Narazie trzymam wszystko na lokacie i czekam na odpowiedni moment do kupna: obserwuję tradycyjnie kghm, synthos, wawel oraz stalprod wierząc że kiedy minie bessa to na nich sobie spokojnie odbiję poprzednie straty;)
|
|
Sprzedałem wszystkie akcje z duża stratą 35%, bardzo zabolało ale wydaje mi się że rynek będzie jeszcze dołował. Grecja na pewno zbankrutuje (kraj gdzie ludzie w momencie jak wszystko się sypie tylko strajkują nie może przetrwać), Włochy przekroczyły zadłużenie 120% i też będą mieć ogromne kłopoty o ile nie pójdą tą samą drogą. Skutki reform nie pojawiają się po kilku miesiącach tylko po 2-3 latach więc euforia o cięciach jest przesadzona. Czytałem ostatnio dobry artykuł w Forbsie ile trzeba pieniędzy, aby ratować eurogrupę. Nierealne jest znalezienie takich pieniędzy chyba, że Europa znalazłaby wujka filantropa, które nie ma co robić z kasą i chce ją utopić...
Zastanawiam się od pewnego czasu nad certyfikatami na srebro lub złoto. Bardzo pasuje mi na srebro ponieważ złoto ma już niewyobrażalne ceny (ale przy bankructwie Grecji może będą jeszcze bardziej nierealne??) Cały czas pluję sobie w brodę, że 4 miesiące temu sprzedałem investor gold fiz zamiast trzymać i że wyjechałem na wakacje jak obniżyli rating USA i wróciłem na rzeźnię...;)
|
|
Ja na INVGLDFIZ jakiś czas temu grałem można powiedzieć daytraidingowo i było okej. Z płynnością bywa różnie ale raczej kupowałem i sprzedawałem, po z góry zaplanowanych poziomach;)
|
|
Mi się wydaje, że te nagłe spadki bez ostrzeżenia to specjalnie robiony grunt pod nowy dodruk. Wszystkie te Goldmany, Morgany wprowadzają panikę, aby potem sobie kupić taniej. Kiedy już pył opadnie i za kilka miesięcy wrócą inwestorzy, bo zobaczą nowe szczyty nagle się okaże, że banki mają nowe niesamowite zyski. Sytuacja na świecie jest ciężka, bo długi narosły i to jest fakt dlatego trudne jest rozpatrywanie inwestowania długoterminowego.
Teorie spiskowe nie są dla mnie ale ostatnio tak jakoś te bańki są tworzone;). Nic tylko w Goldmanie popracować;).
|
|
OnTheRun wydaje mi się, że kurs na spółce powoli się stabilizuje i że to były ostatnie dołki. Dużo jednak zależy od sytuacji na świecie. Ja będę na niej siedział, bo mi się wydaje ciekawa chociaż jest to trudny rynek (i także przez stratę;)). Narazie pozostaję cierpliwy:). A tak to trudno mi coś tu dodawać robią swoje i oby w zyskach to wyszło:).
|
|
Portfel narazie bez zmian i wynosi już -22%. Przeważająca cześć to K2INTERNET oraz TUERUOPIE. Na K2 jest jakaś mała korekta (nie licząc oczywiście sytuacji związanej z greckim zadłużeniem) a na TUERUOPIE nic się nie dzieje bardzo mały wolumen.
Jest parę ciekawych okazji, aby trochę zarobić ale ponieważ jestem na dużej stracie więc zostaje mi inwestowanie długoterminowe i dopiero po wyjściu z niego zmiana sposobu układania portfela. Przemyślałem dokładnie sposób inwestowania w portfelu zamierzam trzymać max 3-4 spółki bacznie obserwować i przy max stracie 7% z niej wychodzić oraz przy zysku 5-10%.
Według mnie Tauron da zarobić teraz w ciągu tygodniu tak z 5% i ciekawy jest także Lotos pewnie też około 5%) oraz PKOBP (pewnie tak z 3-4%).
Spostrzeżenia biorę stąd, że Tauron zawsze jak spada w okolice 6,00-6,20 to potem szybko odrabia stratę ....
Lotos dobry fundamentalnie i nagle bardzo mocno potaniał...
PKOBP rośnie pod sprzedaż akcji...
Obserwuję STALPROD oraz JSW.
Jednak PZU dało zarobić parę grosza szkoda, że jednak nie wszedłem. Qumak dało zarobić przy dywidendzie gdyby się w niego weszło po 14 złotych.
Kronikę trochę zeniedbuję, ale spróbuję teraz częściej w niej pisać raczej o gdybaniu na temat rynku ponieważ czekam, na odrobienie straty;)
|
|
pyros CRM zamiana BMP
|
|
Temat:
PGE
Informacje ze spółki pozytywne a jednak zaczęła spadać według mnie Gradowi ciągle jeszcze brakuje z prywatyzacji więc PGE następne w kolejce;). Sytuacja może być jak na Tauronie niedawno kurs zniżkował z 6,48 do 6, aby ludzie o słabszych nerwach wysiedli zaś potem wzrósł około 10-15% ;). Ciekawie się zapowiada.
|
|
pyros CRM 6 K2I 4
|
|
148
|
|
Dzięki sorki za kłopot:)
|
|
Na razie portfel bez zmian. Nie mam co wklejać zestawień. Kurs Vedii trochę spadł ale wydaje mi się, że się tak utrzyma. Ekopol też bez większych zmian. TUEuropa jednak lekkie spadki (ale to raczej z powodu PZU). K2Internet kurs ciągle się waha. Z firmy płyną dobre informacje o nowych umowach, jednak nie ruszyło to bardzo kursu. Cały czas przyglądam się Qumakowi jeżeli spadnie poniżej 15 złotych, spróbuję go kupić. Zastanawia mnie PZU czy jest możliwe, żeby teraz wzrosło. Z jednej strony po obniżeniu ceny trochę osób może wejść. Jednak na giełdzie według maksymy "kupuj plotki..." większość osób weszło już wcześniej pod dywidendę i teraz nie będzie wielu chętnych do kupna a JSW jeszcze wchodzi na giełdę... Kruk długoterminowo też jest ciekawy ale jak kurs trochę spadnie... Kernel cały czas rośnie tak jak przewidywałem przy 72 był jednak koniec spadków ale nie wszedłem.. Strata sięga już -13%. Następnym razem nie będę wchodził w spółki z new connect. Jest to za mało płynny dla mnie rynek i za duża skala wahań a ja mam za mało czasu, aby go obserwować. Postąpiłem według rad Masy i sobie stworzyłem parę założeń odnośnie strat i zysków oraz wskaźników. Teraz tylko konsekwentne trzymanie się tego.
|
|
pyros KGH zamiana PZU
|
|
Temat:
VEDIA
Slaszu według mnie masz dużo racji. W kursie spółki rynek wycenił wszystkie te umowy i osoby, które chcą zaryzykować ns Vedii już kupiły akcje. Spółka ma jeszcze trochę do inwestowania + dochodzi spłata obligacji, nie wiadomo też jak nowe produkty przyjmie rynek. Trzeba cierpliwości na tej spółce i tyle, trochę poczekać i kurs pójdzie do przodu. Według mnie ma potencjał oby tak do przodu
|
|
Temat:
EKOPOL
29 czerwca na WZA będzie brana pod uwagę dywidenda 0,02 zł na akcję zwykłą. Ogólnie z zysku za rok 2010 tylko około 5% pójdzie na dywidendę, uff dobrze że tak mało niech lepiej gotówkę trzymają:)
|
|
Temat:
FABRITY
Teraz tylko pytania czy wiedzą lepiej od rynku więc kupują, czy może po prostu chcą ratować kurs przed spadkiem i dlatego ta akcja propagandowa
|
|
Temat:
VEDIA
Kurs się dzisiaj trochę podbił z powodu:
"VEDIA HK Ltd. Informuje, ze otrzymała pierwsze zamówienie od firmy Swissburger United Corporation oferującej produkty pod własną marka na rynku rosyjskim. Wartość pierwszego zamówienia to 511 000 PLN. Zamówienie jest w trakcie realizacji, klient wpłacił depozyt"
:)
|
|
Temat:
CIGAMES
Bacznie obserwuję spółkę i zastanawiam się nad ewentualnym wejściem więc podzielę się informacją, która nie została nigdzie poruszona a jest intrygująca. Dwa miesiące temu nowym członkiem zarządu został Pan W.Kutak (wcześniej pracował 13 lat w innej firmie w controllingu) nagle w tym miesiącu odszedł z pobudek osobistych. Na pracuj.pl znalazłem informację, że poszukiwany jest nowy kontroler finansowy oraz analityk finansowy. Wygląda to tak jakby, cały dział controllingu został "wykoszony". Oczywiście wszystko może być zbiegiem okoliczności ale zawsze lepiej być czujnym :). Informację do przemyślenia zostawiam innym forumowiczom:)
|
|
Postanowiłem zmniejszyć ilość spółek, aby nie tracić za dużo kasy na prowizjach oraz czasu na przyglądanie się spółkom:). TU Europa wydaje mi się ciekawa i pewnie średnioterminowo bym ją potrzymał ale zastanawiam się bardziej nad sytuacją makroekonomiczną. Nawet jeżeli ze spółką jest okej to kurs może być zmieciony przez jakieś najbliższe wydarzenia:). Chociaż sytuacja trochę przypomina mi Taurona, na którym nie wytrzymałem bo zabrakło mi cierpliwości. Możliwe, że ostatki wychodzą jeszcze z Europy po dywidendzie i zaraz zacznie się powolne dźwiganie kursu w górę. Obserwuję go od jakiegoś już czas i cały czas waha się w okolicach 193-194 zł. Nawet jeżeli w ciągu dnia spada do 190 to szybko wraca w ten przedział. To jest jeden z argumentów, który przemawia, aby jeszcze na spółce posiedzieć;). Po twojej argumentacji przemyślę to jeszcze sobie i może trochę poczekam (zawsze raźniej być z kimś na danej spółce  ). Ostatnie moje błędy to było wchodzenie na górkach i liczenie, że jak z 10% urosło to jeszcze pociągnie do 15% i zdążę wyskoczyć. Nabrałem pokory i patrzę już ostrożniej i posiłkuję się mocnym przejrzeniem sprawozdania finansowego + nie liczeniem na szczęście:). Dzięki za życzenia Masa:). Przejrzałem twój wątek powodzenia wychodzenia z tej straty i oby mi tez się udało:). Ja zaczynałem na Giełdzie od gry długoterminowej na Gant-cie z rok trzymałem myśląc, że urośnie;). Technika buy and hold kompletnie mi nie wyszła, bo źle oceniłem rynek;)
|
|
pyros KER 7 KGH 3
|
|
Wychodzę także z TU Europy myślałem, że po raporcie coś się na niej ruszy ale ciągle stoi w miejscu. Zmniejszę jeszcze ilość spółek, aby mieć max 2-3. Cały portfel na razie na minusie 10% więc nie jest dobrze ;). Qumak-Sekom mi uciekł nie kupiłem jak był po 14,3.
|
|
Przemyślałem trochę strategię inwestycyjną dorzuciłem trochę gotówki i mój obecny portfel wygląda tak: K2INTERNET 43% EKOPOL 28% TU EUROPA 10% VEDIA 19% Gotówka 0%
|
|
Ze spółek pasuje mi jeszcze Qumak-Sekom pod dywidendę ale tylko jeżeli kurs zaliczy coś poniżej 15 złotych i na to będę czekał. City Interactive chyba zakończy niedługo spadki i też by mi pasował. To tak na razie z obserwacji. Teraz muszę jakoś ograniczyć spółki w portfelu do max 3 przy danym kapitale więc czas wybierać je mądrze. Spróbuję też jakoś powoli zwiększyć kapitał podstawowy, bo ten to za mały do poważniejszego inwestowania;]
Tomek a co do ciekawych sektorów to jeżeli cię to interesuje popatrz sobie na rynek diamentów;). Ja się nie nim nie interesowałem ale podobno Rosjanie zaczęli mocno wykupywać spółki z tego sektora, czytałem o tym już kilka miesięcy temu. A jak oni się za to wezmą to zrobią to porządnie;). To tak w ramach ciekawostki;]
|
|
Bakrucik mam pytanie ponieważ dopiero zacząłem się bawić w dywidendę więc popraw mnie jeżeli się mylę odnośnie K2INTERNET. Akcje, aby uzyskać dywidendę można było najwcześniej sprzedawać 13 maja?:)
|
|
Temat:
PEKAES
Zastanawiam się czy by nie wejść krótkoterminowo pod dywidendę ale pytanie brzmi czy chociaż trochę pójdzie do góry tak, żebym z tego coś w ogóle miał;). Patrzyłem na kurs i po wstępnym podaniu informacji o dywidendzie 12 kwietnia kurs prawie nie drgnął do góry tylko dalej ciążył w stronę południa. Jak sądzisz Zdzichu jest jakaś szansa, że trochę podskoczy tak, aby się dało wejść pod dywidendę? Każda spółka trochę inaczej się zachowuje, niektóre warto kupić z dwa miesiące wcześniej a niektóre np. 4 dni przed dywidendą...hm...
|
|
Arkous nie do końca zrozumiałem o co ci chodziło z "Proponuje zastanowić sie nad maklerem"? :) W mbanku mam emaklera i tak samo w alior banku;). Chodziło ci o licencję maklera czy o emaklera w mbanku?:)
|
|
Na New Connect obserwuję Ekopol i Vedię oraz 11BIT. Ekopol, bo ma ciekawy pomysł biznesowy co prawda mocno im zyski spadły ale teraz dużo inwestują. Vedia obserwuję od kiedy kupiłem ich mp4 jakieś 2 lata temu;). Spółka zaskakuje nagłymi informacjami, które wystrzeliwują kurs tak o 10-15% by potem spokojnie się on obsuwał i aby po jakimś czasie znowu wzrósł. Obecne kursy w granicach 0,80-0,88 są dla mnie obiecujące no ale trochę mało gotówki aby wejść;).
Ogólnie czytałem sobie kiedyś rady na stockwatchu rady bardziej doświadczonych kolegów, aby jednak zaczynać kapitałem 10tyś a nie mniejszym i przyznaję, że jest w tym trochę racji. Nawet jak widzę, ciekawe okazje to potem nie mam wystarczająco gotówki, bo w czymś innym tkwię;). Dobrze mieć jednak takie 10-20% gotówki na wypadek wejścia w coś ciekawego. Wszedłbym w Vedię jak była po 0,81 a teraz pewnie po raporcie kurs wystrzeli;)(już nawet trochę wystrzelił).
Zainteresowało mnie ostatnio zachowanie PZU + TU Europy. W TU Europie już jestem i zastanawiam się nad PZU. Na rynku teraz wszystko faluje a widać inwestorzy wolą spokojniejsze mniej ryzykowne spółki (nie wiem czy ubezpieczyciele wchodzą do portfela spółek defensywnych ale teraz by ich do nich zaliczył;)). Niepewność na rynkach surowców i akcji służy widać takim spółkom (PZU jest także przed dywidendą i to może nakręcać inwestorów).
To by było narazie tyle z przemyśleć cdn:)
|
|
Narazie wyszedłem z KGHM i Lotosu poczekam, aż trochę jeszcze spadną i kupię ponownie...
|
|
Wiem wiem, że KGHM tyle urósł ale według mnie inwestorów może jeszcze skłonić (oprócz samych wzrostów surowców)dywidenda. Skarb Państwa będzie chciał wydoić jak najwięcej, jeżeli dobrze pamiętam KGHM przeznacza od 20% do 40% z zysku za zeszły rok. To chyba wychodziło koło 5-10 złotych na akcję, teraz nie pamiętam kiedyś sobie obliczałem;) Wielkich kokosów się nie spodziewam, starczyłoby mi 10-15% zysku;). Ogólnie moim celem jest, aby mój portfel minimalnie około 15%-20% zarabiał, to byłoby dla mnie dobrze:). Jak więcej będę umiał to będę miał ambitniejsze cele;).
250 złotych też sobie nie wyobrażam, USA musiałoby chyba zrobić QE5 ;) ale liczę tak na 215-220zł. Najbliższe dni pokażą jak to będzie wyglądać...Dzisiaj spadki, wczoraj wzrosty.. Teraz zastanawiam się, czy po pęknięciu balonu na surowcach nie będzie dłuższego obsuwania się cen, teraz było odreagowanie lekkie. No ale możliwe jest to, że spekulanci po prostu przesadzili i teraz będą znowu powoli pompowalii....
Za dużo niepewności i zmiennych czynników jak: 1.dług Japonii, USA, PIIGS 2.wzrost inflacji Chiny + podwyżki stóp 3.wzrost inflacji USA 4.pytania o potrzeby surowcowe Chin itp... Trudno się w tym odnaleźć:)
|
|
Ostatnio coś coraz większy pech wszedłem w Taruon-a tuż przed zwałką i to samo z Lotosem i KGHM-em  . Za długo obserwuję dane spółki i za późno w nie wchodzę:/. Portfel na razie pozostaje bez zmian. Tak jak pisałem wcześniej nie mam, tak dużo czasu aby śledzić codziennie giełdę i spółki więc muszę inwestować bardziej w trendy i przy okazji w dane spółki do nich pasujące, patrzenie więc raczej makroekonomiczne;). Nie mogę zdecydować się jak dalej postąpić z akcjami. FED kończy QE i pewnie teraz napompują bańkę zarówno na akcjach i na surowcach, aby frajerzy kupili na górce... a potem będzie zjazd ( w takim wypadku warto potrzymać akcje spółek surowcowych do czerwca). Drugi scenariusz to kłopoty w europie, umocnienie się dolara ponieważ tam odpłynie kapitał(czyli spadek cen surowców). Muszę spokojnie jeszcze nad tym usiąść, ponieważ inwestuję małym kapitałem wykrwawiam się na prowizjach i podejmuję chaotyczne decyzje. Czas na trochę opanowania i chłodniejszego spojrzenia;).
|
|
Temat:
EKOPOL
Przejrzałem sprawozdanie i też trochę się zdziwiłem spadkiem zysku;/. Inwestują więc rozumiem skąd te wydatki i oby tylko plan wypalił:). Dobrze, że zmniejszyli sobie zobowiązania:). Ciężko w tym momencie trzymać akcje, ale według mnie ciekawa spółka więc przygotuję się na trochę cierpliwości:)
|
|
W porfelu długoterminowym najtrudniejsze jest słowo długo...;). Jak się patrzy na to jak czasami inne spółki rosną to zaczynają głupoty przychodzić do głowy. Ja tak samo jak ty staram się jednak trzymać swojej strategii ale to trudne:). Życzę więc powodzenia:)
|
|
Kupuję jutro Lotosa i KGHM. Wszedłem w nie kilka tygodni temu ale coś straciłem cierpliwość i wyszedłem, teraz mocno żałuję. Nie mam za dużo czasu, aby obserwować spółki pójdę więc w trendy w które wierzę. Uważam, że surowce będą nadal drożeć (przynajmniej jeszcze kilka miesięcy). Niedługo wyjdzie sprawa zadłużenia Grecji i ich prośba o pomoc (wszyscy już o tym wiedzą ale każdy udaje że się to nie dzieje), wolę więc wtedy być na spółkach surowcowych jak to wyskoczy;). Do portfeli Froga lub Morfeusza jeszcze mi dużo brakuje ale może powoli coś się ruszy. Obym tylko powoli szedł do przodu;).
|
|
Sprzedałem Taurona, nie starczyło mi cierpliwości;). Odbiję sobie na innej spółce;)
|
|
Narazie portfel pozostaje bez zmian, ponieważ jestem teraz trochę zabiegany obliczenia wrzucę jakoś przy okazji;)
|
|
Temat:
PROXYAD
Teraz nie wiadomo czy to ty Frog czy Forbes nakręcił te wzrosty;)
|
|
Dzięki za życzenia:). Wybór podyktowany był różnie:). K2 internet wziąłem pod dywidendę, TU Europę wybrałem po odcięciu dywidendy (bo uważam, że cały czas ma duże możliwości rozwoju. A na Tauronie umoczyłem, ponieważ kupiłem go po kursie 6,48 a następnego dnia skarb państwa opchnął go inwestorom instytucjonalnym. Czekam na poprawę kursu, aby z niego wyjść.
Tak ogólnie, to giełdzie przyglądam się już od kilku lat, inwestuję dopiero od trzech. A ten portfel to będzie już taka poważniejsza próba inwestowania z małym kapitałem, tak naprawdę dla każdego:). Wyniki będę publikował raz na tydzień w niedzielę wieczorem (wtedy mam zawsze trochę czasu;). Jeżeli by się coś zmieniło tzn. kupowałbym lub sprzedawał to zamieszczę to wcześniej.
Cały czas przyglądam się dwóm spółką na ewentualne wejście PEP-owi oraz Vedii. PEP-owi bardziej długoterminowo a na Vedię patrzę trochę bardziej spekulacyjnie od strony technicznej. Czekam aż spadnie w okolice 0,85-0,88 wtedy kupię i wejdę krótkoterminowo tak, aby z 10-15% urosła bo ona zwykle ma takie wahania.
|
|
Spółka Cena Kupna Cena rynkowa Portfel Wartość obecna TU EUROPA 190,30 zł 190,00 zł 12,69% -0,16% K2INTERNET 27,70 zł 26,90 zł 61,56% -2,89% TAURON 6,48 zł 6,33 zł 24,48% -2,31% Gotówka 0,00 zł 0,00 zł 1,28% 0,00% Wartość początkowa portfela 4 500 zł
|
|
Temat:
WAWEL
Milczenie na spółce zwykle oznacza bardzo dobre wieści. Spadek kursu zwykle kończy się grupową sesją terapeutyczną i pocieszaniem się, że wszystko będzie dobrze:). Oby było więc cichutko na wawel-u :D
|
|
Temat:
GANT
Ja trzymam akcje Ganta już od roku i ciągle słyszę o niskiej wycenie tej spółki, dobrych wynikach itp. Zakisiłem się na tym papierze i czekam tylko na dobry moment wyjścia. Ważna lekcja: z rynkiem nie ma się co kopać:/.
Hipopotam dobrze ci;)
|
|
Temat:
GANT
Dokładnie oby się udzieliło, bo nam coś ten Gant spada;). I cierpliwość jakaś już mniejsza;).
|
|
Temat:
GANT
Gant sprzedaje mieszkania według prognoz, chce polepszać jakoś usług i w ogóle same pozytywy. A kurs ciągle jak pijany się zachowuje;). Ma ktoś jakieś pomysły?;)
|
|
Temat:
TAURONPE
5,65
|
|
Temat:
VEDIA
Ja może nie jako posiadacz akcji ale jako konsument produktu Vedii (kupiłem ich mp4) muszę powiedzieć, że takiej jakoś do ceny to się nie spodziewałem. Jeżeli spółka ma więcej takich produktów w przyszłości wypuścić do sukces gwarantowany. Nie wiedziałem, że jest ona nawet notowana więc idę w twoje ślady marsmann i kupię sobie mały pakiecik.
|
|
Temat:
PHOENIX
Ja kupiłem sobie 100 akcji i wrzuciłem na trzymanie długoterminowe. Według mnie spółka bardzo ciekawa ze względu na branżę. Energia to jednak przyszłość a tania energia na pewno, u nas dopiero weszły wiatraki a co dopiero mówić o zakładaniu paneli słonecznych na dachach....Oby do przodu!
|
|
Temat:
MANYDEV
Czyli czekamy aż zejdzie do tej złotówki z akcję, już chyba niedługo;)
|
|