Cytat:- mimo notowań na poziomie ok. 80-85% WN ich obligacji na Catalyst - robiły wykupy po ok. 100% WN poza rynkiem Jakieś dowody w przypadku Getinu? Bo takie teksty bez potwierdzenia to czysta manipulacja. Tylko proszę nie wklejaj znowu informacji o nabyciu/zbyciu pomiędzy Noble<->Getin.
|
|
|
|
zi napisał(a):Jednak nie zmienia to faktu, że nie widzę uzasadnienia ekonomicznego do odkupowania na podstawie umowy cywilno-prawnej po cenie nominału i umorzania obligacji, podczas gdy na catalyst można je kupić grubo poniżej nominału. Ale na catalyst musieliby wydać realne pieniądze, a tak księgują to samo z rachunku A do B, zmniejszając jednocześnie zadłużenie.
|
|
Cytat:oraz umowa sprzedaży zawarta pomiędzy Emitentem a Noble Securities S.A. z siedzibą w Warszawie w dniu 1 grudnia 2015 r. Gdzie tu są znajomi królika ? Przecież to czysto księgowa transakcja.
|
|
|
|
|
|
Ale przez te 5 lat i tak kilka razy ratowałem się w ostatnim momencie sprzedając jakieś obligi ze stratą tuż przed tym jak trup wylatywał ze szafy. Jakby to wszystko podsumować zysk niewiele większy niż na lokacie, a na pewno nie warty tych nerwów.
|
|
Nic dziwnego. Takie skojarzenie naszło mnie dokładnie z tego samego powodu dla którego opisuje to autor tego artykułu: Cytat:Postanowiłem odczekać tydzień, żeby zobaczyć, jak sytuacja się rozwija - i nic, kompletne zero ciągu dalszego! Otóż w dniu terminu spłaty ostatniego kuponu odsetkowego i kapitału spółka stwierdziła, zwracając się do posiadaczy obligacji, że nie oddadzą pieniędzy (co nawiązuje do tytułu dzisiejszego artykułu), bo ich nie mają, uzasadniając to w absurdalnie bezczelny sposób: "zaistniałe zdarzenie ma charakter incydentalny" oraz stwierdzając, że "Trudno jest też określić perspektywę wykonania tych zobowiązań". Spółka działa sobie dalej, władze mają się dobrze, jak to mówią: szafa gra! Zero reakcji ze strony giełdy, prokuratury czy jakichkolwiek organów państwowych typu KNF! Co prawda wtopiłem 1 obligację, ale to i tak koniec mojej przygody z Catalyst (zostawię sobie tylko trochę obligacji Getinu). Przez 5 lat udawało mi się lawirować po tym polu minowym ale mam już dość :)
|
|
Streszczając: "Nie mamy Pana płaszcza i co Pan nam zrobi?" Aha: "Proszę się jednak nie martwić. Zdarzenie ma charakter incydentalny i jak znajdziemy Pana płaszcz to może kiedyś Panu oddamy."
|
|
Macie wyjaśnienie: Cytat:Na razie GNB wystąpił o zgodę do KNF, natomiast rozpoczęcie działalności operacyjnej miałoby nastąpić w 2017 r. Utworzenie banku hipotecznego, co daje prawo do emitowania listów zastawnych, może oznaczać, że za pewien czas zmaleje apetyt GNB na depozyty od klientów oraz nowe emisje obligacji.
W obrocie na Catalyst znajduje się 31 serii obligacji GNB o łącznej wartości 2,6 mld zł. W większości są to papiery podporządkowane (28 serii), których rentowności wynoszą 5-5,6 proc. brutto, ale przy założeniu, że bank dokonałby wykupu w terminie (prawdopodobnie obligacje będą spłacane przed czasem). Źródło > obligacje.pl/news/4119/gnb-nie...
|
|
Mnie została 1 ich obligacja więc jakiekolwiek kroki prawne są raczej mało opłacalne w moim przypadku.
W sumie dla świętego spokoju opyliłbym ją za te 50% ale nie ma już komu :(
|
|
Czy ostatni komunikat o problemach Imagisu tłumaczą aktualną histerię na tym papierze?
Próba sprzedaży obligacji za 1% wygląda jakby wszyscy spisali już tę spółkę na bankructwo...
|
|
|
|
Przecież SKOK Stefczyka ma lokaty na poziomie tych bankowych - 3,5-3,6%
Jedyne interesujące lokaty ma SKOK Wołomin.
|
|
Cytat:Tylko, że to kosztuje parę kafli... Ja jak moim znajomym tłumaczyłem, że trzeba to zrobić, że to ich chroni, że da się egzekwować pewne rzeczy itd, itd, to w momencie kiedy się dowiadywali ile trzeba zapłacić za notariusza to nikt się niezdecydowań... A mieli podane na tacy, co trzeba zrobić i dlaczego. Tylko że to i tak niewiele daje a kosztuje z tego co pamiętam z 700-800zł (drugą połowę buli deweloper). Owszem skutecznie zabezpiecza przed próbą wycofania się od umowy przez dewelopera (bo na przykład znalazł kupców na wyższą kwotę) ale nic więcej. Najbardziej newralgiczny moment kupna mieszkania w naszym "chorym" kraju to właśnie sytuacja gdy musisz wpłacić deweloperowi całość kasy a wpis do księgi będzie za jakieś 6-12 miesięcy. Oczywiście można czekać aż deweloper będzie sprzedawał już gotowe mieszkania (wtedy przeniesienie własności to kwestia tygodni) ale wówczas kupuje się mieszkanie drożej albo gorzej usytuowane (np. na parterze od północnej strony). Albo nie kupi się już żadnego bo dobre lokalizacje sprzedają się szybciutko. Z tej całej nowej ustawy najważniejsza zmiana dotyczy rachunku powierniczego ale z tego udogodnienia mogą skorzystać jedynie nabywcy mieszkań z inwestycji rozpoczętych po 29 kwietnia 2012 roku. Czyli niestety nie klienci GANTa którym bardzo współczuję...
|
|
|
|
Jestem bardzo ciekaw jak to się dalej potoczy. Może nie tyle czy zwykły szary człowiek jest w stanie postawić taką dużą spółkę w stan upadłości co bardziej wymusić na niej negocjacje co do spłaty posiadanych obligacji... to może być bardzo przydatne w przyszłości.
|
|
No i koniec promocji - kto nie kupił po 98,5% ten trąba :P
|
|
Tak - seria MAS0215 chodzi po 101,3%, seria MAS0714 po 101,5%
|
|
No i wszystko jasne:
Emitent: PKN Orlen S.A. Seria: A Oprocentowanie: zmienne, WIBOR6M + 1,5% Wypłata odsetek: półrocznie Okres do wykupu: 48 miesięcy Termin wykupu obligacji: 28 maja 2017 Wartość emisji: 200.000.000zł Zabezpieczenie: obligacje niezabezpieczone Minimalny zapis: 100zł Termin zapisów: 14 czerwca 2013
Szału nie ma :(
|
|
Tjaaa... a skąd masz pewność że to akurat zwykły śmiertelnik otrzymał kasę z powrotem ? Może to znów "ktoś kto ładnie poprosił" ?
Dla mnie to jest właśnie skandaliczne że wykupują obligacje od wybranych obligatariuszy a reszta dostaje lakoniczną informację od KDPW że "nie wykupimy bo nie mamy kasy i co nam zrobisz ?"
Zresztą fakt że wypłacili odsetki od serii GNT0513 a od wcześniejszej GND0513 nie też daje sporo do myślenia.
|
|
Cytat:Fakt, stałe 6,8% wydaje się ok, ale na rok, 18 miesięcy. W perspektywie 4 lat już nie, wystarczy ze wzrost PKB osiągnie 3%, inflacja powróci do górnego progu celu inflacyjnego NBP i znowu będzie walka banków o kapitał i depozyty 5-6%. Ale kto Ci każe trzymać te obligacje przez 4 lata? Po roku, dwóch możesz je przecież opchnąć na Catalyst i prawdopodobnie jeszcze z zyskiem (dwie pierwsze serie chodzą dziś po 104%). Co do braku zabezpieczenia to ja to widzę tak - czasem duża spółka, olbrzymie zainteresowanie trzema emisjami z rzędu, spora redukcja, kompetentna obsługa jest "lepszym zabezpieczeniem" niż anonimowa spółka z NC, aktualnym AAA (które za miesiąc może zmienić się niespodziewanie na CCC) i zabezpieczeniem hipotecznym. Cytat:Jak dla mnie oferta fajna, jak się uda kupić obligi poniżej nominału, z pierwotnego zakupu nie skorzystałem. Obawiam się że taka sytuacja może nie mieć miejsca - to nie Gant ani Marvipol :) Inna sprawa że nie widzę większego sensu wchodzić w nową emisję za 6,8% (5,5% netto), zamrażać kasę, czekać na redukcję (która na pewno będzie) i późniejszy Catalyst skoro już teraz można kupić PCR0416 na 7,5% za 102% (5,3% netto)...
|
|
Kupon wypłacony w mBanku
|
|
Kupon za MAS0215 zaksięgowany w mBanku :)
|
|
irrkowi chodzi raczej o to że nałoży się na siebie wykup obligacji GNT0513 (27.05) i "przełożony" GND0513 (23.05). Skoro teraz nie mają kasy to wtedy będą mieli na obie serie? Dla mnie to początek końca a łatwość z jaką spółki "uprzejmie informują przez KDPW że sobie wykupią później" jest skandaliczna.
|
|
Heh ostatni gasi światło. Najpierw odejścia członków zarządu (oczywiście z przyczyn osobistych) a teraz nawet "agencja relacji inwestorskich" (jak to dumnie brzmi) nie chce mieć z nimi nic wspólnego :)
|
|
wyrywacz_chwastow napisał(a):GANT WYKUPIŁ OD KOGOŚ, POZA RYNKIEM REGULOWANYM, RZECZONE OBLIGACJE  . OD KIEDY TO EMITENT MOŻE BYĆ SPEKULANTEM??? A jakoś nie mam ochoty na razie wypłacać odsetek od innej serii. Prośba do admina zmień gościwi nicka, bo obecny obraża moje odczucie intelektu tego kolegi. O co Ci chodzi? Odniosłem się do wypowiedzi Budrysa który "dziwi się" czemu kurs akcji wzrósł a nie do co najmniej "dziwnego" wykupu części obligacji. Czytaj powoli ze zrozumieniem jeśli tego rzeczonego intelektu Ci brakuje.
|
|
Budrys napisał(a):Na giełdzie kuriozalna sytuacja. Akcje wzrosły o 32%. Kto więc kupował te papiery, skoro dzisiaj takie negatywne dane ze spółki? Czemu kuriozalna? Spekulacja zawsze była i będzie a to że spekulanci wyszli na tym w ciągu jednego dnia lepiej od Was - obligatariuszy którzy trzymaliście papiery od kilku lat to cóż.. witamy na GPW :)
|
|
Hehe ciekawe czyje obligacje skupił :)
Przypomina mi to ANTI które spłaciło "tylko wybrańców" którzy ładnie poprosili :)
|
|
Hmm a skąd w ogóle taka pewność że jak Amber Gant sprzeda tą nieruchomość CH Marino to grzecznie za tę kasę wykupi najbliższą serię?
|
|
Patrzę i po prostu oczom nie wierzę. Deweloper który sprzedaje wcale nie tanie nieruchomości z pół miliardową stratą - Polak potrafi nie ma co.
|
|
Dobrze chociaż dla pechowych obligatariuszy że te papiery miały jakieś zabezpieczenie hipoteczne.
|
|
Cytat: O co dokladnie chodzi? Byla emisjia obbligow ktora nie doszla do skutku? www.corporatebonds.pl/newsy/51...Cytat:Według informacji medialnych, w minionym tygodniu Gant chciał zakończyć wartą do 20 mln zł emisję obligacji zamiennych.
„Z tego, co wiem, emisja chyba została domknięta” – powiedział Karol Antkowiak, cytowany przez „Parkiet”. Nie można bez końca rolować długu. Ktoś musi być frajerem kto jest na samym końcu łańcuszka.
|
|
Czy spółka wypłaciła już całość za zaległy kupon ? Minęły już 2 tygodnie...
|
|
Ale to żadna nowość. Gant od dawna stosuje bardzo niekorzystny z punktu widzenia klienta sposób wyliczania powierzchni. Płacisz za powierzchnię wewnętrzną (po obrysie zewnętrznych ścian) a w akcie notarialnym otrzymujesz wpisaną powierzchnię użytkową (czyli minus kominy i ścianki działowe). W zależności od wielkości mieszkania klient zazwyczaj jest w plecy jakieś 1-3m2. Co więcej Gant nawet się z tym nie kryje - zarówno na ich stronie jak i w umowie przedwstępnej jest to jasno i konkretnie zaznaczone. Ci Państwo nie wygrają niestety tej sprawy - dali się nabić jak wiele innych klientów Ganta wcześniej.
|
|
Już chyba dalej nie poczuwają się w obowiązku bo aktualna cena kupna to... 5%
|
|
"Jeśli firma o przychodach rocznych rzędu miliarda zł ma problem płynnościowy z kuponem 700tys zł... wiedz że coś się dzieje..." :)
A tak na serio miałem jednak nadzieję że to jakiś problem księgowy jak w przypadku Causy :(
|
|
Paniki na papierze nie widać - czy emitent przekazał już komuś odsetki albo chociaż wyjaśnił opóźnienie?
Prawdę mówiąc jakiś czas temu chciałem to nawet dobrać do portfela a tu taka niemiła niespodzianka...
|
|
Witam, czy w skanerze obligacji są już wprowadzone wszystkie dostępne na GPW obligacje? Bo zastanawiam się nad wykupieniem dłuższego abonamentu...
|
|
Cytat:Informujemy, ze obrot obligacjami LST0614 decyzja Przewodniczacego Sesji zostal zawieszony na dzisiejszej sesji, z powodu nieprzekazania informacji o odsetkach na dzien rozliczenia. Dzial Notowan Ale kasę przelali: Cytat:Zarząd LST CAPITAL S.A. ("Spółka") informuje, iż w dniu 07 grudnia 2012 roku przekazał na rachunek Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych S.A. środki w wysokości 39 785,40 zł na poczet raty odsetkowej Obligacji serii A Spółki za pierwszy okres odsetkowy.
Zgodnie z Warunkami Emisji dzień płatności odsetek przypada na dzień 12 grudnia 2012 roku. Się dziś okaże :)
|
|
czarnyslawek napisał(a):Rachunek w Domu Inwestycyjnym Xelion. Pozdrawiam Potwierdzam. W Alior Banku też papier jest już zarejestrowany na rachunku.
|
|
|
|
Ktoś otrzymał informację od LST Capital na kiedy realnie ocenia datę rejestracji w KDPW i Catalyst? Na moje pytania niestety nie odpowiadają. Poważnie zastanawiam się nad skorzystaniem z możliwości wcześniejszego wykupu...
|
|
wapkil napisał(a):Czy to jest część ,,sprostowań pomyłek pisarskich'' w prospekcie, o których wcześniej pisałeś, czy kolejna próba majstrowania przy nim? Nie nie to zupełnie inne pismo. Zabawne że te zmiany w prospekcie dotyczące pierdoł wysłali poleconym a te istotne dotyczące zabezpieczenia mailem. taakum napisał(a):A co! Jak oni zmieniają umowę to obligatariusz nie musi się zgadzać bądź .... przedstawić je do wykupu. Jak ktoś nie wyrazi zgody to... i tak skończy się wykupem :)
|
|
|
|
wapkil napisał(a):Czyli ,,KDPW odmówiło rejestracji obligacji w obecnej formie, ale nie powiemy dlaczego''. Ciekawe co tam znaleźli... Właśnie dostałem pismo od LST Capital w sprawie zmian w prospekcie. Generalnie zmienił się administrator hipoteki z CAUSY na CELLICA, jakieś sprostowanie pomyłki pisarskiej i rozszerzenie informacji o przedterminowym wykupie za pośrednictwem KDPW właśnie. Krótko mówiąc KDPW czepił się o pierdoły co nie zmienia faktu że kilkumiesięczne opóźnienie z rejestracją obligacji w KDPW ze strony LST Capital jest nie do przyjęcia. W zasadzie ktoś mógłby już zażądać przedterminowego wykupu bo zgodnie z warunkami emisji mieli na to 2 miesiące bodajże. Wolę nie myśleć ile im zejdzie z rejestracją w Catalyst jeśli w ogóle będą próbować (koszty "zjedzą" pewnie z 25% emisji).
|
|
Cytat:ZATEM KAŻDY POSIADACZ - UWAŻNY CZYTELNIK RAPORTÓW, PREZENTACJI (JEST DOSTĘPNA NA STRONIE PANDLA) MUSI TYLKO UMIEC ZNALEŹC ODPOWIEDŹ CZY W ŚWIETLE TYCH DANYCH ZROLUJĄ SWÓJ DŁUG I ODKUPIĄ MOJE OBLIGACJE W tym momencie sprowadzasz obligacje korporacyjne do poziomu Amber Gold :)
|
|
Cytat:Spółka zapewnia, że do połowy września powinno być pierwsze notowanie. Taaa mamy 3 września a papier nie jest nawet zarejestrowany w KDPW :)
|
|
Pietrus napisał(a):Myślisz, że nie wprowadzą tych papierów na Catalyst?? Mam spore obawy.
|
|
Cytat:Skoro LST zdecydowało o dojściu do skutku tej emisji to widać uznało emisję za udaną A czemu mieli rezygnować? Mało to było historii o emisjach które "miały być szybko wprowadzone na Catalayst" ale emitent się rozmyślił widząc koszty zjadające dużą część emisji? :)
|
|
wapkil napisał(a):Nie ma powodu, żeby rynek wysokoprocentowych obligacji był łatwiejszy niż rynek akcji. Oba wymagają od inwestorów aktywności. O i właśnie w tym względzie wiele osób się z Tobą nie zgodzi. Rynek obligacji miał się stać bezpieczną alternatywą dla lokat a okazuje się czasem bardziej niebezpieczny od rynku akcji.
