0 Grupa: Emitent
Wysłane:
16 grudnia 2012 21:59:51
W poniedziałek 17 grudnia na NewConnect zadebiutuje spółka Examobile S.A. Examobile S.A. zajmuje się tworzeniem gier i aplikacji na urządzenia mobilne. Dystrybucja produktów spółki odbywa się z wykorzystaniem najpopularniejszych platform i sklepów internetowych z aplikacjami, aktualnie najważniejsze to Google Play i App Store. Główne źródła przychodów spółki to: - sprzedaż powierzchni reklamowej w publikowanych grach i aplikacjach, - sprzedaż płatnych wersji aplikacji oraz towarów wirtualnych związanych z publikowanymi aplikacjami i grami, - sprzedaż aplikacji dedykowanych dla klientów biznesowych. W lutym 2012 roku spółka opublikowała pierwszą własną aplikację. Do końca listopada 2012 (po 10 miesiącach) liczba unikalnych użytkowników wszystkich aplikacji spółki przekroczyła 350 000 użytkowników. W marcu 2012 roku Examobile S.A. rozpoczęła udostępnianie powierzchni reklamowej w swoich grach i aplikacjach. Do końca listopada 2012 roku (po 9 miesiącach) liczba wyświetleń reklam osiągnęła pułap 5 mln wyświetleń miesięcznie. Aktualnie powyższe wartości rosną w tempie ok. 15-20% miesięcznie. Całkowita liczba akcji 1 450 000 Cena emisyjna (akcji serii B) 0,90 zł/akcję Kapitalizacja spółki (po cenie emisyjnej) 1,305 mln zł Więcej informacji o spółce na http://www.examobile.com
Edytowany: 18 grudnia 2012 09:15
|
|
0 Dołączył: 2009-12-16 Wpisów: 45
Wysłane:
17 grudnia 2012 13:32:17
przy kursie: 1,64 zł
Witam Zobaczymy czy się dzisiaj otworzy a tak swoja droga ciekawa spółka - przypomina trochę Vivid a kapitalizacja na razie to po cenie IPO około 1,3 mln - zobaczymy tylko jaka będzie płynność
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
17 grudnia 2012 16:16:14
A czy ta spółka ma jakieś zyski już?
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 grudnia 2012 16:23:58
tyron napisał(a):Witam Zobaczymy czy się dzisiaj otworzy a tak swoja droga ciekawa spółka - przypomina trochę Vivid a kapitalizacja na razie to po cenie IPO około 1,3 mln - zobaczymy tylko jaka będzie płynność
do Vivid games to tej spółce jeszcze parę lat i od groma gierek.. ona ma ledwo 3 maciupeńkie darmowe gry w dorobku, pisze je od ledwo 10 miesięcy i nie ma ani jednego produktu płatnego ( portfolio Examobile) bardzo bym Cie prosiło uzasadnienie słów "ciekawa spółka" - w czym? Nie zrobiła do tej pory nic odkrywczego, nic co daje wyjątkowo zarabiać, nic innowacyjnego. To całkowita tabula rasa dla inwestora. Teraz jeszcze brakuje żebym usłyszał że zbierają na jeden duży projekt.... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 grudnia 2012 16:28
|
|
Wysłane:
17 grudnia 2012 18:48:42
Scarry, porównanie EXA do Vivid faktycznie mocno na wyrost, ale kapitalizacje również zupełnie inne: EXA na IPO 1,3 mln zł (dziś na zamknięciu 2,38 mln zł) a VIVID dziś 16,4 mln zł z tymi 3 gierkami to tak nie do końca jak piszesz, bo jest ich znacznie więcej: na Google Play jest trochę play.google.com/store/search?q... + w AppStore www.appannie.com/company/examo...+ w kilku innych sklepach (BB, Opera, itp) "Nie zrobiła do tej pory nic odkrywczego, nic co daje wyjątkowo zarabiać, nic innowacyjnego" - cóż to Twoja ocena, nie wiem jak dobrze znasz tą spółkę, ale z dostępnych konkretów wiadomo: - na wczoraj 427 tys. użytkowników (info z dziś od prezesa - wywiad w TVNCNBC) - ponad 5 mln wyświetleń reklam miesięcznie (info z materiałów publikowanych przez spółkę) powyższe wartości faktycznie, tak jak piszesz po 10 miesiącach od startu pierwszej aplikacji - czy to mało czy dużo - każdy może mieć swoje zdanie Myślisz, że jeśli jakaś spółka robi coś, jak to napisałeś: "odkrywczego, co daje wyjątkowo zarabiać, innowacyjnego" będzie się tym chwalić na wszystkie strony, szczególnie w początkowej fazie rozwoju ? ja nie uważam żeby to było mądre jakby tak robiła "Teraz jeszcze brakuje żebym usłyszał że zbierają na jeden duży projekt...." - niczego takiego nie znalazłem ani w Dokumencie Informacyjnym, ani w innych publikowanych przez spółkę materiałach, wiec jak coś takiego usłyszysz to proszę napisz od kogo - zweryfikujemy czy to prawda konstruktywna krytyka zawsze mile widziana :) pozdrawiam
