0 Dołączył: 2010-06-03 Wpisów: 43
Wysłane:
2 kwietnia 2013 14:47:03
Od jakiegoś czasu staram się zdobyć jak najszerszą wiedzę z zakresu analizy fundamentalnej. Póki co swoją uwagę skupiałem na analizie bilansu, RZiS, przepływów pieniężnych. Jednocześnie na dalszy plan spychałem sprawę, która dziś wydaje mi się bardzo istotna - akcjonariat. A to w końcu właściciele decydują o losach spółki. Można powiedzieć, że koncentrowałem się na "papierowych" sprawozdaniach, a odstawiłem na bok czynnik ludzki - akcjonariat, jakość zarządzania itp.
Temat akcjonariatu zaczął mnie dręczyć nieprzypadkowo. Obserwuję spółkę PC Guard, która oberwała rykoszetem po wyprzedaży akcji Calatravy. Jak widać, powiązanie spółek osobami Panów Narkiewiczów zrobiło swoje. Według danych na Stockwatch (ukłony za czytelne przedstawienie danych) Adam Narkiewicz posiada 8.76% akcji. Nie jest to bardzo duży pakiet, a jednak "zjazd" spółki jest bardzo duży. Skąd taka reakcja? Obawa, że PC Guard mógł gwarantować zobowiązania Calatravy? Osoby powiązane z oboma spółkami mogą chcieć wykorzystać PC Guard do postawienia na nogi Calatravy?
Podobno sama Calatrava posiada niecałe 5% udziałów w PC Guard. Niestety, ponieważ próg 5% nie został przekroczony, nie widać tego w akcjonariacie PC Guard.
Trochę się rozpisałem, a właściwie do zaistniałej sytuacji mam kilka pytań: 1. Czy znajdę jakaś literaturę, która poświęcona jest analizie akcjonariatu, zarządu lub ogólnie pojętej jakości zarządzania spółką? 2. Czy można gdzieś znaleźć akcjonariuszy, którzy posiadają mniej niż 5% udziałów? 3. Czy można uzyskać informację, po ile dany akcjonariusz kupował akcje? Komunikaty ESPI? 4. Czy można znaleźć informacje jak wyglądał akcjonariat np. pół roku temu?
Dzięki za pomoc!
|
0 Dołączył: 2013-02-05 Wpisów: 46
Wysłane:
18 kwietnia 2013 15:26:56
1. Corporate Governance znajdziesz w sprawozdaniach zarządu z działalności spółki. Natomiast analiza akcjonariatu to dość szerokie pojęcie w zależności z czyjego punktu widzenia rozpatrujesz daną spółkę. 2. Nie można, chociaż mogę być w błędzie. Ustawowo, tylko akcjonariusze posiadający pakiety przekraczające próg 5% mają obowiązek do ujawnienia się. 3. Szczerze wątpie, jest to informacja poufna. 4. Wystarczy zajrzeć do historycznych raportów okresowych (sprawozdanie zarządu z działalności spółki - tam winna się pojawić ta informacja).
Pozdrawiam
|