PARTNER SERWISU
yhdkxehs

Biuro maklerskie/brokerskie

l2011
0
Wpisów: 4
Wysłane: 27 stycznia 2012 14:03:14
Co moglibyście taniego polecić do inwestycji w akcje spółek amerykańskich, na podstawie własnych doświadczeń?
Nie musi być realtime. Chodzi mi o same akcje, nie instrumenty pochodne.

Myślałem o krajowych domach maklerskich, ze względu na to, że dostałbym od nich jak zwykle PIT i nie byłoby większych problemów z rozliczeniem rocznym.
Problem jest taki natomiast, że krajowe instytucje nakładają spore opłaty za przechowywanie zagranicznych instrumentów finansowych ... Obawiam się, że chyba nie da się tego pogodzić tzn. znaleźć takie biuro aby dostać PIT i nie płacić sporych stawek za przechowywanie.
Coś o doborze akcji wg Bena Grahama

trendfollowerpl
0
Wpisów: 97
Wysłane: 7 lutego 2012 11:28:38
Witam,
ostatnio znalazłem ofertę KBc kbcmakler.pl/oferta/rynki_zagr...

jak przeanalizujesz atrakcyjność (lub nie) oferty to daj znać na forum.
pozdrawiaj.
"This is ten percent luck, twenty percent skill
Fifteen percent concentrated power of will
Five percent pleasure, fifty percent pain
And a hundred percent reason to remember the name!"

Fort Minor
Remember The Name

l2011
0
Wysłane: 14 lutego 2012 14:05:46
Oferta byłaby całkiem niezła, gdyby nie jeden szczegół. Co pół roku musisz dodatkowo płacić za przechowywanie papierów zagranicznych. Opłata ta wynosi 0,075 % od wartości tych papierów.

LazyShare
0
Wpisów: 47
Wysłane: 21 lutego 2012 14:39:22
trendfollowerpl napisał(a):
Witam,
jak przeanalizujesz atrakcyjność (lub nie) oferty to daj znać na forum.
pozdrawiaj.

Wprawdzie nie do mnie było to pytanie skierowane, ale co mi tam :p

Korzystam z ich oferty już prawie rok (9 miesięcy) i jestem zadowolony. Wykonałem przesiadkę z BZWBK i różnica w prowizjach jest odczuwalna. Co więcej KBCiaki mają dostęp do większej liczby rynków zagranicznych niż ludziki z BZ. Dla chętnych są również egzotyczne parkiety typu Tajlandia (tylko na telefon).

Co do samej oferty - w zasadzie nie handlujemy przez polskie biuro, tylko mamy bramkę z Belgii i o ile w przypadku akcji się tego nie odczuwa - zlecenia są wpisywane w arkusz u brokera automatycznie - o tyle zdarzają się opóźnienia w opcjach, które makler musi klepać ręcznie. W czasie kiedy korzystam z ich oferty pojawiła się jedna awaria, którą usunęli po 30 minutach i jedna wpadka ze (nie)złożonym zleceniem (z ich winy), którą w godzinę od złożenia reklamacji rozpatrzyli na moją korzyść i wpisali mi papier na konto, tak jakbym skutecznie złożył zlecenie.

Z plusów wymieniłbym jeszcze fajną (i wybaczającą) obsługę - zdarzyło mi się raz, że zamiast rozliczyć zlecenie w USD, rozliczyłem je w PLNie. Kiedy następnego dnia się zorientowałem i zadzwoniłem na infolinię, nie było problemów żeby jednak rozliczyć w dolcu (bez konieczności wymiany waluty). Najważniejszym dla mnie plusem jest to, że jako jedyny broker w PL dają możliwość obracania opcjami w USA.

Na minus zaliczam konieczność używania tokena no i czasami zamieszanie ze składaniem zleceń na opcje. Jest też niedogodność związana z tym, że po 17:30 - 18:00 nikogo na infolinii już nie ma i wszelkie wątpliwości należy wyjaśnić w kolejnym dniu. No i oczywiście brak możliwości wystawienia naked call, chociaż naked put jest ok - trochę to dziwne no ale ogółem jestem bardzo zadowolony. Chociaż na pewno nie są konkurencją dla amerykańskich discount brokerów, to w PL nie widzę tańszej oferty.

l2011 napisał(a):
Witam,
Oferta byłaby całkiem niezła, gdyby nie jeden szczegół. Co pół roku musisz dodatkowo płacić za przechowywanie papierów zagranicznych. Opłata ta wynosi 0,075 % od wartości tych papierów.

Lol, nie przesadzaj. 0.075% ze 100k to aż 75 PLN :D Zresztą są dwie kwestie, które osładzają (przynajmniej mnie) tę niedogodność.

Po pierwsze papiery wartościowe mogą stanowić depo pod pochodne (opcje), więc mogę się lewarować na papierach, które mam, nie muszę tego robić na gotówce.

Po drugie opłata pobierana jest za faktyczny cza "pobytu" papieru u Ciebie na koncie. Za 9 miesięcy, kiedy u nich siedzę zapłaciłem dokładnie 37.83 PLN a jestem raczej inwestorem długoterminowym.

l2011
0
Wysłane: 25 lutego 2012 08:25:23
Ok, niby to niedużo, ale patrzmy przyszłościowo :). Jak sam pisałeś przy 100k wynosi to 150 zł rocznie + 48 zł rocznie za prowadzenie konta. Daje to prawie 200zł rocznie, nie licząc prowizji od obrótu i innych opłat.

No, ale trzeba sobie jakoś radzić :) - zainteresował mnie czeski FIO. Wygląda na to, że jest u nich tanio (z tego co widziałem nie ma np.: opłat za przechowywanie papierów), są solidni, w Czechach istnieją od niecałych 20 lat, i mają chyba tam największy udział w rynku internetowych domów maklerskich, w Polsce działają od 2004, można dogadać się po po polsku :). Wyliczenie podatku jest pewnie trochę trudniejsze, ale nie ma róży bez kolców.
Ktoś korzysta z ich usług? Jakieś opinie?

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 28 marca 2012 07:58:31
l2011 napisał(a):
Co moglibyście taniego polecić do inwestycji w akcje spółek amerykańskich, na podstawie własnych doświadczeń? Nie musi być realtime. Chodzi mi o same akcje, nie instrumenty pochodne. Myślałem o krajowych domach maklerskich, ze względu na to, że dostałbym od nich jak zwykle PIT i nie byłoby większych problemów z rozliczeniem rocznym. Problem jest taki natomiast, że krajowe instytucje nakładają spore opłaty za przechowywanie zagranicznych instrumentów finansowych ... Obawiam się, że chyba nie da się tego pogodzić tzn. znaleźć takie biuro aby dostać PIT i nie płacić sporych stawek za przechowywanie.

Jeśli nie instrumenty pochodne, a same akcje to nie patrz na krajowe instytucje i w sprawie akcji uderzaj prosto do Interactive Brokers.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 28 marca 2012 07:59

fantom
0
Wpisów: 26
Wysłane: 13 maja 2012 18:58:54
Dołączam się do tematu też jestem zainteresowany obrotem papierami z NYSE , NASDAQ, min interesują mnie ETFy.

Interactive brokers, testowałem demko i generalnie ich platforma jest słaba , jesli ktos tylko długoterminowo próbuje szczęścia to byc moze wystarczy, bo tanio jest, ja bym chciał mino wszystko coś co działa troche lepiej.

Słyszalem też o Trade Station ale to chyba droższa opcja.

Takie pytanie, czy tacy brokerzy przechowuja normalnie papiery u siebie, i można real rachunek założyć z polski i nie bedzie to problem ? Z góry thx za odpowiedź i pozdrawiam. :)

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 14 maja 2012 10:09:54
Zapraszam do kliknięcia w baner KBC jaki jest u nas na forum. Tutaj link z informacją o obniżeniu prowizji:
kbcmakler.pl/promocje/rynki-za...
Edytowany: 14 maja 2012 17:41

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,228 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat