GET BANKKorekta wzrostów wyraźnie wyhamowała i kurs ustabilizował się na poziomie 1,82-1,84. Trzymam z krótkim stopem spółkę i czekam na dalszy rozwój sytuacji. HERKULES Zebrałem go dziś po 0,43, bo widzę, że się dość mocno ożywił ruch na spółce. Kurs ma sporo do odrobienia, nie rosła ona tak jak Misie w styczniu i lutym, więc może teraz to nastąpi. Dodatkowo prognozy zarządu co do zysków i przychodów zostały podwyższone. SFINKSKurs dziś zetknął się z dolną linią krótkoterminowego kanału trendu wzrostowego. Ważne jest, że wyrysowała się biała świeca, co może oznaczać koniec korekty. Jutro będę ją obserwował na otwarciu. Jeśli będzie wzrost to zagram zgodnie z opisywanym trendem. nowa spółka LUBAWA kliknij, aby powiększyćBardzo ciekawa sytuacja na tym walorze. Kurs podchodzi pod górne ograniczenie trendu spadkowego. Dodatkowo kurs przebił ważny opór 0,89 - 23,6%(fibo) długości fali spadkowej przy najwyższym od prawie roku wolumenie. Biała długa świeca z dużym wolumenem świadczy o sile popytu i jest prawdopodobne, że kurs w najbliższych sesjach odbije się od dna, bo podobnie jak HERKULESA, lubawę omineły styczniow-lutowe wzrosty.
|
|
GET BANK Oczywiście wkradł się błąd. Stop na 1,78, a nie 1,79. Dziś było blisko, jednak w końcówce kurs odbił się i zakończyliśmy sesję na lekkim minusie. W porównaniu do tego, co działo się na szerokim rynku uważam, że handel na tym papierze odbywał się w spokoju. Należy czekać tylko na lepsze nastroje inwestorów.
SFINKS
Kurs po nieudanej próbie przebicia poziomu 2zł za akcję (H:1,98) zniżkuje. Ostatnie 4 sesje to lekkie osuwanie się kursu. Obecnie kurs znajduje się przy dolnym ograniczeniu kanału trendu wzrostowego. Zjazd kursu poniżej tego kanału może oznaczać wyhamowanie obecnego trendu wzrostowego, a gdy nastąpi wyjście dołem ( zejście poniżej poziomu 1,69) to dojdzie do większej korekty.
|
|
GET BANK 13.02.2012r.  kliknij, aby powiększyćBazując na danych od debiutu. Spółka od początku debiutu znajdowała się w trendzie wzrostowym po przebiciu poziomu 2zł za akcję nastąpiła korekta na walorze. Widać, że fala korekty zatrzymała się na połowie długości fali wzrostowej i dalej nastąpiło odbicie. Ja zająłem pozycję. Kupiłem po 1,83 i ustawiłem stopa na 1,79. Wydaje mi się, że zakończyliśmy korektę i teraz kurs będzie znowu starał się sforsować próg 2 zł za akcję. Zagranie proste na złapanie dołka korekty z ryzykiem ~2,2% jeśli spadnie poniżej 1,8zł. Ciągle obserwuje Sfinks'a. Wydaje mi się, że skończyła się korekta i kurs będzie starał się ustanowić kolejny szczyt. Wszystko pokażą kolejne sesje. Jeśli dojdzie do aprecjacji w kolejnych sesjach i nie będzie schodził kurs poniżej ostatniego dołka korekty, to również zajmę pozycję.
|
|
UPDATE 10.02.2012r.
Wczoraj zrzuciłem wszystkie akcje, bo myślę, że czeka nas lekka korekta i będzie okazja do odkupienia akcji po niższych cenach. Szczególnie obserwuję Sfinks. Spółka idzie zgodnie z kanałem trendu wzrostowego. W ciągu najbliższych sesji znowu oczekuję na podejście pod dolne ograniczenie trendu wzrostowego i tam będę starał się zająć pozycję z krótkim stop lossem.
Synthos
bo dość nieoczekiwanym wystrzale wyrysowała się spadająca gwiazda, która sygnalizuje spadki. Widać, że opór jest bardzo silny na tamtych poziomach.
DELKO
Po konsolidacji kurs opada i podchodzi pod ważne wsparcie (połowa długości korpusu świecy wybijającej). Ja ze względu na słaby sentyment na szerokim rynku i małą płynność na tym walorze zrzuciłem akcje wczoraj po 5,34-33 i czekam na dalsze rozwinięcie sytuacji.
HERKULES
zrzuciłem jednak po 0,40zł. Dzisiaj zamknął się kurs poniżej mojej ceny sprzedaży i nie widzę na tym walorze na razie wiary wśród inwestorów, nie przy takich ruchach na WIG i sentymencie.
MWTRADE
Po przebiciu psychologicznej bariery 9zł kurs eksplodował i doszedł pod lokalne maksima z października 2011 roku. Piątkowa słaba sesja uniemożliwiła dalszą zwyżkę kursu. Luka hossy została domknięta i wyrysowała się formacja objęcia bessy. Moim zdaniem w poniedziałek zanotujemy spadki na tym walorze. Wsparcie na poziomie połowy świecy wybijającej - 9,16.
|
|
UPDATE 08.02.2012r. DELKO  kliknij, aby powiększyćOstatnie dni sesyjne pokazują, że kurs akcji wyraźnie zwolnił i jest poddawany próbom zarówno od strony popytowej jak i podażowej. Ta pierwsza wydaje się, że objęła przewagę, bo kurs po ostrym odbiciu 2 sesje temu kontynuuje wzrost, jednak jedynie symboliczny. Jest to spowodowane tym, że kurs napotkał opór 5,59(szczyt świecy wybijającej). Następne dni sesyjne pokażą, czy popyt będzie na tyle silny, by go przebić. Mocnym wsparciem kursu jest poziom 5,18, gdyż jest to zarówno połowa świecy wybijającej (czerwona kreska) jak i dolna granica bessy z 10 listopada 2011r. Ja akcje spółki dalej trzymam przy stopie na poziomie 1 ticka poniżej wspomnianego oporu: 5,17 MWTRADE kliknij, aby powiększyćJak widać dzisiaj kurs akcji eksplodował po przełamaniu wspomnianego psychologicznego oporu 9zł za akcję. Po ostrej zwyżce tuż przed 10:00 kurs utrzymywał się na stabilnym poziomie. Sytuacja jak najbardziej pro-wzrostowa, jednak należy uważać na realizację zysków przez inwestorów i mieć krótkiego stopa, najlepiej połowa świecy wybijającej. SynthosKurs nie był w stanie przebić wspomnianego poziomu 5,16. Po ostrym wybiciu cena akcji ostro wyhamowała i znajduje się mniej dynamicznym trendzie wzrostowym. Zejście poniżej 4,91 będą oznaczały korektę wzrostów, a przebicie oporu kontynuację wzrostów. HERKULESPo wybiciu kursu powyżej 0,40zł popyt mocno wyhamował i ceny akcji wahają się od 0,40-0,42zł. Zejście poniżej 40gr będzie oznaczało słabość popytu i powrót do konsolidacji. Ja natomiast wierzę w spółkę i trzymam część akcji w portfelu. Potencjalny zysk do straty skłania mnie do tego. NOWA SPÓŁKA SFINKS kliknij, aby powiększyćSpółka, która po ogromnej przecenie w końcu złapała "dołek" i odbiła się od niego. Widać ładny krótkoterminowy trend wzrostowy. Minima są na coraz wyższych poziomach przy niskich obrotach, natomiast kolejne krótkoterminowe szczyty rysowane są przy zwiększonym wolumenie. Dzisiaj doszło do odbicia od dolnego ograniczenia trendu wzrostowego. Sygnalizacją do kupna będzie przebicie 1,93. Bardzo fajne zagranie "z trendem" przy niewielkim ryzyku.
|
|
UPDATE DELKO kliknij, aby powiększyćDzisiejsza sesja była bardzo ważna dla spółki. Zostało wybronione wsparcie 4,83 (luka hossy) i kurs poszedł mocno do góry. Wyrysowała się formacja objęcia hossy, która dobrze rokuje na przyszłe notowanie spółki. Kurs jutro powinien pójść do góry. Ograniczeniem cenowym jest 5,8 (ostatnie ekstremum lokalne) oraz szczyt z września na poziomie 6,14. Ja osobiście zająłem pozycję długą na spółce po śr. cenie 5,05 MWTRADE kliknij, aby powiększyćOstatnie dni sesyjne to walka z bardzo silnym oporem 9,00. Jest on o tyle ważnym punktem, gdyż jest to psychologiczna, okrągła liczba i często kursy borykają się przy nich, a także, było to silne wsparcie 2-krotnie wybraniane w sierpniu i wrześniu, które po przełamaniu automatycznie stało się oporem. Poziom 8,46(luka bessy z dnia 28. września) - niegdyś ważny opór, który 2 razy próbował być bezskutecznie przebity (przełom listopada i grudnia oraz 18-20 stycznia) w końcu został przełamany i stanowi obecnie mocne wsparcie dla kursu. Dlatego przy tych poziomach zapatrywałbym się silniejszych ruchów kursu. Moim zdaniem sytuacja pro wzrostowa. SYNTHOSKurs zamknął się powyżej 5,17. Jutrzejsze zwyżki i przebicie ostatniego ekstremum będą sygnałem do kupna. Jak najbardziej sytuacja pro wzrostowa i jeśli jutro podtrzyma się zwyżka kursu to zapewne odkupię sprzedane wcześniej akcje. HERKULESW końcu od ponad 5 miesięcy kurs akcji zamknął się na bardzo ważnym oporze i psychologicznej barierze 0,40 zł. Może to zwiastować ostrą zwyżkę kursu, gdyż poziom 0,40 zł od sierpnia nigdy nie został przebity. Kurs jedynie pojawiał się jako cena maksymalna podczas sesji. Zamknięcie na tym poziomie jest sporym sukcesem dla popytu. Jest duże prawdopodobieństwo, że kurs wybije się górą z trwającej 5 miesięcy konsolidacji. Pozostawiam pod mocną obserwacją jutro.
|
|
DELKO - 8M Ticker:DEL, 24.01.2012r.  kliknij, aby powiększyćPo trwającym prawie 9 miesięcy trendzie bocznym kurs akcji w 2011r. wpadł w trend spadkowy. Cena akcji podzieliła się prawie 4-krotnie zaliczając dołek na poziomie 3,70. Ostatnie tygodnie sesyjne to mocne odreagowanie (ponad 25% wzrost). Ze względu na niską płynność na walorze spread'y są bardzo duże i wynoszą od kilku do kilkunastu groszy. Przy tak niskiej cenie daje to ok. 1,5-3% zmienności na akcji. Na wykresie widać, że występuje dużo luk hossy i bessy co dodatkowo utrudnia zajęcie pozycji, gdyż moim zdaniem są to dosyć ważne punkty oporu/wsparcia, bo świadczą one o dużej sile popytu/podaży rynku. Obecnie kurs znajduje się przy ważnym oporze 4,66 (lokalne maximum). Gdy dojdzie do jego przełamania kurs na swojej drodze będzie miał opory na poziomie 4,76-78 i 4,97. Przy sprzyjającym szerokim rynku i utrzymującym się pozytywnym sentymencie na walorze jest duże prawdopodobieństwo, że niebawem ujrzymy 5zł za akcję. Ja obecnie wstrzymuje się od zajmowania pozycji, ale pozostawiam spółkę pod obserwacją. MWTRADENie wszedłem dziś w MWTRADE, gdyż moje zlecenie nie zostało zrealizowane (8,61), a cena sprzedaży (8,80) mocno przewyższała założony przeze mnie stop loss (8,51), dodatkowo wyrysowała się tzw. szpulka (duże górne i dolne cienie), co świadczy o niepewności rynku. Jeśli jutro kurs akcji będzie kontynuował wzrost zapewne wejdę w spółkę i ustawię niedużego stop loss'a. SynthosZrzuciłem Synthos po 4,97 podczas piątkowej sesji, gdyż uważam, że jest duże prawdopodobieństwo wyhamowania wzrostów. Wejdę, gdy kurs przekroczy poziom 5,16. (kupowałem po 4,25) HERKULESKurs akcji wciąż boryka się z oporem 0,40 zł za akcję. Pozostawiam pod obserwacją spółkę. MOSTALZABPoziom 1,66 okazał się silnym oporem. Wyrysował się wisielec i kurs osunął się do 1,52. Widać po świecach (szpulki i wisielce), że rynek jest niepewny, jeśli kurs akcji zamknie się poniżej wsparcia 1,54 to zjedziemy dużo niżej, na obecną chwilę ten poziom jest utrzymywany i ceny zamknięcia akcji są wyżej wspomnianego wsparcia. Kolejnym ograniczeniem spadków będzie 1,45 (luka hossy).
|
|
MWTRADE-6M Ticker: MWT, 23.01.2012r.  kliknij, aby powiększyćKurs akcji następnego dnia sesyjnego po wspomnianym "wisielcu" zszedł poniżej wsparcia (8,02) jednak popyt był na tyle silny, że udało się je wybronić. W piątek kurs doszedł do mocnego oporu (8,49) by ostatecznie zakończyć dzień sesyjny na 8,45. Dzisiejsze notowania pokazały, że panuje dość spory entuzjazm na walorze i kurs zamknął się na 8,75 ustanawiając tym samym nowe maksimum lokalne od ponad 2 miesięcy. Jest to dość spory sygnał do kupna akcji. Ja osobiście czekam na jutrzejsze otwarcie i będę ustawiał się do zajęcia długiej pozycji jeśli kurs akcji będzie kontynuował wzrost ustawiając stop loss'a na poziomie 1 tick'a poniżej połowy korpusu świecy wybijającej (~8,51).
|
|
HERKULES 1Y Ticker: HRS  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usBardzo ciekawa sytuacja od kilku dni sesyjnych na walorze HERKULES. Kurs akcji 3-krotnie próbował przebić ważny poziom oporu 0,40 zł. Jest to dość psychologiczna bariera dla inwestorów, która moim zdaniem w przyszłym tygodniu, przy tak sprzyjającym szerokim rynku może zostać przebita. Kolejnym ograniczeniem kursu będzie połowa długości korpusu świecy spadkowej z 4 sierpnia (0,42zł). Jest to o tyle dobra spółka na long'a, gdyż volka nie jest duża, spółka jest peanuts'owa i łatwo na niej zarobić przy wybiciu kursu, wolumen transakcji jest na tyle duży, że łatwo wyjść z inwestycji, spread wynosi 1 grosz, co dodatkowo ogranicza ryzyko inwestycyjne.
|
|
MWTRADE - 1Y; Ticker: MWT , 18.01.2012r.  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usPodtrzymywany trend spadkowy na walorze. Na wykresie rocznym widać, że kurs akcji przebił górne ograniczenie trendu spadkowego zapoczątkowanego na przełomie kwietnia/maja 2011r. i obecnie walor traci na wartości dużo wolniej, nie udało się wybronić ostatniego wsparcia na poziomie 7,01, które było lokalnym minimum i cena akcji spadła nawet do poziomu 6,66. MWTRADE - 6M  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usPróby przebicia ważnego oporu wątpliwe. Inwestorzy od dłuższego czasu mają problemy ze sforsowaniem poziomu 8,49 - oporu ustalonego przez lukę bessy z dnia 29.09.2011r. Wcześniej ceny akcji podchodziły pod ten poziom (w listopadzie i grudniu), by następnie ustanowić wspomniane wcześniej kolejne dno (6,66). Podczas dzisiejszej sesji wyrysował się wisielec z ceną max. 8,49 (opór), który jest oznaką słabości popytu. Jutrzejsze zamknięcie sesji poniżej dzisiejszej ceny zamknięcia będzie potwierdzeniem przewagi podaży nad popytem i kurs może testować wsparcie 8,02. Opór: 8,49 Wsparcie: 8,02
|
|
TVN18.11.2012r.  kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usAkcje TVN'u uległy ostrej przecenie, bo aż ok. 60%, gdy inwestorzy dowiedzieli się, że nie będzie wezwania akcji (TVN miał być przejęty i inwestorzy liczyli na cenę min. 20zł za akcję przy wezwaniu). Spadki kursu akcji przez ostatnie 2 miesiące wyhamowały i co najważniejsze - nie są ustanawiane kolejne minima. Jest szansa na odbicie, ale kurs ma duży opór do przebicia w okolicach 10,53-10,58 (bardzo ważne wsparcie z sierpnia 2011 oraz 23,60% długości fali spadkowej zapoczątkowanej 06.10.2011r.). Przy sprzyjającym szerokim rynku kurs akcji może w najbliższych sesjach testować wspomniany opór i może dojść do wybicia z 2-miesięcznej konsolidacji. opór: 10,53-10,58
|
|
Mostostal Zabrze-Holding SA Ticker: MSZ kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usNa Mostostalu Zabrze doszło dziś do przełomowego przebicia, gdyż opór (1,54zł) wyznaczony przez połowę długości dużego czarnego korpusu świecy z dnia 21 listopada 2011r., po którym nastąpiła duża przecena akcji, został przełamany i kurs poszybował do poziomu 1,6 zł za akcję ustanawiając tym samym cenę 1,54 jako ważne wsparcie. Obecnie kurs pozostaje w średnioterminowym trendzie bocznym z szansą przejścia do trendu wzrostowego, gdy kurs akcji przebije ważny opór 1,66. Najbliższe sesje pokażą, czy popyt na tym papierze jest na tyle duży, by sforsować wspomniany opór. Wsparcie: 1,54 Opór: 1,66
|
|
Przed świętami post Synthos kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.us"Witam serdecznie, Na Synthosie ciekawie, wybicie i domykanie prawego ramienia, ze względu na słabe otoczenie makroekonomiczne idzie dość mozolnie. Wczorajsza sesja, duży wolumen i wyrysowanie się tzw. świecy wysokiego rzędu (duży wolumen, długie cienie górne i dolne, bez dużego korpusu) pokazało, że rynek jest na dużym zawachaniu. Trochę inwestorów się przetasowało i dzisiejszy dzień notowań stał pod dużym znakiem zapytania jeżeli chodzi o kierunek kursu. Dziś mamy na szczęście białą święcę z lekką imitacją spadającej gwiazdy przy mizernym wolumenie, co może być spowodowane okresem świątecznym, dlatego dzisiejszej sesji nie brałbym z wagą 1,0. W następnym tygodniu moim zdaniem kurs będzie piął się w górę i szukał domknięcia 4,47. Zejście poniżej 4,11 będzie obaleniem formacji RGR (Ramię-głowa-ramię)." 17.01.2012r. REALIZACJA SCENARIUSZA PRO-WZROSTOWEGOSYNTHOS kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usWitam, Dzisiejszy dzień sesyjny był bardzo przełomowy dla spółki Synthos. Doszło do realizacji scenariusza pro-wzrostowego, o którym już wcześniej Wam pisałem. Poziom 4,47 (4 czerwone okręgi) został przebity i kurs mocno zwyżkował osiągając 4,77 zł za akcję, co odpowiadało wzrostowi na poziomie 8,41%. Potencjalny zasięg ceny to długość głowy, czyli 0,69zł. Daję to cenę docelową 5,16zł i przy tym poziomie cenowym uważnie przyglądałbym się zachowaniom cenowym i ustawiał krótkiego stop lossa, by chronić zysk. Dzisiejszy wolumen transakcji również w porównaniu do zeszłych sesji był na wysokim poziomie, co dodatkowo potwierdza przewagę popytu nad podażą. Na pewno rynek szeroki pomógł zwyżkować cenie akcji, jednak nie był tak dynamiczny, gdyż WIG20 zamknął się na +1,14%. Jeśli ktoś zajął pozycję na Synthosie to warto teraz obserwować jego ruchy w kolejnych dniach. Wieczorem postaram się wrzucić kolejne analizy innych wybranych spółek. pozdrawiam, FK
|
|
Na wstępie swoich postów chciałbym zamieścić analizy spółek, które przesyłałem swoim znajomym na maile oraz przesłać bieżącą analizę techniczną spółki Synthos oraz MOSTALZAB. "Witam, Na wstępie sytuacja na temat CORMAY: Kurs rusza się w bocznym kanale między wspomnianym wsparciem i oporem, sytuacja na szerokim rynku nie pozwala zwyżkować cenie akcji, ani też załamać kursu. Wolumen słabnie, a kurs jest poniżej 16.35 (opór cenowy). Pozostaje czekać na dobry moment do zajęcia pozycji. Dla nas lepiej, im dłuższa konsolidacja, tym większy ruch cenowy. Kolejna rzecz: Metoda, którą chcę przedstawić (CANSLIM) ma tylko ukazać nam spółki zdrowe pod względem fundamentów, z których na bazie analizy technicznej będę starał się wybrać spółki godne uwagi/zajęcia długiej pozycji: O’Neill, twórca metedy wymagał, aby spółki będące potencjalnym celem jego inwestycji spełniały następujące kryteria: wzrost zysku kwartalnego na akcję o ponad 25 proc. wzrost zysku rocznego na akcję o ponad 25 proc. za ostatnie 3 lata ROE czyli zwrot z kapitałów własnych wynoszący co najmniej 17 proc I tak po III kwartałach z WIGu można uzyskać spółki: ABCDATA APATOR ATLANTAPL DMWDM EUCO EUROTEL IPOPEMA MOSTALZAB MWTRADE RANKPROGR SYNTHOS WADEX WAWEL Kolejne założenia są mocno subiektywne, bo uwzględniają np. innowacyjny produkt, udziały w akcjonariacie, lider rynku i płynność akcji, lecz dla mnie jest to nie istotne z punktu widzenia zajęcia pozycji, bo będę na podstawie narzędzi analizy technicznej starał się wybrać moment do zagrania na długo i zamknięcia pozycji po kilku/kilkunastu dniach. Jedynie z kolejnych kryteriów, które wziąłem pod uwagę to płynność akcji, by w razie niepowodzenia szybko wyjść z inwestycji. Wybrałem 3 spółki: 1. MWTRADE 2. MOSTALZAB 3. SYNTHOS 1. MWTRADE [IMG]media.stockwatch.pl/data/2012/...Uploaded with ImageShack.usUploaded with ImageShack.us[/img] Kurs akcji został mocno przeceniony przez ostatnie 6 miesięcy, poruszał się zgodnie z górną granicą trendu spadkowego, ponad miesiąc temu udało się przebić wspomnianą linię ograniczającą, lecz 2 sesje temu znalazł się pod nią, a obecnie znajduje się na granicy linii (zielone kółko). Wolumen transakcji mocno osłabł, co świadczy o tym, że rynek jest niepewny i nastąpi w ciągu najbliższych sesji zdecydowany ruch. Dlatego ja widzę 2 warianty: 1. Pesymistyczny: Kurs osunie się i będzie testował wsparcie na poziome 7,01 i tam bym szukał okazji do zajęcia pozycji. 2. Optymistyczny: Dojdzie do odwrócenia trendu i nastąpi testowanie oporu na poziomie 8,02. Wszystko będzie zależało od szerokiego rynku. Osobiście POLECAM oberwować. Wsparcie: 7,01 Opór: 8,02 , 10,49 2. MOSTALZAB [IMG]media.stockwatch.pl/data/2012/...Uploaded with ImageShack.us Dziś kurs testował wsparcie na poziomie 1,23 i na razie udało się wybronić kurs, powstał młotek zwiastujący odwrócenie krótkoterminowego trendu spadkowego. Kurs po mocnej przecenie wyhamował i ceny zamknięcia nie osiągają nowych minimów. Na poziomie 0,99 gr musiał wejść jakiś fundusz, bo wolumen transakcji był największy w badanym okresie i to kilkunastokrotnie. Jest to dobry poziom wsparcia kursu, dlatego, gdy osunie się kurs i zostanie przebite wsparcie (1,23), można oczekiwać wędrówkę w okolicę 1zł. Na razie widzę trend boczny, ewentualne późniejsze zdecydowane ruchy na walorze. Moja rekomendacja: Czekaj na potwierdzenie zmiany trendu (gdy, kurs jutrzejszy będzie powyżej 1,23 i luki hossy (1,32)) Wsparcie: 1,23, 0,99 Opór: 1,66 3. SYNTHOS [IMG]media.stockwatch.pl/data/2012/...Uploaded with ImageShack.us Na dłuższą inwestycję - Polecam gorąco. Jako jedna z nielicznych spółek nie została mocno zdeprecjonowana. Kurs akcji zszedł poniżej dolnego ograniczenia długoterminowego trendu wzrostowego. Obecnie znajduje się w trendzie bocznym z dużym prawdopodobieństwiem, że powróci do niego. Spółka szybko wyszła górą z krótkoterminowego trendu spadkowego (czerwone kółko) i bardzo szybko zostało one wybronione (czerwone kółko). Długoterminowo: wzrost Krótkoterminowo: test poziomu 4,55 Średni termin: trend boczny Wsparcie: 3,93 , 3,53 Opór: 4,55 Reasumując: Spółki z punktu widzenia analizy fundamentalnej są zdrowe! Generują zyski, cechują się dużą dynamiką zysku netto na akcję oraz ROE jest większe niż 17% (Ann). Wskaźniki wskazują na duże niedowartościowanie kursu akcji Technicznie: Są tanie, na przełomowych momentach, pytanie co na szerokim rynku będzie się działo. MOŻE BYĆ taniej, jeśli pogorszy się sytuacja makro i ceny zejdą do wspomnianych wsparć, warto pokusić się o zajęcie długiej pozycji. "
|
|
Temat:
PBG
najważniejszym momentem było przebicie luki bessy z ostatnich dni i to daje sygnał do odwrócenia trendu spadkowego. Odbyło się to przy formacji podwójnego dna na ogromnym wolumenie. Jestem spokojny o przebieg kursu, jednak wydaje mi się, że będzie jeszcze lekka korekta w okolice 150 i trochę poniżej.
|
|
Temat:
AMICA
pardon
Teraz po prawie 2 dniach sesji musze stwierdzic, ze cos jest na rzeczy. Dzis otwarcie na poziomie 47,98- czyli dokladnie na poziomie maximum lokalnego. Wyglada to duzo lepiej i wydaje sie teraz, ze przebicie pojdzie gora. Dzis strasznie mizerne obroty co oznacza, ze rynek jest niepewny. Jutro pewnie okaze sie wszystko
|
|
 kliknij, aby powiększyćParę groszy od strony technicznej analizy: Spółce zjadło prawie 50% wzrostu z przełomu luty-wrzesień 2009 roku i tutaj dopiero dopatrywałbym się jakiegoś odbicia. (ok. 49,90,-). Do tej pory sukcesywnie i sprawnie były przebijane punkty wsparcia, więc może spokojnie i ta bariera zostać łatwo przełamana. Wtedy to już zostaje nam wsparcie na poziomie 49,24.
|
|
Temat:
AMICA
poziom 47,98 zł za akcję (maximum lokalne z 13. grudnia) to punkt oporu. Bardzo ładnie to wyglądało na piątkowej sesji. Bykom udało się jedynie podbić do tego poziomu. Moim zdaniem czeka nas korekta z tego powodu i nastąpi wybicie z trójkąta dołem gdyż zarysowała nam się formacja spadającej gwiazdy.
|
|
Temat:
GOBARTO
Bromba napisał(a):(...) Myślę, że Maciuś musiał ostatnio dużo ciekawych rzeczy fundom naopowiadać. Mała uwaga odnośnie tego co napisałeś. Fundusze (przynajmniej Emerytalne) nie mogą wchodzić w spółki o gorszym ratingu niż BBB-. Więc nie upatrywałbym tutaj wzrostu akcji jako sprawki funduszy tylko raczej uznalbym to jako wyczekana i uspiona zwyzke kursu. Kto mial zalac do pelna po niskiej cenie to zrobil to, kurs przez 3 miesiace dawal na to szanse. Fundamentalnie nic sie w spolce nie zmienilo. Caly czas zachodza postepowania naprawcze - kurs rownie dobrze mogl wystrzelic zaraz bo dobrych wynikach za 3Q, po dobrych rokowaniach dla rynku wieprzowego i paru innych komunikatach. To, ze dzis cos takiego zdarzylo sie mozemy uznac za loterie- chyba, ze zaleja nas informacjami znaczacymi niebawem i wszystko sie wyjasni pod co toczy sie gra. Pozdrawiam wytrwalych i zycze pokaznych zyskow!
|
|
Temat:
GOBARTO
W koncu wyszlo to co tak dlugo bylo tłamszone i sukcesywnie ukrywane. Teraz mozemy odpowiedziec sobie na te wszystkie pytania zadawane w tym watku od kilku miesiecy: "kiedy odbije? kiedy inwestorzy dowartosciuja i uwzglednia dobre wyniki Dudy?" własnie wszystko wskazuje na to, ze dzis jest ten dzien, ktory przelamuje 3-miesieczny marazm jezeli chodzi o Volke i płynność dzienną, gdy wszyscy juz nastawili sie, ze nic sie na Prosiaku nie bedzie dzialo do momentu publikacji sprawozdan za 4Q. Wedlug mnie wazne zeby utrzymac poziom dziś powyżej 1,71 ( Pierwszy spadkowy Indianin z formacji 3 Indian dnia VIII 13 2009). Da to podstawy do kontynuowania trendu wzrostowego. Może cos sie szykuje, jakies wazne info i Ci ktorzy mieli sie dowiedziec zakupili akcje.
|
|
Temat:
GOBARTO
witam!
Ma ktoś może link, informacje na temat wartości całej Grupy kapitałowej DUDA, jak ona sie rozkłada i ile poszczególne brandy sa warte oraz informacje na temat wielkości rynku mięsnego w polsce od 4 lat?
best regards :]
|
|
Temat:
GOBARTO
@ broker_ns
zobacz sobie WIG i WIG20 a odpowiesz sobie na pytanie dlaczego dzis tak polecielismy. Niemalze identyczna sytuacja. Wyjscie dołem z prostokąta, jednak popyt troche nam sie uaktywnil i nie pozwala zejsc nizej jak 1,52. Wydaje mi sie, ze na dzis to jest wybronione. Wszystko bedzie zalezalo jak w piatek wystartujemy, czy popyt uaktywni sie, a to bedzie w duzej mierze uzaleznione od szerokiego rynku.
|
|
Temat:
GOBARTO
mobyone napisał(a):
Analiza ciekawa , choć błędna . Teoretyczna pierwsza fala fali trzeciej jest dłuższa od jedynki . Wobec powyższego nie możemy mówić o dalszym wydłużaniu fali trzeciej . Możemy mówić wyłącznie o skończeniu fali trzeciej i rozpoczęciu fali piątej(chociaż akademicką dyskusję psuje nakładanie się teoretycznej czwórki na jedynkę )lub o kontynuacji korekty spadkowej w okolice 1.00-1.10 co uważam za najbardziej prawdopodobny scenariusz .Pozdrawiam P.S. Możliwy jest jeszcze oczywiście trójkąt i zjazd w okolice 1.28 (Fala C=0.618 fali A )
To czy jest błędna okaże się za jakiś czas. To co jest teorią nie zawsze przekłada się w praktyce. Nigdy nie masz idealnie wyrysowanych formacji w rzeczywistości. Rownie dobrze mozna mowic tu o podwojnym dnie, a nie o falach elliota i te teoretyczne dlugosci fal mozna sobie wsadzic w pięty. Wiem jedno, ze rynek boryka się z bardzo waznym poziomem 1,55 i oscyluje w tych granicach. Bedziemy bujac sie tak troche, ale przyjda informacje o fundamentach i rynek prawdopodobnie to kupi. Nie wydaje mi się, zebysmy doswiadczyli zjazdow we wspomniane przez Ciebie okolice chociazby z tego wzgledu, ze Duda wychodzi na prosta, czyni wszystko tak jak nalezy wedlug planu restrukturyzacyjnego. Dlaczego niby rynek mialby tego nie docenic? Az tak bardzo uwazasz, ze rynek jest nieefektywny?
|
|
Temat:
GOBARTO
 kliknij, aby powiększyćWidzę, że bardzo aktywnie zrobiło się na tym wątku. Każdy czeka na jakiś znaczący ruch kursu. Tak z innej beczki wrzucam wykres bardzo ciekawy: Świeczki tygodniowe, zakres 1 rok Z mojego punktu widzenia doczekamy się wybicia jedynki. Rynek testował dołek ze stycznia 2010r (fala nr.2).Następnie przy fali wybijającej falę nr 1 kurs na tym oporze wpadł w trend boczny co jest dość częstym przypadkiem, wolumen na świecy wybijającej zwiększony, później utrzymywał się na dość wysokim poziomie w porównaniu do ostatnich dni sesyjnych. Może to wskazywać odwracanie pozycji przez inwestorów. Poziom wsparcia 1,55 wybroniony, i teraz leci 3 podfala fali 3. pozdrawiam
|
|
Temat:
BORYSZEW
 kliknij, aby powiększyćMoim zdaniem jedyna sensowna rzecz na temat analizy technicznej to: Wyjście z dołka - dnia 23,24 lipca 2010 roku. - przebicie ekstremów z dnia 4 grudnia 2007 roku. Rysowanie linii trendu gdy są po drodze 2 emisje akcji jest troche na sile, oczywiscie mozna ale uwzglednia sie rozne sytuacje finansowe firmy w jednej linii trendu. Moim zdaniem trzeba podzielic to na osobne dla danego okresu linie trendu i patrzec jak zachowuje sie kurs w danej sytuacji ( po 1. emisji, po 2. emisji.) Widac, ze po 1. emisji akcji z PP kurs podchodził pod wspomniany przeze mnie opor , nastapilo jego przebicie i kurs poszybowal wysoko, pozniej sprawozdanie finansowe za 2 kwartal i kolejny kop do gory, choragiewkia i kolejna emisja akcji z PP (wystrzal 20-30%), teraz kurs sie osuwa, poszlo kolejne sprawozdanie finansowe i nic kurs nie drgnal (wszystko w cenie). Dla mnie nie ma tu nic zaskakujacego, kurs sie stoczy o 10- 15 groszy i pojedzie w gore jak zwykle. Z punktu widzenia analizy fundamentalnej spolka ciagle podreperowywuje swoja sytuacje finansowa, technicy dopatruja sie jakiegos spadku, bo chca podkupic na nizszych poziomach, bo wiedza ze i tak spolka ma ogromny potencjal wzrostowy. Cierpliwym poprzednia emisja suto wynagrodzila w stopie zwrotu z inwestycji, tym razem moim zdaniem bedzie tak samo. Jak zjedziemy to pewnie na chwile.
|
|
Temat:
BORYSZEW
co emisje jest ta sama sytuacja na forum. Tego chyba nie ominiemy, czlowiek z natury jest leniwy i chce miec wszystko pod nos podstawione. Wystarczy poswiecic 20-30minut i poczytac o emisji z prawami poboru. Nie rozumiem jednak tego, ze ludzie swiadomo wchodza w nowa emisje akcji nie majac pojecia w ogole "czym to sie je". Zdrowy rozsadek podpowiada, sklania do wnikliwej analizy ryzyka jednak jak sie okazuje "Common sense is not so common".
|
|
Temat:
GOBARTO
Oj,
takiej sytuacji na rynku dawno nie widzialem, technicznie po spadajacej gwiezdzie z dnia 19.10 spadki uargumentowane, ale pozniej po mlotku 03.11. ktory w duzej mierze byl podyktowany przebiciem 1,55 wykres zachowywal sie dziwnie, mizerne wzrosty, nawet po publikacji raportu symboliczna swieca biala pokazala sie, a pozniej dalej testowalismy wsparcie 1,55. Kolejny młotek i dzis biala swieca. Ogolnie trend boczny po wybiciu z dnia 29.09. i nic poza tym.
Fundamentalnie wszystko sie poprawia i ukazuje niedowartosciowanie spolki, poprawila sie plynnosc finansowa co w ostatnich czasach po wielkim niepowodzeniu na opcjach walutowych powinno byc dobra oznaka. Rynek tego nie wzial pod uwage, wszystko jest tlamszone. Moze inwestorzy biora pod uwage to, ze spolka ma jeszcze zobowiazania z tytulu splaty sell-backow wobec bankow. Jednak po wynikach ostatnich wszystkowo wskazuje na to, ze tego nie powinnismy sie obawiac i ukazany raport utwierdza nas w przekonaniu, ze do tego dojdzie bez zadnego problemu, a teraz spolka mysli juz co zrobi zaraz po splaceniu zobowiazan.
Nie pozostaje nic innego jak czekac na dalszy rozwoj sytuacji.
pozdrawiam
|
|
Temat:
BORYSZEW
sbyszek napisał(a):doncarlos napisał(a):Sbysio dobrze kombinuje, ale nic z tego nie będzie.. Ale w teorii.. Skoro akcje są droższe od tych wynikających z realizacji praw poboru, to zakładając, że jest to inwestycja średnioterminowa i nie zamierzamy z niej na razie wychodzić, to opłacalna jest teoretycznie sprzedaż starych akcji, które są droższe i kupno PP, które są tańsze.. Jest tylko jeden problem.. sprzedając akcje nie możemy kupić PP.. dopiero za trzy dni.. a za trzy dni może być różnie;) Oj będzie i to bez kombinowania doncarlosie, bo to nie teoria tylko praktyka. Są dwa sposoby na taką realizację: 1. dodatkowa wolna gotówka, co daje większą swobodę i bez konieczności zachowania kolejnych naprzemiennych zleceń S/K/S/K ....itd. 2. w moim BM pewnie tak jak i w twoim w momencie sprzedaży papieru , na koncie natychmiast pojawia się kasa ze sprzedaży,którą to można także natychmiast wykorzystać na zakupy innych papierów. Natomiast do fizycznej wypłaty z konta uwolnionej ze sprzedaży papierów gotówki, trzeba faktycznie czekać 3 sesyjne dni na ich zaksięgowanie. I jeszcze jedno. W obrocie gotówki na rachunku nie ma zasady pierwsze przyszło - pierwsze wyszło. Tzn gotówka która jest już zaksięgowana i fizycznie można ją wypłacić jest wykorzystywana w ostatniej kolejności czyli po tej świeżej jeszcze nie zaksięgowanej gotówce ze zbycia papierów. Czyli w skrócie pierwsze przyszło - ostatnie wyszło. Taka forma umożliwia obrót ID kilkakrotnie w ciągu dnia. Podpowiem też, że aby przyspieszyć czas zleceń kupna i sprzedaży nie w teorii tylko praktycznie, to należy wykorzystywać koszyk, gdzie można nawet kilka dni wcześniej poustawiać sobie zleconka i je w odpowiednim czasie aktywować. Więc widzisz , że nie ma w tym żadnej teorii tylko sama praktyka. zgadzam sie z Toba, chociaz doswiadczylem pewnej rzeczy ostatnio. Wartosc zlecenia przewyzszala moj stan naleznosci i zdarli ze mnie gotowke, naleznosci pozostaly bez zmian. Nie mozna laczyc neleznosci i gotowki. przykladowo: wartosc zlecenia 5 tyś zł gotowka 4 tyś zł naleznosci 1 tyś zł Albo za 1 tyś i zbieraja naleznosci i gotowka pozostaje bez zmian albo za 4 tyś zł zlecenie i naleznosci sa nieruszane. Co do wczesniejszych postow: jezeli sprzedajesz z rachunku Boryszew-PP to sprzedajesz prawa poboru i nie mozesz obejmujac akcji. Jesli sprzedajesz tylko Boryszew to nic sie nie dzieje-zwykly handel akcjami.
|
|
Temat:
GOBARTO
marżę operacyjną będzie ciężko poprawić. Powód jest prosty- duża konkurencja chociażby ze strony Łmeatu. Jest to do osiągnięcia, ale potrzeba dużo więcej czasu i oczywiście poprawa marży nie będzie aż tak duża.
Jedno co mnie zastanawia Panie Szczepanie to pozycja w bilansie. Zobowiązania wobec banków (konwersja na akcje) wynosi 0 zł, czyli wydaje się, że wspominane buy-backi, czyli de facto operacja repo z bankiem rożniąca się prawnie od wspomnianego sell-buy-backu została sfinalizowana. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem. Proszę o odpowiedź.
|
|
Temat:
GOBARTO
Parę groszy ode mnie na temat sytuacji płynności finansowej przedsiębiorstwa:
2010r. 2009r.
Kapitał Obrotowy netto 51 303 tyś zł -230 122 tyś zł w czym Operacyjne zapotrzebowanie 75 810 tyś zł -73 876 tyś zł na kapitał obrotowy (WCR)
Saldo Płynności finansowej -24 507 tyś zł -156 246 tyś zł (NLB)
Wskaźnik płynności 1,21 0,55 Wskaźnik płynności szybki 1,057 0,46
Niestety nie posiadam wskaźników dla całej branży więc wypowiadanie się, czy dane wyniki są dobre/złe i czy kondycja finansowa wypada dobrze będzie nie na miejscu. Jedynie w odniesieniu do poprzedniego roku parę rzeczy można dopowiedzieć. Co bardzo rzuca się w oczy to fakt, że kapitał obrotowy netto jest na plusie i taka sytuacja powinna zostać odebrana za pozytywną- upłynnienie aktywów obrotowych w pełni pokryłoby zobowiązania bierzące, czego o poprzednim roku nie można powiedzieć. Operacyjne aktywa obrotowe w pełni są w stanie pokryć operacyjne zobowiązania bierzące, jedynie saldo płynności finansowej (inwestycje niezwiązane z cyklem operacyjnym) jest ujemne i ukazuje wciąż problem spółki jeżeli chodzi, jednakże w porównaniu do poprzedniego roku i tak spółka nieźle się poprawiła. Taki wariant jest dopuszczalny, że KON jest na +, WCR na + a NLB na -. Gorzej by było jakby WCR byłby na - a NLB na +.
Na temat wskaźników finansowych nie chcę się za bardzo wypowiadać dodam, że jest to stosunek aktywów obrotowych do zobowiązań bieżących. Można pokusić się, że w tej branży wskaźnik na poziomie 1,21 jest dość dobry ( przemysł spożywczy, w którym nie utrzymuje się zbyt dużych zapasów z uwagi na terminowość żywności co ukazuje niewielka różnica między płynnością a płynnością szybką.
Chciałem dodać na temat płynności parę groszy ponieważ na ten temat najbardziej ostatnio pisano, że spółka ma problemy ze spłacaniem zobowiązań bierzących. Jak widać wszystko się poprawia, a jej działalności nie zagraża wielkie niebezpieczeństwo czego nie można było powiedzieć o roku poprzednim. Tam wyraźnie spółka była niewypłacalna i groziło jej bankructwo.
dziwi mnie dlatego brak reakcji kursu na obecne sprawozdanie finansowe- zwykła nieefektywność rynku, sztuczne utrzymywanie kursu przez kogoś? nie wiem.
|
|
Temat:
GOBARTO
marpap napisał(a):Klincewicz napisał(a):sprawa skomplikowala sie troche po informacjach, ktore naplynely z Chin ( podwyzka stóp procentowych od 3 lat o 0,25 pkt %) , ogolnie na miedzynarodowych rynkach finansowych wieje w twarz i nie wrozy to zwyzce kursu w najblizszych dniach. do 13:00 kurs grubo powyzej 1,7 , po informacjach z WIGiem jak jeden maz zjazd. Ewidentnie widac spadajaca gwiazde, ktora az razi w oczy, lecz ja bym tu sie nie przejmowal. Dla tych, ktorzy kupili na wybiciu ( 1,55-1,60) jest duzy zapas i caly czas na + zagranie. Dla tych, ktorzy weszli na wybiciu 1,68 moze troche korcic zeby sprzedac gdy bedzie test na 1,55. W perspektywie czasu czeka nas jeszcze sprawozdanie finansowe za III kwartal, to sie liczy. Ja osobiscie nie kalkulowalem wzrostu powyzej 1,7 przed 10.11.2010r. Pozdrawiam Kolego po takim zachowaniu kursu jak wczoraj można zapomnieć o kodzie 1,7 na najbliższe kilka tygodni . Osobiście wczoraj przy porannym wybiciu ustawiłem STOPA na 1,68 i przyznam szczerze że zdziwiło mnie bardzo  kiedy wieczorem zobaczyłem że nie mam już akcji. Obawiam się, że obroty , które cieszyły nas jeszcze wczoraj do godz 13:00 staną się teraz zmorą , która spokojnie sprowadzi nas w okolicę wsparcia 1,50 . Tam właśnie będę chciał odzyskać akcje (oczywiście to pobożne życzenie) A i jeszcze ta wczorajsza rekomendacja ... (kupuj) oj kolego chyba sie przeliczysz, dzis po takiej strasznej swiecy nawet nie testowali 1,55. Watpie, zeby do czegos takiego w ogole doszlo. Inwestorzy wiedza, ze Duda ma sie lepiej, a plany restrukturyzacyjne przyniosa zamierzony efekt. Spadajaca gwiazda byla w moim przekonaniu fatalna informacja, ktora zabila optymizm, euforie tamtejszej sesji. Dzis spokojnie klepia +/- 3 gr.
|
|
Temat:
GOBARTO
sprawa skomplikowala sie troche po informacjach, ktore naplynely z Chin ( podwyzka stóp procentowych od 3 lat o 0,25 pkt %) , ogolnie na miedzynarodowych rynkach finansowych wieje w twarz i nie wrozy to zwyzce kursu w najblizszych dniach. do 13:00 kurs grubo powyzej 1,7 , po informacjach z WIGiem jak jeden maz zjazd. Ewidentnie widac spadajaca gwiazde, ktora az razi w oczy, lecz ja bym tu sie nie przejmowal. Dla tych, ktorzy kupili na wybiciu ( 1,55-1,60) jest duzy zapas i caly czas na + zagranie. Dla tych, ktorzy weszli na wybiciu 1,68 moze troche korcic zeby sprzedac gdy bedzie test na 1,55. W perspektywie czasu czeka nas jeszcze sprawozdanie finansowe za III kwartal, to sie liczy. Ja osobiscie nie kalkulowalem wzrostu powyzej 1,7 przed 10.11.2010r. Pozdrawiam
|
|
Temat:
GOBARTO
 kliknij, aby powiększyćMoim zdaniem wsparcie na poziome 1,55 wybronione daje podstawe kontynuowania trendu i wystrzalu powyzej opor 1,68. Na wykresie widac, ze linia trendu spadkowego zostala przebita. Spolka jest w fazie restrukturyzacji, wyniki za III kwartal maja sie znacznie poprawic. Obecna konsolidacja w przedziale 1,62-1,59 moim zdaniem to uklepywanie pod wzrosty.
|
|
Temat:
CIGAMES
 kliknij, aby powiększyćtechnicznie: Silny poziom wsparcia 21,40, ktory byl 2 krotnie testowany i wybroniony, dodatkowo niemalze idealna geometria fibo pokrywajaca sie ze wspomnianym wsparciem daje szanse na wzrost akcji, gdzie oporem bedzie poziom 27,99.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Taurus, kazdy ma swoj horyzont inwestycyjny i to czy popelnia blad czas zweryfikuje, nie Ty. Kazdy ma inne podejscie do inwestycji, jedni wola do usranej smierci patrzyc na konto inwestycyjne i gapic sie w przybywajace zera, a inni realizowac czesto zyski i cieszyc sie zyciem- poczuc, ze to co zarobili, sam trading poprawia ich status spoleczny.
Wracajac do sytuacji borka, bo wiele ludzi pyta sie o to czy warto wchodzic przed PP, czy dopiero po odcieciu. Ja odpowiem niewprost, bo wiem ze chodzi wam tylko o jak najwieksza stope zwrtotu z inwestycji w krotkim czasie, chcecie sie o cos zaczepic i poczuc magie zyskow na rynku kapitalowym.
Moim zdaniem borek po ukazaniu sprawozdania finansowego za polrocze 2010 jest o wiele lepsza pod wzgledem kondycyjnym spolka nizeli rok temu. Duzo wieksze przychody ze sprzedazy, zysk operacyjny na przyzwoitym poziome, a to w moim odczuciu najwazniejsze by spolka odnotowywala duze zyski z dzialalnosci statutowej czyli takiej do ktorej zostala stworzona, zysk netto ciagniety w dol przez slabe finansowanie spolki (kredyty, koszty odsetkowe, emisje akcji, skup akcji)- troche tego jest, ale to w przeciwienstwie do dzialalnosci operacyjnej z czasem da sie unormowac i nie stanowi to az tak wielkiego problemu, gorzej jakby na minusie bylby operacyjny a duza "finansowka i inwestycja". Zobowiazania krotkoterminowe na duzym poziomie, troche martwi, ze zamiast zmiejszac zobowiazania, caly czas powstaja nowe kreda z tytulu dostaw i uslug itp. Dodatkowa sprawa, przejecie maflow, ktore jest duzym przedsiewzieciem pod wzgledem administracyjnym i logistycznym. Nie zawsze, trzeba pamietac, akwizycje koncza sie sukcesami, czasami takie zagrywki przeradzaja sie w niewypaly, nie generuja oczekiwanych zyskow - brak wartosci dodanej dla spolki. Cableter w kolejce- zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja czekam na 3 kwartal i bacznym okiem obserwatora spogladam na poczynania spolki.
|
|
Temat:
CIGAMES
Firma jak sam prezes mowi stoi solidnie na swoich fundamentach, w perspektywie sniper 2. Cena leci w dol po ogromnych wzrostach, ktore sa spowodowane sprzedaza akcji przez prezesa. Dla mnie to absurdalne to co piszecie. Zarobiliscie na tej spolce, a drobnej korekty w stosunku do wzrostu gigantycznego nie jestescie w stanie przebolec, to w takim razie wy spekulujecie, a nie wierzycie w ta spolke. Typowe zachowanie stadne, idzie w gore to wejde, a jak spada to wyjde, bo wszyscy wychodza- a gdzie tu wasza idywidualna strategia inwestycyjna? Prezes mial taka a nie inna i trzeba sie z tym pogodzic, widzial dokladnie co robi w przeciwienstwie do tych, ktorzy wepchali sie w ta spolke, bo szla w gore. Ale zeby jedni mogli zarobic inni musza stracic. Takie zycie.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Cytat:
Czy podtrzymujesz tę formację ?? Pytam z czystej chęci zdobycia wiedzy ponieważ jestem dopiero na etapie uczenia się AT - (Murphy). Co do samej spółki to jak zresztą chyba większość czekam na PP.
jak najbardziej, tak jak juz pisalem zejscie ponizej 4,45 obala ta formacje. Z tego co widzialem to minimalnie bylo 4,5.
|
|
Temat:
IDMSA
dzis wybicie z chorągiewki z oporem 3,47 , ktory przelamalismy zreszta.Idealne zachowanie wolumenu, najwieksza swieca z wasem= najwiekszy wolumen, kolejne sesje wygasanie wolumenu i dzis wystrzal. Teraz trzeba patrzec na ekstrema lokalne z 2008 roku. Pewnie tam beda lekkie przystanki.
|
|
Temat:
BORYSZEW
watpie,to byl zjazd po stop lossy i dalej bedziemy jezdzic w okolicach 4,70-4,80.
|
|
Temat:
BORYSZEW
 kliknij, aby powiększyćMoim zdaniem jestesmy na etapie formowania trojkata z punktem oporu 4,95, wsparcia 4,45 , 4,19. Konsolidacja jak juz wczesniej wspomnialem na poziomie 4,70-80 w kolejnych sesjach dorysowywuje ostatni kat trojkata. Im dluzej bedziemy w konsolidacji tkwic tym wieksze potencjalne wybicie w gore. Zjazd w granice 4,45 obali formacje. Na CITYINTERze mielismy 4 sesje temu podobna sytuacje, tam doszlo do wybicia i kurs wysoko poszybowal. Moim zdaniem jest wysoce prawdopodobne, ze do emisji osiagniemy cene 5-6zł za akcje.
|
|
Temat:
BORYSZEW
moim zdaniem wpadlismy w trend boczny teraz, a kolejne sesje beda rysowaly nam szpulki. 4,78-4,80 to obecna cena jaka jest w stanie inwestor zaplacic za borka i widac to po konsolidacjach przez 3 dni sesyjne w tym rejonie. Nie uwazam jednak, ze jezeli dzis nie przebijemy 5,02 to zjedziemy w dol. Male szpulki z niskim wolumenem odzwierciedlaja niepewna i slaba sytuacje na rynku jezeli chodzi o popyt i podaz.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Taurus80 napisał(a):A jeszcze sobie przypomnialem ze jak bylismy poprzednio w tych okolicach to w przdziale 4.8-4.84 przemielilo sie mnostwo papiera wiec i terez pewnie moze byc problem z przebiciem sie :( ja zauważyłem, że borek bardzo dobrze reaguje na fibo i 4,84 to akurat jest 50% odbicia dlatego ciężko to przebić.
|
|
Temat:
BORYSZEW
 kliknij, aby powiększyćU mnie carlos wychodzi, ze 4,59 i 4,67 . Liczac z fibo oczywiscie. I widac, ze przebilismy 4,59 ale teraz trend boczny ponizej 4,59. Bedzie podejscie i kolejne przebicie 4,59. Zobaczymy czy tak za jednym zamachem pojdzie 4,67.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Marzyciel widocznie miales zle SL ustawionego. Brawo, ze przynajmniej bronisz zysku, ale popatrz, ze ta korekta to nic innego jak z technicznej strony lekki zjazd. Borek ma sie dobrze caly czas dlatego nie patrz ile moglbys zyskac jakbys kupil taniej po te 4,20. Wydaje mi sie, ze powinienes sie spytac siebie czy w ogole chcesz zarobic cokolwiek.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Spokojnie, 14 godzina a juz przemielone prawie 5mln sztuk akcji. Wszystko wskazuje na to, ze zostanie nam na koniec sesji piekny mlotek oznaczajacy zmiane trendu. Az boje sie popatrzec na wykres przed emisja jaka poszla biala swieca wielka. Chociaz przyznam sie, ze jak te stopy posypaly sie na 4.15 myslalem, ze jeszcze jedna tapniecie bedzie ponizej 4,-. Troche po tej korekcie posypalo sie ludzi, mam nadzieje, ze wiecej na poklad wskoczylo tych pewniejszych ;)
|
|
Temat:
BORYSZEW
z dziennego wykresu widze, ze stopy poszly od 15:37, nie utrzymano kursu 4,90 i zjechalismy do 4,65. Pozniej nagdonili do poziomu 4,72. Moim zdaniem sprawa wygladala tak, ze poszly stopy i czesc ludzi podkupilo na niskich poziomach czekajac na zwyzke kursu. Rano bedzie sie dzialo, wydaje mi sie ze polecimy troche na dol ale ogolnie bedziemy na + na koniec sesji. Niby teraz TKO 4,78 ale wiadomo jak to jest, rano przed 9:00 wszystko sie moze jeszcze pozmieniac.
Co prognozujecie ?
|
|
Temat:
BORYSZEW
spokojnie jak na wojnie. Nie sa to wystrzaly jak na karenie czy komputroniku albo beefsanie, ze przyszla informacja i od razu kurs pompowano w gore po 15-20%. Zauwazcie, ze tam pojawialy sie plotki o "nieznanym amerykanskim" inwestorze, albo o planach przekszalcenia spolki wiejskiej-miesnej w finansowe cudo. Boryszewa sytuacja pokazuje co innego: wybicie jedynki od poziomu 2,21 nastepnego dnia luka hossy i jazda w gore tego dnia spowodowana 26 sierpnia- dobrym sprawozdaniem finansowym, teraz kolejne przeslanki o przejeciu firmy. Inwestorzy bardziej w to wierza niz w beefsan, karen czy komputronik, bo boryszew po przeslankach o przejeciu firmy maflow ZROBIL TO , nie bylo to zwykla sciema majaca podpompowac kurs, dlatego w tym przypadku dlaczego nie ma byc tak samo. Poza tym odjechalismy od poziomu 3,90 ktore dla mnie bylo bardzo wazne (38,2% odbicia od szczytu) teraz wazny jest 4,84 - 50% odbicia od szczytu a nastepnie 5,66- 61,8% odbicia.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Aleks040753 napisał(a):Taurus80 napisał(a):Na dane nie ma co patrzec w przypadku Boryszewa on idzie swoja droga przynajmniej narazie wystarczy zobaczyc co sie dzialo przez ostatni miesiac na indexach swiatowych i na Boryszewie. Kiedys te wzrosty sie skoncza jednak ciezko powidziec czy dzisiaj czy za miesiac :) Funadamenty coraz lepsze czy sie komus podoba czy nie.
to prawda co piszesz,ale giełda generalnie poleci w dół a na nasze szczęscie Boryszew jak na razie sie trzyma. TKO dzisiaj solidnie wzrosło, ale widać też dużą sprzedaż przy 4,05 zł. No zobaczymy. Ja osobiscie widzialem wczoraj piekne wybronienie poziomu wsparcia 41 438,11 na WIGu..
|
|
Temat:
BORYSZEW
jako, ze glownie opieram sie na analizie technicznej podobnie jak doncarlos prognozowalem zejscie pod 2,7x z uwagi na fibbo i RGR. Zakupilem jednak po 3,21 bo zauwazylem wybicie fali nr. 1 , bo pieknie to sie nalozylo (26. sierpnia skonsolidowany polroczny raport) i mielismy luke hossy. Teraz ciezko mi jest powiedziec cokolwiek, z zniesien fibbo 3,90 jest 38,2% odbiciem po odcieciu, pewnie tu troche pomielimy, a jak oddadza nam 4 zł to polecimy w gore i nie ma co szukac slabych stron borka i opowiadac, ze spekulacja, euforia, sprzadawanie faktow, kupowanie mitow. Ci ktorzy trzasa ta spolka wiedza co robia, a my z takimi kapitalami mozemy stac z boku i szukac dziury w calym albo korzystac z tego, ze spolka preznie sie rozwija i ciagle zaskakuje nas pomyslami na rozwoj.
|
|
Temat:
BORYSZEW
spokojnie ludzie,
zjedziemy pod 2,8 albo i nizej (2,7x), a pozniej startujemy z 5. fala. Bardzo ladnie to wyglada, pierwsze zejscie 4 fali niemal idealne pod fibo (36,2%) fali wzrostowej, a teraz 50% odbicia fali spadkowej. Dodatkowo wspomniana formacja RGR utwierdza mnie w przekonaniu, ze polecimy pod wspomnianie wczesniej poziomy cen borka. Pozdrawiam doncarlosa ;]
PS zbierajcie sianko na batonika jakiegos.
|
|
Temat:
BORYSZEW
katepel napisał(a):Nie spadnie nizej niz 3,15 zl. Analiza techniczna sie tutaj nie sprawdza. Kurs trzymany jest przez oczekiwania co do korekty zysku za caly 2010 rok oraz synergie wynikajaca z przejecia Maflow. Poza tym wiekszosc bedzie chciala uczestniczyc w emisji nowych akcji. Do tego czasu kurs wzrosnie do 5 zl. Wtedy przypomne ci twoj dzisiejszy wpis. :) Kasia doncarlos napisał(a):Klincewicz napisał(a):..a pozniej bedzie korekta dosc gleboka. Brakuje luki, ewentualnie luki w trakcie sesji przy widełkach i koniec euforii.. Jak wszystko będzie zgodnie z regułami gry, to spadnie mniej więcej do ok 2,5x zł.. Sprzedałem część po 3,30.. ps jak teraz się cofnie to może być mocny spadek, nawet kilkanaście %%%%... Dziekuje bardzo, jednak analiza technina sprawdza sie tutaj bardzo. Pozdrawiam tych ktorzy sprzedali wszystko na górce, ja wycofalem sie po cenie 3,32. Jestesmy teraz w trakcie 4. fali elliota. Wszystko pieknie sie rysuje i ta gleboka korekta nie powinna byc zdziwieniem dla nikogo. 5 podfal w fali wzrostowej nr 3 mamy za soba wiec 3 czarne kruczki sie juz pokazaly, typowa formacja zaraz po mocnej trójce elliota. Wydaje mi sie ze nie spadniemy nizej jak 2,6x. Jedyna rzecz jaka mnie martwi to fakt , ze luka wzrostowa z 27 lipca zostala domknieta i ona sie juz nie liczy przy spadkach jako wazny punkt wsparcia. Napisalem, ze 2,6x to dosc istotny punkt wsprarcia dlatego, ze na tym poziomie inwestorzy po duzej swiecy wybijajacej przez 2 sesje jezdzili z kursem w gore i dol co widac po duzych wasach tych swiec. Moim skromnym zdaniem jutro bedzie lekkie odbicie pod 3,0x - 3,1x i pozniej znow zanurkujemy jak juz wspomnialem pod 2,6x 2,7x.
|
|
Temat:
BORYSZEW
idzie 3. fala eliota, ktora sklada sie z 5 podfal. Wydaje mi sie, ze dzisiejsza sesja wyrysowala nam koniec 3 podfali o ile tan gorny wąs duzy obecnej swiecy utrzyma sie do konca sesji. Przewiduje, ze 3 fala skonczy sie na poziomie 3,70-80 a pozniej bedzie korekta dosc gleboka.
|
|
Moim zdaniem wolumen decyduje o sile trendu. Bo co nam z pieknej bialej swiecy przy kilku tranzakcjach. Wazne, ze podczasz ogromnej liczby zawartych tranzakcji cena dalej rosnie co pieknie widac na Boryszewie i zgadzam sie z Taurusem, ze czekaja nas dalej stabilne wzrosty.
dlaczego duzy wolumen?
ludzie hedge'uja pozycje dluga w akcjach. Kupuja spolki danego sektora. Sprzedaja te ktore sa przewartosciowane a dokupuja te ktore sa niedowartosciowane.
Typowe zagranie ludzi na wybicie fali nr.1 . Przy przebiciu ekstremum lokalnego obecna fala (3. elliota) cechuje najwyzszy wolumen. ludzie popadaja w hurraoptymizm. Jak widac na wykresie ktos bardzo dobrze panuje nad nim i nie pozwala na duza spekulacje, bo sa ostre zjazdy intra-day po stop lossy spekulantow. Bardzo cieszy, ze nie bylo zadnej luki przy takim wystrzeleniu. Jak np. przy spolkach komputerowych Karen, Komputronik w ostatnich czasach. Tu cos sie dzieje, ktos ma jakas strategie i jak na obecna chwile dobrze mu idzie.
|
|
Witam od razu na wstepie chcialbym pogratulowac osobom, ktore mialy nosa i 3,4 dni temu weszly w Borka. Z mojego punktu widzenia opierajac sie tylko i wylacznie na analizie technicznej to wypisz wymaluj 3 fala elliota. Typowe zagranie traderow pod wybicie fali nr 1. Łatwo padły punkty oporu z poziomow 2,29 oraz 2,42. Cieszy, ze wolumen tranzakcji wystrzelil w gore co wskazuje na sile trendu. Niestety tak jak wszyscy czekamy na korekte. Oby nie byla za gleboka. Czekam az peknie 3 zł. Bo jednak im blizej tej psychologicznej bariery tym wieksze zachwiania kursem beda. Chyba ( co mnie wcale nie zdenerwuje :] ), ze znow piekna biala swieca z malymi wąsami bedzie. Cieszy rowniez, ze uniknelismy kolejny razy luki. Pozdrawiam wszystkich i zycze powodzenia i trafnych analiz oraz decyzji
|
|
Temat:
BORYSZEW
troche nie rozumiem niektorych wypowiedzi na temat naliczania podatku. Zrodlem opodatkowania jest dochod- jedyna mozliwosc, nie ma innej. Jeszcze o tyle panstwo nie jest paskudne i nie kasuje znas pieniedzy ze straty.. ;> a kiedy ten dochod "zrelizujesz" to juz Twoja sprawa. Nie ma czegos takiego jak naliczanie na koniec roku "potencjalnego dochodu" czy cos w tym stylu zeby PITa wypelnic. zakupiles akcje to jest to tylko i wylacznie (jezeli nie sprzedales ich jeszcze) koszt uzyskania przychodu w optymistycznej wersji czego kazdemu zycze :] . dopiero po sprzedazy tych akcji okresla sie wielkosc dochodu czyli zalozmy kupilem za 10 tysiecy , wyjmuje 12 tysiecy to 19% zabieraja nam z 2 tysiecy i tyle.
|
|
Witam, jak dla mnie to klasyczne wybicie jedynki. geometrie fibo niemal idealne po odcieciu. Cieszy duzy wolumen tranzakcji z dzisiejszej sesji potwierdzajacy wiarygodnosc wspomnianej formacji. 3. fala moim zdaniem pociagnie troche wykres do gory, jednak ruch nie bedzie juz taki zdecydowany, a potem korekta. To tyle jezeli chodzi o moje 5 groszy w tej kwestii od strony technicznej.  kliknij, aby powiększyć
|
|