PARTNER SERWISU
gptcxvie
1 2

Brak słów czyli Portfel inwestycyjny.

pyros33
0
Wpisów: 48
Wysłane: 29 maja 2011 18:40:42
Postanowiłem zmniejszyć ilość spółek, aby nie tracić za dużo kasy na prowizjach oraz czasu na przyglądanie się spółkom:). TU Europa wydaje mi się ciekawa i pewnie średnioterminowo bym ją potrzymał ale zastanawiam się bardziej nad sytuacją makroekonomiczną. Nawet jeżeli ze spółką jest okej to kurs może być zmieciony przez jakieś najbliższe wydarzenia:). Chociaż sytuacja trochę przypomina mi Taurona, na którym nie wytrzymałem bo zabrakło mi cierpliwości.
Możliwe, że ostatki wychodzą jeszcze z Europy po dywidendzie i zaraz zacznie się powolne dźwiganie kursu w górę. Obserwuję go od jakiegoś już czas i cały czas waha się w okolicach 193-194 zł. Nawet jeżeli w ciągu dnia spada do 190 to szybko wraca w ten przedział.
To jest jeden z argumentów, który przemawia, aby jeszcze na spółce posiedzieć;). Po twojej argumentacji przemyślę to jeszcze sobie i może trochę poczekam (zawsze raźniej być z kimś na danej spółcethumbright ).
Ostatnie moje błędy to było wchodzenie na górkach i liczenie, że jak z 10% urosło to jeszcze pociągnie do 15% i zdążę wyskoczyć. Nabrałem pokory i patrzę już ostrożniej i posiłkuję się mocnym przejrzeniem sprawozdania finansowego + nie liczeniem na szczęście:).
Dzięki za życzenia Masa:). Przejrzałem twój wątek powodzenia wychodzenia z tej straty i oby mi tez się udało:).
Ja zaczynałem na Giełdzie od gry długoterminowej na Gant-cie z rok trzymałem myśląc, że urośnie;). Technika buy and hold kompletnie mi nie wyszła, bo źle oceniłem rynek;)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 29 maja 2011 19:37:18
Masa napisał(a):
Byłem już prawie na 20% minusie ale dzięki radom kolegów ze SW i konsekwencji powoli wychodzę ze straty czego i Tobie życzę thumbright

Dzięki sobie Masa, dzięki sobie. To Ty zdecydowałeś żeby kogoś tam posłuchać a innego zignorować. Tak samo jest ze stratami. Odpowiadasz za nie tylko Ty thumbright
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

pyros33
0
Wysłane: 12 czerwca 2011 15:13:03
Na razie portfel bez zmian. Nie mam co wklejać zestawień. Kurs Vedii trochę spadł ale wydaje mi się, że się tak utrzyma. Ekopol też bez większych zmian. TUEuropa jednak lekkie spadki (ale to raczej z powodu PZU). K2Internet kurs ciągle się waha. Z firmy płyną dobre informacje o nowych umowach, jednak nie ruszyło to bardzo kursu.
Cały czas przyglądam się Qumakowi jeżeli spadnie poniżej 15 złotych, spróbuję go kupić. Zastanawia mnie PZU czy jest możliwe, żeby teraz wzrosło. Z jednej strony po obniżeniu ceny trochę osób może wejść. Jednak na giełdzie według maksymy "kupuj plotki..." większość osób weszło już wcześniej pod dywidendę i teraz nie będzie wielu chętnych do kupna a JSW jeszcze wchodzi na giełdę...
Kruk długoterminowo też jest ciekawy ale jak kurs trochę spadnie...
Kernel cały czas rośnie tak jak przewidywałem przy 72 był jednak koniec spadków ale nie wszedłem..

Strata sięga już -13%. Następnym razem nie będę wchodził w spółki z new connect. Jest to za mało płynny dla mnie rynek i za duża skala wahań a ja mam za mało czasu, aby go obserwować.

Postąpiłem według rad Masy i sobie stworzyłem parę założeń odnośnie strat i zysków oraz wskaźników. Teraz tylko konsekwentne trzymanie się tego.salute

pyros33
0
Wysłane: 24 lipca 2011 21:12:03
Portfel narazie bez zmian i wynosi już -22%. Przeważająca cześć to K2INTERNET oraz TUERUOPIE. Na K2 jest jakaś mała korekta (nie licząc oczywiście sytuacji związanej z greckim zadłużeniem) a na TUERUOPIE nic się nie dzieje bardzo mały wolumen.

