na bieżąco być z notowaniami spółki (jak na fali wyprzedaży znowu spadnie do ceny groszowej raczej czeka dłuuuuugie kiszenie) no i nie przeoczyć infa o ewentualnych zmianach stanu posiadania. Swoją drogą może to być też dobra nauka, bo jeszcze nigdy nie byłem w spółce ze średnią poniżej średniej Dona :o)

andy_dufresne
130
Wysłane: 6 października 2012 09:35:15
WIG, IQP, LST

kliknij, aby powiększyć

Nowe maksima na najszerszym WIG, pozostałe indeksy niżej.

kliknij, aby powiększyć

Zamknięcie tygodnia na IQP wyżej niż otwarcie, mamy kolejną białą świecę, ale podaż wciąż rysuje długie górne cienie,
tnąc zapewne straty z ubiegłego tygodnia.

kliknij, aby powiększyć

Zwracam uwagę na tę spółkę. Od dłuższego czasu spore zakupy insiderów, niedługo debiut kluczowej spółki zależnej na NC.
Wczoraj spora zwyżka, coś jakby ORGR na dnie, średnie wykręcają w górę.
Jestem na Twitterze
Edytowany: 6 października 2012 09:35

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 8 października 2012 14:39:43
Cześć,

od(20.09) zakupu pakietu IQP przez ATS do dziś, przemieliło się ponad 5mln akcji przy FF ~8mln. Obserwując notowania od dłuższego czasu nie zauważyłem przerzucania srogich pakietów między słupami, a takich obrotów jeszcze w historii spółki nie było. Nie sądzę również, że sama ulica była wstanie dokonać takiego obrotu. (Spekulacyjna)Cząstka mnie pobożnie zakłada, iż FF znacznie się zmniejszy i kurs w tym tygodniu przebije na stałe 2zł. Inna cząstka zakłada odbicie od 2zł i chwilowy przestój pomiędzy 1.5-2złLiar
Edytowany: 8 października 2012 14:44

andy_dufresne
130
Wysłane: 8 października 2012 18:36:20
@ Spin

Cześć. Czyli w każdej z wersji swojej osobowości ;) zakładasz ponowny test poziomu 2,00?
Ja tam spodziewam się bardzo dużej podaży. A sam jakie masz plany wobec papiera?
Jestem na Twitterze

andy_dufresne
130
Wysłane: 8 października 2012 21:18:35
IQP, LST, Cormay

kliknij, aby powiększyć

Rejon 1.60 wciąż prowokuje podaż, choć kolejną już sesję należy zaliczyć dla byków.

kliknij, aby powiększyć

No proszę, nie tylko ja patrzę na LST Capital. Dziś spore obroty, otarliśmy się o opór na 0.60.

kliknij, aby powiększyć

Cormay wygląda dla mnie coraz bardziej prowzrostowo, popyt wydaje się przejmować inicjatywę, średnie też sygnalizują ruch w górę.

Jestem na Twitterze

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 8 października 2012 23:57:04
Zakładam, że tak - niekoniecznie jutro;). Tylko jakiego koloru będzie jutrzejsza świeca i gdzie się zamknie, o to jest pytanie.

Co do planów to najbardziej optymistycznym planem na początku było wyjście w okolicach 3zł. Jednak sam nie jestem pewien do jakiego momentu będę trzymał papier, wszystko zależy od tego jak się kurs będzie zachowywał. Prawdopodobnie jak spadnie poniżej poziomu ceny zakupu to popuszczę i sprzedam akcje(albo i wcześniej). Również nie wiem sam ile będę skłonny trzymać te akcje jeśli trafi się inna "okazja".

Pisałem odnośnie dużych pakietów i o dziwo dzisiaj poszedł największy pakiet od 30dni - 181 825akcji. Poprzednio z większych były to pakiety po 70.000(27.09) i 128.456(26.09) akcji. Nie twierdzę, że takie sytuacje mają pozytywny wpływ na kurs. Bardziej jest to kolejna niewiadoma IQP.

Jakieś przewidywania odnośnie jutrzejszej sesji?

Szutnik
153
Wysłane: 9 października 2012 08:40:14

@ Andy

Cytat:
Cormay wygląda dla mnie coraz bardziej prowzrostowo, popyt wydaje się przejmować inicjatywę, średnie też sygnalizują ruch w górę.

Wiem, że to niezbyt elegancke cytować samego siebie, ale z pewnych powodów to zrobię:

Cytat:
Istnieje więc spore prawdopodobieństwo na to, ze 1.10 lub 2.10 zobaczymy na CRM lokalny szczyt, niższy od tego z 20.09, będący jego "testem". Prawdopdobieństwo to,wskutek istnienia zjawiska, zwanego "niedźwiedzią rotacją" jest znacznie większe od szans na dołek lub "nie wystąpienie niczego".
Jeśli to rzeczywiście bedzie lokalny szczyt, to dostaniemy kolejne potwierdzenie niedźwiedziej wymowy wykresów z punktu 1 i 2 i w tej sytuacji sensownym będzie oczekiwanie, że kurs wykona test minimów z czerwca 2012 (8,16 zł).
Jeśli 1.10 lub 2.10 nie wystapi lokalny szczyt, postaram się dopowiedzieć kilka zdań do tej analizy.
Na dziś układ z potencjalnym lokalnym szczytem CRM w dniu 1.10 bądź 2.10 jest najbardziej prawdopodobny.

I właśnie 1-2.10 nie wystapiło nic. Ani dołek, ani szczyt. To miejsce było bardzo istotne i jeśli nie wystapiło tam nic, to oznacza, że "nic nie działa tak, jak powinno". Taka charakterystyka w tej metodzie jest typowa dla trendu bocznego, bowiem w trendzie czy to spadkowym, czy wzrostowym ,tak ważny punkt powinien zadziałać.
Hipotezę, ze pomimo wczorajszego, ponad 5% podskoku, na CRM nadal mamy trend boczny, wydaje się potwierdzać zachowanie wstęgi Bollingera zarówno na dziennym, jak i tygodniowym wykresie.
Tylko wyraźne wybicie ponad ostatni szczyt (bodaj 11,7 zł) w stylu takim, jak wczoraj spowoduje, że będę miał powód do przemyślenia sprawy jeszcze raz.
Edytowany: 9 października 2012 08:40

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 9 października 2012 09:03:54
Oczywiście, mam podobne przemyślenia i obawy. Dokładnie to miałem na myśli pisząc o niedźwiedziej przysłudze. Łatkę "Patrowicza" niełatwo będzie teraz odkleić.
Część inwestorów na pewno nie zainwestuję w tę spółkę, choć ja osobiście nie mam żadnych uprzedzeń, ani złych doświadczeń, nie inwestowałem poprzednio
w żadne spółki z płockiej stajni.

Na roboczo zakładam, podobnie jak prezes IQP, że to inwestycja obliczona na wzrost wartości akcji w przyszłości. Nie sądzę, żeby Atlantis kupował po cenach zbliżonych
do obecnych, więc zakładam, że ewentualne zyski będą realizowane dużo wyżej.

Z drugiej strony nie widzę związku między Atlantisem w akcjonariacie na poziomie 20%, a operacyjną działalnością IQP. Tę nadal oceniam wysoko, perspektywicznie,
uważam wręcz, że wycena spółki winna wzrastać w miarę postępów hossy, która być może się nam budzi.

To może sprzedaj połowę? ;)

@Andy
nie musisz mieć osobistych doświadczeń, ale wystarczy żebyś popatrzył że ten gość zrównuje z błotem wszystko czego się dotknie. Wszystkie jego spółki przezywają ten sam powolny spadek, potem nagłe wystrzały, emisje bez PP, splity i resplity (w różnych proporcjach), i ogromne straty dla akcjonariuszy mniejszościowych.

Spółka może być ciekawa, perspektywiczna, może mieć innowacyjne pomysły, ale moim skromnym zdaniem jak Don już swoje tłuste łapki na niej położył to jest to koniec fajnej przygody dla drobnych akcjonariuszy.

IQP ma trochę dziwne parametry, wysoką rentowność ale do tego ujemną i to coraz mocniej spadającą marżowość. Zwróć też uwage że zgodnie z modelem Grahama (Cena/Wk Grahama) spółka jest zdecydowanie nieatrakcyjna zakupowo.

No nic, powodzenia bo widzę że jesteś zdeterminowany zostać na niej wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 9 października 2012 09:07

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 9 października 2012 09:26:35
Cytat:
@Andy
nie musisz mieć osobistych doświadczeń, ale wystarczy żebyś popatrzył że ten gość zrównuje z błotem wszystko czego się dotknie. Wszystkie jego spółki przezywają ten sam powolny spadek, potem nagłe wystrzały, emisje bez PP, splity i resplity (w różnych proporcjach), i ogromne straty dla akcjonariuszy mniejszościowych.

Scarry wszystko to racja, ale wydaje mi się, ze od jakiegoś czasu Don ociepla swój wizerunek. Owszem na początku wyglądało to tak jak piszesz, działał chyba w myśl zasady pierwszy milion trzeba ukraść.
Teraz kreuje się na bardziej poważnego inwestora o czym świadczy dla mnie działalność w BCC jako szef Komisji Papierów Wartościowych, czy tez wejście w takie spółki jak IQP, które mogą pochwalić się realną działalnością operacyjną. Teraz chce zostać "mecenasem" drobnicyblackeye

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,507 sek.

hovoripc
smvstlfh
qajhywju
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uohgpegf
ptdppcxz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat