PARTNER SERWISU
fnzzdcgz

Średnie kroczące

piotro1995
0
Wpisów: 16
Wysłane: 15 sierpnia 2012 16:14:29
Witam,
chciałbym abyście podzielili się Waszymi wnioskami z inwestycjami opartymi na średnich kroczących.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 15 sierpnia 2012 18:41:38
Ja bym chciał abys to Ty sie podzielił wnioskami Twoich inwestycji opartych o srednie kroczące
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

piotro1995
0
Wpisów: 16
Wysłane: 16 sierpnia 2012 09:59:39
Ja, przygodę z giełdą rozpocząłem ok. 3 lata temu. Na początku szczególnie zacząłem zwracać uwagę na właśnie analizę techniczną, ale nie mogłem zdecydować się na technikę, którą miałbym stosować w moich inwestycjach. Wreszcie całkiem przypadkowo wpadłem na artykuł odnośnie średnich kroczących. Przeczytałem z uwagą wypowiedź pewnego analityka, a dodatkowo jeszcze chciałem zobaczyć co o tej technice myślą inni, znacznie bardziej doświadczeni ode mnie. Spotkałem się z różnymi wypowiedziami, zarówno pozytywnymi jak i negatywnymi. Postanowiłem więc zacząć inwestować tą techniką. Ja stosuję kombinację średnich EMA 15, EMA 30 i EMA 45 wspomagając się średnią MACD.

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 16 sierpnia 2012 18:21:58
Swojego czasu interesowałem się średnimi ponieważ jest to teoretycznie łatwy i przyjemny sposób na podejmowanie decyzji transakcyjnych. Masz parę linii na wykresie i jak jedna przetnie drugą a druga trzecią to kupujesz a w przeciwnym razie sprzedajesz.

Wykonałem mnóstwo testów na danych historycznych w programie Amibroker i doszedłem do następującego wniosku: nie da się pobić rynku korzystając tylko i wyłącznie ze średnich kroczących.

Jak przetestujesz średnie na konkretnych walorach to na pewno znajdziesz takie, które generowały lepsze zwroty niż gdybyś po prostu kupił i trzymał te walory. Dzieje się tak szczególnie gdy istnieje wyraźny trend wzrostowy lub spadkowy. Jednak w przypadku utrzymującego się trendu bocznego strategia oparta na średnich jest po prostu masakrowana. Jeżeli jesteś w stanie przewidzieć kiedy nastąpi wyraźny trend możesz być bogatym człowiekiem. Ja jednak nie znalazłem żadnych wskaźników, które były w stanie przewidzieć taką sytuację.

Jeżeli przetestujesz strategie opartą na średnich dla wielu akcji, czyli np. po sygnale kupna kupujesz jeden walor za 1/10 swoich pieniędzy i robisz tak aż nie będziesz posiadał 10 walorów, to zawsze strategia taka kończy gorzej niż szeroki rynek.

Kolejnym problemem jest dobranie długości średniej na jakiej działasz. Owszem możesz przeprowadzić optymalizację i do każdego waloru znaleźć średnią, która generowała ponadprzeciętne zyski dla danych historycznych. Jeżeli jednak zrobisz taki sam test w formule "Walk Forward" to zobaczysz, że zawsze skończysz gorzej niż rynek.
Walk forward testuje strategie dla danych historycznych ale w taki sposób jakbyś optymalizował średnie w przeszłości i dalej posługiwał się optymalizowanymi średnimi.

Warto zapoznać się z Amibrokerem i samemu przetestować. Jakbyś miał pytania co do formuł jakie trzeba napisać to mogę Ci pomóc jak będę miał czas.

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 16 sierpnia 2012 20:38:52
@ xlogic
"Jeżeli przetestujesz strategie opartą na średnich dla wielu akcji, czyli np. po sygnale kupna kupujesz jeden walor za 1/10 swoich pieniędzy i robisz tak aż nie będziesz posiadał 10 walorów, to zawsze strategia taka kończy gorzej niż szeroki rynek."

jak Amiga dobiera walory jesli ma ich byc 10 a warunki spelnia np 20 spolek ? alfabetycznie :D ?

@piotro

IMHO zapomnij o srednich
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 18 sierpnia 2012 17:47:16
Cytat:

jak Amiga dobiera walory jesli ma ich byc 10 a warunki spelnia np 20 spolek ? alfabetycznie :D ?

Jeżeli w danym momencie więcej niż 10 spółek spełnia wszystkie podane warunki to owszem, wybiera alfabetycznie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,124 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat