0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
19 czerwca 2013 15:06:01
przy kursie: 1,83 zł
Ciekawy pomysł z wykorzystaniem VR do rehabilitacji. Można się zastanawiać, w ilu jeszcze dziedzinach ta technologia znajdzie zastsowanie?
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
19 czerwca 2013 15:14:18
przy kursie: 1,83 zł
Dzieki za link i info, w reportazu pada stwierdzenie ze jaskinie beda tez instalowane w innych osrodkach w Polsce
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2013 13:40:17
przy kursie: 1,65 zł
Zawarcie istotnej umowy Zarząd Spółki i3D S.A. (Emitent, Spółka) z siedzibą w Gliwicach informuje o zawarciu w dniu 20 czerwca 2013 roku umowy z Telekomunikacją Polską S.A., której przedmiotem jest zaprojektowanie i wykonanie systemów projekcji holograficznej w postaci Avatara oraz aplikacji na urządzenie Dreamoc. Wartość kontraktu wynosi minimum 351 000,00 PLN. Termin realizacji zlecenia - do 15 września 2013 roku. newconnect.pl/?page=1045&p...
|
|
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2013 13:42:41
Wreszcie trochę tych kontraktów wpadło
Edytowany: 20 czerwca 2013 13:43
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
20 czerwca 2013 15:00:39
Jaką mniej więcej marżę ma i3d na tych kontraktach?
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2013 17:12:03
Z tego co pamietam w PL ok 20%, poza PL wiecej. Natomiast kazdy kontrakt jest inny- zwykle tam gdzie masz wiecej softu jest lepsza marza, niz na sprzecie.
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2013 13:47:11
przy kursie: 1,75 zł
Dzis ostatni dzien aby wyslac swoje propozycje w sprawie PM, ktos juz to zrobil?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
21 czerwca 2013 15:04:54
Z tego co wiem, do spółki trafiły (trafią?) 2 maile. Jeden autorstwa Ingvara, drugi mojego autorstwa, bazujący na propozycjach Ingvara. W skrócie można powiedzieć, że założenia i propozycje Ingvara co do konstrukcji PM ubrałem w słowa uchwały. Pewnie można by to jeszcze dopracować, jednak nie liczę, że uchwała zostanie przyjęta w zaproponowanym kształcie, stąd myślę, że to co trafiło do spółki jest ok. Poza tym jest jeszcze kilka kwestii formalnych, ale mam nadzieję, że spółka już sobie z tym poradzi. Teraz piłeczka po ich stronie.
Edytowany: 21 czerwca 2013 15:05
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2013 15:07:02
Dzieki za info, moim zdaniem na najblizszym WZA powinni odstapic od uchwalania tego PM, i dopracowac na spokojnie jego warunki, na podstawie przesylanych propozycji. Zreszta napisali to w AI.
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2013 16:05:03
Potwierdzam, że dziś wieczorem wyślę swoje propozycje. Czekałem do ostatniej chwili licząc na to, że dyskusja nad warunkami będzie nieco żywsza i ktoś zaproponuje jakieś modyfikacje lub zupełnie inne rozwiązania.
Propozycje - moje i piotrach - również traktuję jako punkt wyjścia do rozmów o programie i też liczę, że nie zostanie od uchwalony na szybko już na tym walnym.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
22 czerwca 2013 00:59:24
Ja też wysłałem swoją propozycję i to już tydzień temu. Mam świadomość, że wielu się nie zgodzi na moje propozycje, ale potraktujcie to jedynie jako przedstawienie subiektywnej opinii jednego z akcjonariuszy, który każdy mógł przedstawić... W każdym razie dla mnie najważniejsze jest by zachować jak najwięcej gotówki w firmie, stąd gdyby poniższe warunki były spełnione, to nie miałbym nic przeciwko emisji akcji nawet po nominale, zwłaszcza, że jak wspominałem takie emisje w przypadku PGS Software wcale nie odbiły się negatywnie na kursie akcji, skoro w ciągu roku kurs PGS -u wzrósł 3-krotnie...Jeszcze raz powtórzę zdanie, że o kursie w największej mierze decydują wyniki finansowe, a nie 2%-owa emisja akcji. A oto treść maila przesłanego do i3D: POP w sprawie Programu Motywacyjnego napisał(a):Witam serdecznie,
W związku z tym, że jeszcze nie są podane szczegóły programu motywacyjnego dotyczące docelowej kapitalizacji, bądź zysku netto, to podam kilka kryteriów, które wg mojej subiektywnej oceny mogą być efektem racjonalnego kompromisu z punktu widzenia akcjonariusza, Spółki oraz osób objętych programem:
1.Termin lock-up'ów:
W proponowanej wersji jest za krótki, co jest niekorzystne nawet niekoniecznie dla akcjonariuszy, co szczególnie dla Spółki. Otóż jeśli potencjalny nabywca akcji po nominale może je zaledwie po roku sprzedać, to trzeba się liczyć z tym, że najpierw obejmie akcje, po roku sprzeda, a potem może sobie odejść ze Spółki do konkurencji. Wg mnie powinno się tym programem związać pracowników na min.2-3 lata, a wtedy gdyby z różnych powodów nie wywiązali się z postanowień uchwały, to po prostu tracą wszelkie korzyści z objęcia akcji po nominale. W każdym razie to wszystko powinno być tak skonstruowane i ze sobą powiązane, by nabywca akcji mógł być przynajmniej 2 lata związany z Firmą i dopiero po 2 latach mógł mieć możliwość sprzedawania akcji, a jeśli w tym czasie Spółka będzie rosnąć fundamentalnie, to dla nich samych powinno okazać się to dodatkową korzyścią.
2.Cała burza na forum spowodowana jest w dużej mierze brakiem kluczowych szczegółów i tu moja propozycja jest taka:
-z dostępnych danych można spodziewać się przekroczenia w tym roku przychodów w wys.10mln, więc jest szansa na zysk netto w okolicach 1,2-1,7mln pln (zysk operacyjny w okolicach 1,5-2mln). W takim razie warunkiem objęcia akcji za bież. rok możnaby przyjąć przynajmniej wypracowanie ok.1,7mln zysku operacyjnego (celowo nie zysku netto, skoro teoretycznie są obawy na forum o możliwość robienia przeróżnych przeszacowań)
-ale co w przypadku, jeśliby i3D dostało hipotetycznie w tym roku jakiś ogromny kontrakt wymagający dużego zaangażowania zespołu, a którego rozliczenie przypada na przyszły rok, który znowuż byłby mocno na plusie...? Wyjście jest takie, podam na przykładzie:
W 2013 załóżmy, że firma zarabia 1mln, ale w przyszłym roku 3,5mln.W takim przypadku najlepsze byłoby tzw. rozliczanie planu 2-letniego-załóżmy, że łącznie ok.4,5mln zysku operacyjnego w ciągu 2 lat. A konkretnie: skoro w 2013r,firma nie wypracowuje wcześniejszego warunkowego 1,7mln zysku operacyjnego,a tylko 1mln, więc osoby objęte programem nie obejmują akcji, ale... warunkowo mają nadal możliwość objęcia, lecz już w następnym roku (za lata 2013 i 2014) w wyniku przesunięcia na nast.rok, w ten sposób pula akcji do nabycia ulega kumulacji za rok 2013 i 2014. Z tym, że warunkiem objęcia jest wypracowanie np.3,5mln zysku operacyjnego w 2014.Chodzi o to, by łącznie w ciągu 2 lat wypracować zakładane np. 4,5mln zysku operacyjnego. I dopiero po takiej realizacji osoby objęte programem zbierają profity, a jeśli w tym czasie np. w roku 2014 Spółka zarobi np.3-4mln zysku netto, to np. przy P/E 20 kurs powinien wynosić w okolicach 6-8zł, więc staranie się o jak najwyższy zysk ma wymierny efekt ekonomiczny dla nich samych, dużo wyższy niż wyższa pensja płacona w gotówce...
Edytowany: 22 czerwca 2013 01:01
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2013 13:10:08
Bardzo mi sie to spodobalo:
POP w sprawie Programu Motywacyjnego napisał(a)
Natomiast merytorycznie, jestem przeciwny obejmowaniu akcji po nominale, o czym pisalem wczesniej. Propozycje Ingvara wydaja sie w aspekcie ceny nabycia lepsze.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
24 czerwca 2013 11:14:34
przy kursie: 1,70 zł
topfacet napisał(a):czemu nie zadasz w AI pytania o to w jaki sposob teraz wynagradzani sa pracownicy? cad_man napisał(a):Myślisz, że odpowiedzą? Że firma poda do publicznej wiadomości jak, ile i za co płaci pracownikom? W jaki sposób ustalane są premie? Widzę, że jednak zapytałeś: I3D2013-06-19 W związku z planowanym Programem Motywacyjnym proszę napisać w jaki sposób obecnie wynagradzani są kluczowi pracownicy. Czy są to a) tylko pensje podstawowe b) pensje podstawowe i premie uznaniowe c) pensje podstawowe i premie zależne od realizacji konkretnych celów? Oczywiście, nie chodzi tu o poziom wynagrodzeń, ale o obecny sposób ich ustalania. Czy pracownicy maja też dodatkowe świadczenia typu: karty Multisport, opieka medyczna, samochody służbowe?Zasady oraz narzędzia, stosowane przez i3D w wynagradzaniu kluczowych pracowników spółki są najbardziej wrażliwym elementem umów zawieranych pomiędzy spółką i zatrudnionymi w niej osobami. Jako przedmiot objęty tajemnicą kontraktu nie mogą być ujawniane osobom trzecim. Odpowiedź została przewidziana... Nie ma co pytać o takie rzeczy - a o inne owszem, pewne informacje się należą akcjonariuszom, choc spółki nikt nie może zmusić do ich wyjawienia. Rozumiem, że PM akcjonariuszy poszły (bądź konstruktywne uwagi) - ciekawy jestem, czy po ich otrzymaniu zarząd wystosuje jakiś oficjalny komunikat zalecający (rekomendujący) nie podjęcie uchwały w obecnym kształcie na najbliższym walnym. Taka rekomendacja zarządu byłaby przysłowiową kropką nad "i" jeśli chodzi o poważne traktowanie akcjonariuszy... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2013 18:34:28
Z tego co pamietam, w tym tygodniu mialy sie rozstrzygac jakies duze przetargi. Pamietacie moze jakie?
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2013 18:47:08
Czy duże - tego nie wiem, można się domyślać - tak samo jak tego ile z tego przypadnie i3D i czy w ogóle przypadnie. Dziś rano minął termin składania papierów do dopuszczenia do udziału w przetargu - teraz powinna być weryfikacja ubiegających się o zamówienie, a potem aukcja elektroniczna. Nie wiem ile to może zająć czasu i czy startowali do tego przetargu - ale zakładam, że powinno być wszystko wiadomo w tym tygodniu. To wszystko moje założenia - nic pewnego, pewnym będzie oficjalny komunikat ze spółki... Na razie zamawiający nic nowego nie ogłosił... Fajnie by było (zbieg okoliczności?) gdyby wynik przetargu i komunikat ze spółki wypadł w dzień walnego - co wtedy z PM? Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2013 11:43:27
przy kursie: 1,76 zł
@cad_man Gdzie jest napisane, że dalej będzie aukcja elektroniczna? Skąd wiesz, że rozstrzygnięcie ma nastąpić niebawem, być może nawet w dniu walnego? Skąd masz takie informacje?
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2013 12:09:28
@Ingvar nie wiem - przecież napisałem: "To wszystko moje założenia - nic pewnego, pewnym będzie oficjalny komunikat ze spółki" natomiast w ogłoszeniu zamawiającego jest przewidziana procedura negocjacyjna poprzez aukcję elektroniczną. Spokojnie - tak jak napisałem oferenci muszą zostać dopuszczeni do przetargu, w tym celu dokumenty musieli złożyć w poniedziałek (do 9.00). Wartość zamówienia przekracza kwotę 400 tyś euro. Tyle w ogłoszeniu - ale powtarzam: temat zamówienia kojarzy się z i3D co nie znaczy, że z jakiś powodów nie wzięli w nim udziału... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 902
Wysłane:
25 czerwca 2013 15:53:48
wracając do spotkania z inwestorami i WALNEGO, może ktoś poprosić o wyjaśnienia kosztów i zakresu umów z firmami członków zarzadu ( obsługa księgowa, doradztwo) jak patrzę na raport roczny i widzę kwotę 48 000 zł za usługi doradcze (organizacja sprzedaży) dla spółki I3D Home od spółki powiazanej z zarządem to mówiąc kolokwialnie "krew mnie zalewa"  , ciekawe jakie są efekty finansowe tych "usług organizacji sprzedaży" swoją drogą to nawet nie ma sensu w założeniach logicznych bo te fazy zwykle powinny być rozdzielone kompetencyjnie pomiędzy różne osoby. jeśli prezes wymyśli bzdurę finansową w I3D to potem to sobie jeszcze odpowiednio zaksięguje poprzez swoją spółkę zależną której zleca takie usługi a na koniec jeszcze skasuje za "organizację sprzedaży" także przez spółkę zależną
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2013 17:45:46
Efekty tych uslug sa chyba zadne Natmiast Ingvar i cad_Man, skoro czas na skladanie ofert juz minal, to mozecie chyba napisac o jaki przetarg dokladnie chodzi.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2013 22:09:35
@topfacet poczekajmy na jakiekolwiek oficjalne komunikaty - i3D lub zamawiającego. Z innej beczki - amerykańska armia już na całego wykorzystuje VR do treningów wojska: m.newsminer.com/news/military/...www.washingtonexec.com/2012/09...www.youtube.com/watch?v=SlKmXV...www.youtube.com/watch?v=1UDzHt...być może jak wspominają w powyższych linkach oszczędności są spore (duże koszty przygotowania terenu: rzeźby, budynków itd., czy ryzyko śmiertelnego wypadku podczas normalnego treningu?), ale koszty też niezłe. Trzeba przyznać, że amerykanie mają rozmach - 28 lokalizacji... Ciekawe kiedy nasza armia zafunduje sobie coś takiego... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.