Mam sentyment do Hawe bo udało się fajnie na tej spółce zarobić w marcu 2012 (na wykresie oznaczyłem strzałkami to zagranie - wyjście było po książkowej wręcz spadającej gwieździe. Z 3,30 na 6,0 ładne 80% :)). Co ciekawe w tygodniu poprzedzającym wyjście była rekomendacja DM z strike 6zł, pytanie czy nie pisana na zamówienie dystrybuujących akcje. Przed analizą wykresu trzeba jednak zdawać sobie sprawę z paru spraw:
- jest to spółka bardzo mocno grana, wręcz spekulacyjna
- jest bardzo płynna
- fundamenty tej spółki są raczej mizerne
- należy do Telekomów, które ostatnio wykazują się niezłą siłą relatywną jako sektor (3 msc zeszły tydz).
z tą wiedzą można przystąpić do AT
tygodnie

kliknij, aby powiększyćmiesiące z fibonami

kliknij, aby powiększyćDla agresywnych graczy okazją była ostatnia zwyżka (związana m.in z przyjęciem pani Oliwy-Piotrowskiej do zarządu jak pamiętam), oznaczona na pierwszym wykresie. Wyraźnie widać że RSI zmieniło wtedy trend, pojawiły się podwyższone obroty, przebicie średniej i linii trendu. Ja takich zagrań nie preferuję, bo wolę gdy zwyżka zaczyna się po jakiejś dłuższej konsolidacji, w której akumulowano akcje. Czasami jednak z trendu spadkowego walor potrafi wejść od razu wzrostowy (szczególnie częste po silnych spadkach, np DJI luty 2009). Czy tak było z HWE nie wiem, zobaczymy w najbliższej przyszłości.
Dla osoby zainteresowanej akcjami HWE sygnałem wejścia może być kontynuacja trendu, czyli wybicie nowych maksów (psychologia podpowiada istotność poziomu 4,0zł, technika 4,07) lub zajęcie pozycji na korekcie ewentualnych wzrostów (widząc wykupienie na tygodniach z dużym prawdopodobieństwem w okolicach 4-4,10 zł kurs w ramach korekty się znajdzie). Bronić się można na 3,60zł jednak nie jest to jakiejś bardzo solidne wsparcie. Wykres miesięczny bardziej ku rozwadze z zniesieniami fibonacciego - po spadkach kurs zrobił wzrostową korektę i zatrzymał się w okolicach zniesienia 38,2%. Ewentualne wzrosty mogą zostać przyhamowane na kolejnych zniesieniach (4,40 zł i 4,84zł), trudnym do przebicia oporem będzie pewnie też 5zł.
Podsumowując - spekulacyjnie można próbować na HWE szczęścia, jednak dla mnie nie jest to jakaś rewelacja na obecną chwilę - kurs ma przed sobą dużo przeszkód i potrzebne będzie trochę "pracy" nad nimi. W przypadku wybicia obecnej konsolidacji górą spodziewałbym się wzrostów w okolice 4,4zł i korekty.
PS. Rekomendacje Kalliwoda Research zawsze cenię (mają "nosa" do niezłych spółek) ale nie można się opierać tylko na czyjejś wycenie.