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
18 grudnia 2012 09:02:26
przy kursie: 1,65 zł
@EXAmobileto bardzo proszę mi wytłumaczyć, w ramach konstruktywnej krytyki, jakim cudem Wasza strona, w końcu Wasza najlepsze wizytówka w portfolio ma ledwo 3 produkty podane? No kurcze - podajesz mi tutaj linki do Google Play i iStore a nie do Waszej strony... wstydzicie się tych produktów czy co? Do tego podane aplikacje mają często jakieś dramatyczne słabe wyniki ściągalności - choćby produkt " Joke and Gags"... miesiąc na rynku i 50-100 ściągnięć. A dlaczego jestem zdecydowanie jestem do Was wycofany? zysk netto za rok 2011: -6 395,87 zysk netto za IQ 2012: -2 307,76 zysk netto za IIQ 2012: -15 688,94 zysk netto za IIIQ 2012: -30 635,18 tracicie coraz więcej pieniędzy Panowie... 4krotny wzrost kapitału własnego między II i III Q dał efekt podwojenia straty netto. Podobnie strata na akcję rośnie Wam cały czas. do tego Wasze zadłużenie krótkoterminowe rośnie wręcz błyskawicznie. Q1: 1 968,75 Q2: 34 510,27 Q3: 76 132,78 Q4: ???? topfacet napisał(a):A czy ta spółka ma jakieś zyski już? jak wynika z ich prospektu, netto notują rosnącą stratę. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 18 grudnia 2012 09:10
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2012 00:22:22
Scarry,
dla użytkowników produktów EXA, nie strona spółki jest najważniejsza a produkty oferowane w Google Play (GP) i App Store (AS), dlatego też podałem linki do tych platform, gdyż tam najczęściej zaglądają nasi użytkownicy i tam każdy znajdzie najbardziej aktualną ofertę.
Oczywiście strona spółki również jest istotna, dlatego dziękuję za zwrócenie uwagi - zaktualizujemy portfolio na stronie. Przy czym zaznaczę, że nie będzie to miało znaczącego wpływu na wzrost liczby naszych użytkowników (statystyki odwiedzin strony to nawet nie promil odwiedzin naszych stron na platformach z aplikacjami), ale mam nadzieję, że ułatwi to inwestorom zapoznanie się z ofertą Examobile.
Swoją drogą zachęcam do bardziej wnikliwego przyglądania się spółkom, szczególnie z tej branży, gdyż często zdarza się, że poza super stroną firma nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Nie będę wskazywał przykładów, ale szukać specjalnie daleko nie trzeba.
Odnośnie wyników ściągalności. Aktualnie (po 10 miesiącach - jak wcześniej zauważyłeś) EXA ma łącznie na GP i AS opublikowanych ponad 30 aplikacji. Cieszę się, że zadałeś sobie trud i wyszukałeś jedną z tych, które mają bardzo małą liczbę pobrań :) Dla pełnego obrazu dodam, że obecnie mamy też takie aplikacje które mają 1-5 tys. pobrań, 10-50 tys. i w końcu 100-500 tys. instalacji (w sumie jest ponad 420 tys. unikalnych użytkowników i liczba ta rośnie w tempie ok 20% na miesiąc). Na tym etapie rozwoju staramy się realizować sporo mniejszych projektów, które mają niewielkie budżety, w niedługim czasie się zwracają i zaczynają zarabiać. To wg nas zmniejsza ryzyko, powoduje że możemy przetestować wiele rozwiązań technicznych i zbudować znaczącą grupę spersonalizowanych użytkowników, którzy przyniosą spółce korzyści w kolejnych etapach rozwoju. Dlatego z góry zakładamy, że nie wszystkie produkty będą rynkowymi hitami, a przykład który podałeś tj. "Jokes and Gags" jest akurat aplikacją testową (podobnie jak kilka innych) - testujemy na niej różne platformy do dostarczania reklam.
Wyniki finansowe To faktycznie bardzo istotna kwestia. Trzeba pamiętać, że EXA jest zaklasyfikowana do kategorii StartUp. Zgodzę się z Tobą, że aktualnie nie ma się czym chwalić tzn. od początku działalności (2011 r.) do końca IIIQ 2012 spółka wygenerowała łącznie ok 37 tys. zł straty. Czy to faktycznie tak źle ? jak na spółkę akcyjną która działa 1,5 roku, zainwestowała w tym czasie w przygotowanie i opublikowanie ponad 30 aplikacji, pozyskała ponad 400 tys. użytkowników i zadebiutowała na NC ? tradycyjnie każdy może mieć swoje zdanie Być może inni potrafią takie coś osiągnąć przy mniejszym nakładzie finansowym, albo jeszcze lepiej - w tym samym czasie zarobić na wszystkie koszty i wygenerować zysk ... no cóż, my tak zaplanowaliśmy nasz rozwój i jak na razie wszystko idzie zgodnie z planem. Wiem, że popularne na rynku NC są ambitne prognozy szybkich i kosmicznych zysków. My staramy się podchodzić realnie do rzeczywistości i wolelibyśmy pozytywnie zaskoczyć niż, jak to się niestety często na NC zdarza rozczarować inwestorów.
Odnośnie "zadłużenia", które widzisz w bilansie, to szczególnie Q3 2012 wynika w zdecydowanej większości z rozliczeń części zobowiązań wynikających z wprowadzenia spółki na NC, które wg zasad rachunkowości tak właśnie muszą być przedstawione w bilansie, ale faktycznie zobowiązania EXA nie rosną tak dynamicznie, co będzie widoczne w bilansach za kolejne okresy.
To na tyle, mam nadzieje że chociaż odrobinę rozjaśniłem poruszane tematy.
Na koniec jeszcze krótkie wyjaśnienie - nasza obecność na tym forum nie ma na celu "naganiania" na kupno akcji. Jeżeli kogoś spółka nie przekonuje na tym etapie działalności (tak jak Scarry'ego), absolutnie nie namawiamy do inwestycji, ale zachęcamy do obserwowania. W miarę możliwości oraz na tyle, na ile będą pozwalały na to obowiązki informacyjne i inne ograniczenia, będziemy starali się odpowiadać na tym forum na pytania dotyczące spółki i wyjaśniać wątpliwe kwestie, gdyż uważamy że to dobra forma komunikacji z inwestorami.
Pozdrawiamy Zespół Examobile
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
19 grudnia 2012 01:38:19
W tej spółce jeszcze jedna rzecz jest zabawna: Cytat:Emitent wskazuje, że Pan Jakub Michał Kurbiel - Prezes Zarządu i akcjonariusz Emitenta, jest jednocześnie właścicielem firmy Labmatic Jakub Kurbiel, która jest jednym z głównych podwykonawców Emitenta w zakresie prac graficznych, programistycznych, usług z zakresu montażu profesjonalnych systemów informatycznych, a także administracji oraz pośrednictwa w zakresie domen, serwerów internetowych, zarządzania i tworzenia stron i serwisów www. Ponadto Emitent wynajmuje pomieszczenia biurowe od Labmatic Jakub Kurbiel. choć oczywiście: Cytat:Powyższe umowy są zawierane na warunkach rynkowych, Emitent korzysta ze wskazanych usług z uwagi konkurencyjne warunki na jakich są świadczone. Piękna wizja. Pan Jakub Kurbiel, prezes zarządu spółki, postanawia zlecić praktycznie wszystkie czynności wykonywane przez spółkę podwykonawcom. Po analizie rynku okazuje się, że najlepsze warunki zaoferować może Labmatic Jakub Kurbiel. Rozpoczynają się ostre negocjacje. W pomieszczeniu wynajmowanym od Labmatic Jakub Kurbiel, pan prezes Jakub Kurbiel walczy o jak najlepsze warunki współpracy z panem Jakubem Kurbielem, właścicielem Labmatic Jakub Kurbiel. Dzięki talentom negocjacyjnym pana Jakuba Kurbiela, pan Jakub Kurbiel oferuje najniższe możliwe ceny. Nie mogło być inaczej. Nikomu przez myśl nie przeszedłby żaden konflikt interesów. Wszyscy przez cały czas pamiętają o czujnym oku głównego akcjonariusza spółki - pana Jakuba Kurbiela.
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
19 grudnia 2012 01:49:13
@wakpil pojechałeś ale z drugiej strony już lepiej niech to robią oficjalnie niż mieliby słupy zakładać...i od nich kupować . myślę, że tak mimo wszystko jest to lepsza wersja.. jeśli robią to oficjalnie
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2012 02:12:12
To nie ja pojechałem. Spółka sama pisze o konkurencyjnych warunkach umów, ja tylko opisałem, jak uzyskanie tych warunków musiało wyglądać ;) Żeby zakładać słupy trzeba mieć co ze spółki wyprowadzać, a do tego jeszcze raczej daleko. Pominę już rozważania, czy każda spółka musi tak kombinować, bo może faktycznie na NC nie wypada się nad tym zastanawiać. Tutaj nie chodzi o sam efekt tych umów (które w tym momencie mogą być zupełnie niewinne), ale o to, że ktoś tu albo nie zdaje sobie sprawy, co wypisuje, albo ma bardzo niskie mniemanie o czytelnikach dokumentu informacyjnego. Obie te rzeczy niestety źle wróżą. EDIT: Tak poza tym, ten wątek od początku jest jakiś dziwny, na przykład: EXAmobile napisał(a):"Teraz jeszcze brakuje żebym usłyszał że zbierają na jeden duży projekt...." - niczego takiego nie znalazłem ani w Dokumencie Informacyjnym, ani w innych publikowanych przez spółkę materiałach, wiec jak coś takiego usłyszysz to proszę napisz od kogo - zweryfikujemy czy to prawda Wyglądało, jakby przedstawiciel spółki na początku nie wiedział, że jest przedstawicielem spółki. Chyba ciężko, żeby spółka wertowała swoje dokumenty i weryfikowała, po podaniu źródła, czy prawdziwe są informacje, że sama coś robi...
Edytowany: 19 grudnia 2012 02:31
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
19 grudnia 2012 09:19:19
przy kursie: 1,73 zł
Mnie nurtuje inna rzecz. Kapitał własny spółki na dzień 30.09.2012 to 308 tys z czego 145 to kapitał zakładowy w cenie 10gr/akcję i 200 tys to AGIO. W chwili założenia spółki akcje były opłacone w wartości nominalnej czyli po 10gr. -> bilans na koniec września 2011 wykazuje brak kapitału zapasowego a tym samym agio. Wniosek z tego, że 450 tys nowych akcji spowodowało podwyższenie kapitału o 245 tys PLN, co ma się nijak do ceny emisyjnej 0,90? Koszty emisji? Kolejna sprawa, to czy spółka swoimi wynikami, nazwiskami i karierami ludzi w zarządzie uzasadnia to, żeby za złotówkę majątku płacić 9PLN?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-16 Wpisów: 45
Wysłane:
19 grudnia 2012 17:57:47
Widzę że się dyskusja rozkręciła :) Co do Examobile według mnie jest interesująca gdyż: - działa na bardzo szybko rozwijającym się, chłonnym rynku, takim na którym w krótkim czasie można bardzo szybko się rozwinąć i zarobić. - porównując do wielu innych firm będących na NC ma jak na razie (cena z IPO kapit. 1,35 mln. - o takiej pisałem - teraz trochę już poleciała) niską kapitalizacje. Dzięki temu w sytuacji gdyby spółce się udało, lub gdyby chociaż zainteresowała czymś szczególnym inwestorów jest szansa na wzrosty kursu i kapitalizacji a tym samym zarobek dla mnie czy innego potencjalnego inwestora i to tak naprawdę najbardziej mnie interesuje - wyniki - (o ile nie straszą jakoś specjalnie już na starcie) nie mają dla mnie żadnego znaczenia gdyż jest to start up, który rozpoczął działalność operacyjną 10 miesięcy temu . W tym konkretnym przypadku strata spółki wydaje mi się nawet podejrzanie niska. - ja osobiście patrzę na tą konkretną spółkę przez pryzmat Vivid-u - na którym akurat udało mi się zarobić i liczę że z Examobile może być podobnie - ale jest to kwestia mojego osobistego podejścia i wiary w tą branżę - jak się komuś nie podoba to jego sprawa
pozdrawiam
Tyron
|
|
Wysłane:
19 grudnia 2012 19:56:38
@wapkil nie wiem czy oczekujesz jakiegoś komentarza ? z chęcią poświęcę czas żeby coś wyjaśnić lub napisać jak do tego podchodzi spółka, ale szkoda czasu na tego typu prowokacje
@anty_teresa Twoja analiza kapitału własnego jest prawidłowa, spójrz do dokumentu informacyjnego na koszty emisji, przygotowania dok. informacyjnego i inne + informacja kto ma lock-up na 12 m-cy i będzie wszystko jasne
Odnośnie wartości "majątku" Ten biznes to nie maszyny, nieruchomości czy inny w ten sposób postrzegany "majątek". W tego typu biznesach główny "majątek" to know-how/wartości niematerialne i prawne, rynek (użytkownicy), produkty i gotówka. W bilansie EXA z wszystkich ww wartości widnieje tylko gotówka. Jasne, że można by wycenić znak firmowy, tytuły aplikacji, stworzone przez EXA autorskie systemy do promocji aplikacji i analiz rynku itd. W ten sposób można wygenerować i zapisać w bilansie wartości niematerialne i prawne w znacznych kwotach. Tak robi wiele spółek na NC. Wtedy wskaźniki wyglądają zdecydowanie bardziej atrakcyjnie. EXA podchodzi do tej kwestii konserwatywnie i nie zawyża wartości majątku.
Dla EXA aktualnie najważniejsi są użytkownicy aplikacji oraz ich aktywność (wyświetlanie reklam, zakupy wewnątrz aplikacji, pobieranie płatnych aplikacji, polecanie innych produktów itd) - na tym spółka zarabia.
Na ile na rynku wyceniany jest 1 użytkownik można w miarę prosto sprawdzić - wystarczy poszukać firm, które mają wycenę rynkową łatwą do sprawdzenia (np. notowane na GPW, NC lub zagranicznych giełdach) oraz podają liczbę użytkowników. Wtedy kapitalizacja / l. użytkowników = wycena 1 użytkownika. Kapitalizację EXA i liczbę użytkowników znacie, więc każdy może policzyć. Nie będę pisał na ile rynek wycenia użytkownika w innych firmach (szczególnie zagranicznych), bo znowu komuś się to nie spodoba i stwierdzi, że "naganiam" - sami sprawdźcie :)
Edytowany: 19 grudnia 2012 19:59
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 grudnia 2012 20:27:53
Oczywiście pewne wartości można kapitalizować, albo nie. Nie to jest jednak najważniejsze. Z resztą własne znaki wcale nie tak łatwo pokazać w bilansie :) Mnie bardziej chodziło o to, że założyciele spółki "brali" akcje 9 razy taniej od tych w preIPO. Ryzykują przecież tak samo, bo rok w działalności to żaden okres. Taka spółka Power Price, jak wyciągała łapkę do inwestorów, to wydawała udziały na takich samych zasadach jak obejmowali akcje założyciele. Pytanie jest takie, czy CV osób z Zarządu spółki gwarantuje posiadanie modelu sprzedaży, który przyniesie sukces, a przede wszystkim czy jest warte dysonansu w cenie akcji. Nie chcę powiedzieć, że nie, ale każdy może sobie sprawdzić na GPW, NC po ile sprzedawano historię CV Podejście użytkownik-wartość jest znana z wielu branż, jak choćby TV kablowa, czy internet. W przypadku spółki, która w zasadzie rozdaje aplikacje z pewnością wypadną Państwo dobrze w przeliczeniu kapitalizacji na usera. Jednak user, który płaci za produkt posiada inną wartość niż user, który tylko ogląda reklamy. Sprzedać milion gier po 50PLN to co innego jak mieć milion pobrań darmowego contentu. Tak łatwo to nie ma. Z resztą najlepszym przykładem jest tegoroczny debiut giganta socialmedia u braci za oceanem. Inna sprawa jest także, kiedy sprzedaje się nieskapitalizowane, ale sprawodzone rozwiązanie/ludzi. A Pan sam napisał, że część rozwiązań jest testowa, co można czytać, że nie macie pewności iż model się sprawdzi...
Edytowany: 19 grudnia 2012 20:32
|
|
Wysłane:
20 grudnia 2012 19:47:10
przy kursie: 1,32 zł
EXAmobile napisał(a):@wapkil nie wiem czy oczekujesz jakiegoś komentarza ? z chęcią poświęcę czas żeby coś wyjaśnić lub napisać jak do tego podchodzi spółka, ale szkoda czasu na tego typu prowokacje Niczego nie oczekuję - nie mam akcji Państwa spółki i w najbliższym czasie nie planuję zostać akcjonariuszem, więc informacje, które mam w zasadzie zupełnie mi wystarczą. Myślę natomiast, że akcjonariusze mogliby być zainteresowani.
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2012 01:39:01
przy kursie: 1,32 zł
@anty_teresa anty_teresa napisał(a):Mnie bardziej chodziło o to, że założyciele spółki "brali" akcje 9 razy taniej od tych w preIPO. Ryzykują przecież tak samo, bo rok w działalności to żaden okres.
Czy ryzykują tak samo ? Od założenia spółki (inwestycji założycieli) do dziś to 1,5 roku + 12 miesięcy lock-up to 2,5 roku "ryzyka" dla założycieli. Dodatkowo angażują swój czas w rozwój spółki i nie pobierają za to zbyt wiele (będzie widoczne w raporcie rocznym). Może to niektórych dziwić, ale zależy im na wzroście wartości spółki i jej rozwoju. Ci co brali w preIPO nie mają lock-upów (mogą sprzedać kiedy zechcą), nie angażują się w rozwój spółki, do tego wykładali pieniądze rok później niż założyciele. Dlatego nie zgodzę się, że założyciele i inwestorzy z pre IPO "ryzykują tak samo". anty_teresa napisał(a):Taka spółka Power Price, jak wyciągała łapkę do inwestorów, to wydawała udziały na takich samych zasadach jak obejmowali akcje założyciele.
Ciekawy przykład podajesz - Power Price. To może przytoczę kilka faktów na temat tej spółki z jej raportów: data założenia: maj 2010 wynik za 2010: -236 TPLN wynik za 2011: -1 036 TPLN (tak naprawdę -1 276 TPLN ale pomniejszone o aktywo w wys 239 TPLN - taka "sztuczka" księgowa) wynik za III kwartały 2012: -536 TPLN (jw. -642 TPLN prawdopodobnie pomniejszone o aktywo 106 TPLN) przychody za III kwartały 2012: 805 TPLN Prognoza na 2012: wynik: -117 TPLN przychody: 2 160 TPLN albo będzie naprawdę super IV kw 2012 (spółka w rap za IIIkw 2012 podtrzymuje prognozę) albo mocna korekta wyników anty_teresa napisał(a):Pytanie jest takie, czy CV osób z Zarządu spółki gwarantuje posiadanie modelu sprzedaży, który przyniesie sukces, a przede wszystkim czy jest warte dysonansu w cenie akcji. Nie chcę powiedzieć, że nie, ale każdy może sobie sprawdzić na GPW, NC po ile sprzedawano historię CV  W przytoczonym przez Ciebie Power Price faktycznie są znane nazwiska z ładnymi CV i do tego pewnie jest tak jak piszesz - wszyscy obejmowali emisję w tej samej cenie. A nawet dwie emisje (bo w międzyczasie zabrakło kasy) z których do Power Price wpłynęło 2,6 mln PLN. Czyli podsumujmy: od maja 2010 do września 2012 (nieco ponad 2 lata) Power Price straciła ok 2,15 mln z pozyskanych 2,6 mln PLN wykonanie prognozy przychodów na 2012 po III kwartałach na poziomie 37 % w wyniku brakuje 419 TPLN zysku do realizacji prognozy (a strata za sam III kw 2012 wyniosła prawie 200 TPLN) Z ciekawostek - freefloat od IPO (28,8%) do dziś (42,4%) zwiększył się o 13,6% czyli "ktoś" upłynnił w tym czasie sporo akcji na rynku. "Zaskakujące", że w międzyczasie kapitalizacja z ok 2mln PLN wzrosła do ok 10 mln PLN i dziś wróciła do 2 mln PLN. Czy w tym przypadku dobre nazwiska, CV i emisja w tej samej cenie dla wszystkich przełożyła się na sukces, rozwój i dobre wyniki spółki ? Ja uważam że to nie jest najlepszy przykład. anty_teresa napisał(a):Podejście użytkownik-wartość jest znana z wielu branż, jak choćby TV kablowa, czy internet. W przypadku spółki, która w zasadzie rozdaje aplikacje z pewnością wypadną Państwo dobrze w przeliczeniu kapitalizacji na usera. Jednak user, który płaci za produkt posiada inną wartość niż user, który tylko ogląda reklamy. Sprzedać milion gier po 50PLN to co innego jak mieć milion pobrań darmowego contentu. Tak łatwo to nie ma. Z resztą najlepszym przykładem jest tegoroczny debiut giganta socialmedia u braci za oceanem. Dlatego użytkownika spółki która "rozdaje aplikacje" porównałbym bardziej do wyceny spółek typu socialmedia (tam również user nie płaci za dostęp do portalu społecznościowego i ogląda reklamy), gdyż uważam że z tych użytkowników można uzyskać podobną wartość. Gigant socialmedia czyli FB wycenił się na ok 100 mld $ przy ok 900 mln użytkowników, to ponad 100 $ za użytkownika. Wg dzisiejszej kapitalizacji FB (ok 59 mld $) i liczbie użytkowników nieco ponad 1 mld wycena jednego użytkownika wynosi ponad 50 $. anty_teresa napisał(a):Inna sprawa jest także, kiedy sprzedaje się nieskapitalizowane, ale sprawodzone rozwiązanie/ludzi. A Pan sam napisał, że część rozwiązań jest testowa, co można czytać, że nie macie pewności iż model się sprawdzi... Model jak na razie się dobrze sprawdza tzn. aplikacje zarabiają na siebie. Aktualnie najważniejsza jest kwestia zwiększania skali tj. tworzenie kolejnych produktów i powiększanie liczby pobrań użytkowników. Testy o których pisałem dotyczą poszukiwania optymalnych (jak najbardziej efektywnych) metod monetyzacji użytkownika. Prowadzenie testów nie oznacza braku pewności czy model się sprawdzi. Ta branża rozwija się tak dynamicznie, że testy i poszukiwanie nowych rozwiązań są elementem codziennej działalności. Bez takich działań spółka nie ma szans być w dłuższym okresie konkurencyjna i efektywna. pozdrawiam :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 grudnia 2012 09:31:18
przy kursie: 1,22 zł
EXAmobile napisał(a): Czy ryzykują tak samo ? Od założenia spółki (inwestycji założycieli) do dziś to 1,5 roku + 12 miesięcy lock-up to 2,5 roku "ryzyka" dla założycieli. Dodatkowo angażują swój czas w rozwój spółki i nie pobierają za to zbyt wiele (będzie widoczne w raporcie rocznym). Może to niektórych dziwić, ale zależy im na wzroście wartości spółki i jej rozwoju. Ci co brali w preIPO nie mają lock-upów (mogą sprzedać kiedy zechcą), nie angażują się w rozwój spółki, do tego wykładali pieniądze rok później niż założyciele. Dlatego nie zgodzę się, że założyciele i inwestorzy z pre IPO "ryzykują tak samo"
Oczywiście, że ryzykują. Tak IPO było po roku. Wtedy spółka miała 100tys użytkowników, czyli tyle co nic. Wiadomo, że przyrosty na początku są największe. Lockup? A jakie to ma znaczenie? W końcu na rynku NC przy braku sukcesu biznesowego nie da się praktycznie wyjść z jakiegoś nawet małego pakietu akcji. Albo będzie biznesowy sukces i skorzystają tak samo, albo będzie klapa i umoczą w tym samym stopniu. EXAmobile napisał(a): Ciekawy przykład podajesz - Power Price. To może przytoczę kilka faktów .... W przytoczonym przez Ciebie Power Price faktycznie są znane nazwiska z ładnymi CV i do tego pewnie jest tak jak piszesz - wszyscy obejmowali emisję w tej samej cenie. A nawet dwie emisje (bo w międzyczasie zabrakło kasy) z których do Power Price wpłynęło 2,6 mln PLN. .... Czy w tym przypadku dobre nazwiska, CV i emisja w tej samej cenie dla wszystkich przełożyła się na sukces, rozwój i dobre wyniki spółki ? Ja uważam że to nie jest najlepszy przykład.
Nie jestem pewien czy Pan zauważył, że mówimy o sytuacji, w której inwestor wykłada pieniądze w momencie startu... Wynik obecny tamtej spółki nie ma znaczenia, tylko sytuacja w momencie preIPO. TAM inwestorzy za przyjęcie części ryzyka, dostali taką samą część w partycypacji w zysku. Tutaj ryzyko biorą takie samo, ale tylko 1/10 profitów. Jak sprawy się potoczą nie wiedział nikt.(Choć przyznam szczerze, że mnie się pomysł nie podobał) Acha i tam też w dużej mierze pracowali "charytatywnie". Oczywiście o sukcesie spółki, a właściwie biznesu decyduje wiele czynników. Przy startupie to ryzyko jest największe. Najważniejszy jest pomysł i zdolności menadżerskie. W przypadku tamtej spółki pomysł był taki sobie, ale CV mówiło coś o zdolnościach zarządzających, którzy wcześniej mieli jakieś sukcesy biznesowe. W przypadku EXA pomysł jest dużo lepszy, ale czy dotychczasowa historia działalności Zarządu upoważnia do dysproporcji 1:9 w zyskach? Na to pytanie musieli sobie odpowiedzieć w preIPO. Jak widać z sukcesu emisji zaryzykowali i uznali, że tak. Czy słusznie, to się okaże za rok dwa. EXAmobile napisał(a): (tak naprawdę -1 276 TPLN ale pomniejszone o aktywo w wys 239 TPLN - taka "sztuczka" księgowa
TO nie żadna sztuczka, tylko rachunek w układzie porównawczym. Zdradzę, bo chyba to umknęło, że EXA też taki stosuje :) Jak tylko skapitalizujecie coś na zapasach to też wam przychody "skoczą" EXAmobile napisał(a): Dlatego użytkownika spółki która "rozdaje aplikacje" porównałbym bardziej do wyceny spółek typu socialmedia (tam również user nie płaci za dostęp do portalu społecznościowego i ogląda reklamy), gdyż uważam że z tych użytkowników można uzyskać podobną wartość. Gigant socialmedia czyli FB wycenił się na ok 100 mld $ przy ok 900 mln użytkowników, to ponad 100 $ za użytkownika. Wg dzisiejszej kapitalizacji FB (ok 59 mld $) i liczbie użytkowników nieco ponad 1 mld wycena jednego użytkownika wynosi ponad 50 $.
To prawda, tylko dla mnie jako inwestora posiadanie użytkowników nie jest żadna wartością. Wartością jest generowana gotówka i wynik. Jeśli wycenić EXA przez zysk na użytkownika w porównaniu do FB to w preIPO inwestorzy powinni dostać, a nie płacić gotówkę. A tak na poważnie, to możemy sobie roztaczać różnego rodzaju wizje. Prawda jest taka, że mamy na rynku bańkę socialmedia. Debiut FB najlepiej to pokazał. C/Z na poziomie 50. Gdzie jest miejsce do powiększania wyniku? Skali powiększyć się nie da. Owszem rynek reklamy przechodzi do netu, ale w necie jest straszna konkurencja - > ceny reklam nie będą rosnąć. Dokładnie tak samo było na bance dotcomów. Z wiadomego powodu preferuje Pan taką metodę wyceny. Ja wolę opierać się na finansach i realnych prognozach. Z prezentacji spółki wynika, że w 2013 spółka zarobi... 50 tyś, przy spadku przychodów. To gdzie jest potencjał? Dlaczego ma być warta więcej niż 500k na moment preIPO? EXAmobile napisał(a): Model jak na razie się dobrze sprawdza tzn. aplikacje zarabiają na siebie. Aktualnie najważniejsza jest kwestia zwiększania skali tj. tworzenie kolejnych produktów i powiększanie liczby pobrań użytkowników. Testy o których pisałem dotyczą poszukiwania optymalnych (jak najbardziej efektywnych) metod monetyzacji użytkownika. Prowadzenie testów nie oznacza braku pewności czy model się sprawdzi. Ta branża rozwija się tak dynamicznie, że testy i poszukiwanie nowych rozwiązań są elementem codziennej działalności. Bez takich działań spółka nie ma szans być w dłuższym okresie konkurencyjna i efektywna.
Ale co to znaczy, że aplikacje zarabiają na siebie? Czy należy to traktować jako dodatni wynik brutto na sprzedaży? Jeśli tak, to dlaczego stosujecie "sztuczkę księgową", czyli rachunek w układzie porównawczym a nie kalkulacyjnym? A teraz tak troszkę w innym tonie. Skala - rozumiem, że grę ma ściągać więcej userów, przez co koszt jednostkowy usera będzie się zmniejszał. Tylko jaka jest powtarzalność ściągnięć i jak długo średnio user "używa" alikacji? Jak ma rosnąć rentowność w założeniach wraz ze wzrostem ilości userów, jakie są oczekiwania i na jakiej podstawie zostały poczynione?
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2012 15:44:28
anty_teresa napisał(a):Mnie bardziej chodziło o to, że założyciele spółki "brali" akcje 9 razy taniej od tych w preIPO. Obawiam się, że nie od wszystkich. Wcześniej już o tym wspominałeś, ale trochę uzupełnię. Ta oferta kosztowała prawie 170 tys. zł, tylko że, jeśli dobrze zrozumiałem, to bardzo teoretyczna kwota. Koszt to 9790 zł oraz 158850 zł w akcjach, które objął INVESTcon. Można, jak chce dokument informacyjny, zakładać, że te akcje INVESTcon faktycznie wycenił na 0,9 zł, ale równie dobrze można przyjąć na przykład 0,1 zł. Patrząc na realne koszty (5 tys. - 20 tys. zł) prowadzonych przez nich ostatnio ofert, w których nie obejmowali akcji, można podejrzewać, że to drugie jest bliższe rzeczywistości.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 grudnia 2012 15:54:16
To będzie widać w przepływach w sprawozdaniu rocznym. Bez tego się nie wypowiadam, a jedynie zasygnalizowałem problem.
|
|
Wysłane:
21 grudnia 2012 16:03:27
@AT
Czy mógłbyś dokładniej wyjaśnić? Z tego co zrozumiałem, płacenie przez ExaMobile akcjami wynika z DI. Nie ma przecież znaczenia, jak to technicznie przebiegało, i tak wychodzi na zero - koszt dokumentu z doradztwem jest równy cenie akcji objętych przez INVESTcon. Co wniesie sprawozdanie roczne?
Edytowany: 21 grudnia 2012 16:06
|
|