0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
27 czerwca 2013 12:49:22
przy kursie: 1,65 zł
Ingvar napisał(a): - jest innowayjna przez całkiem duże N, - działa w niszy, gdzie nie kręcą się (jeszcze) rekiny, - jest świetna w tym, co robi, - zaczyna myśleć produktowo, - ma globalny potencjał, - ale jej rynek wymaga edukowania, uświadamiania, zmiany mentalnościu, co trwa...,
I tutaj moim zdaniem leży pies pogrzebany. Podstawy biznesu mówią o tym aby najpierw rozpoznawać rynek, klientów, ich potrzeby i do tych potrzeb dostosowywać produkt. Tutaj widać jakieś takie niezbyt chyba trafne podejście do tematu: wymyślmy i stwórzmy produkt, pokażmy klientom, że właśnie naszego produktu potrzebują a jeśli nie potrzebują to nie znaczy, że nie potrzebują, tylko znaczy, że nie wiedzą, że go tak naprawdę potrzebują więc zmieńmy ich mentalność, edukujmy itp itd...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
27 czerwca 2013 12:51:43
bankrucik napisał(a):@ ingvar dzięki za poświęcony czas przy opisywaniu, a ktoś zapytał o motywy sprzedaży akcji przez prezesa? a wracając jeszcze do kapitałów i płynności spółki... myślę, że w tej chwili największym problem jest niestety zniszczone zaufanie do zarządu spółki ( niestety wskutek wielu działań i wypowiedzi członków zarządu, ostatni taki przykład to projekt programu motywacyjnego - bajkopisarstwo w czystej postaci tutaj było wcześniej) gdyby o zaufanie istniało to spółka w każdej chwili mogłaby zrobić nową emisję akcji i pewnie 99% akcjonariuszy kupiłoby akcje i dokapitalizowało spółkę w odpowiedniej wysokości (vide INTEGER  ). Niestety w tej chwili każdy myśli tak.. tyle razy ogólnie rzecz mówiąc zarząd mijał się z prawdą, tyle razy wykonywał "niezrozumiałe" ruchy, tyle razy opowiadał bajki ( vide wielkie kontrakty które negocjowali po 2 lata  ) ciągnie kasę na wszelkie możliwe sposoby ze spółki że teraz pewnie znowu będzie to samo... i każdy akcjonariusz jest wyczulony podwójnie Utracić zaufanie jest prosto i szybko, odbudować zaufanie jest dużo trudniej Wydaje mi się, że przypisywanie sobie mandatu do wypowiadania się za każdego jest za daleko idące. Są zastrzeżenie do spółki i zarządów, jest nadszarpnięte zaufanie ale takie czarne scenariusze równie mijają się z prawdą. Przyłączam się jednak do pytań o motywy sprzedaży akcji i o "usługi doradcze".
Edytowany: 27 czerwca 2013 12:52
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
27 czerwca 2013 12:53:35
@piotr trochę się czepiasz napisałem, że 99% akcjonariuszy a nie 100 %
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
27 czerwca 2013 12:55:30
Tak, ta kwestia była poruszona, ku zadowoleniu zarządu. Wydaje się, że oni liczą się z naszą opinią i chcą być transparentni. Uścislając, chodziło o usługi doradcze, a nie o wszystkie możliwe sposoby. To wynagrodzenie na zarządzanie, bo formalnie są tam prezesami. Podatkowo muszą się jakoś z tymi podmiotami rozliczać, bo to podmioty powiązane, a więc dochodzi problematka cen transferowych. Mówili, że w tych kwotach są rozliczenia ze pewne koszty, m.in. reprezentacja itp., czego nie widać w sprawozdaniu finansowym, gdzie wszystko jest ujęte w jednej lub dwóch kwotach, ale ja to traktuję z przymrużeniem oka. W każdym razie twierdzą, że ich wynagrodzenie łączne zostało uzgodnione z RN i rodzielone pomiędzy poszczególne spółki. Natomiast jeśli chodzi o usługi księgowe, to za wszystkie spółki stawka wynosi 17 tys. zł miesięcznie, co nie jest zbyt wygórowaną kwotą. topfacet napisał(a):Ingvar, dzieki za informacje i poswiecony czas. Spolka opublikuje pytania i odpowiedzi, ja tylko chcialem sie zapytac, czy temat tego, ze Prezesi ciągną ze spolki kase wszelkimi mozliwymi sposobami zostal poruszony, i jaka byla w tym temacie konkluzja.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 12:57:56
Wczoraj na spotkaniu był jeden z kolegów, który też miał duże wątpliwości co do intencji i kompetencji zarządu, ale po spotkaniu nieco zmienił zdanie. bankrucik napisał(a): i każdy akcjonariusz jest wyczulony podwójnie Utracić zaufanie jest prosto i szybko, odbudować zaufanie jest dużo trudniej..
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 12:59:00
Zdaje się, że na to pytanie była już odpowiedź w Akcji Inwestor. topfacet napisał(a):Bankrucik poruszyl kolejny temat ktory mnie takze interesuje, skoro ma byc tak pieknie i przyszlosciowo, to czemu prezes sprzedaje akcje po 2 PLN?
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:11:51
Każdy może mieć swoje zdanie Oni dokładnie to robią, o czym piszesz. Tylko nieco wszystko upraszczasz, ale to wynika z braku wiedzy i zrozumienia, jak to działa. Poza tym każda sytuacja jest inna. Dla przykładu - jeden klient przyszedł z konkretnym problemem i w efekcie skrócili prace serwisowe z 10 do 6 dni (klient oczekiwał 7 dni), a każdy dzień mniej to były oszczędności klienta rzędu kilkunastu milionów dolarów... Wielu może mieć podobne problemy, ale nie wszyscy. Musisz zrozumieć jedno, VR sam w sobie nic nie daje, trzeba mieć konkretny pomysł na jego zastsowanie, na rozwiązanie jakiegoś problemu, przyspieszenie czegoś, zmniejszenie błędów, przetesowanie przed procesem docelowym, zmniejszenie kosztów itp. Oni cały czas nad tym główkują, co nie jest takie proste, bo wymaga wiedzy nie tyle o VR, ale o procesach i problemach w poszczególnych branżach! A świat wciąż niewiele wie o istnieniu VR, możliwościach zastsosowania i wymiernych efektach, jakie może dać. Ale to się powoli zmienia. A efket zobaczysz w przychodach i wynikach już tegorocznych. Kolejna sprawa - oni sami raz po raz wymyślają nowe pomysły i zastosowania. A Ty byś chciał od razu wszystko gotowe - rozwiązania i chętnego klienta? mdd napisał(a): I tutaj moim zdaniem leży pies pogrzebany. Podstawy biznesu mówią o tym aby najpierw rozpoznawać rynek, klientów, ich potrzeby i do tych potrzeb dostosowywać produkt. Tutaj widać jakieś takie niezbyt chyba trafne podejście do tematu: wymyślmy i stwórzmy produkt, pokażmy klientom, że właśnie naszego produktu potrzebują a jeśli nie potrzebują to nie znaczy, że nie potrzebują, tylko znaczy, że nie wiedzą, że go tak naprawdę potrzebują więc zmieńmy ich mentalność, edukujmy itp itd...
Edytowany: 27 czerwca 2013 13:13
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:13:04
Odpowiedz w AI, byla podobna do tresci komunikatu, czyli ogolnikowa. Mnie interesuja prawdziwe motywy sprzedazy akcji. Motywuja to tym, ze chca sie rozwijac w Azji. Super, ale jakie dokladnie doswiadczenie posiada Fortress na tych rynkach? Realizowali juz tam przeciez sami zlecenia (vide temat J.Shaw ktory troche ucichl) i mieli pozyskiwac sami kolejne. Czy kazdy, z kim firma bedzie teraz chciala wspolpracowac, kupowac bedzie od Prezesow kolejne pakiety akcji? Wreszcie skad pomysl, aby wspolpracujace firmy kupowaly akcje, ponizej ceny z ostatniej emisji PP? Czemu prezes nie sprzedal im akcji po cenie z PP?
Moim zdaniem, jest to malo zgrabna przykrywka, dla sprzedazy akcji. W chciwli gdy Panowie z CDP sprzedawali akcje, przeslanie bylo jasne, chca dywersyfikowac ryzyko, przychody, inwestycje. Natomiast tu sa jakies metne tlumaczenia, i tak w swoim wywodzie zrobilem nawiazanie do tego o czym pisze Bankrucik- braku zaufania do Zarzadu.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:19:08
@ topfacet - chodziło mi bardziej o to: Cytat:1.Dlaczego Prezes sprzedał duży pakiet akcji po 2 zł, skoro w raporcie za IV kw. w liście do akcjonariuszy sam pisał, że prosi o "jeszcze trochę cierpliwości", gdyż zarówno Firma jak i akcjonariusze odczują poprawę? 2.Kiedyś na pytanie dlaczego Prezes nie kupuje na giełdzie taniejących akcji padała odpowiedź sugerująca brak środków na zakup akcji. Dziś w wyniku sprzedaży tak sporego pakietu akcji Prezes może odkupić akcje taniej niż po 2 zł, a środków z pewnością nie brakuje. Dlaczego w takim razie nie odkupuje choćby symbolicznych kilkunastu, czy kilkudziesięciu tys. akcji? Czyżby nie wierzył we własną firmę? Przecież kupno pakietu zawsze mogłoby podbudować zaufanie reszty akcjonariuszy.
Sprzedaż części pakietu prezesa to skutek spraw prywatnych, a także efekt rozmów z firmą Fortress, z którą została podpisana umowa o współpracy. Członkowie zarządu w dalszym ciągu pozostają największymi indywidualnymi akcjonariuszami spółki.
I prezes wczoraj to powtórzył, nikt dalej nie pytał. Tym bardziej, że sprzedał powyżej obecnej rynkowej. O Fortress w zasadzie w ogóle nie rozmawialiśmy. Ale był ktoś od nich na walnym, chyba p. Bubała, gdybyś był, to mógłbyś zapytać A jak masz wątpliwości, to jedź, pisz, dzwoń i pytaj
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:19:53
Ingvar napisał(a):Tak, ta kwestia była poruszona, ku zadowoleniu zarządu. Wydaje się, że oni liczą się z naszą opinią i chcą być transparentni. Uścislając, chodziło o usługi doradcze, a nie o wszystkie możliwe sposoby. To wynagrodzenie na zarządzanie, bo formalnie są tam prezesami. Podatkowo muszą się jakoś z tymi podmiotami rozliczać, bo to podmioty powiązane, a więc dochodzi problematka cen transferowych. Mówili, że w tych kwotach są rozliczenia ze pewne koszty, m.in. reprezentacja itp., czego nie widać w sprawozdaniu finansowym, gdzie wszystko jest ujęte w jednej lub dwóch kwotach, ale ja to traktuję z przymrużeniem oka. W każdym razie twierdzą, że ich wynagrodzenie łączne zostało uzgodnione z RN i rodzielone pomiędzy poszczególne spółki. Natomiast jeśli chodzi o usługi księgowe, to za wszystkie spółki stawka wynosi 17 tys. zł miesięcznie, co nie jest zbyt wygórowaną kwotą. topfacet napisał(a):Ingvar, dzieki za informacje i poswiecony czas. Spolka opublikuje pytania i odpowiedzi, ja tylko chcialem sie zapytac, czy temat tego, ze Prezesi ciągną ze spolki kase wszelkimi mozliwymi sposobami zostal poruszony, i jaka byla w tym temacie konkluzja. Ok, zebym to zrozumial- biora kase za prezesowanie w matce czyli i3d, a we wszystkich innych spolkach z grupy nie biora za prezesowanie (czyli dostaja za to 0 PLN), ale rozliczaja sie z nimi np. na podstawie umow zlecenia? Pytanie czy mozna byc prezesem spolki na umowe zlecenie? Jesli nawet tak jest, to patrzac na wyniki ich pracy, tej kasy ze spolki biora zdecydowanie zbyt duzo.
|
|
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:22:27
Ingvar napisał(a):@ topfacet - chodziło mi bardziej o to: Cytat:1.Dlaczego Prezes sprzedał duży pakiet akcji po 2 zł, skoro w raporcie za IV kw. w liście do akcjonariuszy sam pisał, że prosi o "jeszcze trochę cierpliwości", gdyż zarówno Firma jak i akcjonariusze odczują poprawę? 2.Kiedyś na pytanie dlaczego Prezes nie kupuje na giełdzie taniejących akcji padała odpowiedź sugerująca brak środków na zakup akcji. Dziś w wyniku sprzedaży tak sporego pakietu akcji Prezes może odkupić akcje taniej niż po 2 zł, a środków z pewnością nie brakuje. Dlaczego w takim razie nie odkupuje choćby symbolicznych kilkunastu, czy kilkudziesięciu tys. akcji? Czyżby nie wierzył we własną firmę? Przecież kupno pakietu zawsze mogłoby podbudować zaufanie reszty akcjonariuszy.
Sprzedaż części pakietu prezesa to skutek spraw prywatnych, a także efekt rozmów z firmą Fortress, z którą została podpisana umowa o współpracy. Członkowie zarządu w dalszym ciągu pozostają największymi indywidualnymi akcjonariuszami spółki.
I prezes wczoraj to powtórzył, nikt dalej nie pytał. Tym bardziej, że sprzedał powyżej obecnej rynkowej. O Fortress w zasadzie w ogóle nie rozmawialiśmy. Ale był ktoś od nich na walnym, chyba p. Bubała, gdybyś był, to mógłbyś zapytać A jak masz wątpliwości, to jedź, pisz, dzwoń i pytaj Pytalem, dzwonilem, odpowiedz jest zawsze taka jak powyzej, czyli dla mnie nie do przyjecia. Panowie musza sie nauczyc troche o etyce w biznesie. Moje pytania pozostaja jak najbardziej aktualne.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:26:10
Źle zrozumiałeś - mają ustaloną kwotę łączną, większość z tego otrzymują z matki, resztę od córek, ale to są niewielkie kwoty. Dodatkowo jakieś tam kwoty na koszty. To tyle, jeśli chodzi o wyjaśnienia z mojej strony, czekajcie na informację ze spółki. Wyluzujcie, budowanie biznesu nie trwa rok czy dwa topfacet napisał(a): Ok, zebym to zrozumial- biora kase za prezesowanie w matce czyli i3d, a we wszystkich innych spolkach z grupy nie biora za prezesowanie (czyli dostaja za to 0 PLN), ale rozliczaja sie z nimi np. na podstawie umow zlecenia? Pytanie czy mozna byc prezesem spolki na umowe zlecenie?
Jesli nawet tak jest, to patrzac na wyniki ich pracy, tej kasy ze spolki biora zdecydowanie zbyt duzo.
Edytowany: 27 czerwca 2013 13:41
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:33:00
Skoro nie do przyjęcia, to sprzedaj akcje. Po co się męczyć? To nie są jakieś powalające kwoty, a dla Ciebie urastają do rangi wielkiego problemu. Ja uważam, że jest wiele ciekwaszych kwestii i wartych dłuższej dyskusji, niż zastanawianie się, czy wzięli za dużo czy za mało o paredziesiąt tysięcy. Jak będą bardzo chcieli, to znajdą wiele różnych sposobów na wyciągnięcie klkudziesięciu dodatkowych tysięcy rocznie i nawet nie będziesz o tym wiedział. Wiedzą, że ubieły rok był słaby i słabo wygląda takie wynagrodzenie. Patrz, jakoś BZ WBK czy Secus nie mają z tym problemu topfacet napisał(a): Pytalem, dzwonilem, odpowiedz jest zawsze taka jak powyzej, czyli dla mnie nie do przyjecia. Panowie musza sie nauczyc troche o etyce w biznesie. Moje pytania pozostaja jak najbardziej aktualne.
Edytowany: 27 czerwca 2013 13:44
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:38:04
Moja wypowiedz dotyczyla zbycia przez prezesa akcji, a nie ich wynagrodzen...
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:42:54
@ topfacet - a mój tekst dotyczył postu powyżej, odnośnie wynagrodzeń, już uzupełniłem o cytat.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:48:23
Faktycznie, przepraszam. Ale wynagrodzenia też Cię mocno męczą topfacet napisał(a):Moja wypowiedz dotyczyla zbycia przez prezesa akcji, a nie ich wynagrodzen...
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:54:38
Gdyby nie strata rzędu 2 mln PLN, to by mnie nie męczyły.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 13:58:23
Z innych tematow jeszcze- mam nadzieje, ze w Network juz nie inwestuja? Jakie sa perspektyw tego biznesu? Moze byly o to pytania.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 14:01:29
Odniosę się jeszcze raz, poprzednio przez pomyłkę pisałem o innej kwestii. Mnie tam nie martwi, że prezes sprzedał. Widocznie naprawdę miał jakiś powód, a nie sprzedał wszystkiego i nie wywalał w rynek. Wiceprezes nie sprzedał, choć miał więcej akcji, pozostali duzi też tego nie uczynili. Natomiast zupełnie nie interesuje mnie kwestia Fortress. Traktuję ich jak każdego innego inwestora, który nabył duży pakiet po dobrej cenie, w dodatku powyżej obecnej rynkowej i zakładam, że nie zamierza na tej inwestycji stracić. A patrząc na profil ich działalności, to na pewno nie traktuję ich jako poważnego partnera przy rozwijaniu i3D... topfacet napisał(a):Pytalem, dzwonilem, odpowiedz jest zawsze taka jak powyzej, czyli dla mnie nie do przyjecia. Panowie musza sie nauczyc troche o etyce w biznesie. Moje pytania pozostaja jak najbardziej aktualne.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2013 14:02:07
Były Miłego dnia topfacet napisał(a):Z innych tematow jeszcze- mam nadzieje, ze w Network juz nie inwestuja? Jakie sa perspektyw tego biznesu? Moze byly o to pytania.
|
|