PARTNER SERWISU
xoejmcwo

koncepcja ataku a'la "Kajko i Kokosz"

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 29 stycznia 2011 21:01:34
Z pewnoscia sa tacy ktorzy posadza mnie o cofniecie sie w inweestorskim rozwoju (pozdro Snake wave ) nazwa dzieckiem ktore zaczyna bawic sie dostepnymi zabawkami zamiast zastanowic sie co sie chce zrobic ale czuje ze sprobowac trzeba ...
O co chodzi ? O to samo co najczesciej czyli o dostanie porcji wiarygodnych sygnalow mowiacych jaka jutro zajac pozycje i na czym.
1) Przygotowanie
powiedzmy ze mamy pule spoleczek w ktorej sie chcemy paplac, posortowalismy je sobie wg roznych kryteriow, wydaje sie nam ze wiemy jak wyznaczyc trend w intersujacej nas skali czasowej na kazdej z nich, czujemy ze potrafimy szacowac ryzyko. Wszystko to jest w postaci znormalizowanej - wartosci ktore otrzymujemy mozemy porownywac pomiedzy walorami.
2) Tutaj zaczyna sie zabawa dostepnymi klockami
Slyszy sie rozne koncepcje "gra z trendem" wtedy ale jest problem jak nie ma trendu, gra przeciwko trendowi "w boczniaku" ale jest problem jak zacznie sie trend, zakladaj takie a takie stopy ale musisz to uzaleznic od tego i tego ...
Koncepcji czastkowych jest masa. Zadna z nich nie rozwiazuje sprawy calkowicie ani najczesciej nie pozwala wyjsc na plus.
3) Rozwiazanie
pamietacie Kajka i Kokosza z dawnych czasow ? nie wiem jak teraz wygladaja komiksy ale wtedy na koncu byly cale strony postaciami ktore mozna bylo sobie przerysowac samodzielnie. Jako ze bylo by to trudne to calosc zostala podzielona na male kwadraty - problem zostal podzielony na male problemy. W kazdym kwadracie znajdowaly sie pojedyncze kreski ktore latwo kazdemu bylo skopiowac.
Nasz problem - mamy przestrzen znormalizowanych parametrow (w czasie) i nie wiemy kiedy kupowac a kiedy sprzedawac bo przestrzen jest za duza. Co robic ? podzielic przestrzen na male kwadraty/szesciany/hiperszesciany czy costam w wiekszej liczbie wymiarow i w kazdym z nich zastosowac inne zachowanie.
Przykladowo - nasz wyznacznik trendu zwraca wartosci od powiedzmy -1 do 1, dzielimy to na powiedzmy 4 obszary (w zaleznosci od np rozkladu) i ... sprawdzamy dalsze parametry. W kazdym wydzielonym obszarze wiemy z grubsza co trzeba robic.
Realizacja to bedzie (czesciowo jest) wielki, wielgachny, oblesny zagniezdzony "IF". "IF" tak paskudny ze kazdego programiste bola zeby na jego widok ale ... jezeli bedziemy mieli np 3 wymiary i w kazdym po np 5 obszarow to mamy do obsluzenia max 125 przypadkow z czego wiekszosc to beda obszary typu "nic nie rob - czekaj ... na opuszczenie tego obszaru" (tak czuje) i nie bedzie potrzeby ich nawet definiowac. Interesujace beda jedynie pewne kluczowe przejscia pomiedzy obszarami w ktorych nalezy zachowac sie inaczej.
Spodziewane problemy - normalizacja musi byc dobra. implementacja moze byc czasochlonna (no ale nie taki kodzik sie klepalo)
Jezeli macie cokolwiek do napisania w tym temacie to zapraszam 3some A moze juz ktos tak probowal ?
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 29 stycznia 2011 21:04

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 29 stycznia 2011 21:37:41
Dlaczego cofnięcie w rozwoju Zielarz...

Przecież 99% /strzelam z doświadczenia/ nawet o tym nie myśli.
Tnie EMA albo inne RSI bezmyślnie albo maluje jak Picasso puke_l

Szkoda, że Cię nie było jak ATi miał power. Ja próbowałem iść od dołu, Snake od góry - niestety słabo było ze wspomaganiem przez czytających.

ATi jest niszową stroną, mam nadzieję że tutaj znajdzie sie więcej dyskutantów i kazdy z nich dając coś będzie mógł wziąć coś dla siebie.

Edit: koncepcji cząstkowych jest masa i i niewiele z nich wychodzi w rozliczeniu na minus - i to jest problem - mało kto chce sięgać głebiej. Kwestia ILE % jest dla kogoś dobrze a ILE MOŻNA zabrać z rynku - a to dwie różne sprawy.
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 29 stycznia 2011 21:44

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 31 stycznia 2011 08:55:15
Raz do roku w telewizji można obejrzeć relację z Domino Day.

Naustawiasz się tych klocków, w szczególności pilnując bezpośrednich przejść między nimi.
Dojdziesz do wniosku, że sam nie dasz rady - co oznacza, że będziesz się posiłkować koncepcjami i pomysłami innych ludzi - nie zawsze spójnymi.
Już w trakcie ustawiania nie raz cała koncepcja Ci się sypnie i zauważysz, że nie wystarczy naprawić jednego segmentu - trzeba zaczynać od początku.
Gdy już ustawisz pewną całość (np. odwracanie pozycji względem siły trendu), to zauważysz, że nijak nie łączy Ci się to z innym obrazkiem (np. z otwieraniem pozycji przy wybiciu ze zmienności).
Gdy wreszcie sklecisz poszczególne obrazki w miarę spójną całość, pojawi Ci się pomiędzy nimi kilka wyjątków - bezsensowne dodatkowe konkurencje (kolejne IF-y wpychane na siłę).
Gdy wreszcie uda Ci się całą machinę wprawić w ruch, zepsuje się ona w najmniej odpowiednim miejscu - np. przy próbie wyznaczenia momentu wyjścia z konsoli.
Pamiętaj, że tu nie można zrobić próby generalnej - zagnieżdżenie kolejnych warunków, to pewien szczególny rodzaj optymalizacji: im ładniej wygląda na papierze, tym gorzej w rzeczywistości.
A nawet, jeśli wszystko ładnie wyjdzie, to i tak za rok będziesz musiał ustawiać od początku coś całkiem nowego.

Ale ja Cię wcale nie zniechęcam. Sam to robiłem i bardzo lubię oglądać Domino Day. Opisuj proszę swoje postępy.
wave

Zielarz
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 11:57:10
heh domino ... przynajmniej mozna czerpac przyjemnosc z ogladania jak caly interes idzie w rozsypke. Tutaj nawt nie ma publicznosci co by to podziwiala puke_l
Aktualnie zrobilem cos takiego - zaczalem od surowego systemiku w ktorym wybicie gora z pewnych klas kanalow cenowych oznacz kupno, wybicie dolem z innych klas oznacza sprzedaz. Klasyczna proba gry z trendem bez przejmowania sie ze moze to byc czasami boczniak. Wyniki paroletnie byly nawet jako takie ... no ale jak tu kupowac jak taka ilosc przypadkow prowadzi na manowce ... trzeba to poprawic. Myslalem ze dodajac w paru miejscach waunki na zmiennosc wyniki sie poprawia ale niestety - wyniki sie tylko pogarszaly. Latanie pewny przypadkow psuje inne.
Moj aktualny wniosek co do tej koncepcji jest taki - nie mam wystarczajacej liczby zmiennych ktore zalatwialy by sprawe (optymistycznie zakladajac ze taki zestaw w ogole istnieje). Tak "na oko" pomogloby cos w stylu podania rowniez informacji typu - "co sie dzialo ktotkoterminowo do tej pory" - nie mam pojecia jak to opisac a tym bardziej znormalizowac. To co napisalem jest duza pomoca przy samodzielnym podejmowaniu decyzji natomiast algorytmicznie zapisac to co ja "bym zdecydowal w danej sytuacji" wydaje mi sie jednak narazie niestety poza moimi mozliwosciami.

Zielarz
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 12:13:57
... jeszcze jedno. odswiezylem sobie ostatnio dinapolego, po kolejnym przeczytaniu dotarlo do mnie to co mnie teraz meczy (i z czym zwiazany jest moj aktualny podpis). Na poczatku jest tam przedstawienie i porownanie koncepcji gry bazujac na sytemie mechanicznym i grze uznaniowej. Nie mam tego teraz pod reka bo bardzo pasowalo by to zacytowac (wszytkim polecam przeczytanie) ale jest taka obawa: czas poswiecony na tworzenie systemu mozna lepiej spozytkowac na zawieranie dobrych tranzakcji a ponadto kazdy system predzej czy pozniej przestanie dzialac. Poza tym - czy w ogole JA jestem w stanie wyobrazic sobie taki system ktoremu zaufam calkowicie ? Jak powie kupuj to czy ja kupie w ciemno nawet bez sprawdzania komunikatow ze spolki ? prawdopodobnie nie Eh?. I tak otworze przegladarke i sobie poczytam. I tak poswiece czas. Najlepsze co napisal w tym temacie "w systemach uznaniowych najwazniejsze jest to by uznaniowosc wyeliminowac do minimum :)"

niestety jako inzynier mam bezustanna pokuse by zrobic jakis automat ulatwiajacy mi zycie, a jako uparciuch nie dociera do mnie ze to moze byc niewykonalne ...

to co jest wazne (na polu gieldowo-inwestycyjnym oczywiscie) to dobre tranzakcje.
kropka.
Edytowany: 31 stycznia 2011 12:19

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 31 stycznia 2011 16:46:15
Cześć Zielarzwave ,

Wciąż walczysz, zazdroszczę tylko czasu, który możesz na to poświęcićAngel .

Jak taki system ma działać. Przykładowo: czy jeśli system generuje więcej błędnych niż trafnych sygnałów, przy czym sygnały złe tną pozycję o ~20%, a dobre dają zwrot załóżmy ~50%. Inny przykład: powiedzmy, że prawdopodobieństwo wygenerowania przez system dobrego sygnału wynosi 0.55. Formalnie więc daje on na podstawie danych historycznych więcej sygnałów na +, niż na -. Jest jednak małe 'ale'. Sygnały nie łapią dołków, ani górek. Wejście na rynek odbywa się dopiero przy klarownej sytuacji na rynku (np. znaleziona solidna hossa).
Pierwszy system zagwarantuje wejście na dołku, natomiast drugi o wiele dalej. Pierwszy system generuje więcej złych sygnałów od drugiego, ale drugi nie pozwala wejść na rynek w momentach krytycznych. Dobry system, to znalezienie consensusu pomiędzy tymi dwoma, które opisałem i pewnie jeszcze pięcioma innymi. Nigdy też nie napiszesz systemu, który jest nieomylny. Prawdę powiedziawszy przypuszczam, że na podstawie OHLC i V niewiele można poszaleć w sensie systemu, który jednocześnie łapie dołki i P_{sukces} > 0.55 (tak sobie wymyśliłem tę wartość). Choćby niewiadomo jakie transformacje tych danych stosować, po prostu nie da się tego zrobić, ale to moje zdanie. Dapi lub Snake może wiedzą coś więcej :-) .

Moja wizja systemu, to blackbox, który dostaje dane i wypluwa sygnały. To automat, a ja jestem robotem, który wystawia zlecenia, nie dbam o komunikaty ze spółki/indeksu czy czegoś tam jeszcze (zakładam, że bazujemy na pewnym własnym indeksie z wybranymi spółkami/indeksami). Jeśli sygnał będzie zły, to trudno, nie wyeliminuje się ich, nie da się. Ufam, że to co tam kiedyś zrobiłem i sprawdziłem na danych historycznych pozwoli na minimalizację ewentualnych strat. Prawda, że np. zmienność na rynku może się zwiększyć i system przestanie być wiarygodny, ale tego się nie przewidzi. System uniwersalny, działający w miarę na każdych danych to graalAngel .

Pisanie półautomatu natomiast jest złe z założeniaking , bo nie dość, że trzeba na jego napisanie poświęcić czas, to jeszcze potem każdy sygnał będzie dodatkowo analizowany - szkoda zachodu.
Edytowany: 31 stycznia 2011 16:58

Zielarz
0
Wysłane: 1 lutego 2011 08:17:48
Czesc Ble.
pisanie systemu uznaniowego, pare zalet ma. Nie nazywalbym tego polautomatem, raczej przetwarzaniem danych wspomagajacych podjecie decyzji. Te zalety to:
- wieksza kontrola nad tym co sie dzieje.
- mniejsze wahania kapitalu
- potencjalnie wiekszy stosunek trafnych decyzji do blednych
- potencjalnie szybsza adptacja do zmieniajacych sie warunkow

no ale tak filozofowac moze ten kto nie ma i nie napisal satysfakcjonujacego go systemu blah5
co do liczby 0.55 wydaje mi sie ona pesymistyczna ale prawdopodobna. Jakie parametry osiagaja ci ktorzy graja wylacznie z systemem musieli by sie wypowiedziec oni sami.

Wlasnie o czas tu chodzi i poswiecanie go na cos co warto go poswiecac.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 1 lutego 2011 18:55:38
Albo jest trafność albo porządny zysk.

Ci co mieli to i to po roku byli tak bogaci że już nie muszą sie tym martwić. binky
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 2 lutego 2011 12:31:36
Dapi napisał(a):
Albo jest trafność albo porządny zysk.

No właśnie, albo to, albo tamto. Mój racjonalny półmózg podpowiada mi, że nie da się mieć obydwu, chociażby bez rozszerzenia inputu systemu, tj. OHLC+V o dodatkowe parametry. W chaosie trzeba założyć lepsze okulary.
Można szukać jakiegoś consensusu, a to pewnie target ZielarzaAngel .

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 12 lutego 2011 01:22:38
Zielarz, Ty sie przyznaj lepiej, siedzi coś w tych sieciach czy nie?
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

Zielarz
0
Wysłane: 12 lutego 2011 13:10:19
W sieciach ? hmmm znaczy sie czy cos ... zlapalem ? niewiele ...

mankomaniak
0
Wysłane: 12 lutego 2011 13:23:54
Posłuchaj, ja dobrze wiem, że sieci n. potrafią wychwycić formacje techniczne, a właściwie sprawdzić ich faktyczność. Czyli chcesz powiedzieć, że formacje techniczne nie istnieją, to zwykła zmyła?

Zielarz
0
Wysłane: 12 lutego 2011 14:05:36
Przeszlismy z tematem na sieci neuronowe ? Chce powiedziec ze nie zrozumialem pierwszego pytania ...

mankomaniak
0
Wysłane: 12 lutego 2011 14:11:01
Bo myślałem, że to o sieciach neuronowych wątek. Nie wiem co znaczy IF. Nieważne. To jak z tymi formacjami?

mankomaniak
0
Wysłane: 12 lutego 2011 14:14:26
Zielarz, przecież Ty siedzisz w temacie od paru dobrych lat, więc jesteś ekspertem, więc na pewno odpowiesz jak ekspert.

Zielarz
0
Wysłane: 12 lutego 2011 14:28:31
formacje techniczne istnieja tylko czasami wybija dolem a czasami gora.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,333 sek.

clqnhetr
cuvfhofx
jyykfnym
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hesxkbwh
oxnrsyqm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat