PARTNER SERWISU
rkkuqtmc

Wspólny udział w emisjach obligacji (na spółkę)

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 8 lipca 2012 23:31:25
Na watku PCZ pojawil sie pomysl "spolki" zakladajacy obejscie wysokich progow na rynku pierwotnym, dywersyfikacje, niskie koszty funkcjonowania, reinwestowanie zyskow lub dywidende itp.

slavo77 napisał(a):
przestańcie kadzić... szkoda że nie mam 50tys. bo bym się zapisał na tę nową emisję...

firemann napisał(a):
Musimy założyć spółkę forum.stockwatch s.a., zebrać kapitał od chętnych do udziału w emisjach obligacji i problemy z brakiem kasy nie będą miały miejsca. Będzie można brać udział w emisjach pierwotnych, bez wpłacania dużej kasy co daje dobrą dywersyfikację i obligacje w dobrej cenie :)

robertokot25 napisał(a):
Pobieram załozenie takiej spółki

slavo77 napisał(a):
pomysł dobry... tylko jak to fizycznie zrealizować?! kupować pierwotną na stockwatch... i potem co?! trzymać do wykupu... chyba żeby się potem dało przepisać te parę obligacji na nasze konta...

Leuron napisał(a):
slavo77 napisał(a):
pomysł dobry... tylko jak to fizycznie zrealizować?! kupować pierwotną na stockwatch... i potem co?! trzymać do wykupu... chyba żeby się potem dało przepisać te parę obligacji na nasze konta...

Z technicznego punktu widzenia nie jest to takie skomplikowane. Wystarczy powolac sp z o.o. W ktorej kazdy obejmuje udzialy proporcjonalnie do wniesionego wkladu. Nastepnie spolka moze zakupywac obligacje. Wypracowany zysk mozn zotawic w spolce (na dalsze inwestycje) lub wyplacic wspolnikom proporcjonalnie do udzialow.

Mysle ze organizacja powinna byc jak najprostsza. Adekwatna forma to spolka jednoosobowym zarzadem w postaci prezesa ktory by dokonywal wszystkich czynnosci w imieniu spolki i informowal na biezaca wspolnikow o dokonywanych inwestycjach i ich rezultatach. Do jego obowiazkow nalezaloby takze monitorowanie obligow z portwela (analiza publikacji kwartalnych itp) oraz monitorowanie czy nie ma ciekawych okazji na wtornym (analiza rentownosc /ryzyko).

Trzeba by zeby spolka miala poczatkowy kapital na poziomie przynajmniej 500k zeby mogla swobodnie obejmowac emisjie i dbac o dywersyfikacje portfela.

Kamil Gemra napisał(a):
Przyznam, że pomysł jest ciekawy. Jednak dla dbałości o porządek na forum proszę o założenie osobnego wątku. Być może my jako StockWatch też przyłączymy się do takiej inicjatywy.

Jak dla mnie pomysl dobry, ale trudny do zrealizowania. Jesli bylaby to sp z o.o. to trzeba pamietac, ze jest ona opodatkowana dwa razy. Najpierw zysk spolki (CIT), pozniej dywidenda (Belka).
Jesli spolka mialaby byc aktywna na rynku wtornym to koszty ksiegowosci moglyby byc calkiem spore. Sp z o.o. musi prowadzic pelna ksiegowosc. Do ksiegowania bylyby wszystkie transakcje, wyplaty kuponow itp.
Obecnie jest luka w podatkach od SKA (choc nie wiadomo ile to potrwa). Przy SKA jest brak podwojego opodatkowania, ale nadal pozostaje kwestia kosztow pelnej ksiegowosci. Mysle, ze przez te koszty i niska rentownosc papierow korporacyjnych poprzeczka kapitalu poczatkowego jest wyzej niz 500 tys pln. Dodatkowo opakowanie takiego pomyslu w jakis rodzaj tarczy podatkowej nie jest latwe.
Ja np kombinowalem ostatnio zalozenie firmy i polaczenie portfela obligacji o zmiennej stopie z leasingiem operacyjnym nieruchomosci. Cos takiego tworzy ciekawa tarcze podatkowa.
To tylko przyklad, ale bez jakiegos sprytnego rozwiazania trudno uzyskac efektywnosc chocby zblizona do funduszy obligacji korporacyjnych.

Jakies pomysly ?
Edytowany: 8 lipca 2012 23:40

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 8 lipca 2012 23:52:09
Ja przyznam szczerze że kompletnie nie rozumiem tego pomysłu. To jest omijanie problemu a problemy należy rozwiązywać. Rozwiązaniem natomiast jest by zwykły Kowalski mógł wziąć udział w emisji od ceny nominalnej a nie żeby musiał "kombinować".
Edytowany: 8 lipca 2012 23:52

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 9 lipca 2012 11:35:30
Czy założenie takiej spółki jest w ogóle legalne? Czym różniłaby się ona od funduszu inwestycyjnego?

Problemy jakie bym widział:
Kto będzie decydował o inwestycjach? Głosowanie wszystkich członków czy komitet inwestycyjny?
Kto by wybierał taki komitet? Jeśli komitet to na pewno nie będzie działał za darmo. A więc w kosztach oprócz księgowości mamy jeszcze wynagrodzenie prezesa i zarządzających.
Ciężko uznać, że ludzie powierzą swoje pieniądze anonimowej grupie ludzi, którą znają z forum internetowego. Już samo wybranie osób odpowiedzialnych za zarządzanie byłoby sporym problemem bo tak naprawdę nie wiemy jakie kto ma kompetencje. A głosowanie wszystkich członków prawdopodobnie skończyło by się wielką kłótnią i pewnym odsetkiem niezadowolonych inwestorów, którzy chcieliby opuścić spółkę.

Sam nie wiem. Generalnie firma bardzo przypominałaby fundusz inwestycyjny a przecież żeby prowadzić fundusz trzeba spełniać duże wymogi prawne i kapitałowe.
Edytowany: 9 lipca 2012 11:47

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 9 lipca 2012 16:42:28
xlogic napisał(a):
Czy założenie takiej spółki jest w ogóle legalne? Czym różniłaby się ona od funduszu inwestycyjnego?

Pod pewnymi warunkami jest legalne. Dzialalnosc na rynkach finansowych wykonywana na wlasny rachunek, sklasyfikowana jest w PKD pod:

"(PKD 64.99.Z) Pozostała finansowa działalność usługowa, gdzie indziej niesklasyfikowana, z wyłączenie ubezpieczeń i funduszów emerytalnych"
Podklasa ta obejmuje m.in. "działalność inwestycyjną na własny rachunek dokonywaną poprzez lokatę kapitału za pośrednictwem przedsiębiorstw wysokiego ryzyka, klubów inwestycyjnych itp."

PKD 64.9

Co do kwestii problemow z wyborem inwestycji tzn czy komitet, czy glosowanie itp. Zgodnie z deklaracja:

Kamil Gemra napisał(a):
Cytat:

Przyznam, że pomysł jest ciekawy. Jednak dla dbałości o porządek na forum proszę o założenie osobnego wątku. Być może my jako StockWatch też przyłączymy się do takiej inicjatywy.

Dobrym pomyslem bylby pewien rodzaj wspolpracy ze Stockwatchem.
Jesli w tym pomysle chodzi tylko o lepszy dostep do rynku pierwotnego to ja nie znam rozwiazania ktorego nie zabijaja koszty.
Edytowany: 9 lipca 2012 16:44

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 9 lipca 2012 19:31:33
Pomysł słaby, bo ryzyko wpłacania kasy do takiej spółki jak dla mnie przeważa zysk z dodatkowych możliwości wchodzenia w emisje na rynku pierwotnym.

Zaciekawiło mnie to co napisałeś o działalności inwestycyjnej z leasingiem operacyjnym nieruchomości. Mógłbyś rozwinąć tą ideę?

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 9 lipca 2012 20:26:58
Przed nową emisją prywatną z minimalnym zapisem np. 200k na forum przeznaczonym do tego każdy deklaruje za ile by chciał kupić. Jeżeli po deklaracjach uzbiera się co najmniej 200k, to wpłacamy kasę i kupujemy obligacje. Po zakupie każdy indywidualnie przekazuje dyspozycje dotyczące swojej części.

Jeżeli udałoby się taki działanie ubrać w formę prawną zgodną z prawem, a koszty by były minimalne to gra jest warta świeczki. Obawiam się jednak, że tak z jednym jak i z drugim będzie kłopot.

Pozostają fundusze obligacji i rynek wtórny.

Dexterowski
0
Wpisów: 55
Wysłane: 10 lipca 2012 15:41:54
Pomysł ze spółką może mieć sens pod warunkiem, że to będzie SKA (+sp. zoo). Bezkosztowo oczywiście nie da się tego zrobić, ale robiłem analizę takiego przedsięwzięcia i koszty (założenie spółek i ich prowadzenie) powinny zamknąć sie na poziomie 10k-12k rocznie (oczywiście nie robimy badania) w perspektywie trwania spółki 3 lata. Wskazuje to jednak, że poziom zebranych funduszy powinien przekroczyć 1M aby to miało jakiś sens. Ryzyko związane ze wspólnym inwestowaniem oczywiście istnieje, ale wydaje się, że w grupie 5-6 akcjoanariuszy można prowadzić sprawy-decyzje inwestycyjne bezpośrednio i mieć pełna kontrole nad sytuacją.Jesli przedsięwzięcie maiłoby byc większe oczywiście konieczne jest wyznaczenie osób zarządzających no i wtedy mamy nieco inną sytuację.
Dodatkową korzyścią, o której nie wspominano wczesniej byłoby rozłożenie pracy analitycznej i monitoringowej na kilka osób i tym samy lepsze poznanie spółek.

Ciekaw jestem Waszych dalszych opinii.

cashmaker
0
Wpisów: 1
Wysłane: 10 sierpnia 2012 17:03:33
Przypadkowo tu trafilem i zainteresowal mnie omawiany temat. Jestem inwestorem i moge przeznaczyc pewne srodki na rozpoczecie takiej dzialalnosci. Interesuje mnie spotkanie w waskim gronie kilku zainteresowanych i kompetentnych w tej dziedzinie osob (np. z tego forum), aby omowic realnosc tego typu start-upa. Widze to nie na zasadzie tworzenia podmiotu pod zakup konketnych obligacji, ale uruchomienia podmiotu dzialajacego na wieksza skale, zbierajacego od indywidualnych inwestorow srodki pod zakup kolejnych emisji obligacji i po ich zakupie od razu "przepisujacego" na nich wlasnosc papierow. Wynagrodzeniem podmiotu bylaby drobna prowizja za posrednictwo od inwestorow. Chcialbym podkreslic, ze dysponuje srodkami, ale nie mam duzego doswiadczenia w finansach (dzialam w innej branzy) i nie mam czasu na ogranizacje takiego podmiotu. Moj udzial moze sprowadzac sie jedynie do inicjacji i sprawowania funkcji zarzadu / udzialowca. Poszukuje wiec zdolnych osob, ktore dysponuja czasem, wiedza i samodzielnie uruchomia oraz potem beda zarzadzac ogranizacyjnie i marketingowo tym przedsiewzieciem. Do spotkania moze dojsc w najblizszym czasie w Gdansku, Lodzi lub Warszawie. Oczekuje na sugestie na forum najdalej do 15 sierpnia, a w przypadku zainteresowania wymienimy sie danymi kontaktowymi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,237 sek.

wkordlwg
npmkhkdk
ocmjlyni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
welacafg
ljuaacgd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat