Na wstępie swoich postów chciałbym zamieścić analizy spółek, które przesyłałem swoim znajomym na maile oraz przesłać bieżącą analizę techniczną spółki Synthos oraz MOSTALZAB.
"Witam,
Na wstępie sytuacja na temat CORMAY:
Kurs rusza się w bocznym kanale między wspomnianym wsparciem i oporem, sytuacja na szerokim rynku nie pozwala zwyżkować cenie akcji, ani też załamać kursu. Wolumen słabnie, a kurs jest poniżej 16.35 (opór cenowy). Pozostaje czekać na dobry moment do zajęcia pozycji. Dla nas lepiej, im dłuższa konsolidacja, tym większy ruch cenowy.
Kolejna rzecz:
Metoda, którą chcę przedstawić (CANSLIM) ma tylko ukazać nam spółki zdrowe pod względem fundamentów, z których na bazie analizy technicznej będę starał się wybrać spółki godne uwagi/zajęcia długiej pozycji:
O’Neill, twórca metedy wymagał, aby spółki będące potencjalnym celem jego inwestycji spełniały następujące kryteria:
wzrost zysku kwartalnego na akcję o ponad 25 proc.
wzrost zysku rocznego na akcję o ponad 25 proc. za ostatnie 3 lata
ROE czyli zwrot z kapitałów własnych wynoszący co najmniej 17 proc
I tak po III kwartałach z WIGu można uzyskać spółki:
ABCDATA
APATOR
ATLANTAPL
DMWDM
EUCO
EUROTEL
IPOPEMA
MOSTALZAB
MWTRADE
RANKPROGR
SYNTHOS
WADEX
WAWEL
Kolejne założenia są mocno subiektywne, bo uwzględniają np. innowacyjny produkt, udziały w akcjonariacie, lider rynku i płynność akcji, lecz dla mnie jest to nie istotne z punktu widzenia zajęcia pozycji, bo będę na podstawie narzędzi analizy technicznej starał się wybrać moment do zagrania na długo i zamknięcia pozycji po kilku/kilkunastu dniach.
Jedynie z kolejnych kryteriów, które wziąłem pod uwagę to płynność akcji, by w razie niepowodzenia szybko wyjść z inwestycji.
Wybrałem 3 spółki:
1. MWTRADE
2. MOSTALZAB
3. SYNTHOS
1. MWTRADE
[IMG]media.stockwatch.pl/data/2012/...Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us[/img]
Kurs akcji został mocno przeceniony przez ostatnie 6 miesięcy, poruszał się zgodnie z górną granicą trendu spadkowego, ponad miesiąc temu udało się przebić wspomnianą linię ograniczającą, lecz 2 sesje temu znalazł się pod nią, a obecnie znajduje się na granicy linii (zielone kółko). Wolumen transakcji mocno osłabł, co świadczy o tym, że rynek jest niepewny i nastąpi w ciągu najbliższych sesji zdecydowany ruch. Dlatego ja widzę 2 warianty:
1. Pesymistyczny: Kurs osunie się i będzie testował wsparcie na poziome 7,01 i tam bym szukał okazji do zajęcia pozycji.
2. Optymistyczny: Dojdzie do odwrócenia trendu i nastąpi testowanie oporu na poziomie 8,02.
Wszystko będzie zależało od szerokiego rynku. Osobiście POLECAM oberwować.
Wsparcie: 7,01
Opór: 8,02 , 10,49
2. MOSTALZAB
ImageShack.us Dziś kurs testował wsparcie na poziomie 1,23 i na razie udało się wybronić kurs, powstał młotek zwiastujący odwrócenie krótkoterminowego trendu spadkowego. Kurs po mocnej przecenie wyhamował i ceny zamknięcia nie osiągają nowych minimów. Na poziomie 0,99 gr musiał wejść jakiś fundusz, bo wolumen transakcji był największy w badanym okresie i to kilkunastokrotnie. Jest to dobry poziom wsparcia kursu, dlatego, gdy osunie się kurs i zostanie przebite wsparcie (1,23), można oczekiwać wędrówkę w okolicę 1zł. Na razie widzę trend boczny, ewentualne późniejsze zdecydowane ruchy na walorze.
Moja rekomendacja: Czekaj na potwierdzenie zmiany trendu (gdy, kurs jutrzejszy będzie powyżej 1,23 i luki hossy (1,32))
Wsparcie: 1,23, 0,99
Opór: 1,66
3. SYNTHOS
ImageShack.us Na dłuższą inwestycję - Polecam gorąco. Jako jedna z nielicznych spółek nie została mocno zdeprecjonowana. Kurs akcji zszedł poniżej dolnego ograniczenia długoterminowego trendu wzrostowego. Obecnie znajduje się w trendzie bocznym z dużym prawdopodobieństwiem, że powróci do niego. Spółka szybko wyszła górą z krótkoterminowego trendu spadkowego (czerwone kółko) i bardzo szybko zostało one wybronione (czerwone kółko).
Długoterminowo: wzrost
Krótkoterminowo: test poziomu 4,55
Średni termin: trend boczny
Wsparcie: 3,93 , 3,53
Opór: 4,55
Reasumując:
Spółki z punktu widzenia analizy fundamentalnej są zdrowe! Generują zyski, cechują się dużą dynamiką zysku netto na akcję oraz ROE jest większe niż 17% (Ann). Wskaźniki wskazują na duże niedowartościowanie kursu akcji
Technicznie: Są tanie, na przełomowych momentach, pytanie co na szerokim rynku będzie się działo. MOŻE BYĆ taniej, jeśli pogorszy się sytuacja makro i ceny zejdą do wspomnianych wsparć, warto pokusić się o zajęcie długiej pozycji.
"