PARTNER SERWISU
svqgjjpm

Kilka pytań

hspld
0
Wpisów: 11
Wysłane: 20 grudnia 2012 20:06:12
Witam wszystkich
zaznaczam, że zaczynam dopiero inwestować na GPW w akcje.

Pytanie nr 1. Jaki zazwyczaj przyjmujecie horyzont inwestycyjny wyrażony w procentowym zysku na jednej akcji?
Wzrost kursu akcji np. o 10% od ceny zakupu to dużo, czy mało? Lokaty są teraz mniej więcej na 5,5%, więc jest to mniej niż ten teoretyczny 10% zysk, ale na lokacie wiem, że nie stracę kapitału, a na GPW stracić można, więc 5% to trochę mało w zamian za ryzyko.
Pytanie nr 2. Czy lepiej zadowolić się np zyskiem 4%, ale zawsze zyskiem i potem sprzedać akcje i kupić po wyższym kursie i ewentualnie liczyć na dalszy wzrost o kilka procent, czy nie sprzedawać przy wzroście i czekać, aż kurs osiągnie np. te 10%?

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 20 grudnia 2012 23:09:26
@ hspld

Cytat:
Jaki zazwyczaj przyjmujecie horyzont inwestycyjny wyrażony w procentowym zysku na jednej akcji?

Sam musisz wypracować swój własny styl i "horyzont". Ale nie myśl o akcjach w kategorii "+10% mnie zadowala", bo tu nie o procenty chodzi.
Teraz powiem Ci coś, co zrozumiałem dopiero po 7-8 latach bytności na rynku. Jest to bardzo ważne, i chciałbym, byś po pierwsze dobrze to zrozumiał, po drugie dobrze to zapamiętał - to oszczędzi Ci tak z 1/3 niepotrzebnych przykrych doświadczeń rynkowych:

Wbrew temu, co sądzisz, na akcjach się traci a nie zyskuje. Prawdopodobnie na 4 Twoje wejścia w akcje, 3 będą błędne - tak mówi statystyka działań typowych inwestorów.
To znaczy, że jeśli twoje akcje, które kupiłeś, akurat rosną, to złapałeś Pana Boga za nogi i powinieneś na te rosnące akcje chuchać i dmuchać - one mają zarobić na te statystycznie 3 błędne wejścia + zostawić coś jeszcze, by stan konta mimo wszystko sumarycznie przyrastał. Sprzedawanie ich tylko dlatego, ze osiągnęły +4%, + 10% albo + 15% jest marnotrawieniem Wielkiej Okazji.

Z drugiej strony, jesli na akcjach statystycznie się traci, to trzeba się z tym pogodzić. Nie obwiniać całego świata o spisek, ani nie trzymać ich, żyjąc w złudzeniu pt "Jeszcze trochę potrzymam, pewnie się odwróci i zaczną rosnąć" - to jest przepis na klęskę. Skoro więc akcje, które kupiłeś, spadają, to jedyne, co można zrobić, to w miarę szybko sprzedać je komuś innemu - w ten sposób zmniejszasz straty, które będziesz musiał odrobić tym właściwym zakupem akcji.

Wynika z tego kolejny wniosek - należy stosować zlecenie stop loss (zatrzymaj straty). To pozwoli straty z tych statystycznie 3 złych transakcji trzymać na w miarę niskim poziomie. Po prostu - bierzesz i ustalasz sobie arbitralnie poziom, przy którym system z automatu zamknie Twoją pozycję, byś nie tracił więcej. Niby proste, ale nawet tu, na SW jest mnóstwo ludzi, którzy tego nie robią i potem zostają "inwestorami długoterminowymi" (czytaj: siedzą na spadających akcjach miesiącami i latami w nadziei, ze kiedyś tę stratę odrobią)

Cytat:
Wzrost kursu akcji np. o 10% od ceny zakupu to dużo, czy mało?

W czasie wzrostowego odbicia podczas bessy to dość sporo. W czasie hossy raczej mało.
W czasie hossy akcje rosną znacznie wyżej, niż większość uważa, a w czasie bessy spadają znacznie niżej, niż większość podejrzewa w najczarniejszych swych snach.

Cytat:
Czy lepiej zadowolić się np zyskiem 4%, ale zawsze zyskiem i potem sprzedać akcje i kupić po wyższym kursie i ewentualnie liczyć na dalszy wzrost o kilka procent, czy nie sprzedawać przy wzroście i czekać, aż kurs osiągnie np. te 10%?

Myślę, że już wyżej wyjaśniłem Ci, że to pytanie nie ma za bardzo sensu. Tu nie chodzi o procenty.

Cytat:
ale na lokacie wiem, że nie stracę kapitału, a na GPW stracić można, więc 5% to trochę mało w zamian za ryzyko.

Jeśli wolisz spokój i pewność zarobku, zapomnij o giełdzie i trzymaj lokaty. Giełda to ciężki i bolesny kawałek chleba.

Nie spekuluj pieniędzmi na dom, studia, auto itp w nadziei, ze tak na te cele zarobisz. Nie zarobisz, a jeszcze zostaną Ci odebrane, nim pojmiesz zasady, kierujące rynkiem.
Do spekulacji giełdowych używaj tylko takich pieniędzy, które bez dużego żalu (mały bedzie zawsze) możesz stracić.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

hspld
0
Wysłane: 21 grudnia 2012 19:29:52
@ Szutnik

Dziękuję za odpowiedź.
Akcje kupiłem za pieniądze, o których zapomniałem, że je mam. Nie są to aż tak duże pieniądze, więc z chwilą przelania ich na rachunek maklerski pogodziłem się, że mogę je stracić.

Ta zasada, że na akcjach się traci, a nie zyskuje, jest podobna do tej, zgodnie z którą - o ile się nie mylę - hossa jest po to, aby inwestorzy indywidualni mieli złudzenie, że zarabiają, a bessa po to, by inwestorzy instytucjonalni odebrali im ten zarobek z nawiązką.
Jeśli są one prawdziwe, to wszyscy inwestorzy indywidualni, statystycznie rzecz biorąc, powinni być na minusie.

Kupiłem akcje kilku spółek, więc kursy rosną różnie (Przez moment zastanawiałem się, czy liczba spółek, w których akcje zainwestowałem, nie jest zbyt duża). Jeśli kurs jakieś spółki spada, to sprzedaje akcje tej spółki. Problem polega na tym, że po chwilowym spadku może być wzrost. Kurs akcji kilku spółek już tak się wahał i potem w końcu wzrósł, więc mam zysk. Z faktu, że pieniądze zainwestowane "spisałem na straty", nie denerwowałem się i nie sprzedawałem ich przy najbliższym spadku kursu. Jeżeli kurs spada i spada, to sprzedaje akcje i tnę straty.

Wypowiedzi niektórych użytkowników forum SW o "kupieniu i trzymaniu" akcji - mimo spadku ich kursu - są negatywne, więc dlatego pytałem, kiedy należy sprzedać, żeby móc o spółce zapomnieć i inwestować kapitał oraz zysk. Domyślam się, że jednoznacznej odpowiedzi nie ma, więc jej nie oczekuję.
Inni mówią "kup i trzymaj". Ja swojej strategi jeszcze nie wybrałem. Domyślam się, że osoby, które kupują i trzymają, mogą dysponować mniejszą kwotą na początek, aniżeli ci, którzy aktywniej kupują i sprzedają akcje.

Wiem, że na pewno jeszcze muszę dużo czytać o inwestowaniu w akcje, bo kto nie ma w głowie, ten musi mieć w portfelu.

hspld
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 18:29:45
nie używałem do tej pory zleceń stop loss, ale od dzisiaj to się zmienia.
Czy w sidomie (chyba 8 - konto w XTB mam od grudnia 2012 r.) robi się to tak jak niżej napisałem??
kierunek => sprzedaż
ilość => np 100
typ limitu => PKC
stop => np. 25,20 zł
Czy jeśli tak wypełnię zlecenie, to system sprzeda 100 akcji po każdej cenie, gdy cena spadnie do 100 zł za akcję?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 10 stycznia 2013 19:22:26
SL zostanie uruchomiony kiedy cena spadnie do 25,20.wave

hspld
0
Wysłane: 10 stycznia 2013 19:49:24
no tak, to była pomyłka, chodziło mi o spadek ceny do 25,20 zł, a nie do 100 zł. To jest "oczywista oczywistość". Czyli tak ustawione zlecenie powinno zadziałać jako SL po 25,20 zł.

A zlecenie take profit to zwyczajne zlecenie sprzedaży akcji po pewnej wyższej niż cena kupna, założonej przeze mnie cenie np 50 zł za akcje, przekazane na giełdę i czekam, aż kurs wzrośnie i ktoś kup akcje za te 50 zł? Bo jakiś specjalnych zleceń tego typu nie ma.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:29:15
Może być kłopot z ustawieniem jednocześnie dwóch zleceń, bo pierwsze blokuje pakiet akcji.
Trzeba pokombinować ze zleceniem z limitem aktywacji, które w znanym mi systemie nie blokuje akcji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 stycznia 2013 22:42:21
W niektórych platformach transakcyjnych da się wystawić obydwa. Tyle, że zlecenia nie lecą od razu do warsetu, więc obsuwy cen transakcyjnych mogą być większe niż przy tradycyjnym pkcu,

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 11 stycznia 2013 21:41:23
www.ingsecurities.pl/e-learnin...

Pod linkiem powyżej jest wszystko opisane, są opisane także tzw. zlecenia specjalne i pokazane jak to działa ;)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

hspld
0
Wysłane: 4 lipca 2013 18:01:36
Witam Was ponownie
mam pytanie co do spółek, których wartość akcji oscyluje wokół 1 złotego. Czy w przypadku takich spółek należy po kupieniu akcji ustawić SL i od razu wystawić zlecenie sprzedaży, licząc na kilkuprocentowy zysk, czy może kupić, ustawić SL i czekać, aż wzrosną. Nie za dużo jeszcze wiem na temat giełdy, ale z tego co znalazłem w publikacjach, to niska cena akcji jest czymś uzasadniona, więc na szybki i znaczący wzrost nie ma co liczyć, ale jakieś tam wahnięcia kursu mogą się trafić, na których można zarobić, ustawiając od razu take profit. Wiem, że bez odniesienia do konkretnej spółki to trochę mgliste pytanie, ale się zastanawiam, czy w ogóle warto kupować akcje po takich niskich cenach (ok 1 zł), by je trzymać z myślą "że wzrosną", czy lepiej od razu wystawić zlecenie sprzedaży?
No i moje drugie pytanie. Czy ktoś z Was korzysta z rachunku maklerskiego z zleceniami DDM, OCO itp, gdzie możliwe jest ustawienie jednocześnie SL i Take Profit? Zastanawiam się nad założeniem takiego rachunku, bo w obecnym, tj. Sidoma, mogę ustawić tylko SL, a Take Profit jednocześnie już nie. Przy spółkach z akcjami po cenie ok 1 zł trudno mówić o kupowaniu i nie ustawianiu SL. Jeśli już taki SL ustawię, to TP już nie.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 288
Wysłane: 4 lipca 2013 23:17:06
Początkującym odradza się grę na groszówkach. Dlaczego ? Z racji dużego skoku notowań (a więc możliwe szybkie i duże straty) jak i różnicy na spreadach. Sztandarowym przykładem jest Bioton - który można np kupić po 0,04 zł ale oferta kupna od nas akcji to np max 0,03 zł i jesteśmy 25% do tyłu na spreadzie. W stanach spółki takie dość szybko jeśli nie scalą akcji by być powyżej 1 usd wylatują z obrotu. U nas są podobne na to pomysły - może w przyszłości to wprowadzą.

Czy warto takie akcje więc kupować ? Tak - jeśli masz przesłanki ku temu że urosną - jednak brak SL na nich może być bardzo bolesny. Take profit z racji premii za podwyższone ryzyko powinien być dużo wyżej niż zwykle. Wbrew pozorom na groszówkach można mocno zarobić - doskonały przykład to Monnari w ostatnim czasie (było już notowane poniżej 1zł).

Tak na marginesie na akcjach raczej poleca się podnoszenie stop lossa w ślad za rosnącym kursem a nie obcinanie poprzez TP możliwego zysku.
Edytowany: 4 lipca 2013 23:26

hspld
0
Wysłane: 5 lipca 2013 07:53:14
Wiem, że granie na akcjach groszowych jest bardzo ryzykowne. Akcji np Bioton, Calatrava nie kupuję. Chodzi mi raczej o akcje po cenach np. 90 groszy - 1,2 zł. Mówisz, że TP powinien być większy ze względu na podwyższone ryzyko. Z tego wynika, że aby zlecenie TP zostało zrealizowane, to albo musi to być nagły wzrost kursu, albo kupujesz akcje, ustawiasz SL i czekasz, aż w przyszłości te zlecenie sprzedaży zostanie zrealizowane. A czy np. tego samego zysku nie zrealizuje się szybciej przez np. poprzez strategię podobną do day traydingu, z tą różnica, że nie kupujesz i sprzedajesz w ciągu tej samej sesji, ale sprzedajesz na jednej z najbliższych sesji - taki „procent składany” zamiast jednego zlecenia sprzedaży z większym zyskiem? Może ryzyko jest tutaj mniejsze? Bo wyższej premii za ryzyko można się nie doczekać, jeśli przyjmiemy, ze osiągnie się poprzez jedno zlecenie sprzedaży.

Wiem, że nie należy ciąć zysków, jeśli one rosną. Tak robię przy akcjach o kursach kilkusetzłotowych. Ale jak grać na spółkach, których wykres nie przebija linii wsparcia i oporu (poruszanie się w kanale, o ile nie pomyliłem nazwy tej formacji AT)?

Jeszcze ponawiam pytanie co do tych rachunków ze zleceniami DDM, OCO itp. Czy może ktoś z nich korzysta?

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 288
Wysłane: 5 lipca 2013 09:19:29
Częste mielenie chyba nie jest idealne dla instrumentu jakim są akcje. Owszem znam też daytraderów na akcjach ale do takich krótkich ruchów lepsze są kontrakty. Powód ? Są dwa - pierwszy to stosunek zysku do ryzyka. Zakładając standardowe 3:1 to jeśli mam SL 5% (a to na akcjach niewiele) to zysk musi wynieść min. 15% by zamykać pozycję. A o 15% akcje w jeden dzień albo dwa rzadko rosną ;). Drugi powód to prowizje - na naszym rynku są wysokie i spekulacja akcjami jest dość kosztowna. Kontrakty są lepsze do tego celu gdyż w jeden dzien FW20 o 30 pkt się na pewno ruszy (zakładając SL 10 pkt) - wielu też zamyka pozycję w obrębie dnia by na niej nie nocować w obawie przed lukami otwarcia następnego dnia.

Odnośnie gry w kanale - tu przykład JSW boczniaka jak można na tym zarobić

kliknij, aby powiększyć

Strzałki w górę to sygnały kupna - na dole mamy ROC które ładnie odfiltrowuje nam te sygnały (można jeszcze się wspomagać RSI, CCI, ale nie MACD, DMI). Strzałki w dół to sygnały sprzedaży. Z czego wynikają to chyba logiczne ? Kupujesz na wsparciu, sprzedajesz na oporze. To jest akurat wykres tygodniowy więc niezbyt agresywna spekulacja. Na rysunku jak widac 3 sygnały kupna dały zarobić, jeden został odfiltrowany przez ROC (nie rosło w czasie jego wygenerowania ponad 0), ostatni wyrzucił by nas na SL (zakładam że podniesionym po pewnym czasie do min. poziomu wejścia więc na 0).

Jeśli kanał jest wzrostowy/spadkowy można grać podobnie - jedynie pokusić się można o inne oscylatory (z racji że istnieje jakijś trend).
Edytowany: 5 lipca 2013 09:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,374 sek.

wicjvhhx
gchgbazp
vltdvgwz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
omhkyrrt
pgeppddy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat