w
linku bardzo dobra stronka, korzystająca z danych udostępnianych przez kokosa. mozna przesledzic splacalnosc pozyczek od poczatku istnienia serwisu. widac ze od poczatku 2010 jest to grubo powyzej 90%.
jeśli chodzi o moje doświaczenia to twierdzę, że dobre kryteria wyboru pożyczkobiorcy pozwalają znacznie pobić średnią. wyznaczyłem kryteria, zrobiłem backtesty i teraz sprawdzam w praktyce na drobnych kwotach.
po 3 miesiącach wygląda to tak
(data raty ilość spłacona/ilość calkowita)
11.10.2010 15 / 15
11.11.2010 17 / 17
11.12.2010 17 / 18
jak widać jedną rata jest zaległa. za listopad ten sam pożyczkobiorca spłacił z miesiecznym opoznieniem, jest prawdopodobne ze teraz tez tak bedzie.
czasochlonnosc wyszukiwania pozyczek nie jest dla mnie duza. raz czy dwa w miesiacu zapodaje filtry ze swoimi kryteriami do aukcji i wybieram cos.
windykacja naleznosci to jest cos, co tez jest wpisane w ta moja probe. chce miec jakas pozyczke, ktora nie bedzie splacona i chce nauczyc sie praktycznie ja windykowac lacznie z calym procesem w e-sadzie i komornikiem.
jak narazie sprawa podatku i dzialalnosci gospodarczej mi nie przeszkadza, bo testuje swoj system inwestycyjny na drobnych kwotach i tak bedzie do konca 2011.