Jest parę ciekawych okazji, aby trochę zarobić ale ponieważ jestem na dużej stracie więc zostaje mi inwestowanie długoterminowe i dopiero po wyjściu z niego zmiana sposobu układania portfela.
Przemyślałem dokładnie sposób inwestowania w portfelu zamierzam trzymać max 3-4 spółki bacznie obserwować i przy max stracie 7% z niej wychodzić oraz przy zysku 5-10%.

Według mnie Tauron da zarobić teraz w ciągu tygodniu tak z 5% i ciekawy jest także Lotos pewnie też około 5%) oraz PKOBP (pewnie tak z 3-4%).

Spostrzeżenia biorę stąd, że Tauron zawsze jak spada w okolice 6,00-6,20 to potem szybko odrabia stratę ....

Lotos dobry fundamentalnie i nagle bardzo mocno potaniał...

PKOBP rośnie pod sprzedaż akcji...

Obserwuję STALPROD oraz JSW.

Jednak PZU dało zarobić parę grosza szkoda, że jednak nie wszedłem. Qumak dało zarobić przy dywidendzie gdyby się w niego weszło po 14 złotych.

Kronikę trochę zeniedbuję, ale spróbuję teraz częściej w niej pisać raczej o gdybaniu na temat rynku ponieważ czekam, na odrobienie straty;)

OnTheRun
0
Wpisów: 1
Wysłane: 27 lipca 2011 19:03:08
Witam.

Widzę że trzymasz K2INTERNET od podobnych poziomów co ja. Ja również zakupiłem akcje z myślą o dywidendzie. Jak myślisz kiedy możemy spodziewać się jakiegoś odreagowania bo jak na razie nie wygląda to wesoło.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości!

pyros33
0
Wysłane: 31 lipca 2011 15:37:50
OnTheRun wydaje mi się, że kurs na spółce powoli się stabilizuje i że to były ostatnie dołki. Dużo jednak zależy od sytuacji na świecie. Ja będę na niej siedział, bo mi się wydaje ciekawa chociaż jest to trudny rynek (i także przez stratę;)). Narazie pozostaję cierpliwy:). A tak to trudno mi coś tu dodawać robią swoje i oby w zyskach to wyszło:).

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 31 lipca 2011 20:48:07
tradycyjnie najlepszy jest 4 kwartał dla k2 wiec myslę ze wczesniej coś pozytywnego zobaczymy

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

pyros33
0
Wysłane: 8 września 2011 07:49:52
Sprzedałem wszystkie akcje z duża stratą 35%, bardzo zabolało ale wydaje mi się że rynek będzie jeszcze dołował. Grecja na pewno zbankrutuje (kraj gdzie ludzie w momencie jak wszystko się sypie tylko strajkują nie może przetrwać), Włochy przekroczyły zadłużenie 120% i też będą mieć ogromne kłopoty o ile nie pójdą tą samą drogą. Skutki reform nie pojawiają się po kilku miesiącach tylko po 2-3 latach więc euforia o cięciach jest przesadzona.
Czytałem ostatnio dobry artykuł w Forbsie ile trzeba pieniędzy, aby ratować eurogrupę. Nierealne jest znalezienie takich pieniędzy chyba, że Europa znalazłaby wujka filantropa, które nie ma co robić z kasą i chce ją utopić...

Zastanawiam się od pewnego czasu nad certyfikatami na srebro lub złoto. Bardzo pasuje mi na srebro ponieważ złoto ma już niewyobrażalne ceny (ale przy bankructwie Grecji może będą jeszcze bardziej nierealne??) Cały czas pluję sobie w brodę, że 4 miesiące temu sprzedałem investor gold fiz zamiast trzymać i że wyjechałem na wakacje jak obniżyli rating USA i wróciłem na rzeźnię...;)

pyros33
0
Wysłane: 24 listopada 2011 10:56:40
Narazie trzymam wszystko na lokacie i czekam na odpowiedni moment do kupna: obserwuję tradycyjnie kghm, synthos, wawel oraz stalprod wierząc że kiedy minie bessa to na nich sobie spokojnie odbiję poprzednie straty;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,145 sek.

vrykzdaf
fdflzlkf
mqzzxreo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cmzrtuwq
vlxbmrjt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat