PARTNER SERWISU
jevvrcgc

Brutalny portfel

brutalp
3
Wpisów: 80
Wysłane: 23 maja 2011 23:21:11
Witam, o swojej indywidualnej kronice giełdowej myślałem już od dawna. Zawsze jednak uważałem że jeszcze jestem zbyt dużym laikiem jeśli chodzi o giełdę by ją założyć. Dzisiaj jednak zdałem maturę ustną z języka polskiego , jestem bardzo szczęśliwy i postanowiłem ową kronikę założyć.

Chciałbym zacząć od napisania o moich początkach na GPW. Wydaje mi się że zacząłem tak jak każdy laik powinien zacząć czyli jakieś giełdowe symulacje. Na moim koncie na gragieldowa.pl figuruje data 2007-12-03. Początki patrząc z dzisiejszej perspektywy były śmieszne. Kupowałem spółki których kojarzyłem nazwy, było to bardziej miotanie się po giełdzie niż wirtualne inwestowanie. Używałem i do dzisiaj używam portfela na grze giełdowej do pewnych symulacji, by sprawdzić czy dobrą spółkę bym kupił, itp. Moja wiedza o giełdzie w owych czasach była przerażająca.

Prawdziwie inwestycje giełdowe zacząłem od założenia sobie rachunku maklerskiego w DM BZWBK. Data założenia rachunku to 25-03-2010. Jak można sobie obliczyć, ponad 2 lata grałem tylko na giełdzie wirtualnej. W tym czasie zwiększyłem swoją wiedzę, choć wtedy jeszcze giełda nie była moją pasją. Każdemu początkującemu polecam na początek jakieś symulacje giełdowe! Początki inwestowania prawdziwymi pieniędzmi były nie aż tak bardzo interesujące. Inwestowałem małą kwotę. Kupiłem akcje kilku spółek i trzymałem. Prawdziwą przygodę z inwestowaniem zacząłem od stycznia tego roku. Otrzymałem wtedy większy kapitał( jak na standardy licealisty ). Odkryłem stockwatcha, startowałem w SIGG, zacząłem się interesować mocną giełda. Od początku lutego udało mi się zarobić 30%. Udało mi się wybrać dobre spółki. Na takich jak Optimus czy Cormay udało się zarobić po 50%( mogłem 100% lecz przy OPT nie wiedziałem wtedy co to jest stop loss przy CRM już wiedziałem i niestety dałem).

Wiem że w kronice giełdowej mam pisać o akcjach jakie posiadam a nie o historii, lecz pierwszy post chciałem temu poświęcić,
A co do akcji to obecnie jestem w trakcie przenoszenia pieniędzy między rachunkami maklerskimi w różnych dm. Dlatego wszystkie akcje sprzedaję, by otrzymać gotówkę.

Jedyna moja stała, długoterminowa pozycja to:

ZPUE 11 akcji zakupione po 168,55 PLN

brutalp
3
Wysłane: 29 maja 2011 17:37:45
Mozolne szukanie spółek do portfela... Dosyć dużo czasu to zabiera. Szukam spółek raczej mniejszych, osiągających zysk, z dobrym ratingiem i oczywiście perspektywami na przyszłość.

Mam kilka takich spółeczek na oku, jak coś kupię, oczywiście poinformuje :)

brutalp
3
Wysłane: 6 czerwca 2011 14:47:30
Wkońcu udałem się na zakupy. W moim portfelu pojawiły się 2 nowe spółki.

Skład portfela:

Walor-ilość-cena zakupu:

ZPUE--- 11--- 168,85 PLN
RADPOL---450--- 9,92PLN
KRAKCHEMIA--- 1950---5,13PLN

W krakchemi podobają mi się wskażniki finansowe takie jak C/Z ok.8 , spółka w ostatnich kwartałach wykazuje znaczy wzrost zysków. Krakchemia zajmuje się handlem hurtowym artykułami chemicznymi w branżach: granulatów tworzyw sztucznych, folii opakowaniowych, itp. W ciągu ostatnich 3 miesięcy kurs wzrósł o 35%.Do tego jest niska kapitalizacja, niski free float, chęci wejśćia na rynek czeski.

Druga spółka to Radpol. Wydaje się nieco zapomniana przez inwestorów, ( niskie obroty). Radpol bardzo mi się podoba: rozwija się dosyć szybko organicznie, przejmuje inne podmity(Rurgaz), inwestuje. Naprawdę ładnie się rozwija. Radpol jest liderem w produkcji materiałów i produktów termokurczliwych z polietylenu. Wierzę że za kilka lat, będzie warta w miliardy zł

W obywdóch spólkach występują inwestorzy instytucjonalni, co zapewnia mnie że inwestuje w solidną spółkea, a nie jakiś przekręt.

Jeśli ktoś coś wie o spółkach , zapraszam do dzielenia sie przemyśleniami wave

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 6 czerwca 2011 15:10:03
Miło mi powitać w gronie stockwatchowcow rowiesnika:D

zaczynalem w podobnym okresie co ty pierwszy kontakt z gielda tak jak ty mialem w roku 2007, tylko ze realnymi pieniedzmi, potem byla przerwa i podobnie jak ty na gielde wrocilem w 2010 roku.
od tego czasu inwestowanie na gieldzie i rynkach kapitalowych stalo sie moja pasjalove4

Zycze Tobie, sobie oraz innym czytelnikom kroniki sporych zyskow w najblizszych dziesiecioleciach:D

brutalp
3
Wysłane: 12 czerwca 2011 22:33:55
Zastnawiam się czy nie zainwestować w hydrobudowe. Sektor budowlany został ostatnio mocno przeceniony, nie znam dobrze AT ale tak jak analizowałem jest szansa na wybicie z trendu spadkowego...

brutalp
3
Wysłane: 1 lipca 2011 12:54:46
Dawno nie pisałem, w międzyczasie zainwestowałem w KGHM z myślą o wysokiej dywidendzie. Kurs ostatnio ładnie poszedł do góry, także sprzedałem z 4,12 % zyskiem. Obecnie mam zmiar wejść w Eurotel. :)

brutalp
3
Wysłane: 13 lipca 2011 22:58:42
Oj coś ostatnio spadki na giełdzie, lecz jednak nie martwie się bo spółki mam zamiar trzymać długoterminowo.

Zestawienie portfela:

685 akcji- EUROTEL -1,26%
1950 akcji- KRAKCHEMIA -7,49%
450 akcji - RADPOL -4,33%
11 akcji - ZPUE -7,44%

Ostatnio nawet pozytywny artykuł o Radpolu był, lecz kurs nie poszedł do góry. Co się dzieje na MiŚ spółkach każdy widzi. Oby kryzys nie miał kształt litery W ...

brutalp
3
Wysłane: 11 sierpnia 2011 11:27:37
Zestawienie portfela:

EUROTEL -22,38%
KRAKCHEMIA -22,39%
RADPOL -26,41%
ZPUE -34,74%

Jak widać w portfelu czerwień, lecz nie sprzedaje akcji gdyż mój horyzon inwestycyjny w tych spółkach wynosi conajmniej 3 lata. Nawet jeśli w tym czasie wiele do góry nie pójdą, zawsze zostaje dywidenda.

Najgorsze co może być w czasach bessy to brak pieniędzy, wtedy gdy trzeba sprzedać część akcji na bieżące potrzeby. Dlatego zawsze staram się mieć trochę oszczędności w gotówce, by w razie takich sytuacji jak obecna nie być zmuszony do sprzedaży akcji...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 11 sierpnia 2011 11:34:43
żadnych stop-lossów? Trzymasz nawet do -50% ? Na zasadzie kupić i zapomnieć?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

brutalp
3
Wysłane: 11 sierpnia 2011 18:20:50
Dokładnie, poprostu wierze że mam w portfelu solidne spółki. Horyzont inwestycyjny wynosi conajmniej 3 lata. Do tego co roku dojdzie jakaś dywidenda ( Eurotel w tym roku wypłacił 1,40 zł przy obecnym kursie 12,91 zł, Radpol też tam coś wypłaca). Co kwartał mam zamiar czytać raporty spółek i tyle.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,142 sek.

ofalntas
wzlekfky
ntkgzvil
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ytvydwje
zocodupd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat