PARTNER SERWISU
apprbuwt
33 34 35 36 37

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 27 marca 2015 14:57:45
30 kwietnia 2015 odbędzie się licytacja
nieruchomości stanowiącej zabezpieczenie
serii D. Nie jest to nieruchomość należąca
do Religi.

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 27 marca 2015 20:37:03
hej Resal
jak to licytacja??? przecież miał być układ??????

Resal
3
Wysłane: 2 kwietnia 2015 19:12:04
Du układu wejdzie zapewne wierzytelność
w części niepokrytej zabezpieczeniem...

czosnek
4
Wysłane: 2 kwietnia 2015 21:01:17
ja osobiście nie mam serii D , tak z ciekawości zapytałem o tę serię bo poprostu nie mogę pojąć czy jest mozliwe że w sytuacji kiedy sąd zmienił formę upadłości z likwidacyjnej na układ tylko zabezpieczenie tej jednej jedynej serii ma zostać zlicytywane?????? oczywiście wszystkim życzę aby odzyskali jak najwięcej z tego z...... interesu :) może ktoś mógłby napisać coś w tym temacie więcej, czy może to było tak że obligatariusze serii D wnioskowali do sądu o nieobejmowanie ich wierzytelnosci układem i sąd akurat dla nich zrobił wyjątek Think ?

ullevi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 3 kwietnia 2015 09:17:49
Tutaj raczej chodzi o fakt, że licytowana działka będąca zabezpieczeniem serii D nigdy nie była własnością Religa Development tylko osoby prywatnej od której Religa miał kupić działkę ale finalnie transakcja nie doszła do skutku i dlatego układ jej nie dotyczy - licytacja działki idzie swoim biegiem zupełnie niezwiązanym z Religą. Oczywiście jest to tylko moja próba zrozumienia sytuacji a nie 100% pewny fakt :)

czosnek
4
Wysłane: 3 kwietnia 2015 11:10:48
hm.... możliwe... sam mam też serię G z zabezpieczeniem nienależącym do Religi , skontaktuję się z administratorem hipoteki i będę wiedział jak to jest , chociaż osobiscie nie wydaje mi sie ze fakt do kogo należy zabezpieczenie ma jakieś znaczenie odnośnie objecia układem , no ale zobaczymy. Układ chyba obejmuje wszystkie wierzytelności a czy i jak są one zabezpieczone to chyba nie ma znaczenia , no ale zobaczymy jak to jestThink

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 3 kwietnia 2015 12:07:30
Pierwsza propozycja Religi i Grząbki okazała się "żartem". Zaproponowali tylko 20% nominału a Religa stwierdził , że 50% to zapłaci ale......z "przyszłych zysków spółki". Oczywiście Pan Kurator poinformował , że traktuje tą propozycje jako niepoważną. Jeżeli nie wrócą do tego co Religa zaproponował w Sądzie to trzeba będzie poinformować Sąd , że został celowo wprowadzony w błąd .....Mają tupet , szkoda , że nie zaproponowali jeszcze wykreślenia hipotek .

czosnek
4
Wysłane: 3 kwietnia 2015 19:37:51
niestety prawda jest taka jak powyżej Think

ullevi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 18 kwietnia 2015 19:31:20
Jako posiadacz obligacji serii D (tych dla których licytacja gruntów z zabezpieczenia nienależącego do Religi jest wyznaczona na koniec miesiąca) właśnie dostałem pismo od Zarządcy Religi z prośbą o zawieszenie egzekucji z powodu przygotowywanego układu. W załączeniu mam wniosek do Secusa który jest administratorem hipoteki o zawieszenie egzekucji na minimum pół roku.

Jestem bardzo ciekawy ile osób skusi się na tą propozycję i czy wszyscy muszą wnioskować o wstrzymanie egzekucji czy wystarczy jedna osoba.

Jak na razie jest to chyba jedyna z serii obligacji Religi z której można coś lada chwila odzyskać ale jak egzekucja zostanie wstrzymana to lipa....
Może jestem pesymistą ale na żaden układ nie liczę...po tym co się dzieje np. z E-Kancelarią...

Pozdrawiam

czosnek
4
Wysłane: 19 kwietnia 2015 17:17:24
super , teraz dareczek chce zawieszenia egzekucji na conajmniej pół roku a za jakiś czas poprosi żeby obligatariusze zgodzili się na zwolnienie hipotek bo z tego co wiem to już coś o tym mówił do kuratora. oby tylko nie znalazło się zbyt wielu łatwowiernych i nie zgłaszało głupkowatych wniosków do administratora. Ludzie religa nie miał , nie ma i najprawdopodobniej nie bedzie miał kasy ( przynajmniej dla obligatariuszy) gdyby miał to nie byłoby głupkowatych propozycji układowych typu : wypłacimy część w gotówce ale z przyszłych zysków firmy:)) Ja byłem za układem ale po tym jak do tej pory nie padły żadne sensowne propozycje to chciałbym żeby jak najszybciej zlicytować zabezpieczenia, dostać z tego jakieś okłapy i zapomnieć o tym gównianym interesie

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 19 kwietnia 2015 22:02:39
Kiedy wreszcie zrozumiecie, że złodziej pozostanie złodziejem?
Jakie układy? O czym Wy mówicie. Złodziej znowu Wam coś naobiecywał, a Wy znowu lecieliście w ciemno, a teraz znowu płaczecie.

Zlicytować wszystko co ten rudy wieśniak ma łącznie z działkami stanowiącymi zabezpieczenia, jak najszybciej. Tylko tak odzyskamy cokolwiek.

Bajanie o układzie to mżonki złodzieja i jego doradców, którzy chcą Was okraść drugi raz. Właśnie na to liczą: przeciągać w czasie w nieskończoność, a w tym czasie wyparuje reszta tego co zostało. Najedzadzą się sądy, urzędy, komornicy, Rudzielec sobie dług zredukuje i będzie czysty, a Wy zostaniecie z obiecankami.

Pogódźcie się z tym, że ta kasa jest już stracona. Zlicytować, wziąć co zostało i pojechać za to na wakacje, a Rudego posadzić do pierdla. Tylko wtedy wyjdziemy z tej wtopy z twarzą i czystym sumieniem.

Dziękuję, miłego tygodnia

hanselka
0
Wpisów: 4
Wysłane: 22 kwietnia 2015 19:58:42
Czy ktoś kiedyś zarobił na licytacji komorniczej? Chyba komornik i ten kto kupuje. Nie liczcie na zyski bo działki na pewno nie zostaną sprzedane przy pierwszym podejściu, każda następna licytacja i kwoty topnieją. Niewiele zostanie do podziału a odliczając koszty komornicze, które nie są małe nie będzie nas stać na żadne wakacje. Uważam, że podpisanie i wysłanie wniosku o zawieszeniu postępowania egzekucyjnego już w niczym nam nie zaszkodzi a może być jakąś szansą. Na razie toczą się rozmowy, są różne propozycje ale to musi potrwać, jeszcze nie wiadomo jaki będzie układ i czy w ogóle będzie. Wiecie, że ceny działek spadły i nie jest to najlepszy czas aby je sprzedawać. W zeszłym roku dzwoniłam do biura nieruchomości w okolicy gdzie znajdują się nasze tzw zabezpieczenia obligacji i nawet nie ma o czym mówić. Jeżeli układ się nie powiedzie to sprzedaż trochę się odwlecze ale akurat to już nam na pewno nie zaszkodzi. Już gorzej być nie może.A jeżeli chodzi o karę i o sprawiedliwość to chyba wiecie jak to wygląda. Nie ma się co pieklić tylko trzeba wysłać ten wniosek, ja tak zrobiłam. Mam sporo obligacji i wiele do stracenia, poczekam jeszcze trochę co z tego wyniknie. Jak teraz dojdzie do licytacji to nie wiem czy nie będziemy musieli dopłacić do tego interesu, przypominam że mówimy o polach rolnych bez mediów a czy bez dostępu do drogi publicznej. Pozdrawiam.

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 22 kwietnia 2015 20:17:20
Hanselka, kto Ci naopowiadał, że będziesz musiała do czegoś dopłacać?
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, zwolnij może jeszcze zabezpieczenia Panu Relidze skoro tak mu wierzysz... A Rudy siedzi, pije piwko i się z Was śmieje:)
Ale z jednym się zgodzę, najedzą się komornicy, sądy i rudy, a nie Ci którzy są najbardziej poszkodowani. Chory kraj, dziki zachód albo raczej trzeci świat...

czosnek
4
Wysłane: 23 kwietnia 2015 11:55:49
jak dareczek taki pewny swoich możliwości płatniczych to niech wyrzuci dziś każdemu po 5-10% zaliczki na poczet układu a potem niech dopiero składa głupawe propozycje o zawieszeniu licytacji na pół roku, wiekszość napewno byłaby skłonna poczekać jeszcze pół roku jakby dziś coś dostała , bo tak bez wyłozenia gotówy to to jego gadanie to takie sratatata, srały muszki bedzie wiosna, bedzie...

hanselka
0
Wysłane: 23 kwietnia 2015 17:24:35
Jasne,na złość babci odmrożę sobie uszy. Czosnek wiesz doskonale,że Twoje życzenia nic nie znaczą, moje też. Musimy liczyć na kuratora,zarządcę itp.Oni chcą coś zrobić,chcą coś dla nas uzyskać a Wy stawiacie opór.Jak pisałam jeszcze nic nie wiadomo ale jak dojdzie do licytacji {30 kwiecień}to będzie po sprawie. Sprzedamy te gówniane grunty rolne i opłacimy za to komornika.Trzeba działać wspólnie a tu jest z tym ogromny problem,niektórzy z obligatariuszy próbowali coś zrobić i nie było odzewu. Nawet w Amber Gold ludzie coś robią ale RAZEM.Każdy ma prawo być zdenerwowany,ale trzeba spojrzeć realnie,jesteśmy w d.... i jak ktoś chce pomóc to przynajmniej nie przeszkadzajmy. Wypełnienie i wysłanie wniosku nie jest wielkim wysiłkiem.Dzwońcie do kuratora,do zarządcy i dowiadujcie się co się dzieje a nie nakręcajcie się nawzajem.Może by tak ktoś pomyślał że warto by było najpierw przeprowadzić działki rolne na budowlane i dopiero sprzedać,ludzie tracą wielkie {nie chcę pisać ogromne} pieniądze a Wy się obrażacie jak dzieci.Do tej pory nic nie zrobiliśmy to może warto wstrzymać licytację z 30 kwietnia jak ktoś tu pisał i coś sensownego wymyślić.Podajcie jakieś propozycje może uda się zrobić burzę mózgów i coś z tego wyniknie dobrego. Sunday82 mylisz się, nie wierzę relidze.

czosnek
4
Wysłane: 23 kwietnia 2015 19:10:27
Do tej pory nic nie zrobiliśmy to może warto wstrzymać licytację z 30 kwietnia jak ktoś tu pisał i coś sensownego wymyślić.Podajcie jakieś propozycje może uda się
szanowna hanselko nic nie zrobiliśmy bo tu się nic zrobić nie da , co wymyślisz? zbijesz dareczka? wydasz dodatkowa kasę na prawników i geodetów? mozesz jak chcesz , Twoja decyzja.

.Może by tak ktoś pomyślał że warto by było najpierw przeprowadzić działki rolne na budowlane
no a kto pokryje koszty? myslisz że sad albo syndyk zrobią to gratis? napewno tego nie zrobią , koszty podziału musieliby ponieść obligatariusze ,i nawet jak jakimś cudem uda się dogadać z 32 osobami ( bo tyle objeło moją serie) w co wątpie żeby się udało to jaka jest pewność że te świeże działki budowlane rozejdą się po dobrej cenie która zrekompensuje wydatki na podział gruntów???? jak sama zauważyłaś jesteśmy w dupie a ja do tej d... nie zamierzam pchać dodatkowej kasy żeby poopłacać geodezję.

Musimy liczyć na kuratora,zarządcę itp.Oni chcą coś zrobić,chcą coś dla nas uzyskać a Wy stawiacie opór.
e no jaja , rozmawiam przynajmniej raz w miesiącu z kuratorem, on też jest zdania że lepsza jaknajszybsza licytacja niż przyjmowanie komicznych propozycji dareczka , przynjajmniej jeżeli chodzi o moja serię.

ja tam wolę jakiekolwiek ochłapy niż czekanie w nieskończonośc, nadzieja w finansach nie jest dobrym doradcą. No ale jak ktoś mysli inaczej to ma takie samo prawo do swojego zdania jak ja do mojego :)

Nawet w Amber Gold ludzie coś robią ale RAZEM
współczuje im , ciekaw jestem czy przez te ich wspólne działania udało im się cokolwiek więcej odzyskać czy tylko kancelarie adwokacje wycisneły z nich kase jak sok z cytryny?

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 24 kwietnia 2015 14:55:43
Pytanie do bardziej zorientowanych bo nigdzie tego nie mogę znaleźć. Roszczenia z obligacji przedawniają się po 10 latach. Jest to liczone od momentu kiedy stały się wymagalne. Co to znaczy?

a) od terminu wykupy
b) od ogłoszenia upadłości
c) od momentu kiedy przestały być wypłacane kupony

Wie ktoś jak to jest?

Druga sprawa dotyczy obecnej propozycji układu, bo nie wiem czy dobrze ją rozumiem. Czyli: na dzień dobry wierzyciele godzą się na redukcje od 50-80% długu. Firma znowu zaczyna działać, pan d pozostaje jej prezesem i obiecuje uregulować resztę z przyszłych zysków (oczywiście jak będą bo zyski mają to do siebie że częściej ich niema niż są). Przez ten czas pan d będzie pobierał odpowiednia do stanowiska pensje. Tak to ma wyglądać?

Resal
3
Wysłane: 25 kwietnia 2015 15:59:45
Wstrzymanie licytacji i zawieszenie postępowania
egzekucyjnego wymagałoby zgody wszystkich
posiadaczy obligacji serii D. Na to się nie
zanosi.

Nieruchomość zabezpieczająca obligacje serii D
nie należy do Religi ale do osoby trzeciej.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby do układu
weszły wierzytelności w części niezaspokojonej
z licytacji zabezpieczenia.

Religa zawarł umowę przedwstępną na zakup tej
nieruchomości, której wykonanie w świetle realnej
wartości nie ma sensu.

Nieruchomość nie jest częścią masy upadłości
i jej licytacja nie powinna mieć znaczenia dla
układu, na który niektórzy mają nadzieję.

czosnek
4
Wysłane: 25 kwietnia 2015 21:19:09
Nic nie stoi na przeszkodzie aby do układu
weszły wierzytelności w części niezaspokojonej
z licytacji zabezpieczenia.

Oczywiscie ze tak. Jakos umknął ten fakt w moich rozwazaniach. No i gdzie tu jest sens wysyłać jakieś głupkowate pisma do administratora z wnioskiem o odroczenie egzekucji????
licytować jak najszybciej i brać co dadzą a resztę objać układem , jest lepsze rozwiązanie?

hanselka
0
Wysłane: 27 kwietnia 2015 18:45:45
Licytacja działki będącej zabezpieczeniem serii E odbędzie się 22.o5, 3/4 oszacowania wynosi 215.745zł. Bardzo się cieszyć z tego powodu?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

33 34 35 36 37

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

ghvpxwco
itpxssiq
nlhpxhts
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
odlamxse
egcjpxoy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat