0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:17:15
przy kursie: 3,69 zł
Ja osobiscie od jakiegos czasu zastanawiam sie jakie beda wyniki za 2Q jak juz wszyscy wiedza Jutrzenka postawila na reklame w TV a jak wiemy ta do tanich nie nalezy :) Reklamuja wsystkie czesci wiec zobaczymy czy to sie znaczaco na przychody przelozy, bo na zwiekszenie zysku nie licze koszty reklamy zapewne zwiekszone zyski zjedza.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-19 Wpisów: 1 506
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:58:33
za tydzien reklamy takiej jak hellena bodaj około 100k pln się płaci. dodatkowo w magazynach dużo reklam i artykułów sponsorowanych było [czasopisma kobiece] - to koszt okolo 5-7 tys zapewne
Edytowany: 28 czerwca 2010 12:02
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
28 czerwca 2010 15:04:41
Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):Kraft Foods sprzeda należący do Cadbury segment Wedel, obejmujący produkty czekoladowe i cukierki występujące pod marką Wedel, firmie Lotte Group - podał Kraft w komunikacie prasowym. no i pięknie. jedziemy do góry Przeważnie jest tak ze wygrywa czarny kon nie brany pod uwage :) Dla pracowników Wedla myślę ze to jest najlepsze wyjscie ze wszsytkich mozliwosci :) Dla nas dobrze ze w końcu zakonczyla sie spekulacja i dziwne oczekiwanie na malo prawdopodobne zdarzenie. Chciałoby się powiedzieć nareszcie. Tak jak przewidywałem Jutrzenka nie przejęła Wedla. Natomiast kurs zachowuje się na razie spokojnie, jest lekki spadek lecz przy małych obrotach. A na pewno nie ma żadnej wyprzedaży! Czyżbyśmy ubijali dno? Troszkę podkupiłem dziś za 3,7 ale poczekam na rozwój wypadków. Jak na tak długo pompowany balon (a może to było tylko na tym forum  ) to jest naprawdę przyzwoicie. Może jak na szerokim rynku będzie mniej nerwowości to kurs zacznie wzrastać.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-18 Wpisów: 51
Wysłane:
28 czerwca 2010 16:00:18
3,70 PLN to bardzo ciekawa cena. Zastanawiam się czy inwestorzy są aż tak zdesperowani, że oddają za bezcen, czy może ktoś próbuje ściągnąć nas niżej wykorzystując informację o Wedlu i budując jakieś negatywne odczucia u drobnych. Tak czy siak zaczynam dobierać.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 09:59:05
przy kursie: 3,66 zł
No i proszę. Kolanski się wypowiedział Cytat:Jednym z podmiotów, które walczyły o Wedla, jest giełdowy producent słodyczy Jutrzenka.
– Informacja o zakupie Wedla przez grupę Lotte nie jest dla mnie dużym zaskoczeniem. Spodziewaliśmy się, że kupcem może być duży międzynarodowy koncern. To, że Lotte wchodzi na polski rynek, jest dla nas potwierdzeniem jego atrakcyjności – komentuje Jan Kolański, prezes i największy udziałowiec Jutrzenki.
Analitycy podkreślają, że Jutrzenka od początku miała niewielkie szanse w starciu z międzynarodowymi koncernami. – Przegrana walka o Wedla nie jest złą wiadomością, ponieważ duża ilość chętnych sugeruje, że ostateczna cena była stosunkowo wysoka – komentuje Manowiec. Dodaje też, że od jakiegoś czasu Jutrzenka nie pojawiała się w gronie ostatecznych oferentów, więc fakt ten został już zdyskontowany w cenach. – Spółka ma inne cele potencjalnych akwizycji, które teraz staną się bardziej prawdopodobne – podkreśla analityk.
Informacja, że Jutrzenka nie kupi Wedla, pojawiła się na rynku wczoraj przed południem. Nie wywołała dużego rozczarowania. Przez większość dnia kurs giełdowej spółki się nie zmieniał lub lekko spadał. Na zamknięciu sesji akcje Jutrzenki wyceniono na 3,69 zł (–1,6 proc.).
Nie wiadomo, jakie będą losy emisji akcji przygotowywanej na sfinansowanie zakupu Wedla. Majowe walne zgromadzenie akcjonariuszy zgodziło się na wypuszczenie prawie 129 mln walorów. Minimalna cena emisyjna to 4,3 zł. Firma mogłaby pozyskać ponad 0,5 mld zł. Niewykluczone, że w związku ze sprzedażą Wedla Japończykom w najbliższym czasie Jutrzenka opublikuje komunikat w sprawie planowanej oferty.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
29 czerwca 2010 15:01:56
random_hero napisał(a):3,70 PLN to bardzo ciekawa cena. Zastanawiam się czy inwestorzy są aż tak zdesperowani, że oddają za bezcen, czy może ktoś próbuje ściągnąć nas niżej wykorzystując informację o Wedlu i budując jakieś negatywne odczucia u drobnych. Tak czy siak zaczynam dobierać. Dziś jeszcze dokupiłem i mam średnią po 3,69. Uważam, że już poniżej wiele raczej kurs nie spadnie. No może max do 3,6 ale to już nie ma tak dużego znaczenia. Teraz należy tylko czekać na stabilizację i pozytywne informacje płynące ze spółki.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2010 15:12:30
broker_ns napisał(a):random_hero napisał(a):3,70 PLN to bardzo ciekawa cena. Zastanawiam się czy inwestorzy są aż tak zdesperowani, że oddają za bezcen, czy może ktoś próbuje ściągnąć nas niżej wykorzystując informację o Wedlu i budując jakieś negatywne odczucia u drobnych. Tak czy siak zaczynam dobierać. Dziś jeszcze dokupiłem i mam średnią po 3,69. Uważam, że już poniżej wiele raczej kurs nie spadnie. No może max do 3,6 ale to już nie ma tak dużego znaczenia. Teraz należy tylko czekać na stabilizację i pozytywne informacje płynące ze spółki. Jak narazie nie zapowiada sie aby nizej zlecialo pragne jednak zauwazyc ze na szerokim nie za wesolo wyglada a na jutrzence jak peknie 3.59-3.60 to wyglada na to ze bardzo szybko spotkamy sie na wazniejszym wsparciu w okolicach 3.30 :( Chetnych do zakupow brak kazdy sie przyglada, a jakichs nowych inf ze spolki nie ma co sie spodziewac a juz na pewno nie o przejeciu bo jak narazie spolka nic wiecej nie robila jak liczenie po cichu na Wedla. Jedyny pozytyw to wskazniki techniczne pokazuja wyprzedanie albo sa bardzo nisko. Ja osobiscie na zaskoczenie w wynikach nie licze wiec mysle ze jestesmy zdani tylko i wylacznie na szeroki rynek pod prad na pewno nie pojedziemy bo fikcyjna walka o Wedla uciela skrzydla i mamy ptaka nielota :)
|
|
0 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 594
Wysłane:
29 czerwca 2010 16:30:51
Wyglądało że skończymy na zero i ktoś posypał 30K I znów południe
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 09:40:22
przy kursie: 3,60 zł
dolarman napisał(a):Wyglądało że skończymy na zero i ktoś posypał 30K I znów południe to tak jakby grać z Austriakami o wszystko na Euro i w ostatniej minucie dostać karnego... a poziom 3,61 to już w ogóle jakieś kpiny chyba. ja wyznaczyłem go około tygodnia jako ostateczny cel - jeśli się teraz pomylę i zostanie on przebity to ja zakopuje te akcje - kiedyś wrócą na wyższy poziom.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:32:07
Teraz mi się przypomniało. Doszły do mnie słuchy że Jutrzenka Colian już niedługo ma wprowadzić na rynek nowe produkty :)
|
|
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:34:53
enforces napisał(a):Teraz mi się przypomniało. Doszły do mnie słuchy że Jutrzenka Colian już niedługo ma wprowadzić na rynek nowe produkty :) A w jakim segmencie lub co to maja byc za produkty ??
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:45:13
Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):Teraz mi się przypomniało. Doszły do mnie słuchy że Jutrzenka Colian już niedługo ma wprowadzić na rynek nowe produkty :) A w jakim segmencie lub co to maja byc za produkty ?? Np. Hellena perfect - multivitamina
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:49:35
Mnie najbardziej w obecnej chwili najbardziej ciekawi jak wydatki na reklame przelozyly sie na wyniki, zawsze mialem pretensje ze pan Kolanski stroni od reklamy wiec teraz jestem ciekaw czy slusznie. I jeszcze jedno skoro nie bedzie potrzebna zatwierdzona niedawno emisja akcji bardzo bym sie ucieszyl jak by sie okazalo ze zrobia mniejsza emisje pod przejecia za to z prawem poboru, mysle ze nie tylko ja bym byl szczesliwy a AVIVA rowniez
Edytowany: 30 czerwca 2010 10:51
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 13:47:06
Taurus80 napisał(a):enforces napisał(a):Teraz mi się przypomniało. Doszły do mnie słuchy że Jutrzenka Colian już niedługo ma wprowadzić na rynek nowe produkty :) A w jakim segmencie lub co to maja byc za produkty ?? Hellena Perfect weszła pod koniec maja... ja słyszałem od dystrybucji Colianu o wprowadzeniu nowych produktów z segmentu ciastek
|
|
0 Dołączył: 2009-07-05 Wpisów: 3
Wysłane:
30 czerwca 2010 22:55:16
Tak to prawda ostatnio widziałem w marketach ciastka Familijne o kilku smakach
|
|
Wysłane:
1 lipca 2010 11:26:52
przy kursie: 3,50 zł
brak mi już słów. spadamy jakbyśmy mieli zaraz zbankrutować
|
|
0 Dołączył: 2009-10-15 Wpisów: 37
Wysłane:
1 lipca 2010 11:50:59
enforces napisał(a):brak mi już słów. spadamy jakbyśmy mieli zaraz zbankrutować ...dokładnie! O co tutaj chodzi to nie mam pojęcia  Zastanawiam się teraz gdzie kurs się zatrzyma? Póki co czekam i będę ewentualnie uśredniał jak jeszcze niżej spadnie. Ciekawe czy w ogóle będzie jakies info ze spółki przed wynikami za pierwsze półrocze?
|
|
Wysłane:
1 lipca 2010 12:05:11
enforces napisał(a):brak mi już słów. spadamy jakbyśmy mieli zaraz zbankrutować Ja wczoraj zredukowałem zaangażowanie w JTZ o prawie 1/3 ( mniej więcej tyle ile dobierałem w ostatnich tygodniach). Musiało by teraz naprawdę polecieć do prorokowanych przez Taurusa 3,20 żebym to odkupił.
|
|
Wysłane:
1 lipca 2010 12:34:07
dolarman napisał(a):enforces napisał(a):brak mi już słów. spadamy jakbyśmy mieli zaraz zbankrutować Ja wczoraj zredukowałem zaangażowanie w JTZ o prawie 1/3 ( mniej więcej tyle ile dobierałem w ostatnich tygodniach). Musiało by teraz naprawdę polecieć do prorokowanych przez Taurusa 3,20 żebym to odkupił. Ja jutro wprowadzam zlecenie 3.20 i 3.30 mam nadzieje ze cos wpadnie :) po obecnej cenie ni kupuje po wsparcie peklo a nastepne twardsze widze wlasnie na tych poziomach :) Moze bede mial okazje w koncu usrednic :)
|
|
Wysłane:
1 lipca 2010 12:35:46
Taurus80 napisał(a):dolarman napisał(a):enforces napisał(a):brak mi już słów. spadamy jakbyśmy mieli zaraz zbankrutować Ja wczoraj zredukowałem zaangażowanie w JTZ o prawie 1/3 ( mniej więcej tyle ile dobierałem w ostatnich tygodniach). Musiało by teraz naprawdę polecieć do prorokowanych przez Taurusa 3,20 żebym to odkupił. Ja jutro wprowadzam zlecenie 3.20 i 3.30 mam nadzieje ze cos wpadnie :) po obecnej cenie ni kupuje po wsparcie peklo a nastepne twardsze widze wlasnie na tych poziomach :) Moze bede mial okazje w koncu usrednic :) I się pewnie tam ustawię :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.