PARTNER SERWISU
ekjaetoi
1 2 3

Pożyczki społecznościowe

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 14 grudnia 2010 15:02:13
Tak jestem zadowolony ale nie chciałbym tutaj nikogo do niczego namawiać. Myślę, ze rozwiewanie wszelkich wątpliwości może tylko pomóc. Wam jako firmie oraz inwestorom.

RichiePL
0
Wpisów: 6
Wysłane: 14 grudnia 2010 23:31:12
Nie traktowałbym wątku na forum dla inwestorów jako reklamę.

W chwili obecnej Richie nie poszukuje nowych klientów "za wszelką cenę".
Mamy dużą grupę stałych klientów i podaż aukcji spotyka się z popytem na nie.

Jak już pisałem - z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania dot. Richie.pl oraz samego Kokosa (co do tego drugiego - jeśli tylko moja wiedza okaże się wystarczająca).

Miłego wieczoru
Pozdrawiam
Maciej
Richie.pl

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 25 grudnia 2010 11:33:56
Kiedys czytalem o tym, ze bez indywidualnej interpretacji prawnej lepiej do pozyczek spolecznosciowych nie podchodzic.
Czy nadal istnieje ryzyko potraktowania przez US tej formy inwestowania jako prowadzenie dzialalnosci gospodarczej ?

Cheed
0
Wpisów: 136
Wysłane: 26 grudnia 2010 10:55:16
Niestety tak. Zob. szerzej stanowisko Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie (nr IPPB1/415-1310/08-3/EC) i w Bydgoszczy (nr ITPB1/415-167/08/AK). Odmienną interpretację zaprezentował WSA (Wyrok WSA z dnia 29 października 2009 r., sygn. akt III S.A./Wa 1013/09), który zaliczył dochody z pożyczek społecznościowych do przychodów z kapitałów pieniężnych. Wydaje mi się, że o wszystkim będzie decydował atrybut ciągłości - im więcej pożyczek tym większa szansa, że US potraktuje to jako działalność gospodarczą. Jednorazowe pożyczki nie powinny wzbudzać podejrzeń. Pozostałe atrybuty czyli zorganizowanie i zarobkowość są w przypadku social lending spełnione.
Inwestycje Giełdowe - blog o skutecznym pomnażaniu pieniędzy

LGOCapital
0
Wpisów: 33
Wysłane: 28 grudnia 2010 05:43:51
te pozyczki spolecznosciowe to niezly przekret, zeby w to inwestowac to trza chyba cierpiec na porazenie mozgowe, najlepsi sa ci co pozyczaja kase na 1%, nie wiem na co ci ludzie licza, przeciez mozna miec zwykle konto oszczednosciowe w banku na 3% gdzie ryzyko jest bez porownania nizsze. A uwzgledniajac jeszcze miesieczna kapitalizacje EAR wyjdzie 3.25 procent, to jedynie taki przyklad. Nawet ci co pozyczaja na 30-40% tez nie wiem na co licza, chyba na cud. To juz lepiej zainwestowac w odpowiednio dobrane firmy ktorych fundamenty zmierzaja w odpowiednim kierunku uzyskujac HPR na poziomie min 100% w skali roku przy znacznie mniejszym ryzyku .... powodzenia kokosy.pl

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 grudnia 2010 10:05:40
Nikt Ci nie broni trzymać pieniędzy w banku, ani inwestować na 100% rocznie.
Każdy ma prawo do alokacji własnych środków, więc zachowaj dla siebie uwagi, że nie wiesz na co liczą inni. Każdy robi to co uważa za słuszne.

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 28 grudnia 2010 10:35:31
A nie pomylslales, ze byc moze ktos porzyczajac na tak maly procent chce poprostu komus pomoc?

Byc moze to sa moje domysly ale za takie cos sie Nobla dostaje:D

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 28 grudnia 2010 15:55:19
jedna rzecz, zdawalaby sie oczywista, ale chyba nikt o niej nie wspomnial, mianowicie podatek.
podatek od przyszlych zyskow, ktory musimy zaplacic teraz, niezaleznie od tego czy pozyczkobiorca splaca regularnie, czy nie (jak z fakturami w firmie - czy przelew dotarl czy nie, plac podatek od wirtualnej jeszcze kwoty).
czy moglby ktos rzucic nieco swiatla na ta kwestie?
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 28 grudnia 2010 16:04:18
Kilka postów wyżej masz o tym napisane. Niestety sprawy podatkowe nie są wyjaśnione jednoznacznie.

siekoo
0
Wysłane: 28 grudnia 2010 17:55:43
to nie jest odpowiedz na moje pytanie.
natomiast jezeli US w Bydgoszczy uznal to jako przychody z kapitalow pienieznych, to czy podatku nie nalezy zaplacic po uzyskaniu owych przychodow? pytam z ciekawosci, bo sam z kokosowych portali nie korzystam, ale znam osoby, ktore pozyczek udzielily, pieniedzy jeszcze nie zarobily (ktos nie splacal), a podatek zaplacily.
po prostu nie rozumie mechanizmu, na jakiej zasadzie wyliczany jest podatek do zaplacenia. bo jesli podatek placi sie od profitu, ktory dopiero w przyszlosci uzyskamy (lub nie), to jest to niezly absurd.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 28 grudnia 2010 18:56:38
teza z opinii prawnej sporządzonej dla kokosa

Pożyczkodawcę obciąża podatek dochodowy od osób fizycznych. Dla pożyczkodawcy dochodem będą tylko i wyłącznie otrzymane w roku podatkowym faktycznie (kasowo), odsetki od pożyczek (a nie spłata nominału samej pożyczki), przy czym łączna kwota spłacanych odsetek opodatkowana będzie zryczałtowanym 19% podatkiem dochodowym od osób fizycznych, a dochód ten i podatek nie podlega łączeniu z innymi dochodami i podatkami.

Obecnie pożyczkobiorca spłaca najpierw kapitał, a na końcu odsetki. Przy niespłaconych pożyczkach wedle tej tezy nie ma podatku.

Całość opinii prawnej sporządzonej dla kokosa pod link

Faktem jest że polskie prawo jest do tyłu jeśli chodzi o SL. Moim zdaniem lobby bankowe utnie u nas tego typu inicjatywy. Zyskiem nikt chętnie się nie dzieli.

LGOCapital
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 18:40:42
Heyahpanama napisał(a):
A nie pomylslales, ze byc moze ktos porzyczajac na tak maly procent chce poprostu komus pomoc?

Byc moze to sa moje domysly ale za takie cos sie Nobla dostaje:D

inwestowanie to jest zarabianie pieniedzy a nie dzialalnosc charytatywna, jak chcesz komus pomoc to dlaczego po prostu nie dasz temu komus pieniedzy za darmo i tyle . Gratuluje decyzji inwestycyjnych wszystkim zaangazowanym w pozyczki spolecznosciowe. Zenada.

SirHoe
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 22:09:20
widze, ze ty już wszystko wiesz. ja jeszcze nie do konca. to zeby mnie oswieciec napisz ile wg ciebie mozna zarobic w rok z 10000 udzielając pożyczek na 16% w skali roku przy spłacalnosci 100% i pełnym reinwestowaniu środków z każdej raty. raty sa splacacane miesiecznie, wszystkie raty dzielą się po równo. pominimy na poczatek kwestie splacalnosci i podatku.

LGOCapital
0
Wysłane: 30 grudnia 2010 22:54:55
zakladajac ze pozyczasz jednej osobie 10k na 16% i kazda miesieczna splate reinwestujesz rowniez na 16% co miesiac zarobisz przez rok 2489.60 pln.
Edytowany: 30 grudnia 2010 22:55

lukas07
0
Wpisów: 5
Wysłane: 30 grudnia 2010 23:52:58
Jak myślicie, jakie są perspektywy dla takich serwisów? Wszędzie piszą, że świetlane. Powstaje bardzo dużo takich portali. Jak rozpoznać te, które nie "oszukują"?

Marek_g
0
Wpisów: 5
Wysłane: 31 grudnia 2010 10:08:04
No to ja się wypowiem, w pewnym okresie miałem "zainwestowane" w kokos ok. 2-krotność średniej krajowej.

Inwestowałem sam - wybierałem ludzi, którzy wydawali mi się wiarygodni.
1. Spłacalność nie jest rewelacyjna - oscyluje w granicach 85-90%; Stopa zwrotu od początku 6,95% - i od tego trzeba zapłacić "Belkowe"
2. Ciągle ciąży widmo, czy za jakiś czas US się nie przyczepią o działalność gospodarczą
3. Żeby reinwestować pieniądze trzeba bacznie śledzić aukcje - wymaga to poświęcenia trochę czasu
4. Mam kilka aukcji niespłaconych - do sądu jeszcze nikogo nie podałem - ot taki wrodzony strach przed wymiarem sprawiedliwości, no i niestety brak czasu też robi swoje.
5. Pieniądze są "zamrożone" - nie da się ich w ciągu np. 2 tyg. odzyskać i zainwestować w co innego.

Reasumując: jest to forma inwestowania nie dla mnie, wolę ten czas poświecić na śledzenie giełdy. Przy kilku procent nie spłacanych rat - dosyć mocno mamy obniżoną stopę zwrotu. Teraz pytanie czy dla kilku procent zysku warto ganiać po sądach - gdzie jak wiemy możemy te pieniądze wrzucić na GPW lub choćby w fundusze i mieć SPOKOJNY zysk - przy o wiele mniejszym ryzyku i nerwach??

Może to co teraz napiszę zabrzmi nieco nieładnie: ale z tego co obserwuję już lepiej jest wziąć pożyczkę i po spłaceniu kilku rat, przestać spłacać - tylko nieliczni zwrócą się o zwrot kasy - a i tak po ich spłaceniu wyjdziemy na ładny +. Tego typu mechanizm też wystarczająco mnie odstrasza - miałem kiedyś przypadek pewnej PB (pożyczko biorczyni), która przestała spłacać i chciała polubownie to załatwić - to na 15 inwestorów udało jej się skontaktować tylko z 4 - reszta jakby się pod wodę zapadła. Oczywiście nikogo nie namawiam do tego - ale mam mnóstwo nie spłaconych pożyczek - gdzie właśnie po spłaceniu kilku rat, kontakt się urywa.

Nie ukrywam, że może i bym wrócił do tego typu pożyczek, ale właśnie z jakąś grupą inwestorską - no i na pewno po rozwiązaniu kwestii - czy tego typu inwestycje są DG.

siekoo
0
Wysłane: 31 grudnia 2010 10:48:56
@SirHoe - thumbright i tyle teorii, bo jak US stwierdzi, ze musisz zaplacic, to nie zaplacisz? a potem mozesz sie odwolywac puke_l

i to co Marek_g pisze - u nas jeszcze mentalnosc nie ta. ludzie biora kredyt by splacic stary kredyt, ktorym splacali jeszcze starszy kredyt. a jak traca zdolnosc, to zawsze zostaje taki kokos.

co mi sie nie podoba - czytajac punkty o windykacji mozna dojsc do wniosku, ze 'jak zarobisz to sie dzielimy, jak stracisz to... wspolczujemy': kokos_windykacja

to nie na moje nerwy

SirHoe
0
Wysłane: 31 grudnia 2010 12:13:34
w linku bardzo dobra stronka, korzystająca z danych udostępnianych przez kokosa. mozna przesledzic splacalnosc pozyczek od poczatku istnienia serwisu. widac ze od poczatku 2010 jest to grubo powyzej 90%.

jeśli chodzi o moje doświaczenia to twierdzę, że dobre kryteria wyboru pożyczkobiorcy pozwalają znacznie pobić średnią. wyznaczyłem kryteria, zrobiłem backtesty i teraz sprawdzam w praktyce na drobnych kwotach.

po 3 miesiącach wygląda to tak
(data raty ilość spłacona/ilość calkowita)
11.10.2010 15 / 15
11.11.2010 17 / 17
11.12.2010 17 / 18

jak widać jedną rata jest zaległa. za listopad ten sam pożyczkobiorca spłacił z miesiecznym opoznieniem, jest prawdopodobne ze teraz tez tak bedzie.

czasochlonnosc wyszukiwania pozyczek nie jest dla mnie duza. raz czy dwa w miesiacu zapodaje filtry ze swoimi kryteriami do aukcji i wybieram cos.

windykacja naleznosci to jest cos, co tez jest wpisane w ta moja probe. chce miec jakas pozyczke, ktora nie bedzie splacona i chce nauczyc sie praktycznie ja windykowac lacznie z calym procesem w e-sadzie i komornikiem.

jak narazie sprawa podatku i dzialalnosci gospodarczej mi nie przeszkadza, bo testuje swoj system inwestycyjny na drobnych kwotach i tak bedzie do konca 2011.

siekoo
0
Wysłane: 31 grudnia 2010 13:47:38
@SirHoe, moglbys co jakis czas dzielic sie spostrzezeniami? ja jestem sceptyczny, a tak sformulowany regulamin czy doswiadczenia znajomych w ogole mnie nie zachecaja, aczkolwiek nigdy nie mow nigdy, wiec nie mowie wave

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 31 grudnia 2010 13:48:17
Nie do końca związane z tematem, ale uważajcie na przyjacielskie pożyczki. Już minął ponad rok, a nie dostałem żadnej raty i to od jednego z najlepszych przyjaciół.
Klika się i sprzedaje ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,310 sek.

uyebicbp
qbmzxvnp
puceafdk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uxczcitb
tubcjgrl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat