nltruqah
Advertisement
PARTNER SERWISU
zokwifqc
tyron

tyron

Ostatnie 10 wpisów

wydaje się że powoli Radpol odbija się od dna.

Może jakieś komentarze po ostatnich wynikach ?

wszystko fajnie ale od roku marazm na akcjach ze aż przykro patrzeć
głupie 2 tys zł i można zjechać kursem o 8 - 15 %
A tak poza tym to jestem naprawdę ciekawy czemu w tym roku dywidendy nie wypłacili ?
to by mogło przekonać szersze grono inwestorów, ale zarząd widocznie ma inne zdanie
albo chowa jakieś kościotrupy w piwnicy wiec potrzebuje kasy na ich pogrzeb.
a tak poza tym to spółka wydaje się fajna - przynajmniej wskaźniki ma naprawdę dobre
profil działalności z dużym potencjałem - tylko jakoś nikogo to nie interesuje dlaczego ?

Wszystko fajnie
tylko dlaczego po tylu super informacjach nic się nie dzieje
czyżby jakiś trup w szafie ?

Witam
Dzisiejsza informacja

Zarząd EXAMOBILE S.A. (Spółka, Emitent) informuje, iż w dniu dzisiejszym pozyskał informację, że w ramach współpracy z Kontrahentem, wartość przychodów ze sprzedaży EXAMOBILE S.A. realizowanej do tego Kontrahenta w okresie od publikacji ostatniego raportu bieżącego (nr 9/2014 z dnia 23 maja 2014 roku) informującego o transakcjach realizowanych z tym Kontrahentem, wzrosła o kwotę 114 411,91 zł tj. przekroczyła 20% wartości kapitałów własnych Emitenta.
Współpraca z Kontrahentem polega na emisji reklam dostarczanych przez system reklamowy Kontrahenta, które są wyświetlane w aplikacjach EXAMOBILE S.A. Kontrahent należy do międzynarodowej grupy kapitałowej, która jest światowym liderem branży reklamy na urządzenia mobilne

Reasumując za 2 miesiące EXAMOBILE dostała za reklamę 114 tys zł (prawdopodobnie od google'a albo apple)a to przecież tylko cześć przychodów. Według mnie to bardzo, bardzo dobra informacja, która świadczy o ogromnym potencjale tej Firmy - przychody rzędu 50-60 tys miesięcznie powinny dać 500 - 700 tys w rok (tylko od jednego z reklamodawców) Jeżeli nie idzie za tym znaczne zwiększenie kosztów - a te jak dotychczas EXAMOBILE miała stosunkowo niewielkie - pytanie jak długo, to potencjalny zysk może być naprawdę spory.

pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na wyniki II kwartału

T

W rankingu pobrań aplikacji za luty 2014 EXAMOBILE S.A. zajęła pozycję najlepszego polskiego developera aplikacji na Androida, wyprzedza min. TVN, ORANGE, Allegro, AGORĘ i wielu innych znanych graczy ...
więcej:
www.examobile.com/examobile-s....

Nie mam pytań czekam na wyniki czy ma to jakieś przełożenie na finanse
pozdrawiam wszystkich akcjonariuszy

T

Z tego co wiem to od kwietnia spółka wypada z notowań ciągłych tak jak wszystkie spółki groszowe
Już teraz płynność jest prawie żadna, a po zmianie myślę że będzie całkowita padaka. Czy wie ktoś może czy Zarząd robi coś w sprawie resplitu akcji lub podobnych rozwiązań ?

Coś te plany nie spodobały się akcjonariuszom
od momentu ogłoszenia prawie 25 % spadek kursu
Naprawdę imponujące - Co najgorsze widać że informacje poufne wyciekają ze spółki
przed konferencja ktoś wybitnie skupuje i podbija kurs żeby sprzedaż po publikacji
tak wygląda to z mojej perspektywy
Pozdrawiam akcjonariuszy :)

Co planuje to najlepiej pewnie wie Pan F.
Jakbyś zamierzał przejąc jakaś firmę mówił byś o tym oficjalnie ?
Po co aby podbić kurs ?
Aktualnie nie planuje, ale za rok albo dwa, zresztą nieważne.
Myślę że kurs akcji nie spada teraz przypadkowo pytanie do jakich poziomów dojedzie
Pozdrawiam wszystkich
T

Wydaje się że ZWG dalej zbija kurs - pytanie czy pod wezwanie, czy po to żeby za miesiąc lub dwa zebrać z rynku jak najwięcej po naprawdę niskiej cenie ? A może jakieś inne pomysły ktoś ma. Jestem bardzo ciekawy co wymyślili chłopaki z ZWG. Tak swoją drogą to wskaźnikowo spółka wygląda teraz naprawdę niezłe: kapitalizacja 38 mln a zysk operacyjny 15 mln, przychody powyżej 100 mln. Myślę że będzie się tutaj sporo działo - pytanie kiedy ?

i to znaczący bo ma ponad 16 % akcji - ostatnie kupione w pakietowce od P Ewy za 2,59 zł szt
Ciekawie to wygląda - zwłaszcza że od jakiegoś czasu na parkiecie widać że ktoś raz na kilka dni kupuje/obraca po 4 - 5 k akcji.

Coś ostatnio zrobił się ruch na akcjach spółki - wszak mimo mizernych obrotów
prawie 40 % poszło w górę w ostatnim 1-2 miesiącach. Jestem ciekawy jak te 100 mln wyświetlen przekłada się na przychody i zyski

bardzo martwią mnie przepływy pieniężne netto za zeszły rok jest to minus - 3,6 mln w porównaniu do plus 6,6 mln za zeszły rok - przychody niby wyższe, ale spodziewałem się lepszych wyników
Pozdrawiam Tyron

Witam
myślę że jest to gra pod wyniki z tego co było sygnalizowane wcześniej w ostatnich komunikatach spółka prawdopodobnie przebije pod względem przychodów zeszłoroczny rekordowy wynik.
Patrząc na wskaźniki spółka wygląda bardzo dobrze. Jest nadzieja więc że ten mocny ruch w górę to nie tylko jednorazowy zryw ale element dłuższej hossy na tym walorze. Swoją drogą teraz pewnie na jakiś czas stanie bo Ci którzy kupowali pomiędzy 0,8 - 1,4 zł częściowo lub całkowicie zrealizują dobry zysk. Jestem bardzo ciekawy jak będzie w tym roku z dywidenda - jeżeli i zysk będzie podobny jak w zeszłym roku to dywidenda mogłaby być bez problemu znacznie wyższa co tez pomogło by kursowi. Mnie osobiście poza wskaźnikami przekonuje do tej spółki własnie wypłacana dywidenda
Pozdrawiam

Tyron

Dzięki za podrzuceniu informacji o pakiecie motywacyjnym.
Z tym że jak dla mnie cena 13,70 na 2014 - jako średnio-miesięczna jest oderwana od tego co faktycznie mogą zrobić managerowie i nie spełnia swojej funkcji motywacyjnej. Po drugie z tego zestawienia wynika iż jak na razie spółka nie spełniła oczekiwań największych akcjonariuszy - pytanie czy ktoś z nich nie będzie chciał zmniejszyć zaangażowanie w niej ? -

Pozdrawiam Tyron

P.S. dzięki dla Rybeusza za naprawdę ciekawą analizę :)

Witam
z tego co wiem to sam znak ALPINUS - (prawo do brandu) nie został jeszcze spłacony i jest na nim dalej zastaw Banku bodajże Guzowatego (nie pamiętam nazwy). Tak w ogóle to znak Alpinusa przez pierwszych parę lat od kiedy Euromark przejął prawda do posługiwania się nim był tylko dzierżawiony z prawem do pierwokupu. Co do Euromarku to powiem szczerze że jestem zszokowany szybkością działań sądu, w tej kwestii chyba naprawdę ostatnio mocno się w Polsce poprawiło - przynajmniej przy dużych spółkach.
pozdrawiam

Tyron

Widzę że się dyskusja rozkręciła :)
Co do Examobile według mnie jest interesująca gdyż:
- działa na bardzo szybko rozwijającym się, chłonnym rynku, takim na którym w krótkim czasie można bardzo szybko się rozwinąć i zarobić.
- porównując do wielu innych firm będących na NC ma jak na razie (cena z IPO kapit. 1,35 mln. - o takiej pisałem - teraz trochę już poleciała) niską kapitalizacje.
Dzięki temu w sytuacji gdyby spółce się udało, lub gdyby chociaż zainteresowała czymś szczególnym inwestorów jest szansa na wzrosty kursu i kapitalizacji a tym samym zarobek dla mnie czy innego potencjalnego inwestora i to tak naprawdę najbardziej mnie interesuje
- wyniki - (o ile nie straszą jakoś specjalnie już na starcie) nie mają dla mnie żadnego znaczenia gdyż jest to start up, który rozpoczął działalność operacyjną 10 miesięcy temu . W tym konkretnym przypadku strata spółki wydaje mi się nawet podejrzanie niska.
- ja osobiście patrzę na tą konkretną spółkę przez pryzmat Vivid-u - na którym akurat udało mi się zarobić i liczę że z Examobile może być podobnie - ale jest to kwestia mojego osobistego podejścia i wiary w tą branżę - jak się komuś nie podoba to jego sprawa

pozdrawiam

Tyron

Witam
Zobaczymy czy się dzisiaj otworzy
a tak swoja droga ciekawa spółka - przypomina trochę Vivid a kapitalizacja na razie to
po cenie IPO około 1,3 mln - zobaczymy tylko jaka będzie płynność

Analizując dane opublikowane w raporcie rocznym, to co się dzieje w spółce i oficjalne wiadomości zarządu, można wyciągnąć kilka bardzo ciekawych wniosków.
Przede wszystkim, nie chodzi ani o upadłość ugodową, ani likwidacyjną (do której jednak wszystko zmierza), ale o upadłość planowaną.

W raporcie rocznym, najciekawsza strona to strona 23, pozostałe koszty operacyjne. Co z niej wynika?
a) Odpis aktualizujący zapasy w wysokości 14,5 mPLN.
Odpis ten nie oznacza odpisanie całej wartości produktu, ale zgodnie z przyjętymi zasadami aktualizacji wartości zapasów odpisanie części kosztu zakupu produktu (25%, 50%, 75% wg wieku produktu), i aktualizacja ksiąg z tym związana. Co to oznacza? Że jak coś kupili za 100 Zł, stwierdzili że ponieważ ma dwa lata, to jest to gorzej sprzedawalne i trzeba zaktualizować wartość o 50%, to teraz "nowy" koszt zakupu to 50 Zł.
Patrząc na stronę 33 - Zapasy, oraz wcześniej na sprzedaż, widzimy że dokonano zmiany polityki spółki w tym zakresie (odpis, czy rezerwa na taki odpis według zasad z zeszłego roku to 2,6 mPLN, przy podobnych zapasach, niewiele niższych zakupach wzrósł o 14,6 mPLN). Z czego to wynika?
strona 54 cytując - "Biorąc pod uwagę niepewność wyniku działań restrukturyzacji finansowej Spółki oraz konsekwencji poważnych ograniczeń dla płyn ności działalności Spółki, Zarząd uznał za
wskazane, aby dokonać 20% ogólnego odpisu dla wszystkich należności oraz 25% odpis dla zapasów. Obie te opcje, w opinii Zarządu, wymagają znaczącej korekty do
wielkości odpowiednio 50 i 75%, jeśli Spółka nie będzie kontynuować działalności i zostanie zmuszona do likwidacji swoich zap asów. Istnieje duża niepewność, co do tego, czy
takie odpisy będą zbyt duże, czy też zbyt niskie, gdyż wiele zależy od wyniku restrukturyzacji, który w momencie sporządzania sprawozdanie pozostaje nieznany i niepewny."
W przeszłości nie było ogólnych odpisów (ciekawe w ogóle co na to audytorzy, skoro odpisem są objęte również rzeczy zakupione latem 2012, i czy oznacza to że kupując je zaraz wiedziano że część wartości zakupu pójdzie w odpis, czy nie?). Zasady w latach poprzednich mówiły że towar starszy niż 2 lata jest objęty 25% odpisem, starszy niż 3 lata 50% odpisem itd.

b) Odpisy aktualizujące wartości niematerialne i prawne w wysokości 11,3 mPLN.
W sprawozdaniu za rok finansowy 2009, poinformowano o utworzeniu spółki Outdoor Brand Managment w UK, na którą przeniesiono marki Campus i Planet Outdoor (na przeniesienie Alpinusa się bank nie zgodził). Ponieważ są to marki własne, które o ile są własnością firmy która je wytworzyła, nie są wycenione, i są wyceniane w chwili dokonania pierwszej transakcji. Wartość sprzedanych marek była około 11 mPLN - i pozwoliła na "ukrycie" straty z zamknięcia spółki Tima Robertsa Eurotech Ltd. kupionej parę lat wcześniej przez Euromark (inwestycja około 10 mPLN).
W jakiś przypadkowy sposób, kwota odpisu jest bardzo blisko kwocie wyceny z tej transakcji.

Co z tego wynika?
Ostatnie kroki, a zwłaszcza wczorajsza sprzedaż marek z spółki Outdoor Brand Management na spółkę Khyam Ltd., której 100% właścicielem jest Mr. Roberst, dominujący akcjonariusz Euromarku, oznaczają realizację następującego planu:
1. wyprowadzenie najcenniejszego aktywa Euromarku - marki Campus (najbardziej rozpoznawalna marka marka outdoorowa w Polsce), przy czym cena za którą dokonano transakcji jest rażąco niska - skoro wycena marki Campus sprzed 3 lat była znacząco wyższa, z czego wynika że ta transakcja została przygotowana wcześniej poprzez aktualizację wartości niematerialnych spółki w celu zaniżenia ceny transakcyjnej.
Pikanterii dodaje fakt, że marka Campus została wyprowadzona za darmo. Z informacji o zobowiązaniach wobec podmiotów powiązanych widzimy zobowiązanie wobec TMR Investments (wehikuł inwestycyjny Mr. Robertsa) w wysokości 2,4 mPLN w poprzednim roku, i pewnie przez odsetki o których mowa w komunikacie podwyższone do 3 mPLN. Z czego jednak to zobowiązanie wynika? Z sprzedaży angielskich marek Khyam i Wynnster do firmy Outdoor Brand Managment, przy czym jednak jak wejdziemy w internet widzimy że są w Anglii sprzedawane przez spółkę Khyam ltd, a nie Euromark lub jego spółki zależne. Oprócz tego wycena wartości tych marek jest mocno wątpliwa, ponieważ są to spółki praktycznie nie istniejące na rynku brytyjskim, bez sieci sprzedaży i z niską rozpoznawalnością.
W związku z czym można się domyślać że transakcja wyglądała następująco - Mr. Roberts sprzedaje mało znane angielskie marki do spółki córki Euromarku - Outdoor Brand Managment, do której są wyprowadzone też marki Euromarku. OBM nie płaci za te znaki firmowe, ale jest to przekształcone w pożyczkę wobec EMK - wspaniałomyślnie udzieloną spółce zależnej Euromarku dla poprawy sytuacji Euromarku. Euromark aktualizuje wartość niematerialną o 11 mPLN obniżając wartość marek, OBM nie spłaca odsetek od pożyczki, co umożliwia TMR dochodzenie swoich praw i przejęcie z powrotem marek własnych Khyam i Wynnster, jak również marek Euromarku Campus i Alpinus.
Wszyscy dyrektorzy finansowi powinni uważnie to prześledzić, żeby się nauczyć jak z niczego, na podstawie zapisów księgowych i dokumentów można wytworzyć sporą wartość aktyw:).

2. Kolejnym logicznym krokiem wynikającym z opisanych wyżej faktów, jest odkupienie atrakcyjnej części towaru Euromarku przez Khyam Ltd. (skoro ma już marki..) lub przez inną spółkę kontrolowaną przez TMR Investments. Dzięki aktualizacji wartości zapasów ( a pamiętajmy że w raporcie wpisano że w razie decyzji o upadłości przyjęto zasadę księgową że można dokonać jeszcze głębszej aktualizacji wartości zapasów), towar zostanie sprzedany poniżej realnej ceny zakupu, ale zgodnie z wszystkimi przepisami i zasadami księgowymi. Przy aktualizacji ogólnej zapasów w wysokości 25%, i przyjęciu 10% marży na sprzedaży żeby się nikt nie czepiał, oznacza to że nowy towar, kupiony w 2012 zostanie sprzedany za:
100% - 25% = 75% * 110% = 82,5% wartości ceny za którą towar został rzeczywiście zakupiony przez Euromark. [***poprawiono 10% na 110%***]

Reasumując, patrząc na już wykonane działania i rzeczy wyłaniające się z raportu, nie wierzę w możliwość upadłości układowej. Upadłość układowa może być potrzebna dla zyskania czasu na wyprowadzenie wszystkich wartościowych aktywów - choć najcenniejsze już zostało wyprowadzone, i zostawienie pustej wydmuszki z dużymi zobowiązaniami wobec wierzycieli, banków oraz oczywiście akcjonariuszy którzy są (lub może raczej byli?) współwłaścicielami wyprowadzanych aktywów.

dziś sypanie na potęgę
Ciekawe czemu ktoś wywala w taki sposób - dziwne

Witam
Alpinus z lat 90 tych to całkiem inna firma - Kauwak _ dzisiejszy rockkommended i dystrybutor Lowe , Hajzer i resztę ekipy z dzisiejszego HiMountaina - który tez jest dzis na granicy upadku z zajetymi kontami przez komornika. niestety mimo rok temu myliłem się i wydaje się ze Euromark rowniez pójdzie do piachu - patrzcie na niedzielna informacje o wypowiedzeniu kredytu przez Millenium, reszta bankow pójdzie w ich ślady i to będzie koniec - chyba ze się dogadają - w co wątpię. A tak poza tym to ich siec sklepów jest nierentowna i to własnie przez nią oraz przez bezsensowny zakup spółki Espina sport za ponad 4 mln zł, euromark teraz pada, gdyby zamiast otwierać własne sklepy skoncentrowali się na ajencjach i sprzedaży hurtowej nie byłoby takiej sytuacji w spółce. Swoja droga według mojego rozeznania czeka nas teraz generalnie kryzys detalu zakotwiczonego w sieciach handlowych poza największymi graczami takimi jak LPP czy CCC reszta będzie miała bardzo ciężki okres.

witam
cos sie dzieje na tej spółce
Skokowe wzrosty i spadki obrotów dziwne umowione transakcje na grube miliony w ostatnich dniach grudnia i pierwszych stycznia - co się świeci ?
Czy jakis fundusz wychodzi czy co. macię może jakieś pomysły.
Spółka generalnie mi się podoba - ciekawy segment i dobre wyniki/ kapitalizacja - a kurs w tej chwili najniżej od 2008 roku. Tylko te klocki na obrocie troche mnie martwia

widzieliscie ostatnie ruchy na BIO w pakietach
ciekawa sprawa dzis zmieniło właściciela 600 tys akcji (czyli ponad 7 % wszystkich akcji) w cenie 1 zł czyli ponad 10% wyzej niz aktualna wartosc rynkowa ?

W tym sezonie (jesien - zima) na rynku jest bardzo zle
Nie ma zimy do tego ciagłe informacje o kryzysie co skutkuje bardzo małym obrotem w branży :(
Spodziewam się nie najlepszego wyniku i slabszej marzy. To co miało byc sprzedane teraz przy dobrym przebiuciu, to jak dobrze pojdzie zejdzie po przecenach w styczniu - lutym ale spółka już za duza na tym nie zarobi.

Pozdrawiam

Tyron

Hej
Po ostatnim artykule SW tez sie zainteresowałem ta spółką
Wskazniki wszystko fajnie ale bardzo male obroty na tym sa
jakby byl ktos kto wie jak wyglada sytuacja spolki od srodka - czy dobrze sie rozwija jakie sa perspektywy dla tego biznesu - jakie zagrozenia itd to chetnie poslucham.
pozdrawiam
Tyron

Witam
Wszystkich. Bardzo Ciekawa wiadomość
www.newconnect.pl/?page=1045&a...
Czyli jest szansa na pozyskanie wydaje się bardzo duzych pieniędzy z UE. Pytanie tylko ile z tego przypadnie na BIOERG, i czy w oogle sie uda ?

Kod:
mod: dostawiaj cytaty do linków

witam
od pewnego czasu jestem zainteresowany tą spółką. W ciągu roku spadłą o prawie 50 %, w ciągu 3 lat spadła 3 krotnie. Patrząc na prognozy i aktualną cenę/kapitalizację wyglada to ciekawie. Co o tym sądzicie. Pytanie jak wyglada teraz rynek na ktorym działa gastel ? Budownictwo - na razie chyba raczej stagnacja, nie wiem jak to jest w urzadzeniach do komunikacji (maszt antenowe itp) ?

no i wyniki pokazały ze jest gorzej, chociaz nie tak źle jak myslałem. ostatnio straszny marazm na akcjach tej społki. Pozdrawiam tyron

To niech kolega napisze gdzie pracuje, jaka marka Himountain, 4F, Martes Sport, Bic Sport ? a może decatlon lub upadajacy Bergson? Tez pracuje w branzy sportowo turystycznej od dobrych paru lat i uwazam ze ta spolka jest jedna z mocniejszych na rynku, chociaz niestety wyniki za ostatni kwartal - kwiecein czerwiec beda fatalne - na sklepach turystyczno sportowych jest to najgorszy sezon od 10 lat, dlatego zalecam duża ostrożność. Natomiast co do perspektyw na dłuższy okres to marka Campus i ALpinus to jedne z najmocniejszych marek w Polsce. Dzieki poprawie kolekcji i rozszezeniu asortymentu maja szanse na dobre wyniki. Jezeli poradza sobie w koncu z polepszeniem rotacji towaru i zmniejsza zapasy to spolka bedzie miala przyszłość. Chociaz co do wyceny to przy ostatnich wynikach niestety mozesz miec racje tez uwazam ze kurs jeszcze spadnie, chyba ze fundusz zatrzyma zjazdy - ale to moja prywatna subieltywna opinia.
Pozdrawiam
Tyron

Witam zima przyszła i w sklepach szaleństwo.
dzięki aurze mogę sie założyć ze wynik bedzie dobry w tym roku :) W koncu towar zostanie sprzedany w wiekszosci w normlanych cenach co da dobrą marżę. Myślę że pozwoli to na osiągnięcie wyniku o jakim pisal WD. Pytanie co dalej :)
Pozdrawiam akcjonariuszy

witam
Zreaktywuje znowu wątek
ad Martes sport z poprzedniego postu- Sa jednym i drugim - Ci sami właściciele. Co do brugi to z tego co mi wiadomo są udziałowcami i to prawdopodbnie największymi bruggi. Generalnie mają w Chinach 4 swoje (nie całkiem - kwestia własnej fabryki w Chinach jest dosć skomplikowana, ale to nie miejsce na zabawy w tlumaczenie tego) fabryki w których produkują bruggi i inne swoje marki. Co do Hi tec to na pewno produkują całą odziez i buty tej firmy dostepnej na rynku polskim. Firma jest naprawde silna i dobrze się rozwija.
- Co do Euromarku - jak nie przyjdzie szybko zima to będzie tak sobie z wynikami. W tym roku też z logistyką jest tak sobie - poźno mają towar. Co do wyniku stawiam, że bedzie jednak dodatni - gdyby wypracowali 1 mln byłoby nieźle - ale są to tylko moje spekulacje. Wszystko zależy od pogody.
pozdrawiam Tyron

Witam
Mam jedną uwagę do analizy przedstawionej przez WD
Ten sezon czyli od 1 marca do 31 sierpnia Był generalnie fatalny dla całej branży outdoorow- sportowej. Większosć sklepów notowało kilkunasto - kilkudziesięcio % spadki sprzedaży. Myślę więc że te nasto procentowe spadki wynikają właśnie z tego. w tej chwili są na rynku 4 liczący sie gracze z Polski - firmy produkujące asortyment outdoorowy - Najsilniejsi - Martes Sport z Bilska - producent Bruggi i nie tylko, oraz Euromark - Campus, Alpinus, oraz dwaj słabsi - HiMountain ze Śląska i 4F Perfomance z Wieliczki. Spoza Polski liczy sie na pewno Decatlonz z Qechua oraz Intersport ze swoja marka McKinley. Euromark jest jednym z najsilniejszych graczy hurtowych - ustepuje prawdopodbnie tylko Martes Sportowi - który zaopatruje sieci typu tesco. makro itp.
Trzeba brać jednak pod uwagę że w najbliższych latach liczba odbiorców towaru hurtowego - czyli sklepów Outdoorowo - sportowych bedzie się zmniejszac (nie wytrzymaja konkurencji z decatlonem i innymi sklepami firmowymi) Dlatego też ten kanał bedzie coraz mniej znaczący. Pytanie jak wpłynie to na wyniki Campusa ?
W tej chwili na rynku hurtowym - sklepowym śa numerem I i konkurencja jest daleko z tyłu. Trzeab też zauważyć że spora sprzedaż detaliczna jest faktycznie sprzedażą ajencyjną z której po sezonie zawsze wraca sporo towaru. To jest miedzy innymi powód tak długiego czasu "lezenia" towaru na magazynie.
Według mnie jest to interesujaca firma - w swojej branży na pewno LIDER rynkowy. Jezel iodpowiednio mozno powiększą asortyment żeby zarabiac takze w czasie sezonu wiosenno- letniego i wykorzystaja potencjal marki ALPINBUS u naszych południowych sasiadów, nie tracąc zbyt wielu odbiorców - sklepów - to maja szanse dac dobrze zarobic - pytanie czy uda im się to zrobić
pozdrawiam
T

Witam
Według mnie podstawową róznicą miedzy Euromarkiem a innymi firmami stricte odzieżowymi jest jej profil outdoorowy. LPP podczas zimy tj. styczen, luty nie ma super wynikow bo nie ma ofert scisle zimowej - w tych sklepach juz pod koniec stycznia/poczatek lutego wchodza kolekcje wiosenne, ktore w tym roku lezaly na polkach z uwagi na mrozna aure.Euromark ma asortyment scisle zwiazany z sezonem zimowym i w tym okresie przy mocnej zimie jak w tym roku sporo zarabia. W czasie kiedy LPP wywiesza wiosne on EMK do konca lutego hadluje ostro zima, pozbywa sie stoków itp. Dlatego tez jego lepsze wyniki. Co do faktycznego I kwartalu czyli okresu od 1 marca do konca maja - to zobaczymy nie wiem czy bedzie zysk, ale mysle ze nawet gdyby bylo w okolicach zera to super, nie bedzie straty do odrabiania na zime. kolejny kwartal czyli czerwiec - sierpien to znowu male zniwa - nie takie jak zima, ale jednak. Co najwazniejsze to fakt ze EMK pozamykał nierentowne społki córki, i koncentruje sie na swoim podstawowym biznesie czyli Campusie i Alpinusie. Niebagatelne znaczenie ma tez coraz lepsza jakosć kolekcji - które tak naprawdę w duzej mierze przekładaja się na zyski. To np rózni ta firme np. od Monnari - która to spółka ma coraz gorsze kolekcje i stąd tez spadek obrotów. W odzieżówce liczy sie to żeby trafic w gust klienta i robic ładne rzeczy - w kwestii EMK jest to rynek dużo bardziej konserwatywny niż "zwykła" odzieżówka, i EMK sobie naprawdę dobrze na nim radzi. Co do samej spółki i jej wyników to mnie najbardziej boli teraz rosnący kurs dolara. Każda zwyzka kursu o kolejne 5% to spory problem dla firmy poniewaz drastycznie uderza to w marże - zwlaszcza ze na zakontraktowaną kolekcje zimowa cenniki już są od dawna w zł. i nie można tego zmienić.

no no to moje oczekiwania zostały mocno przekroczone :) naprawde niezly wynik. szkoda tylko ze ta podaz przytłacza wszystko. Kurs wybił sie odbił po raz trzeci juz chyba od granicy 4,20- 4,30 - i polecial znowu w dol. Dopoki ktos sie tym konkretnie nie zajmie to o jakims super wybiuciu raczej nie ma mowy. Pozdrawiam Akcjonariuszy :)

Hej według mnie wynik spoko, a myślę że wszyscy zdziwimy sie dopiero wynikami za kwiecien. Podobno mimo słabego miesiaca dzieki wprowadzeniu nowych produktów i modeli Campus był marka która sprzedawała sie naprawde niezle. Czekam na czwartek i wyniki jestem naprawde ciekawy czy sprawdzi sie to co mowia sprzedawcy w sklepach. Martwi mnie tylko strasznie duża podaż na tych akcjach. Jak spojrzycie sobie na oferty sprzedazy to do 4,20 jest tego kilkadziesiat tysięcy sztuk i jak nie znajdzie sie jakis rozgrywajacy ktory to pociagnie to raczej ciezko bedzie przebic ten poziom. Pożyjemy zobaczymy.
pozdrawiam wszystkich posiadaczy waloru :)

a jak z tą formacja spodka utrzymałą się, czy przemineło z wiatrem ?
Jeżeli jesteś ktos mądry to chętnie posłucham opinii. Szczerze mówiąc przy tak mocnym ostatnio rynku troche kisi się ten Erg, chyab wszyscy czekaja na wynik przetargu na OBR. Oby im się udało

Witam
Coś cicho ostatnio na wątku
ja czekam na wynik marcowy i roczny
licze że będą naprawdę dobre.
Rozmawiałem ostatnio z paroma ludźmi z branży sportowo-turystycznej. Uważaja że Campus - wiodąca marka Euromarku ma naprawdę dobrą kolekcję letnią, a przyszła zima jest naprawdę bardzo dobra. Jest to dla mnie wielkie zdziwienie, bo zazwyczaj większość narzekała ze kolekcje sa słabe, stare itp. Zobaczymy czy odbije się to na wynikach i na ile te oceny sa trafne.
pozdrawiam
Tyron

witam
na pierwszy rzut oka wynik słaby, ale po wczytaniu się uwazam że niezle. To co maja wyslac do Rosji pojdzie w marcu, mysle ze pokaza niezły wynik w kwietniu. Pozdrawiam akcjonariuszy:). Ciekawe są natomiast obroty - mysle ze ktos specjlanie odparu dni podpalał do góry i śrubował obrót żeby pozbyć się większej ilości przed publikacja - jeszcze dziś. Ktos niezle spekuluje na tej spolce.

No cóż Prezes ma robić swoje (a nie spekulowac na akcjach i wykorzystywać info o których nie wiedza ludize spoza firmy), a jak narazie (według mnie) idzie mu naprawdę nieźle. Porownajcie sobie ostatnie lata - wyniki - to mówi dużo. Fakt nie jest super medialny, ale robi swoje. Co do ceny to też uważam że ostatnio jest dość wysoka i nie ma ekonomicznych powodów żeby miałą dalej rosnąć. Z tej firmy nie da się wycisnąć dużo więcej niz teraz, jedyny ratunek w przejęciu OBR - to jest naprawdę ciekawa innowacyjna spółka, nie wiem czy wiecie ale jest jedna z paru w europie produkująca paliwa do małych samolotów i ma całkiem icekawy rynek. Jej własności jest rownież sporo ciekawych patentów. Wydaje się że sporo ma tam do powiedzenia załoga i dlatego proferowane śa firmy polskie, jeżeli Ergowi by się udało przejęcie byłoby ciekawie.

WItam
widze ze kurs idzie w dół. Na jakim poziomie przewidujecie odbicie ?
Dla mnie naprawdę dziwne zachowanie. Z reguły po odcieciu dywidendy kurs szedł do góry tak było przy wielu innych spółkach tutaj jest natomiast prawdziwa porażka ? ma ktos jakies sensowne wyjasnienie ? Jeżeli tak to chetnie posłucham

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 20 marca 2020 13:23:45
Liczba wpisów: 45
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,630 sek.

tajxdtwh
utxbjdsr
fcfkiars
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +74 194,09 zł +370,97% 94 194,09 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lxtbfncb
gjslswld
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat