trendfollowerpl napisał(a):Witam,
jak przeanalizujesz atrakcyjność (lub nie) oferty to daj znać na forum.
pozdrawiaj.
Wprawdzie nie do mnie było to pytanie skierowane, ale co mi tam :p
Korzystam z ich oferty już prawie rok (9 miesięcy) i jestem zadowolony. Wykonałem przesiadkę z BZWBK i różnica w prowizjach jest odczuwalna. Co więcej KBCiaki mają dostęp do większej liczby rynków zagranicznych niż ludziki z BZ. Dla chętnych są również egzotyczne parkiety typu Tajlandia (tylko na telefon).
Co do samej oferty - w zasadzie nie handlujemy przez polskie biuro, tylko mamy bramkę z Belgii i o ile w przypadku akcji się tego nie odczuwa - zlecenia są wpisywane w arkusz u brokera automatycznie - o tyle zdarzają się opóźnienia w opcjach, które makler musi klepać ręcznie. W czasie kiedy korzystam z ich oferty pojawiła się jedna awaria, którą usunęli po 30 minutach i jedna wpadka ze (nie)złożonym zleceniem (z ich winy), którą w godzinę od złożenia reklamacji rozpatrzyli na moją korzyść i wpisali mi papier na konto, tak jakbym skutecznie złożył zlecenie.
Z plusów wymieniłbym jeszcze fajną (i wybaczającą) obsługę - zdarzyło mi się raz, że zamiast rozliczyć zlecenie w USD, rozliczyłem je w PLNie. Kiedy następnego dnia się zorientowałem i zadzwoniłem na infolinię, nie było problemów żeby jednak rozliczyć w dolcu (bez konieczności wymiany waluty). Najważniejszym dla mnie plusem jest to, że jako jedyny broker w PL dają możliwość obracania opcjami w USA.
Na minus zaliczam konieczność używania tokena no i czasami zamieszanie ze składaniem zleceń na opcje. Jest też niedogodność związana z tym, że po 17:30 - 18:00 nikogo na infolinii już nie ma i wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w kolejnym dniu. No i oczywiście brak możliwości wystawienia naked call, chociaż naked put jest ok - trochę to dziwne no ale ogółem jestem bardzo zadowolony. Chociaż na pewno nie są konkurencją dla amerykańskich discount brokerów, to w PL nie widzę tańszej oferty.
l2011 napisał(a):Witam,
Oferta byłaby całkiem niezła, gdyby nie jeden szczegół. Co pół roku musisz dodatkowo płacić za przechowywanie papierów zagranicznych. Opłata ta wynosi 0,075 % od wartości tych papierów.
Lol, nie przesadzaj. 0.075% ze 100k to aż 75 PLN :D Zresztą są dwie kwestie, które osładzają (przynajmniej mnie) tę niedogodność.
Po pierwsze papiery wartościowe mogą stanowić depo pod pochodne (opcje), więc mogę się lewarować na papierach, które mam, nie muszę tego robić na gotówce.
Po drugie opłata pobierana jest za faktyczny cza "pobytu" papieru u Ciebie na koncie. Za 9 miesięcy, kiedy u nich siedzę zapłaciłem dokładnie 37.83 PLN a jestem raczej inwestorem długoterminowym.