PARTNER SERWISU
apprbuwt
1 2 3
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 grudnia 2012 16:33:14 przy kursie: 1,22 zł
Będzie widać czy był przepływ gotówki do IC i odwrotnie, czy tylko wzajemne potrącenie wierzytelności jak przy normalnym barterze. Jeśli jest to napisane wprost w DI jak piszesz to nie ma znaczenia. -> nie wnikałem. Nie wszystkie koszty związane z wejściem na NC muszą dotyczyć IC. W każdym bądź razie koszty emisji w stosunku do wielkości były jakie były...

EDIT: W sumie w uszczegółowieniu to nie zobaczymy przepływu z EXA do IC nawet jak był. A faktycznie mój post był bez sensu. Sorki
Edytowany: 21 grudnia 2012 16:49

EXAmobile
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 17
Wysłane: 21 grudnia 2012 17:29:06 przy kursie: 1,22 zł
@anty_teresa

EXAmobile napisał(a):
(tak naprawdę -1 276 TPLN ale pomniejszone o aktywo w wys 239 TPLN - taka "sztuczka" księgowa

Cytat:
anty_teresa: TO nie żadna sztuczka, tylko rachunek w układzie porównawczym. Zdradzę, bo chyba to umknęło, że EXA też taki stosuje :) Jak tylko skapitalizujecie coś na zapasach to też wam przychody "skoczą"

hmm.... księgowym nie jestem, ale aktywo na podatek odroczony o którym pisałem, w kwocie 239 TPLN pomniejszyło stratę Power Price na 31.12.2011 z -1 276 TPLN do -1 036 TPLN. Dlatego nazwałem to "sztuczką", gdyż faktyczna strata (na działności gospodarczej) wyniosła - 1 276 TPLN a wspomniane aktywo jest tylko zapisem księgowym pomniejszającym tą stratę i nie bardzo ma coś wspólnego z zapasami (tak ja piszesz) a bardziej z przyszłym podatkiem. Zachęcam do lektury Sprawozdania Fin Power Price za 2011r. strona 20, nota 9b, pozycja 2 - Aktywa z tytułu podatku odroczonego.
EXA nie tworzyła tego typu aktywa ani na koniec 2011 roku ani na 30.09.2012 - proszę nie wprowadzać czytelników w błąd.
Poza tym myślę, że nie warto tego wątku kontynuować, gdyż już mocno odbiega od tematu.

Cytat:
anty_teresa: Z prezentacji spółki wynika, że w 2013 spółka zarobi... 50 tyś, przy spadku przychodów. To gdzie jest potencjał? Dlaczego ma być warta więcej niż 500k na moment preIPO?

Jak już pisałem Exa podchodzi konserwatywnie do prognoz.
Domyślam się, że większości bardziej podobają się prognozy w stylu Power Price, wg której w 2013 PP będzie miała Przychody 4,84 mln PLN i Zysk netto 1,75 mln PLN :) wskaźniki na bazie tych prognoz można stworzyć piękne, wycenę również :) życzę powodzenia i trzymam kciuki :)

Cytat:
anty_teresa: Ale co to znaczy, że aplikacje zarabiają na siebie?

To znaczy, że generują przychody, a część z aplikacji wygenerowała już przychód, który przewyższył koszt ich wytworzenia. Od razu uprzedzam kolejne pytania - o szczegółach która, ile, itd. nie będę pisał.

Cytat:
anty_teresa: Skala - rozumiem, że grę ma ściągać więcej userów, przez co koszt jednostkowy usera będzie się zmniejszał. Tylko jaka jest powtarzalność ściągnięć i jak długo średnio user "używa" alikacji? Jak ma rosnąć rentowność w założeniach wraz ze wzrostem ilości userów, jakie są oczekiwania i na jakiej podstawie zostały poczynione?

Nie do końca to miałem na myśli jeśli chodzi o skalę, ale to co piszesz również ma sens. Nie będę opisywał szczegółów jak dokładnie zarabia EXA, gdyż konkurencja na tym rynku jest spora i dlaczego miałbym na tacy podawać innym rozwiązania i pomysły ? Mogę tylko powtórzyć, że aktualnie spółce najbardziej zależy na wzroście liczby użytkowników, którzy instalują aplikacje EXA i z nich korzystają.

EXAmobile
0
Wysłane: 21 grudnia 2012 17:39:49 przy kursie: 1,22 zł
wapkil napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
Mnie bardziej chodziło o to, że założyciele spółki "brali" akcje 9 razy taniej od tych w preIPO.

Obawiam się, że nie od wszystkich. Wcześniej już o tym wspominałeś, ale trochę uzupełnię. Ta oferta kosztowała prawie 170 tys. zł, tylko że, jeśli dobrze zrozumiałem, to bardzo teoretyczna kwota. Koszt to 9790 zł oraz 158850 zł w akcjach, które objął INVESTcon.
Można, jak chce dokument informacyjny, zakładać, że te akcje INVESTcon faktycznie wycenił na 0,9 zł, ale równie dobrze można przyjąć na przykład 0,1 zł. Patrząc na realne koszty (5 tys. - 20 tys. zł) prowadzonych przez nich ostatnio ofert, w których nie obejmowali akcji, można podejrzewać, że to drugie jest bliższe rzeczywistości.

Jeżeli chce Pan obiektywnie przedstawiać informacje, to proszę przy porównywaniu warunków, na których inwestorzy objemowali akcje serii B, nie zapominać o lock-upie na 12 m-cy do którego zobowiązał się INVESTcon. Pozostali inwestorzy serii B nie deklarowali takich zobowiązań.
Edytowany: 21 grudnia 2012 17:45

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 21 grudnia 2012 18:49:01 przy kursie: 1,22 zł
EXAmobile napisał(a):
Jeżeli chce Pan obiektywnie przedstawiać informacje, to proszę przy porównywaniu warunków, na których inwestorzy objemowali akcje serii B, nie zapominać o lock-upie na 12 m-cy do którego zobowiązał się INVESTcon. Pozostali inwestorzy serii B nie deklarowali takich zobowiązań.

Nie zapominam. Chodzi tylko o to, że akcje znacznie poniżej 0,90 zł obejmowali nie tylko założyciele (po splicie milion sztuk po 0,10 zł, z czego stu tysięcy sztuk nie obejmuje lock-up), ale też de facto INVESTcon.

Tak dla ścisłości, lock-up nie jest na całość, tylko na 90% akcji. Jeżeli pozostałe 10% z posiadanych akcji IC udałoby się sprzedać średnio na przykład za 0,90 zł, uzyskaliby 15885 zł, co, dla odmiany, jest już sensowną opłatą. Resztę akcji mieliby wtedy praktycznie za darmo. Gdyby tak zrobili, nie muszą też szybko informować, bo nadal nie zejdą poniżej 10% całości.

Przy okazji - nie wiem, jak jest definiowany koszt przygotowania i przeprowadzenia oferty (9790 zł). Czy ktoś się orientuje, czy i jaka część tej kwoty mogła trafić do IC?
Edytowany: 21 grudnia 2012 18:51

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 21 grudnia 2012 19:12:02 przy kursie: 1,22 zł
EXAmobile napisał(a):

hmm.... księgowym nie jestem, ale aktywo na podatek odroczony o którym pisałem, w kwocie 239 TPLN pomniejszyło stratę Power Price na 31.12.2011 z -1 276 TPLN do -1 036 TPLN. Dlatego nazwałem to "sztuczką", gdyż faktyczna strata (na działności gospodarczej) wyniosła - 1 276 TPLN a wspomniane aktywo jest tylko zapisem księgowym pomniejszającym tą stratę i nie bardzo ma coś wspólnego z zapasami (tak ja piszesz) a bardziej z przyszłym podatkiem. Zachęcam do lektury Sprawozdania Fin Power Price za 2011r. strona 20, nota 9b, pozycja 2 - Aktywa z tytułu podatku odroczonego.
EXA nie tworzyła tego typu aktywa ani na koniec 2011 roku ani na 30.09.2012 - proszę nie wprowadzać czytelników w błąd.
Poza tym myślę, że nie warto tego wątku kontynuować, gdyż już mocno odbiega od tematu.

PRZEPRASZAM ZA WPROWADZENIE W BŁĄD. Przeczytałem nie wiem dlaczego, że pisze Pan o przychodach i z automatu tak odpisałem. Faktycznie EXA nie tworzyła aktywa na podatek odroczony, a takowe ujawnił wspomniany PPrice. Natomiast zmniejszanie wykazywanej straty przez odwrócenie podatku nie jest także żadną sztuczką księgową. W końcu o kwotę straty będzie można pomniejszyć przyszłe zobowiązanie podatkowe.
EXAmobile napisał(a):

Jak już pisałem Exa podchodzi konserwatywnie do prognoz.
Domyślam się, że większości bardziej podobają się prognozy w stylu Power Price, wg której w 2013 PP będzie miała Przychody 4,84 mln PLN i Zysk netto 1,75 mln PLN :) wskaźniki na bazie tych prognoz można stworzyć piękne, wycenę również :) życzę powodzenia i trzymam kciuki :)

Na nierealność prognoz osobiście wskazywałem. PP było przykładem tylko i wyłącznie do tego, że skoro dzielimy się ryzykiem, to dzielimy się także potencjalnymi zyskami. Napisał Pan, że prognozy są konserwatywne, ale czy zna Pan spółkę, która napisałaby, albo wyraziła przez przedstawiciela, ze jej prognozy w momencie podania są przeszacowane? Ja nie znam, więc takie deklaracje naprawdę nie są informacją ceno twórczą jeśli nie znajdzie się potwierdzenia w sposobie i założeniach.
EXAmobile napisał(a):

To znaczy, że generują przychody, a część z aplikacji wygenerowała już przychód, który przewyższył koszt ich wytworzenia. Od razu uprzedzam kolejne pytania - o szczegółach która, ile, itd. nie będę pisał.

No dobrze, ale o jakim koszcie wytworzenia mówimy? Biorę do ręki DI i na stronie 95 mamy RZIS za okres 9m12. Tam w przychodach mamy:
Przychody ze sprzedaży produktów: 68k
Przychody ze sprzedaży towarów i materiałów: 1188k
W kosztach działalności operacyjnej natomiast:
Wartość sprzedanych towarów i materiałów: 1176

Z tego wynika, że EXA w zasadzie nie ma produkcji i produktów. Nie ma ich na bilansie w zapasach, czy wnipach. Ze sprzedaży jest 68tys PLN. Reszta to działalność handlowa. Jak to należy czytać? CO jest towarem?
I jaki to ma związek z ilością użytkowników?
Z rachunku wynika także, że spółka nie ma żadnego majątku trwałego.

Za stratę okresu odpowiada pozostała działalność operacyjna. Co się kryje pod tą pozycją?
EXAmobile napisał(a):

Nie do końca to miałem na myśli jeśli chodzi o skalę, ale to co piszesz również ma sens. Nie będę opisywał szczegółów jak dokładnie zarabia EXA, gdyż konkurencja na tym rynku jest spora i dlaczego miałbym na tacy podawać innym rozwiązania i pomysły ? Mogę tylko powtórzyć, że aktualnie spółce najbardziej zależy na wzroście liczby użytkowników, którzy instalują aplikacje EXA i z nich korzystają.

I tutaj właśnie mamy problem. Rozumiem ograniczenia biznesowe, ale takie stwierdzenie w zasadzie wyklucza możliwość inwestycji. Pan napisał My zarabiamy, a ja w rachunku widzę straty. Pan napisał, ze spółce zależy na liczbie użytkowników, a z raportu wynika, że spółka sprzedaje towary i materiały.

Nie wykluczam, że znów coś źle zerknąłem.(Mam gorączkę i nie myślę do końca trzeźwo)
Zostawiam już tych co zdecydowali się na preIPO, ale proszę mnie teraz przekonać do kupna akcji. Proszę pokazać co ja właściwie kupuję? Nie kupuję wyniku finansowego, bo go nie ma. Nie kupuję modelu biznesowego, bo go nie znam. To co kupuję? Naprawdę tych użytkowników?

EXAmobile
0
Wysłane: 21 grudnia 2012 22:54:03 przy kursie: 1,22 zł
anty_teresa napisał(a):
.... Proszę pokazać co ja właściwie kupuję? Nie kupuję wyniku finansowego, bo go nie ma. Nie kupuję modelu biznesowego, bo go nie znam. To co kupuję? Naprawdę tych użytkowników?

Podsumuję, będzie krócej i może łatwiej:

1. EXA to startup - na tym etapie rozwoju raczej nie kupuje się wyniku, bardziej pomysł.

2. Model biznesowy - w dużym skrócie: EXA wytwarza gry i aplikacje na urządzenia mobilne, które pobierają użytkownicy na całym świecie, aplikacje i gry (a precyzyjniej ich użytkownicy) generują przychody z reklam, sprzedaży towarów wirtualnych wewnątrz aplikacji, itp. - to jest główny kierunek, szerzej - strategia, obszary działalności, rynek itp. opisane są w dokumencie informacyjnym.

3. Jeżeli Pan lub inni inwestorzy nie są przekonani do inwestycji, a spółka lub branża w której działa wzbudza Państwa zainteresowanie, to proponuję obserwować jak się rozwija spółka. Być może na którymś etapie, Pan lub inni inwestorzy przekonacie się do EXA i wtedy dołączycie do grona akcjonariuszy.

A tymczasem życzę Panu powrotu do zdrowia. Jak będzie Pan w pobliżu Bielska-Białej, to zapraszam do siedziby EXA, zobaczy Pan jak działa firma, pozna ludzi którzy tworzą spółkę, może to będzie bardziej przekonujące :)
Edytowany: 21 grudnia 2012 22:55

EXAmobile
0
Wysłane: 25 grudnia 2012 16:49:41 przy kursie: 1,22 zł
Przy okazji, dla wszystkich a szczególnie Akcjonariuszy, Inwestorów, Użytkowników aplikacji oraz wszystkich, którzy czytają to forum, na Święta oraz cały 2013 rok - życzenia wszystkiego najlepszego i udanych inwestycji :)

W prezencie od EXA polecamy aplikacje "Życzenia Świąteczne", która ułatwi wysyłanie świątecznych i noworocznych życzeń - dostępna na urządzenia z Androidem oraz z iOS

Dla inwestorów sceptycznie nastawionych do EXA oraz dla tych, którzy lubią rankingi, poniżej dzisiejsze pozycje aplikacji EXA - Życzenia Świąteczne

rankingi iTunes/App Store (iPhone):
Overall 4 miejsce
Entertainment 1 miejsce

ranking Google Play:
Entertainment 4 miejsce

Początkiem stycznia postaramy się przedstawić trochę więcej danych

pozdrawiamy
Zespół
EXAmobile
Edytowany: 25 grudnia 2012 16:59

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 27 grudnia 2012 11:24:00 przy kursie: 1,30 zł
EXAmobile napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
.... Proszę pokazać co ja właściwie kupuję? Nie kupuję wyniku finansowego, bo go nie ma. Nie kupuję modelu biznesowego, bo go nie znam. To co kupuję? Naprawdę tych użytkowników?

....
2. Model biznesowy - w dużym skrócie: EXA wytwarza gry i aplikacje na urządzenia mobilne, które pobierają użytkownicy na całym świecie, aplikacje i gry (a precyzyjniej ich użytkownicy) generują przychody z reklam, sprzedaży towarów wirtualnych wewnątrz aplikacji, itp. - to jest główny kierunek, szerzej - strategia, obszary działalności, rynek itp. opisane są w dokumencie informacyjnym.
....

Obiecuję, że będę obserwował pilnie poczynania spółki na rynku. Żeby jednak dobrze zrozumieć co się dzieje/będzie działo prosiłbym o ustosunkowanie się do powyższych kwestii

1. Spółka w DI za okres 1.01.2012-30.09.2012 podaje przychody netto ze sprzedaży w kwocie 1257 tys. PLN z czego 1188 to obrót towarami. Dodatkowo w prognozie mamy spadek przychodów na rok 2013 do 700 tys. Z tego wnoszę, że nie przychody nie pochodziły z core biznesu czyli produkcji aplikacji na smartfony. Widziałem w życiu już różne rzeczy. Przed debiutem jedna ze spółek zajmująca się teoretycznie przetwarzaniem ropy naftowej kupiła i sprzedała ze stratą.. karty telefoniczne... Chciałbym upewnić się, że EXA nie "pompowała" sztucznie przychodów. Dlatego proszę o wyjaśnienie czym były towary w obrocie.

2. Przyznam, że nie bardzo też rozumiem konwencje pokazywania wyników. Tworzą Państwo aplikacje i za ich pomocą sprzedają reklamy. To główna część biznesu. To sugerowałoby kapitalizowanie kosztów na wnipach i amortyzaowanie przez okres użyteczności ekonomicznej. Dla gier pewnie byłoby to około roku, dla życzeń świątecznych miesiąc, itd. W rachunku wyników nie ma amortyzacji, więc przyjęli Państwo inną konwencję. Jaką? Gdzie księgowane są wydatki na tworzone aplikacje? Jak rozpoznawane są przychody?

3. Czym są inne koszty operacyjne w sprawozdaniu za okres 9-u miesięcy?

4. W wynikach tego roku mamy:
amortyzacja - 0
aktywa trwałe - 0
zapasy - 0

Koszty działalności operacyjenj:

6,5 tys. materiały i energia
8,2 tys. wynagrodzenia - umowa o dzieło, albo umowa zlecenie dla osoby zatrudnionej
49 tys usługi obce

Czy spółka nie ma żadnych pracowników i żadnego majątku? Wszystko zleca na zewnątrz? Gdzie jej przewaga konkurencyjna? I w zasadzie najważniejsze... Dlaczego nie upubliczniono podmiotu, który pisze faktycznie te gry,(tej drugiej spółki Pana Prezesa) tylko założono odrębną spółkę?

EXAmobile
0
Wysłane: 28 grudnia 2012 00:18:34 przy kursie: 1,30 zł
Może tym razem od końca, skoro uważa Pan, że to najważniejsze

anty_teresa napisał(a):
I w zasadzie najważniejsze... Dlaczego nie upubliczniono podmiotu, który pisze faktycznie te gry,(tej drugiej spółki Pana Prezesa) tylko założono odrębną spółkę?

Na początek zacytuję dokument informacyjny:
"...Jednym z kluczowych podwykonawców Spółki jest firma Labmatic Jakub Kurbiel, której właścicielem jest Prezes Zarządu Emitenta – Pan Jakub Kurbiel. Zakres usług Labmatic na rzecz EXAMOBILE S.A. obejmuje prace graficzne, prace programistyczne, usługi z zakresu montażu profesjonalnych systemów informatycznych, a także administrację oraz pośrednictwo w zakresie domen, serwerów internetowych, zarządzania i tworzenia stron i serwisów www. [...] taki model współpracy zapewnia Spółce dostęp do wykwalifikowanych specjalistów oraz pozwala ograniczyć m.in. koszty związane z utrzymaniem pracowników..."

Uzupełniając - to nie jest tak, że jest jeden podmiot, który jak Pan napisał "faktycznie te gry pisze". EXA równolegle współpracuje z wieloma podwykonawcami (umowy z innymi firmami, umowy o dzieło z osobami fiz), którzy nie są powiązani z firmą Labmatic i osobą Pana Kurbiela. Postaram się żeby w raporcie rocznym za 2012 była umieszczona informacja o łącznej liczbie podwykonawców spółki w 2012 roku, wtedy może będzie bardziej widoczne zróżnicowanie dostawców usług z których korzysta EXA.
Dodatkowo, nie bardzo rozumiem dlaczego nikt nie zauważa, iż rozpoczynając działanie nowej firmy, dużo mniej kosztowne i bardziej bezpieczne, szczególnie w początkowej fazie działalności jest opieranie się na sprawdzonych ludziach i rozwiązaniach.
Tzn. czy lepiej w nowej firmie, na start, zatrudnić cały zespół nowych ludzi na pełny etat (programistów, grafików, itd.), co będzie od pierwszych dni generowało spore koszty oraz rodziło ryzyko, że część z nich na starcie się nie sprawdzi ?
Czy może taniej i bezpieczniej, na początku w miarę potrzeb wykorzystywać sprawdzone zaplecze ludzkie, które już się posiada (oczywiście jeżeli jest taka możliwość), rozliczając się tylko za faktycznie wykonaną pracę lub projekt a równolegle wraz z rozwojem firmy i skali jej działalności testować nowych ludzi i w miarę potrzeb angażować ich do kolejnych projektów ? - taki właśnie model został zastosowany w EXA

Dlaczego nie upubliczniono Labmatic ? to pytanie bardziej do Jakuba Kurbiela.
Z tego co się orientuję Labmatic zajmuje się bardziej tradycyjnymi rozwiązaniami internetowymi (strony www, e-commerce/sklepy, pozycjonowanie, itp.), a Examobile została stworzona głównie z myślą działania i rozwoju w obszarze urządzeń mobilnych (aplikacje i gry mobilne). Poza tym przekształcanie jednoosobowej działalności w spółkę akcyjną z pkt widzenia formalno-prawnego to sporo pracy, zdecydowanie prostszym rozwiązaniem jest stworzenie nowego podmiotu.

anty_teresa napisał(a):
Spółka w DI za okres 1.01.2012-30.09.2012 podaje przychody netto ze sprzedaży w kwocie 1257 tys. PLN z czego 1188 to obrót towarami. Dodatkowo w prognozie mamy spadek przychodów na rok 2013 do 700 tys. Z tego wnoszę, że nie przychody nie pochodziły z core biznesu czyli produkcji aplikacji na smartfony. Widziałem w życiu już różne rzeczy. Przed debiutem jedna ze spółek zajmująca się teoretycznie przetwarzaniem ropy naftowej kupiła i sprzedała ze stratą.. karty telefoniczne... Chciałbym upewnić się, że EXA nie "pompowała" sztucznie przychodów. Dlatego proszę o wyjaśnienie czym były towary w obrocie.

Nie jest to nic nowego, o czym spółka nie informowała w dokumencie informacyjnym. Zachęcam ponownie do lektury:
[s.48] "... Jednym z bardziej istotnych składników prognozy mającym istotny wpływ na poziom przychodów Spółki jest sprzedaż towarów handlowych związanych z prowadzoną przez Spółkę szeroko rozumianą działalnością informatyczną. Sprzedaż towarów handlowych może mieć znaczący wpływ na poziom przychodów, ale nie powinna mieć istotnego wpływu na zysk Spółki, gdyż planowane marże na tego rodzaju działalności będą stosunkowo niewielkie. ..."

Uzupełniając - towary były sprzedawane z zyskiem i były bezpośrednio związane z branżą IT (był to sprzęt IT).

Odnośnie prognozy przychodów na 2013. Pierwotna prognoza przychodów na 2012 (jeszcze w dok ofertowym) wynosiła 350 tys. PLN. Została podniesiona w III kw 2012 na 1 260 tys. PLN (głównie za sprawą ww. transakcji handlowych). Prognoza przychodów na 2013 wynosiła 700 tys. PLN i nie została zmieniona. Tak jak pisałem poprzednio - EXA podchodzi konserwatywnie do prognoz.

anty_teresa napisał(a):
Przyznam, że nie bardzo też rozumiem konwencje pokazywania wyników. Tworzą Państwo aplikacje i za ich pomocą sprzedają reklamy. To główna część biznesu.[...] Gdzie księgowane są wydatki na tworzone aplikacje?

Jak poprzednio wspominałem EXA to startup, a 2012 rok, to tak naprawdę pierwszy rok działalności operacyjnej. Dlatego na tym etapie rozwoju wyniki nie najlepiej obrazują potencjał firmy. Faktycznie zgodzę się z Panem, że pewne koszty mogłyby być inaczej rozliczane (kapitalizowane na wnipach i amortyzowane) wtedy obraz być może byłby pełniejszy (a wynik finansowy lepszy), ale z uwagi na niedużą skalę, w poprzednich okresach wydatki na tworzenie aplikacji były księgowane bezpośrednio w koszty.

anty_teresa napisał(a):
Czym są inne koszty operacyjne w sprawozdaniu za okres 9-u miesięcy?

Można odnaleźć w bilansie - są to "rezerwy na zobowiązania" (w znaczącej części na koszty związane z realizowanymi projektami). Tu ponownie widać, że nie najważniejsze są dla EXA "chwilowe" dobre wyniki. Takiej rezerwy można było nie tworzyć, wtedy koszty byłyby mniejsze a wynik byłby lepszy i to o 50 tys. PLN, ale dla spółki, jeżeli chodzi o wyniki, nie jest najistotniejsza perspektywa jednego czy dwóch kwartałów.

anty_teresa napisał(a):
Czy spółka nie ma żadnych pracowników i żadnego majątku?

Podstawowy majątek spółki to gotówka (na 30.09.2012 to 349 tys. PLN)
Sprzęty, które EXA posiada i które są przydatne w tym co robi nie są amortyzowane (ze względu na niedużą wartość jednostkową). Własnych nieruchomości, maszyn, samochodów itd. nie posiada, na tym etapie w tej branży nie jest to niezbędne.
Spółka współpracuje łącznie z kilkunastoma specjalistami (głównie programiści i graficy). Zależnie od projektu zaangażowana jest różna liczba specjalistów. Liczba współpracowników (szczególnie programistów) rośnie z miesiąca na miesiąc, podobnie jak liczba projektów.

EXAmobile
0
Wysłane: 27 lutego 2013 10:48:18 przy kursie: 1,11 zł
Ponad 1 milion użytkowników zainstalowało aplikacje EXAMOBILE S.A.

W lutym bieżącego roku mija dokładnie 12 miesięcy od opublikowania przez Examobile S.A. pierwszej aplikacji na urządzenia mobilne. W tym okresie liczba unikalnych użytkowników, którzy zainstalowali aplikacje spółki przekroczyła 1 mln ...

szersza informacja:
examobile.com/examobile-ju-pon...

EXAmobile
0
Wysłane: 10 kwietnia 2013 12:56:30 przy kursie: 1,01 zł
Ponad 50 mln reklam obejrzane przez 1,3 mln użytkowników aplikacji spółki Examobile

trochę świeżych danych z Examobile znajdziecie pod tym linkiem
examobile.com/examobile-ponad-...

EXAmobile
0
Wysłane: 15 lipca 2013 14:59:43
Łączna liczba unikalnych użytkowników, którzy zainstalowali aplikacje EXAMOBILE S.A., na koniec czerwca 2013 roku przekroczyła 2,1 mln.
W drugim kwartale 2013 roku aplikacje EXAMOBILE S.A. zainstalowano na ponad 864 tys. urządzeń mobilnych.

Konsekwentnie idziemy do przodu :)

szersza informacja tutaj

EXAmobile
0
Wysłane: 7 października 2013 16:55:30 przy kursie: 1,26 zł
Trochę newsów z EXAMOBILE S.A. po 3 kwartałach 2013, w skrócie:
- ponad 3 mln użytkowników już zainstalowało aplikacje EXAMOBILE,
- w ostatnich 4 kwartałach liczba wyświetleń reklam przekroczyła 100 mln,

więcej informacji tutaj

tyron
0
Wpisów: 45
Wysłane: 7 listopada 2013 12:52:07 przy kursie: 1,79 zł
Coś ostatnio zrobił się ruch na akcjach spółki - wszak mimo mizernych obrotów
prawie 40 % poszło w górę w ostatnim 1-2 miesiącach. Jestem ciekawy jak te 100 mln wyświetlen przekłada się na przychody i zyski

rafal88lbn
0
Wpisów: 1
Wysłane: 11 listopada 2013 16:11:23 przy kursie: 2,00 zł
tyron napisał(a):
Coś ostatnio zrobił się ruch na akcjach spółki - wszak mimo mizernych obrotów
prawie 40 % poszło w górę w ostatnim 1-2 miesiącach. Jestem ciekawy jak te 100 mln wyświetlen przekłada się na przychody i zyski

Przeglądając raport EXA z II kwartału 2013 można wywnioskować, że za 1000 wyświetlonych reklam osiągają ok. 3 zł przychodu. W związku z tym, jeśli nie zmienili metod monetyzacji i zmiana polityki Google Play nie wpłynęła negatywnie na ich eCPM. To z 100 mln wyświetleń reklam powinno być ok. 300 tys. zł przychodu.
Edytowany: 11 listopada 2013 16:12

EXAmobile
0
Wysłane: 14 listopada 2013 14:30:14 przy kursie: 2,21 zł
Wczoraj został opublikowany raport EXA za IIIQ 2013, w dużym skrócie:

+94,8% r/r wzrost przychodów ze sprzedaży produktów w III kw, a narastająco za trzy kwartały ponad 211% wzrostu w stosunku do 2012 (nie uwzględniam tu przychodów z handlu towarami i materiałami, które nie stanowią głównego biznesu i nieco zaburzają obraz przychodów w RZiS)

Zysk za III kw. 43 tys. zł, narastająco za trzy kwartały 2013 roku +17 tys. zł

Pełny raport tutaj - zachęcam do lektury.
Edytowany: 14 listopada 2013 14:38

tyron
0
Wysłane: 11 kwietnia 2014 12:42:19 przy kursie: 3,20 zł

W rankingu pobrań aplikacji za luty 2014 EXAMOBILE S.A. zajęła pozycję najlepszego polskiego developera aplikacji na Androida, wyprzedza min. TVN, ORANGE, Allegro, AGORĘ i wielu innych znanych graczy ...
więcej:
www.examobile.com/examobile-s....

Nie mam pytań czekam na wyniki czy ma to jakieś przełożenie na finanse
pozdrawiam wszystkich akcjonariuszy

T

obs
obs
0
Wpisów: 490
Wysłane: 11 kwietnia 2014 15:08:18 przy kursie: 3,20 zł
Liczba użytkowników, którzy pobrali aplikacje EXA na koniec marca to 5,98 mln. W I kwartale wzrost o 1,68 mln. W rekordowym IV kwartale było to +1,3 mln.
Niesamowite, jak takie proste programiki potrafią przyciągać ludzi.

Najważniejsza jest jednak liczba reklam. W I kwartale 72,5 mln. W IV kwartale 2013 było 60 mln i to dało 108 tys. zł przychodów. No to teraz można zakładać 120 tys. zł przychodu i zysk 50-60 tys. zł (?).

EXAmobile
0
Wysłane: 14 maja 2014 23:23:34 przy kursie: 3,65 zł
Dziś został opublikowany raport EXA za IQ 2014,
w skrócie:

Przychody 111,2 tys. zł, w porównaniu do Q1 2013 wzrost ponad 55%
Zysk netto +46,4 tys. zł, w Q1 2013 była strata -25,3 tys. zł

Pełny raport tutaj - zapraszam do lektury.

Odnośnie szacunków OBS
Proszę zauważyć, że w publikowanych wynikach EXA wykazane są łączne przychody tzn. z reklam oraz innych źródeł (głównie inne prace programistyczne i aplikacje na zlecenia zewnętrzne). Przychody z własnych aplikacji (reklamy + mikropłatności) stanowią zazwyczaj zdecydowaną większość, ale EXA nie publikuje dokładnego ich udziału w całości przychodów. Dlatego tego typu szacunki są obarczone pewnym błędem, chociaż Twój był mocno zbliżony do faktycznych wyników - gratulacje :)

Edytowany: 14 maja 2014 23:30

tyron
0
Wysłane: 23 lipca 2014 18:38:59 przy kursie: 5,05 zł
Witam
Dzisiejsza informacja

Zarząd EXAMOBILE S.A. (Spółka, Emitent) informuje, iż w dniu dzisiejszym pozyskał informację, że w ramach współpracy z Kontrahentem, wartość przychodów ze sprzedaży EXAMOBILE S.A. realizowanej do tego Kontrahenta w okresie od publikacji ostatniego raportu bieżącego (nr 9/2014 z dnia 23 maja 2014 roku) informującego o transakcjach realizowanych z tym Kontrahentem, wzrosła o kwotę 114 411,91 zł tj. przekroczyła 20% wartości kapitałów własnych Emitenta.
Współpraca z Kontrahentem polega na emisji reklam dostarczanych przez system reklamowy Kontrahenta, które są wyświetlane w aplikacjach EXAMOBILE S.A. Kontrahent należy do międzynarodowej grupy kapitałowej, która jest światowym liderem branży reklamy na urządzenia mobilne

Reasumując za 2 miesiące EXAMOBILE dostała za reklamę 114 tys zł (prawdopodobnie od google'a albo apple)a to przecież tylko cześć przychodów. Według mnie to bardzo, bardzo dobra informacja, która świadczy o ogromnym potencjale tej Firmy - przychody rzędu 50-60 tys miesięcznie powinny dać 500 - 700 tys w rok (tylko od jednego z reklamodawców) Jeżeli nie idzie za tym znaczne zwiększenie kosztów - a te jak dotychczas EXAMOBILE miała stosunkowo niewielkie - pytanie jak długo, to potencjalny zysk może być naprawdę spory.

pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wyniki II kwartału

T

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,186 sek.

ghvpxwco
itpxssiq
nlhpxhts
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
odlamxse
egcjpxoy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat