Witam, w internecie znalazłem stronę, na której użytkownik Dapi stworzył portfel akcji (link
tu) według metody przedstawionej przez J.M. Greenblatta w książce "Mała książeczka, która podbija rynek".
W skrócie chodzi o to, że do portfela wybiera się akcje o najniższych wskaźnikach cena/zysk i o najwyższym ROC (lub ROE jak zrobił to Dapi). Nie zamierzam inwestować w ten sposób, ale jako że piszę pracę licencjacką to uznałem, że będzie to ciekawy i dosyć szybki sposób na dobranie akcji do portfela.
Mam jednak małą wątpliwość za jaki okres mam wziąć ROE i C/Z. Załóżmy, że chcę zacząć inwestycję w lutym 2010. Styczeń specjalnie odpuściłem niby w oczekiwaniu na sprawozdania finansowe poszczególnych firm, jednak chyba jest to złe założenie, bo wyczytałem, że spółki giełdowe mają obowiązek roczne skonsolidowane sprawozdania publikować do 4 miesięcy od zakończenia roku obrotowego, więc wcale w styczniu nie muszą tego zrobić...
Jakimi danymi miałbym więc się posłużyć by obliczyć to ROE chcąc zainwestować na początku roku? Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.