|
|
Cytat:Mi się akurat udało kupić te papiery rok temu po 102 i miesiąc temu po takiej samej cenie je odsprzedać. Zysk to 9,74 proc. netto rocznie. Powiedz to temu co dziś sprzedał po 90% na pewno się ucieszy że Tobie się udało :)
|
|
Cytat:„Szybkie reagowanie” jak najbardziej tak, pragnę zauważyć że obligacje Rodana były wysoko oprocentowane ok. 13% więc jak ktoś kupił rok temu na rynku pierwotnym i sprzedał dzisiaj rano po 95% to i tak zrealizował zysk w wysokości ok. 8% czyli znacznie więcej niż na lokacie. Heh kolega chyba zapomniał uwzględnić że rok temu najniższa ceną za jaką można było Rodan kupić to 101 a do tego odsetki skumulowane (w moim przypadku cena -102,37zł za obligację). Rentowność netto w najlepszym wypadku wychodziła ok 9,5% (po 2 okresach odsetkowych jest to kolejno: 5,26+5,2+0,65zł=11,11zł za obligację). Sprzedając więc dzisiaj po 95 (cena 95,65zł za obligację) inwestor "zarobił" ok. 4,8-5% netto. Uwzględniając prowizję maklerską też pewnie będzie o 0,1-0,2% mniej. Czyli mamy wynik gorszy niż aktualnie dostępna lokata w Ideabanku lub Getinie (5,3% netto). A biorąc pod uwagę że rok temu były jeszcze dostępne antybelki przepaść się powiększa. Nie ma co ściemniać - ten kto sprzedał dzisiaj za 95% a widziałem transakcję za 90% transakcji życia na tym nie zrobił... choć pewnie niektórzy stwierdzą że życie ocalił :)
|
|
Cytat:Pozwolę sobie także nie zgodzić się z yayurkiem i stwierdzić że inwestowanie w obligacje korporacyjne pozwala osiągnąć zysk większy od lokaty o te 2,5 pp do 3 pp netto i mam nadzieje że nie zmienię tego zdania wraz z nabywanym doświadczeniem;) Pod warunkiem że trzymasz papiery do samego końca a na samym końcu spółka szczęśliwie dokonuje wykupu. Jeśli masz zamiar "szybko reagować" w przypadku spadków ratingu, kursu itp. to godząc się na "cięcie strat jako całkiem niezły pomysł" ta rentowność zdywersyfikowanego portfela spada drastycznie do takiej jakie oferują lokaty :)
|
|
Cytat:Obrót wszystkimi papierami Religi od dawna jest zawieszony. GPW zawiesiła obrót, ponieważ Religa nie opublikował raportu rocznego (i nie wygląda, żeby miał zamiar to zrobić). I właśnie w ten sposób Catalyst sam sobie podciął gałąź na której siedzi bo zaletą tego rynku o którym non stop się pisze miała być właśnie możliwość wycofania się z inwestycji w dowolnym momencie a zazwyczaj w tym kluczowym w którym źle się dzieje :)
|
|
yayurek napisał(a):ogólnie jak już pisałem przynajmniej pół roku wcześniej, to zyski z CATALYST, po uwzględnieniu ucieczek i kosztów związanych z utratą własnych nerwów są wątpliwe... To trochę dyskusja na inny temat ale faktycznie z ciekawości kilka dni temu policzyłem sobie rentowność mocno zdywersyfikowanego portfela obligacji w którym inwestor "przypuszczalnie brał udział w panice sprzedając niektóre papiery" vs portfel o takiej samej wartości oparty na zwykłych lokatach bankowych (nie mylić z Amber Gold). Wniosek był dość przykry - oba portfele osiągnęły podobną rentowność. Jeśli więc ktoś ma zamiar inwestować w obligacje korporacyjne i osiągnąć te 3% netto więcej niż na lokacie to: - albo musi być takim "twardzielem" który w panice udziału nie bierze i czeka spokojnie do wykupu - albo rezygnuje z dywersyfikacji i "strzela" w 1-2 papiery które "na szczęście" nie wpadają w "okres paniki".
|
|
Swoją drogą na tym papierze najlepiej widać jak wielką rolę inwestorzy przywiązują do ratingu wystawianego przez SW. Kiedy było AAA papier chodził po 102 i nikomu to nie przeszkadzało, wystarczyło żeby z powodu zalegających należności rating spadł do CCC+ i w ciągu 1 dnia zrobiła się panika większa niż w przypadku spółek które ogłosiły bankructwo :)
A "sępy" już krążą po 82-85 i szukają frajerów :)
|
|
Moje zdanie jest takie że sprzedawanie tego po 95% tylko dlatego że nie wpłynęły jeszcze wszystkie należności to kompletna głupota.
|
|
Heh robi się psychoza strachu większa niż w przypadku Scopaka :)
|
|
www.lstcapital.pl/pl/relacje-i..."Na tej podstawie Emitent złożył w dniu 17 sierpnia 2012 roku wniosek o rejestrację obligacji serii A w depozycie papierów wartościowych prowadzonym przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A." "W wyniku przeprowadzonej subskrypcji zostało przydzielonych i objętych 690 obligacji o łącznej wartości nominalnej 690.000,00 zł przez 17 podmiotów." "Łączne koszty przeprowadzenia oferty obligacji serii A wyniosły zł, na które składały się koszty: a) przygotowania i przeprowadzenia oferty – 58 634,00 zł"
|
|
Tyle że tutaj jest nieco lepiej bo papier jest zabezpieczony hipotecznie.
|
|
Cytat:Tak na prawdę rentowności są bardzo zachęcające. Szczególnie stałe oprocentowanie w dobie prawdopodobnego cyklu obniżek stóp procentowych.. Jeszcze pół roku temu byłoby atrakcyjne ale teraz w czasie "promocji Idei" ta oferta nawet nie jest średnia. Jest po prostu słaba. Natomiast to co należy pochwalić to właśnie publiczna emisja dostępna "dla każdego". Cytat:Natomiast podsumowując waszą dyskusję i obecny poziom wyceny giełdowej spółki można powiedzieć, że inwestycja w te papiery to prawie jak depo w Amber G. ? Największym problemem jest tutaj świadomość że w celu wykupu tych obligów konieczne będzie znów rolowanie. Większość chciałaby mieć w portfelu obligacje spółek o których wiedzą że bezproblemowo te papiery wykupią że środków własnych. Natomiast posty dotyczące "rychłego upadku" potraktuj jako psychozę strachu - niektórzy po prostu nie wytrzymują nerwowo gdy kurs na Catalyst spada poniżej nominału nawet jeśli spółka jest regularnie sprawdzana w analizach SW.
|
|
wapkil napisał(a):Zamiast więc sprzedawać, jak dotychczas, obligacje inwestorom dużym (i wymagającym), postanowili sfinansować emisję publiczną. Wiesz... wobec problemów IDEI (nie tylko Premium bo właśnie "zniknął" Ochrony Kapitału), UniWibid a nawet Copernicusa nawet mnie to nie dziwi :)
|
|
Hohoho to możemy jeszcze zobaczyć kurs na poziomie 80% :)
|
|
Po prostu ludzie przez ostatnie 2 lata przyzwyczaili się że na Catalyst "normalna" cena za papiery to przynajmniej 100,5% a gwarantem tego że spółka jest w doskonałej kondycji nie jest wysoki rating ani analizy SW ale właśnie to że chodzi po 104-105% jak PCZ swego czasu... no i teraz po kłopotach Idea Premium ludzie panikują no bo jak to tak potrzebując gotówki sprzedawać papiery poniżej nominału? Toż to skandal! :)
|
|
wapkil napisał(a):To było wszystko, co zostało napisane o zabezpieczeniu. Od 2x do 10x wartość emisji - to chyba dobrze, prawda? Bez słowa o tym, jakie to zabezpieczenie i jaką wartość ma zabezpieczenie na certyfikatach Gant FIZ. Rozumiem takie przemilczenia w materiałach reklamowych emitenta, ale w niezależnym artykule SW to moim zdaniem bardzo poważne niedopatrzenie. Przecież na samej górze jak byk stoi: Informacja przygotowana przez organizatorów emisji publicznej GantaTo nie jest niezależny artykuł SW.
|
|
Cytat:Miałem tego 24 szt. teraz zostały mi 3 a sprzedawałem właśnie dlatego że były to moje aktywa. Wolę mieć 94% niż 0%. A skąd ta panika ? Przecież to spółka notowana na NC, z wystawionym ratingiem B a sam papier zabezpieczony jest hipotecznie. Były jakieś złe informacje ? Coś mnie ominęło ? Cytat:I proszę nie pisać że to Ideal wali bo potrzebuje kasy ponieważ tylko ten papier z ich kolekcji wywalany jest tak desperacko, resztę spuszczają w rozsądnych cenach. Faktycznie - Rank Progress z AAA zabezpieczony hipotecznie wywalają w rozsądnych cenach... --- Już się grubas ustawił na kupno po 91 z milionowym zleceniem... kto dołączy się do paniki ? :)
|
|
No wreszcie... po LST Capital i Getinie kolejna ciekawa emisja dla zwykłego Kowalskiego.
|
|
Odsetki za GND0513 elegancko wpłacone.
|
|
Cytat:Teraz mamy catalyst i obligatariuszy którzy nie mogą doczekać się wykupu i odsetek - oby tak dalej zrąbią i ten rynek dla indywidualnych - instytucje to inna bajka mają specjalistów od analiz i ryzyka dadzą radę. Ta właśnie po Idea Premium, UniWibid i Copernicusie było widać jakich specjalistów mają...
|
|
Też i spokojnie - będzie taniej :)
|
|
Cytat:Dzień wykupu RBC0912 pokrywa się z dniem zawieszenia wypłat Idea TFI. Nie muszą więc za wszelką cenę sprzedawać tych obligacji, bowiem 17.09 Rubicon jest zobowiązany dostarczyć gotówkę na konto. Jaki więc sens miałyby działania wcześniejszej wyprzedaży z bardzo dużym dyskontem? No właśnie na tym że są klienci którzy chcą wycofać swoją kasę z funduszu JUŻ DZISIAJ a nie czekać do 17.09. A to że do tego czasu KNF dała zgodę na nie realizowanie żądań uczestników funduszu to wcale nie oznacza że fundusz nie ma w tym kierunku nic robić :)
|
|
Cytat:No dobrze. Ale Idea Premium ma czas do 16 września. Tak więc nie musi sprzedawać obligacji Rubiconu0912 skoro ich wykup ma nastąpić 15 tego miesiąca. Nie nie nie... ma czas do 16 września by nie realizować wykupu jednostek uczestnictwa ale w tym czasie ma za wszelką cenę odzyskać płynność i póki co robi to z lepszym (jak np. Kredyt Inkaso lub Mo-Bruk) lub z gorszym (jak np. Rank Progress, Mak-Dom) skutkiem sprzedając na Catalyst to czego ma najwięcej lub czego i tak chciałby się prędzej czy później pozbyć. To nie jest tak że oni teraz mogą sobie siedzieć i czekać aż klienci się uspokoją :) Natomiast jak nadejdzie już D-Day to nie będzie przebacz - rzucą na żer wszystko co mają PKCem.
|
|
Jakby to kogoś interesowało to właśnie dostałem pismo że obligacje zostały zdeponowane na rachunku maklerskim BOŚu. Rejestracja w KDPW ponoć już trwa.
|
|
Mówiłem że zlecenia po 95-96 zaczną prędzej czy później wchodzić - za duża emisja by mogła się wybronić :)
|
|
Heh czyli dalej nie mają płynności. Wyprzedaży ciąg dalszy :)
|
|
Masakra. Cena 90% na debiucie mówi sama za siebie. A rating na SW AAA ciekawe...
|
|
|
|
Oczywiście że podaży. Emisja była bardzo duża (100mln zł) a teraz popyt jest niewielki... myślę że za jakiś czas zlecenia po 95-96 zaczną wchodzić. Moja jedyna "wtopa" w portfelu bo kupiłem kiedyś po cenie powyżej nominału i to jeszcze z niemałymi odsetkami :)
|
|
yayurek mam to samo :)
Zaryzykuję stwierdzenie że przez te kilka dni można zbudować lepszy portfel niż przez ostatni rok :)
|
|
slavo77 napisał(a):bo niski kupon :) jakby był 14% to by już dawno byla :) Czy ja wiem czy niski ? 8,5% netto za spółkę notowaną na GPW i posiadającą AAA od tylu lat... slavo77 napisał(a):wg. informacji z Bankiera to także spółka z zasobów IDEI.. to i sypią Ale tutaj trochę mądrzej - codziennie po trochu :)
|
|
Dziwne że ta spółka nie ma jeszcze swojego miejsca na forum. Ktoś od wczoraj ładnie sypie KRI0116 po 100,5. Spółka notowana na GPW od lat, stabilny rating AAA, niewielkie zadłużenie, rentowność netto 8,5%, jest niewielka premia w przypadku przedterminowego wykupu.
|
|
|
|
Cytat:nie zgadzam się... fundusz sprzedaje bo musi! ludzie wycofują aktywa... sprzedają jednostki... więc fundusz nie ma wyjścia musi sprzedawać... wszystko jak leci... nie zależnie czy to dobra spółka czy zła! Jeszcze nie musi. Póki co "chce". "Musieć" to będzie za 2 tygodnie o ile nie uspokoi uczestników funduszu.
|
|
Cytat:Zgadzam się też z wcześniejszym przedmówcą że te ceny są NORMALNE a nie niskie bo jak dotychczas np.cena 104 za niezabezpieczone obligi to kpina z ludzi Święta racja ale Catalyst tak nas przyzwyczaiło że cena 101-102 jest "normalna" że ceny niższe wydają się nam już promocyjne :) Zresztą ja myślę że (o ile nie dojdą do porozumienia z klientami) to się jeszcze skończy wyprzedażą poniżej nominału i to nie tylko tych dzisiejszych obligów... Lepiej mieć jakąś gotówkę "pod ręką" na rachunku maklerskim - taka okazja może się już nie powtórzyć prędko :P
|
|
Jeśli dalej będzie parcie inwestorów żeby "wykupić" swoje jednostki uczestnictwa to raczej nie mają wyboru. Z drugiej strony mają 2 tygodnie na przekonanie swoich klientów a nic nie jest tak przekonujące jak informacja że w przeciwnym razie będą musieli sprzedawać "ze stratą" i biorąc pod uwagę wielkość podaży do popytu mała strata to nie będzie...
Zresztą już dzisiaj sprzedali 3000 obligacji MBR0814 poniżej nominału...
Aż przykro patrzeć na ostatnie wtopy funduszy obligacji korporacyjnych. W tym kraju nie ma bezpiecznych form inwestycji - jak sam nie usiądziesz i nie znajdziesz takiego miejsca jak StockWatch to nic nie zdziałasz.
|
|
Cytat:Akurat w tym przypadku nie wiem, czy warto się na nich wzorować, czy może wręcz przeciwnie :) Ale sytuacja jest interesująca. Heh póki co wyprzedają akurat to co najbardziej bezpieczne :)
|
|
Zależy co...
- Ganta już chyba wszyscy mają - Rank Progress też bo sypią już od wielu tygodni (teraz już wiadomo kto) - Mobruk po 98 to już fajna okazja - Robyg i Kruk za niskie oprocentowanie jak dla mnie
To jest w ogóle ciekawa sprawa bo można będzie teraz zobaczyć w co i ile inwestują takie fundusze.
Transfer gotówki do BM zlecony, czekam na jutrzejsze okazje :)
|
|
|
|
|
|
Gant to chyba zjedzie do 95 przy takiej podaży :)
Mobruk już ktoś chapnął 3000 obligacji za 98 - piękny deal za zabezpieczone hipoteką obligi :)
|
|
Ktoś wie co się dzieje dalej z tymi obligami ?
Minął miesiąc a spółka nie pofatygowała się nawet do KDPW nie mówiąc o choćby lakonicznej informacji o ilości objętych obligacji...
|
|
Ja przyznam szczerze że kompletnie nie rozumiem tego pomysłu. To jest omijanie problemu a problemy należy rozwiązywać. Rozwiązaniem natomiast jest by zwykły Kowalski mógł wziąć udział w emisji od ceny nominalnej a nie żeby musiał "kombinować".
|
|
Cytat:Z tego nic nie wynika - w ofertach pierwotnych firmy zazwyczaj muszą oferować oprocentowanie wynikające z ich faktycznej sytuacji. Teoretycznie masz rację ale praktyka pokazuje że należy zaoferować takie oprocentowanie żeby znaleźć nabywców a to nie zawsze jest tożsame z sytuacją finansową spółki zwłaszcza gdy brak publicznie dostępnych analiz jak ta na SW. Cytat:Inaczej sprzedaliby tylko za marne grosze obligacje kilku inwestorom indywidualnym z łapanki. Wiesz... po ostatniej wpadce Idea TFI z obligacjami DSS uważam że inwestorzy indywidualnie lepiej potrafią ocenić ryzyko. Paradoks :)
|
|
Cytat:Nie czytałem ostatnich raportów, ale zgodnie z wcześniejszymi byli w bardzo dobrej sytuacji, a mimo tego finansowali się obligacjami oprocentowanymi na 14% Pisałem już w innym wątku że emisja pierwszej serii odbyła się zanim jeszcze ktokolwiek wiedział że są w dobrej sytuacji (co potwierdza fakt że papiery szło kupić na Catalyst za 101). Dopiero potem jak z nieba spadł rating AAA i zaczęły się ceny 104-105. Nowa emisja byłaby dla inwestora indywidualnego ciekawa gdyby zaczynała się od kwoty 10-krotnie mniejszej a tak dziękuję - poczekam na "okazję na Catalyst" o ile w prospekcie nie będzie żadnych sprytnych zapisów o przedwczesnym wykupie bez dodatkowej premii :)
|
|
Sprostują szybciutko :)
Sam wywiad ciekawy. Pan Kunica zapytał ile statystycznie "stracił" inwestor w ciągu ostatniego roku. To ciekawy pomysł na artykuł. Na podstawie wygasłych już papierów zbudować 3 "statystyczne" portfele:
- bezpieczny (oprzeć tylko na nisko oprocentowanych papierach z zabezpieczeniem hipotecznym) - wyważony (oprzeć tylko na papierach z zabezpieczeniem lub z ratingiem inwestycyjnym w SW) - ryzykowny (oprzeć na papierach wysoko oprocentowanych bez zabezpieczenia i/lub z ratingiem spekulacyjnym)
i zobaczyć ile % można było powiedzmy przez ostatnie 2 lata zyskać/stracić na Catalyst...
|
|
|
|
Na wstępie standardowe podziękowania za analizę. Co prawda kupon elegancko zapłacony ale spółka (zresztą nie tylko ta) o czymś zapomniała > www.gpwcatalyst.pl/aktualnosci...
|
|
Cytat:Powiedzcie mi jedno-dlaczego niby tak dobrze trzymającej się spółki obligacje są oprocentowane na 14 procent? Bo w momencie emisji jeszcze nikt nie wiedział że to jest "dobrze trzymająca się spółka" :) Cytat:niewiem skąd wogóle wzięły się te kosmiczne ceny na Catalyst za ich obligacje A ja wiem. Pewnie większość emisji objęło kilku bogaczy i teraz mogą sobie dowolnie dyktować cenę a korzystając z wysokiego ratingu jaki wpadł spółce wywindowali cenę aż do 104-105. Tak się właśnie "zarabia" na Catalyst.
|
|
No i pierwszy kupon zaksięgowany w Aliorze
|
|