PARTNER SERWISU
abbfqqrr
latrell

latrell

Ostatnie 10 wpisów

...Luno sądzę, że z konkurencyjnością ofert rodzimych firm nie będzie tak źle - choć dopiero w praktyce zobaczymy efekty nowych przepisów. Z druiej strony wobec takich przepisów pojawia się też szansa w przetargach zagranicznych - pamiętajmy, że poza ceną liczy się też jakoś i innowacyjność produktów, a tutaj Lubawa wypada chyba całkiem nieźle.

...enforces co do tej perspektywy 2 zł to miała ona być już dużo wcześniej a póki co sam widzisz gdzie jesteśmy. Kiedyś pewnie dobijemy do tych 2 zł, ale moim zdaniem bardziej pod koniec roku niż w sierpniu. Choć nie mam nic przeciwko temu, abym się pomylił ;-)

...enforces do wyjaśnienia sprawy z kontraktem w Indiach trzeba poczekać do późnej jesieni. Zakwalifikowali się do ścisłego grona i to już jest swego rodzaju sukces bo to zawsze pozwala pokazać się firmie i pewnie zaprocentuje w przyszłości, tym bardziej że przetarg jest już w fazie trstowania produktów. Czy mają szansę wygrać? Nie znam specyfiki tego rynku, ale lekko nie będzie nawet jak będą mieli najlepszą ofertę. No ale nadzieja umiera ostatnia ;-) Jakby się udało...szkoda gdybać, poczekamy do jesieni.

...ogólnie Lubawa ostatnio działa dosyć prężnie - zobaczymy jakie będą tego rezultaty, ale wygląda to naprawdę nieźle (już abstrahując od kontraktu w Indiach). Szkoda tylko, że kurs zmierza ostatnimi czasy w przeciwną stronę. Pewnie przez okres wakacyjny jakiś konkretnych ruchów nie będzie - biorąc też pod uwagę szeroki. Cena wydaje się być obecnie bardzo dobra do zakupów, ale za parę miesięcy zobaczymy czy rzeczywiście była. Ja już zakupy poczyniłem wcześniej, więc póki co czekam i obserwuję.

enforces napisał(a):
Teraz proszę o kilka słów od Prezesa Jana Kolańskiego. Chyba, że chce za wszelką cenę pozbyć się reputacji rozsądnego i rozsądnej spółki!

...biorąc pod uwagę to co Kolański wyczyniał przez ostatni rok to można chyba powiedzieć że tej reputacji już się pozbył, choć jako akcjonariusz pewnie nie jestem obiektywny. Prezes nabrał ostatnio wody w usta i ciężko powiedzieć czy coś szykuje czy sam nie wie w którą stronę teraz podążać. Nawet jeżeli szykuje coś extra to obawiam się, że ja osobiście nie doczekam tej chwili bo cierpliwośc zaczyna mi się kończyćangry3

latrell: 51,17

...w dniu debiutu nie będą przyjmowane zlecenia PKC, PCR, PCRO. Jeżeli chcesz koniecznie sprzedać na otwarciu to wystaw sobie zlecenie sprzedaży w okolicach dolnych widełek i tyle - zlecenie pójdzie wtedy po cenie otwarcia.

enforces napisał(a):

Dziś rano przyszło mi na myśl że może ktoś / rynek dyskontuje plany własne [Kolańskiego] by odejść na boczny tor i oddać prezesurę zaufanej osobie [podobno taką ma].

...enforces ale taką informację Kolański podał już dużo wcześniej, więc nie chce mi się wierzyć żeby to był powód. No chyba, że ta zmiana nastąpi w ciagu najbliższych dni i niektórzy już o tym wiedzą. Tylko ja osobiście nie traktuje takiej informacji jako negatywnej - Kolański nie zmniejsza swojego udziału, po prostu potrzebuje pewnie trochę odpcząć;-) Także o wybór jego następcy jestem spokojny - pewnie już go wdraża pod swoim okiem w działalność firmy i nie dopuści do firmy niesprawdzonej osoby. Możliwe że rynek z lekkm opóźnieniem zareagował po prostu na brak przejęcia Wedla - JTZ od początku nie miała dużych szans, ale wszyscy po cichu liczyli że może się uda i pod to brali papier. A teraz zdecydowana większość ucieka nie widząc szans na jakieś spektakularne wybycie.

enforces napisał(a):
brak mi już słów. spadamy jakbyśmy mieli zaraz zbankrutować binky

...dokładnie! O co tutaj chodzi to nie mam pojęcia Eh? Zastanawiam się teraz gdzie kurs się zatrzyma? Póki co czekam i będę ewentualnie uśredniał jak jeszcze niżej spadnie. Ciekawe czy w ogóle będzie jakies info ze spółki przed wynikami za pierwsze półrocze?

Frog napisał(a):
Póki co TKO nie zachęcająco wygląda Think

...dokładnie, już od dobrych kilkunasty minut wisi na poziomie 5,09. Spodziewałem się, że szału dzisiaj nie będzie, ale o te 5% na otwarciu byłem w miarę spokojny. WYgląda na to, że jednak zwiększe dzisiaj trochę posiadany pakiet, bo o sprzedaży przy tym poziomie nawet nie myślę Not talking

5,64

Typ może i trochę optymistyczny biorąc pod uwagę dzisiejszy dzień, ale może akurat stuknie te 8%. Cena startuje prawie z ograniczenia dolnych widełek, więc może nie będzie tak źle.
Ogólnie sytuacja nie najlepsza przed samym debiutem, więc sam jestem ciekaw jak się jutro wszystko rozegra. Przy kilku % na + raczej zostawie akcje na dłużej, a może i dobiorę trochę.

Pozdrawiam i życze jutro powodzenia!

...właśnie siedze przed kompem i się zastanawiać czy dobierać jeszcze czy czekać na lepszą cenę? no ale ile to może jeszcze spaść? Think

...cena ustalona przez SP jest jak dla mnie bardzo atrakcyjna. Na ile jest ona tak niska z powodu wyborów, a na ile z powodu ceny jaką oferowali wstępnie instytucjonalni - trudno powiedzieć, choć ja raczej skłaniam się ku tej pierwszej opcji. W każdym bądź razie debiut powinien być udany. Szkoda tylko tej redukcji, ale jak to ktoś napisał wcześniej nie można mieć wszystkiego ;-)

...ciekawi mnie cena w dniu otwarcia. Do tej pory zamierzałem wywalać w dniu debiutu akcje, ale jak cena nie przekroczy ceny max czyli 6,3 to dokupię trochę akcji i potrzymam przez jakiś czas.

...ja podobnie jak dolarman siedzę na JTZ od końca roku dobierając co jakiś czas (nie zawsze w promocji) i czekam cierpliwie na jakieś rozstrzygnięcia. Najbliższe dwa miesiące są na tyle istotne, że osobiście nie widzę sensu wychodzić teraz tuż przed zapadnięciem kluczowych decyzji - tymbardziej jak się już tutaj trochę siedzi.

...a na kogo zdecyduje się JTZ jak się nie uda kupić Wedla? Do tej pory najczęściej w spekulacjach pojawiał się Mieszko, ale dzisijesze info oddala trochę taką opcję. Taurus80 słusznie zauważył że p.Kolański pewnie ma już inną opcje przygotowaną - a przynajmniej mamy wszyscy taką nadzieję:) W innej sytuacji trzeba będzie rozważyć ewakuację, ale jestem dobrej myśli i cierpliwie czekam.

...ten artykuł był w dzisiejszym parkiecie i jest od samego rana dostępny, więc nie sądze żeby tylko to było powodem zachowania kursu, tymbardziej że nie od dzisiaj wiadomo, że zakup Wedla jest na granicy możliwości JTZ i ona raczej nie jest faworytem do wygrania przetargu. Sesja niestety słabiutka.

...to że Jutrzenka została prawdopodobnie zakwalifikowana przez HSBC do udziału w przetargu dobrze świadczy. Gorszą informacją jest to, że jest tak silna konkurencja ze strony funduszy. Jeżeli jedynym istotnym kryterium będzie cena to JTZ może mieć problem z przebiciem funduszy, które nie powinny mieć problemów z kasą na finansowanie. Ciekawi mnie czy Kraft zlecił HSBC przeprowadzenie transakcji tylko na zasadzie kto da więcej czy będzie chciał wolał dostać mniej, ale np. wiedzieć że Wedel nie trafi do jakiegoś jego dużego konkurenta na rynku, chociażby pośrednio przez fundusz. To stwia JTZ w lepszej pozycji.

Co do dzisiejszej sesji to spodziewałem się trochę wyższego kursu na zamknięciu, ale przynajmniej obroty były ładne ;-)

moniab napisał(a):
WITAM;

Maspex kupi Mieszkoking king .

...przyznam się, że coś może być na rzeczy. Znajomy był jakiś czas temu w Maspexie i mówił, że szykują się w firmie do jakiegoś dużego przejęcia. Czy będzie to Mieszko? Wykluczyć tego nie można.

...dodam tylko, że siedze w JTZ i z tej perspektywy wolałbym, żeby to JTZ przejeła Mieszka. Zobaczymy jak się sytuacja rozwienie, ale wierzę że Pan prezes będzie miał dla nas miłą nowinkę niedługo Dancing

...z tego co wiem to kredyt jest do sumy 85 mln zł, a nie 800 mlnThink chyba, że coś przeoczyłem.

...tutaj link do info o kredycie

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

enforces napisał(a):

spokojnie, wyczyscili stopy, zobaczcie ile poszło na fixie. prawie 1mln zł?
ktoś to odebrał. nieźle ktoś też wali. Nie ma zbytnio akcjonariuszy większościowych. Czyżby któryś bank albo fundusz miał pod granicą 5% i teraz upłynnia bo coś mu się pomyliło albo po prostu zmienia strategie inwestycyjną?

...dokładnie, na fixie ładnie zbierali, ale i ładnie ktoś wyrzucał z ukrytego pakiety po 4 kilo - wciągneli jeden i zaraz pojawiał się następny. Szkoda, że gotówki na koncie nie było bo trochę by się dobrało, no ale co zrobić. Zobaczymy jak to się teraz potoczy, jak nie będzie zwałki na szerokim to jakoś nie chce mi się wierzyć w zjazd poniżej 4 - choć faktu, że po opublikowaniu raportu będzie taka sesja też się raczej nikt nie spodziewał więc zobaczymy.

...niestety zanosi się na to, że do momentu informacji o przejęciu kurs raczej nie ruszy do góry, a na takie info pewnie jeszcze trochę poczekamy. No nic - pozostaje na razie cierpliwie czekać.

edit: kurs właśnie zachaczył o 4,00, nie wygląda to najlepiej d'oh!

wilk13 napisał(a):
angry3 nie wiem co już myśleć o tych wszystkich informacjach....
ciężko mi zaakceptować stratę przestać się łudzić że coś z tego będzie i wychodzić póki mam jeszcze co z tego wyciągać....

...wilk opcje masz dwie - albo oswajasz się ze stratą i wywalasz akcje, albo akceptujesz stratę całego kapitału i trzymasz akcje licząc na to, że może za jakiś czas będą z tego jakieś pieniądze.

...ja jestem w podobnej sytuacji, w chwili obecnej strata blisko 50% - wbiłem się w to badziewie nie wiedząc tak naprawdę w co wchodzę (pierwszy zakup na GPW i to z polecenia - nie polecamblackeye ), teraz oswajam się ze stratą i prawdopodobnie do końca tygodnia już nie będę posiadaczem tego waloru. Perspektyw na wzrosty poza spekulacyjnymi wybiciami nie ma na chwilę obecną. Czy będą w przyszłośći - możliwe, ale mało prawdopodobne.

...akcje brałem po 32, potem pamiętam jak nie chciałem wywalać po 30 bo zaraz będzie podbitka i w najgorszym wypadku wywale bez straty. Kolejno poziom za jaki chciałem sprzedawać spadał do 28, 24, ostatnio 20. Trzeba przyjąć stratę na klate i salute , bo niedługo może się okazać, że będę czekał na podbitke na 10 zł, żeby wywalić akcjePray Czekanie chyba nie ma tutaj większego sensu, chyba że akceptujesz stratę, zapominasz że masz akcje i może kiedyś będziesz się cieszył.

Pozdrawiam i głowa do góry!

...wczoraj spółka ładnie odbiła po wiadomości o zamiarze nabycia przez spółkę akcji Beskidzkiego DM

"Narodowy Fundusz Inwestycyjny Victoria SA (Fundusz) informuje, że złożył do Komisji Nadzoru Finansowego zawiadomienie w trybie art. 106 ust. 1 pkt 1 i 2) ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami finansowymi o zamiarze nabycia akcji Beskidzkiego Domu Maklerskiego SA z siedzibą w Bielsku-Białej (BDM). Zgodnie z treścią złożonego zawiadomienia Fundusz zamierza nabyć akcje BDM w ilości powodującej przekroczenie progu 33% w kapitale zakładowym BDM, a docelowo nabyć nie mniej niż 81,58% ogólnej liczby akcji."

...pytanie jak kurs zachowa się po takim odbiciu - ostatnio zaczął się osuwać, a raczej ktoś stopniowo zwalał kurs wymieniając się akcjami na co raz to niższych poziomach. Jak będzie teraz?

tOfi napisał(a):
Boomer napisał(a):
Przed chwila pewnie sprawdzałeś kurs akcji. Czekasz, aż coś się zmieni. Liczysz na to, że działania innych wpłyną na kurs. Namawiaj znajomych do kupowania produktów Jutrzenki.

Właśnie kupiłem Grześka w czekoladzie, a kurs ani drgnął d'oh! Poczekam do jutra, jak kurs spadnie to go zjem, a jak będzie rósł to chyba wrzucę do lodówki na longa Think

...dobre to było blackeye może będziesz miał grześka xxl za jakiś czas blackeye ja osobiście wolę żelki z jtz i jeżyki thumbright

...kolega rzeczywiście nagania, niczym na bankierze. Kurs JTZ rzeczywiście jest od jakiegoś czasu jest w lekkiej stagnacji, zastanawiałem się nawet nad dokupieniem ostatnio trochę akcji, ale jeszcze się wstrzymałem. JTZ ogólnie radzi sobie bardzo dobrze, wszyscy czekają teraz na jakieś konkrety odnośnie planowanych przejęć i kto wie czy właśnie takie info nie da impulsu do szybkich wzrostów. Tak czy inaczej jestem spokojny o kurs JTZ.

optymista82 napisał(a):
witam,
dzisiaj byle w Galerii Jurajska gdzie miesci sie Alma- niestety nie maja jeszcze koncesji na alkohol- sklep swieci pustkami , kasjerki rozgladaja sie dookola i gawedza-po wynikach sprzedalem moj maly pakiecik a to co dzis zobaczylem...marnie to widze
pozdrawiam

...jeżeli chodzi o ruch w poszczególnych sklepach to tym bym się raczej nie sugerował. Wildthing - Jurajska jest w Częstochowie, tylko kolega optymista nie dodał, że ruch w całej galeri jest śmiesznie mały więc nie tędy droga.

Pozdrawiam!

"W nawiązaniu do raportu bieżącego numer 105/2009 z dnia 25 listopada 2009 roku Zarząd PETROLINVEST S.A. (dalej "Petrolinvest") podaje do wiadomości, że w dniu 29 września 2009 roku, w trakcie prowadzonych przez Petrolinvest negocjacji dotyczących zawarcia z PGNiG S.A. umowy, o której Zarząd Petrolinvest poinformował w w/w raporcie bieżącym, otrzymał od TOO Emba Jug Nieft informację o wpłynięciu do właściwego sądu Republiki Kazachstanu wniosku złożonego przez PNiG Kraków Sp. z o.o. o ogłoszenie upadłości spółki.

Ponadto, w toku prowadzonych negocjacji, w dniu 2 października 2009 roku zostały zawarte porozumienia między PNiG Kraków Sp. z o.o. a TOO Emba Jug Nieft oraz między PNiG Kraków Sp. z o.o. a Petrolinvest, w ramach których strony ustaliły harmonogram rozliczenia zobowiązań TOO Emba Jug Nieft wobec PNiG Kraków Sp. z o.o., zrzeczenie się przez TOO Emba Jug Nieft wszelkich roszczeń związanych z jakością wykonanych prac oraz wycofanie wszelkich wniosków egzekucyjnych lub upadłościowych złożonych przez PNiG Kraków Sp. z o.o. Postanowienia zawartych porozumień są przez wszystkie strony terminowo realizowane, a w szczególności – obecnie nie toczy się żadne postępowanie egzekucyjne lub upadłościowe wobec TOO Emba Jug Nieft."

...info z bankiera.

...misek na razie stoi na 3.04/05

Panowie powodzenia! Ja biłem się wczoraj do końca ze sobą czy się ładować, ale z uwagi na to że dzisiaj od 9 do 14 nie mam dostępu do kompa wolałem nie ryzykować. Zycze dobrych info, może nie będą przed 14 to się jeszcze załapie na późniesze wejście, ale raczej mało prawdopodobne.

...nocny dobrze, że żona twojego wpisu nie widziała bo musiałbym ograniczyć czas spędzany na forum ;-)

kajet napisał(a):

Czyli gdyby DnB Nord rzeczywiście opchnął wierzytelności nie-bankowi, być może zyskałyby na tym inne banki-wierzyciele - kosztem DnB Nord i/lub nabywcy - a wierzytelności by się "zdegradowały" z uprzywilejowanych bankowym tytułem egzekucyjnym na zwykłe należności handlowe.

A jeśli opchnąłby bankowi... to znaczy, że wierzytelności są dobrej jakości, a Techmex przetrwa. Bo jaki bank w dzisiejszych czasach kupi wierzytelności do odpisu?

Element tzw. negocjacji?

...od strony prawnej BTE zostaje przy sprzedaży wierzytelności tylko bankowi, jak to się ma natomiast do sytuacji Techmex'u to wolałbym się nie wypowiadać, gdyż nie znam jej dokładnie na chwilę obecną i trudno mi powiedzieć jakie to może mieć konsekwencje. Tutaj niech się inni wypowiedzą.

nocnygracz napisał(a):
kajet napisał(a):
A ja mam pytanie.

Bank sprzedaje wierzytelność opatrzoną luksusem bankowego tytułu egzekucyjnego. Czy tytuł egzekucyjny przechodzi na nabywcę wierzytelności, czy też wraz ze zmianą wierzyciela traci ona ten wygodny walor?

Dobre pytanie.
Podłączam się pod nie - chętnie bym się czegoś nauczył.

Niestety zbyt konkretne (wymagające specjalistycznej wiedzy) pytania zbyt często pozostają bez odpowiedzi, czego i w tym przypadku możemy się obawiać.

Jeżeli wierzytelność została przeniesiona na inny bank, to może on skorzystać z bankowego tytułu egzekucyjnego którym została objęta wierzytelność i wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności.
Natomiast w przypadku gdy wierzytelnośc została przeniesiona na podmiot nie będący bankiem to zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego (uchwała z 02.04.2004r. III CZP 9/04)bankowy tytuł egzekucyjny nie przechodzi na nabywcę wierzytelności i tym samym nie może on wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności.
Jest to spowodowane głw. tym, że bankowy tytuł egzekucyjny może być wykorzystywany tylko przez podmioty uprzywilejowane do tego (czyt. banki) i przy zachowaniu określonych wymogów (art. 96-98 Prawa Bankowego), a w sytuacji gdyby dopuścić przejście teo tytułu wraz z wierzytelnością, taki przywilej uzyskałyby także podmioty do niego nie uprawnione na podstawie przepisów ustawy.

Pozdrawiam.

paya napisał(a):
latrell napisał(a):

...jutro wyniki za III kwartał, zgodnie z zapowiedziami będą bardzo dobre, ale czy jest szansa na wzrost kursu? Wydaje się, że kurs już wcześniej przyjął jutrzejsze wyniki i różnie to może być ze wzrostami. Ponadto analiza techniczna też chyba nie wygląda najlepiej, no ale to możę niech się fachowcy wypowiedzą bo w tym temacie nie bardzo się orientuję.

Pozdrawiam!

Poza tym będzie emisja o wartości 1 mld która raczej nie pomorze kursowi spółki. Jak myślicie jakiej wielkości pozwoli ona zrobić przejęcia? Jakie spółki będą mogły by być za tą kwotę przejęte?

...emisja o ile dobrze pamiętam nie jest jeszcze pewna, ale jeżeli dojdzie do skutku to przynajmniej w najbliższym okresie rzeczywiście wpłynie raczej na osłąbienie kursu.

...jutro wyniki za III kwartał, zgodnie z zapowiedziami będą bardzo dobre, ale czy jest szansa na wzrost kursu? Wydaje się, że kurs już wcześniej przyjął jutrzejsze wyniki i różnie to może być ze wzrostami. Ponadto analiza techniczna też chyba nie wygląda najlepiej, no ale to możę niech się fachowcy wypowiedzą bo w tym temacie nie bardzo się orientuję.

Pozdrawiam!

krishic napisał(a):
latrell napisał(a):

...żeby PGE znalazło się już teraz w WIG20 to obroty musiałyby przekroczyć 7 mld zł., a raczej na takie obroty się nie zanosi (pierwszy mld pękł szybko, ale dalej będzie już wolniej) - wydaje mi się że będą w przedziale 4 do 5 mld. Tak więc wejście PGE do WIG 20 będzie miało miejsce raczej dopiero na wiosnę 2010.

Pozdrawiam!

Nie obroty tylko kapitalizacja 15% akcji wprowadzonych do obrotu musi przekroczyc owe ok 7 mld pln

...zgadza się, mój błąd. To nie zmienia faktu, że w takim razie akcje na zakmnięciu dzisijeszej sesji powinny chodzić po ok 27,7 pln, a na razie na to się nie zanosi, więc nadzwyczajnej rewizji chyba jednak nie będzie.

...żeby PGE znalazło się już teraz w WIG20 to obroty musiałyby przekroczyć 7 mld zł., a raczej na takie obroty się nie zanosi (pierwszy mld pękł szybko, ale dalej będzie już wolniej) - wydaje mi się że będą w przedziale 4 do 5 mld. Tak więc wejście PGE do WIG 20 będzie miało miejsce raczej dopiero na wiosnę 2010.

Pozdrawiam!

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 12 sierpnia 2011 22:47:23
Liczba wpisów: 37
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,369 sek.

penvecuo
sgunnhlk
fsudxwhq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
udwfqsoa
hrqvcapn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat