PARTNER SERWISU
doimannq

Prognozowanie WIBOR 3M, 6M

slovly
0
Wpisów: 8
Wysłane: 7 lipca 2011 08:48:19
Jako że jest to mój pierwszy post chciałbym się przywitać. Cieszę się że znalazłem ciekawe forum na temat Catalyst.

Chciałbym wyliczyć zysk z przyszłej inwestycji w obligacje, ale do tego potrzebuję przyszłych stawek WIBOR 3M, lub 6M. Czytałem że prognozą tych stawek "zajmują się" kontrakty FRA.

Czy ktoś wie gdzie w sieci można znaleźć notowania tych kontraktów?

Czy ew. można prognozować przyszły WIBOR 3M na podstawie obecnego WIBOR 6/9/12M i jak taka prognoza była zgodna z rzeczywistością historycznie? Tzn czy jest lepsza od zakładania że stawka się nie zmieni.

Oczywiście mogę sobie to sam policzyć ale biorąc pod uwagę ilość wolnego czasu zajmie mi to tydzień (mam problem nawet ze znalezieniem stawek WIBOR w przystępnym formacie xls,csv), a może jakiś inwestor starszy stażem coś mi doradzi.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 7 lipca 2011 11:32:11
Dane kontraktów na EURIBOR to można znaleźć np. na NYSE Euronext. Ale jeśli chodzi o polski rynek to znam jedynie WGT:
www.wgt.com.pl/rynek/produkt.p...

Zero obrotu i płynności, więc można sobie darować. Można oczywiście liczyć stopy forward z danych WIBOR. Teoria oczekiwań czasem trochę działa, czasem w ogóle nie działa. Zależy, czy decyzje banków centralnych są zgodne z oczekiwaniami rynku. Jeśli są zgodne to wyliczanie takich stóp forwardowych powinno mieć większy sens. Ja generalnie raczej stosuje prostą metodę zakładania, że stopy w przyszłości się nie zmienią. I ewentualnie koryguje sobie tak obliczoną rentowność w górę lub w dół w zależności od moich oczekiwań, co do stóp w przyszłości.

Weź pod uwagę też, że jeśli nawet jesteś w stanie obliczyć stopę FRA 3x6 lub 6x9, czyli trzymiesięczną za odpowiednio 3 oraz 6 miesięcy, to jeśli obligacja jest załóżmy 3-letnia brakuje jeszcze wielu stóp proc. Wtedy jedyny pomysł to jest wzięcie danych obligacji skarbowych i wyznaczenie z tego krzywej dochodowości stóp spot. Z tego później trzeba liczyć stopy forwardowe. Problem w tym, że długoterminowe stopy obligacji zawierają premię za mniejszą płynność oraz mogą też zawierać premię za ryzyko kredytowe. Krótko mówiąc prognoza będzie przeszacowywać przyszłe stopy WIBOR. Zachodziłaby wtedy konieczność zrobienia modelu obciążonej teorii oczekiwań, a to już zabawa bardziej akademicka.
Edytowany: 8 lipca 2011 23:02

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 8 lipca 2011 21:50:33
Wszystkim pragnącym przewidzieć przyszłość proponuję wspaniałą książkę; Dan Gardner - "Future Babble"
Świetnie napisana, przystępna, z dużą ilością przykładów z ekonomii i nie tylko. Płentę można skrócić do; "Lepiej wyjdziesz zakładając obecną sytuację w przyszłości niż ekstrapolując obecny trend lub słuchając analityków lub guru"
Ze stopami procentowymi jak i innymi inwestycjami jest podobnie. Na dzień dzisiejszy wygląda, że będą do końca roku rosły bo i inflacja rośnie jak szalona. Lecz nie wiemy czy wzrost stóp nie wpłynie na inflację za, dajmy na to październik. Czy spadając nie spowoduje obniżenia stóp przed końcem roku. Równie dobrze mogą one rosnąć, jak wskazują obecne prognozy. Tylko nikt nie tego nie jest pewien.
Mądrzy ludzie policzyli, że powinna być w granicach średniej. Lecz na niewiele to się zda gdyż nawet roczne, czy dwuletnie odchylenie od średniej w którąś ze stron może wydrenować Cię z kapitału jeśli obstawiasz przeciwny tręd.
Co ja robię. Zakładam, że nie będą znacząco większe od dzisiejszych, lub średniej za dany okres, plus dodany przeze mnie margines bezpieczeństwa. Ważne żeby dodany margines pozwalał spać spokojnie. I np. co kwartał robię rewizję swoich prognoz. Jeśli pewne walory nie mieszczą się w wyznaczonych widełkach staram się je zamienić na inne spełniające kryteria.

Disclaimer: To nie jest porada inwestycyjna. Inwestując na przestrzeni ostatnich 6 lat więcej straciłem niż zyskałem. Słuchając moich porad narażasz się na starty. Jeśli chcesz zyskać posłuchaj innych. Ja sam bym się siebie nie słuchał.scratch

rottor
0
Wpisów: 141
Wysłane: 16 lipca 2011 16:18:43
slovly napisał(a):

Chciałbym wyliczyć zysk z przyszłej inwestycji w obligacje, ale do tego potrzebuję przyszłych stawek WIBOR 3M, lub 6M. Czytałem że prognozą tych stawek "zajmują się" kontrakty FRA.

Czy ktoś wie gdzie w sieci można znaleźć notowania tych kontraktów?

te stopy mozesz znalezc np. w dziennych komentarzach makro bankow, przykladowo tutaj

www.bankmillennium.pl/pl/o-ban...

lub tutaj

www.brebank.pl/Serwis_Ekonomic...

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 13 grudnia 2012 15:29:33
Inflacja spada, dzisiaj podali 2.9% rdr a w przyszłym może spaść nawet poniżej 2%(za analitykiem w tvn cnbc).

W takim wypadku większe zainteresowanie i wyższe wyceny powinny być na papierach o stałym oprocentowaniu, najlepiej sprzedawane w okresie wysokiej inflacji. ja zauważam ruch w tym kierunku na kilku papierach.
Edytowany: 13 grudnia 2012 15:31

stefanek
0
Wpisów: 134
Wysłane: 13 grudnia 2012 16:12:27
Inflacja za XI wyniosła 2,8% r/r, 2,9% było wartością oczekiwaną. W kolejnym miesiący oczekiwane jest zbliżenie się do celu inflacyjnego (w końcu!) - 2,5%.

Stawki Wibor wciąż maleją, podążają za 10Y PLBOND oraz kontraktami FRA i dyskontują dalsze luzowanie polityki pieniężnej przez RPP. Na dziś WIBOR 3M wynosi 4,26%, jeszcze kilka miesię temu był w okolicach 5,13%, jest szansa że zjedziemy nawet do 3,70-3,80%. W sumie to już prawie 150 bp różnicy!

Osobiście sam, zamiast części depozytów, na poziomie 4-5% (nadal powyżej stopy inflacji) - przerzucę się pewnie na obligacje korporacyjne.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 15 grudnia 2012 19:25:51
slovly napisał(a):

Czy ew. można prognozować przyszły WIBOR 3M na podstawie obecnego WIBOR 6/9/12M i jak taka prognoza była zgodna z rzeczywistością historycznie? Tzn czy jest lepsza od zakładania że stawka się nie zmieni.

Obecnie mamy cykl obniżek stóp procentowych. Analitycy których ostatnio czytałem z jednego z większych banków, wieszczą WIBOR3M 3,7-3,8% na koniec roku 2013, czyli tyle ile było przed rozpoczęciem ostatniego cyklu podwyżek stopy procentowej przez RPP.

Jak spojrzysz na ostatnie niecałe 4 lata wahań WIBOR3M (oprócz 'Lehmann shock') to zobaczysz że WIBOR3M kształtował się między 3,8% a 5,1%. Średnia dla tego okresu wyniosła 4,4%.

Gdybym szacował stawkę na najbliższe 2 lata to wziąłbym średnią za lata 2009-2011 (4,1%) a gdybym jej potrzebował na dłuższy okres to skorzystałbym ze średniej lat 2009-2012 czyli wspomniane 4,4%.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
Edytowany: 15 grudnia 2012 19:26

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,126 sek.

puujctsg
gmzdwowa
nyhclnmk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
unlxjaqq
knmqfjhm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat