PARTNER SERWISU
itptgkfy
5 6 7 8 9

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

mishtall
0
Wpisów: 31
Wysłane: 3 października 2013 21:22:28
... znam doskonale jego portfel, bo watek przesledzilem dosc dokladnie, ale sam pisal, ze kupowanie po kilkudziesieciu % wzrostow niekoniecznie moze okazac sie dobrym pomyslem przez poziomy SL, ktore sa w ich wyniku stosunkowo niskie i papiery przez to troche bardziej ryzykowne(na przykladzie Forte m.in).

Poza tym on juz bardzo dokladnie opisal AT swojego portfela, a chcialem sprobowac z jakims nowym walorem, ktory wchodzi dopiero w trend.

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 288
Wysłane: 3 października 2013 22:15:18
Parę zagrań już tutaj było od początku więc można prześledzić jak zajmowana była pozycja na KAN, cukrze czy Apatorze. Forte faktycznie w ostatnim czasie sporo urosło i może być ryzykowne (chociaż nie dawno mieliśmy na nim korektę). Żeby nie zdradzać zbyt wiele warsztatu ;) poniżej prosty i zyskowny schemat.

kliknij, aby powiększyć

Robyg trend zmienił wcześniej - dla ciekawskich pozostawiam do sprawdzenia (podpowiedź - działo się to na niezłym wolumenie również)

Jak widać na wykresie RSI ładnie rosło, nastąpiło wybicie z konsolidacji (niektórzy zauważą tam spodek - moim zdaniem zbędnie) przy 1,90. Widać wyraźnie obroty na wybiciu (zresztą przed wybiciem też urosły - ot specyfika gpw), następnie na korekcie wolumen wysycha więc nie ma mowy o dystrybucji papierów. Brak starych oporów oznacza, że upside jest duży. SL na 1,70zł.

Jest to jeden ze schematów wejścia, których używam i są skuteczne - potem pozostaje jeszcze odpowiednie prowadzenie pozycji jak i wyjście z niej. Możliwe że w tym portfelu uda się pokazać wychodzenie z pozycji - problem obecnie polega na tym, że nie ma na posiadanych papierach sygnałów ku temu (Śnieżka była już dość blisko ale dziś np. urosła).

Edytowany: 3 października 2013 22:28

mishtall
0
Wysłane: 3 października 2013 22:28:10
@Wojetek

Bardzo dziekuje za ten przyklad. Przeanalizuje go sobie jutro dokladnie na spokojnie na fibro i porownam do wczesniej opisanych przez Ciebie i zajmowanych pozycji oraz do tych spolek, ktore sam analizowalem.

Fajnie, ze zwrociles po raz kolejny uwage na wielkosc obrotow przy tych zmianach, bo z tego co czytalem na Twoim watku jest to jedna z wazniejszych rzeczy, ktora trzeba zawsze brac pod rozwage.

Pozdrawiam i jeszcze raz wielkie dzieki

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 października 2013 09:58:03
Czasami rynek daje lekcje za darmo. Dla chcących czegoś się nauczyć to znakomite miejsce - wystarczy tylko się przyglądać i wyciągać wnioski. Dziś na Mabionie taka lekcja miała miejsce pt. "jak się czyści stop lossy"

kliknij, aby powiększyć

Zaznaczyłem strefę gdzie postawili najprawdopodobniej stopy ci którzy wchodzili na trwającej korekcie. Pod ostatnim dołkiem, bo tak trzeba itd. Dziś otwarcie luką w dół -7% i wielu z tych stopów już nie ma. Po niecałej godzinie kurs jest na poziomach z piątku a akcje niskim kosztem odebrane.

Dlatego wielokrotnie piszę by nie wchodzić w akcje, które mocno ostatnio rosły - bo postawienie na nich SL staje się bardzo drogim luksusem (zaznaczyłem SL2 gdzie ja bym dał SL, jak widać dla kogoś kto wchodził po 23 zł to jest to 21% risk.) albo jest się z akcji łatwo wybijanym ew siedzi dłuższy moment na stracie. Sprawdza się stare giełdowe porzekadło - jak coś mocno urosło to musi spaść ;).

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 7 października 2013 10:12:04
Nie jestem do końca przekonany, że ktoś "niskim" kosztem wyzbierał akcje - bo ile tych akcji odebrali? Chyba gra nie warta świeczki. Natomiast chce zauważyć, że skoro małym kosztem wsparcie w postaci ostatniego lokalnego dołka "pękło" to chyba niema mowy o znaczeniu tego poziomu cenowego - po prostu nikt go nie traktował poważnie i nie ustawił zleceń kupna ciut powyżej tego poziomu... Natomiast warto zauważyć, iż poziom 20zł sprowokował zakupy - czyli tam powinni chętni szukać okazji do zakupów ze SL ciut poniżej niego: np. zlecenie kupna po 20,05 SL: 19,85, zlecenie sprzedaży 23zł, co nam to daje? Ewentualna strata na SL 1% (nie wliczam prowizji) i oczekiwany zysk prawie 15% - czyli ryzykując 1% kapitału możemy zyskać 15%...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 października 2013 10:19:39
@cad man

Pomysł bardzo ciekawy - tyle że płynność na tym walorze raczej nie pozwala by zrobić to za jakąś większą kwotę. Zgadzam się że poziom cenowy ok 20 zł wyzwolił falę popytu - prawdopodobnie zadziałała tu psychologia.

mishtall
0
Wysłane: 7 października 2013 10:45:06
@ Wojetek

Swietnie te Twoje przyklady obrazuja sytuacje na papierach. Mozesz nam powiedziec co sadzisz o DUON-nie? Trend od czerwca we wzroscie i wydaje sie byc dobry moment na zakupy. Oborty rowniez dosc duze, RSI w trendzie spadkowym, ale chyba zaczyna odbijac. Myslisz ze to dobry moment by w nie wejsc?

Z gory dziekuje

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 października 2013 10:57:26
Nie jestem przekonany do Duona. Spółka fundamentalnie jest ciekawa i wygląda na rosnącą tylko technicznie od pewnego czasu wyraźnie się męczy.

kliknij, aby powiększyć

po wyjściu z konsolidacji i zakończeniu trendu spadkowego mieliśmy wyjście w górę a następnie mocną korektę w marcu (to był dobry moment na kupno z niskim ryzykiem ok 0,8zł - zadziałały wcześniej wybite opory jako wsparcia). Obecnie kurs się konsoliduje - dla mnie jest za wcześnie na określenie w którą stronę podąży kurs - czy w kierunku nowych szczytów rocznych czy testu linii trendu/wsparć na 1,12zł. Jeśli byłoby wybicie na obrotach 1,40zł to kierunek północny wydaje się jasny, obecnie jednak za wcześnie by podjąć decyzję.
Edytowany: 7 października 2013 10:58

mishtall
0
Wysłane: 7 października 2013 11:17:46
@ Wojetek

Dzieki za kolejna lekcje. Pozostaje wiec czekac na rozwoj wydarzen. Szukam wiec dalej wkresow spolek, ktore warto obserwowac i zajac pozycje w poczatkowym ich fazach wzrostu.

mishtall
0
Wysłane: 8 października 2013 14:51:55
@ Wojetek

Mam pytanie dotyczace Hawe, czy wedlug Ciebie ten ped po ostatnich rekomendacjach to dobry czas by zajac na nim pozycje? Spolka ma w sumie bardzo dobre perspektywy bo w wielu obszarach jest prawie monopolista. Obroty na niej dosc spore, ale czy faktycznie kurs sie wywinduje do prawie 6 pln? Wykres w sumie nie wyglada dosc obiecujaco ze stosunkowo nieduzym ryzyko przy SL przy ostanich minimach?

Dziekuje i pozdrawiam

mishtall
0
Wysłane: 8 października 2013 14:54:04
cos mi jakas literowka sie pojawila, oczywiscie wydaje mi sie ze wykres wyglada obiecujaco chcialem napisac:)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 października 2013 15:27:51
Mam sentyment do Hawe bo udało się fajnie na tej spółce zarobić w marcu 2012 (na wykresie oznaczyłem strzałkami to zagranie - wyjście było po książkowej wręcz spadającej gwieździe. Z 3,30 na 6,0 ładne 80% :)). Co ciekawe w tygodniu poprzedzającym wyjście była rekomendacja DM z strike 6zł, pytanie czy nie pisana na zamówienie dystrybuujących akcje. Przed analizą wykresu trzeba jednak zdawać sobie sprawę z paru spraw:
- jest to spółka bardzo mocno grana, wręcz spekulacyjna
- jest bardzo płynna
- fundamenty tej spółki są raczej mizerne
- należy do Telekomów, które ostatnio wykazują się niezłą siłą relatywną jako sektor (3 msc zeszły tydz).

z tą wiedzą można przystąpić do AT
tygodnie

kliknij, aby powiększyć

miesiące z fibonami

kliknij, aby powiększyć

Dla agresywnych graczy okazją była ostatnia zwyżka (związana m.in z przyjęciem pani Oliwy-Piotrowskiej do zarządu jak pamiętam), oznaczona na pierwszym wykresie. Wyraźnie widać że RSI zmieniło wtedy trend, pojawiły się podwyższone obroty, przebicie średniej i linii trendu. Ja takich zagrań nie preferuję, bo wolę gdy zwyżka zaczyna się po jakiejś dłuższej konsolidacji, w której akumulowano akcje. Czasami jednak z trendu spadkowego walor potrafi wejść od razu wzrostowy (szczególnie częste po silnych spadkach, np DJI luty 2009). Czy tak było z HWE nie wiem, zobaczymy w najbliższej przyszłości.

Dla osoby zainteresowanej akcjami HWE sygnałem wejścia może być kontynuacja trendu, czyli wybicie nowych maksów (psychologia podpowiada istotność poziomu 4,0zł, technika 4,07) lub zajęcie pozycji na korekcie ewentualnych wzrostów (widząc wykupienie na tygodniach z dużym prawdopodobieństwem w okolicach 4-4,10 zł kurs w ramach korekty się znajdzie). Bronić się można na 3,60zł jednak nie jest to jakiejś bardzo solidne wsparcie. Wykres miesięczny bardziej ku rozwadze z zniesieniami fibonacciego - po spadkach kurs zrobił wzrostową korektę i zatrzymał się w okolicach zniesienia 38,2%. Ewentualne wzrosty mogą zostać przyhamowane na kolejnych zniesieniach (4,40 zł i 4,84zł), trudnym do przebicia oporem będzie pewnie też 5zł.

Podsumowując - spekulacyjnie można próbować na HWE szczęścia, jednak dla mnie nie jest to jakaś rewelacja na obecną chwilę - kurs ma przed sobą dużo przeszkód i potrzebne będzie trochę "pracy" nad nimi. W przypadku wybicia obecnej konsolidacji górą spodziewałbym się wzrostów w okolice 4,4zł i korekty.

PS. Rekomendacje Kalliwoda Research zawsze cenię (mają "nosa" do niezłych spółek) ale nie można się opierać tylko na czyjejś wycenie.
Edytowany: 8 października 2013 15:39

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 października 2013 09:38:55
Aktualizacja SL na walorach
Snieżka: 45,99zł
Apator: 32,49 zł
cukier: 17,59 usd

mishtall
0
Wysłane: 9 października 2013 21:57:52
@ Wojetek

Fajnie ze pokazales te nowy poziomy, kolejna lekcja dla poczatkujacych graczy.

Wczoraj zajalem pozycje na Vistuli i Hawe tak krajoznawczo i zobaczymy jak to dalej bedzie wyglalo po tych dzisiejszych wzrostach.
Obserwuje tez Duona i chyba sie skusze niebawem, bo zbliza sie do granicy 1,40, o ktorej pisales ze po przebicu jest szansa na marsz ku gorze.

Wrzucilem tez Forte i Apatora do portfela, ryzyko mysle ze niezbyt duze w dluzszej perspektywie i pozostaje spokojnie czekac i obserwowac szukajac okazji to wejscia w ciekawe spolki. Mam nadzieje ze w USA sie dogadaj i nie bedzie jakiejs paniki, zobaczymy.

Pozdrawiam sledzac uwaznie watek czekajac na kolejne lekcje.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 10 października 2013 13:03:06
Wygląda na to, że mamy zmianę na rynkach i prawdopodobny koniec korekty w jakiej było SP500 czy nasz rynek. Takich podpowiedzi udzielają świece japońskie i bardzo możliwe, że się nie mylą.

SP500 daily

kliknij, aby powiększyć

Strzałkami zaznaczyłem miejsca, w których świeczki dały sygnały że zmienia się krótkoterminowy trend na indexie. Końcówka czerwca 2013, widać wyraźnie popytowe cienie jak i późniejsze potwierdzenie odbicia (biała świeca po drugiej strzałce w górę od lewej). Zaznaczony sygnał sprzedaży we wrześniu to bardzo ładny shooting star, potwierdzony potem czarną świecą. Wczoraj na SP500 mieliśmy doji więc rynek się wahał, dziś póki co jest to mocna biała świeca i jeśli tak to się skończy wygląda to na koniec korekty i rozpoczęcie podejścia na nowe szczyty.

Metody zachodnie świetnie potwierdzają świece - widać jak kurs odbijał się od fioletowej średniej - SMA100. Podobnie ciekawie wygląda nałożenie notowań na index fear/greed: money.cnn.com/data/fear-and-gr... (więc psychologia).

Na naszym rynku też ciekawie:
W20TR week

kliknij, aby powiększyć

Wygląda to jak próba wyjścia z boczniaka w jakim index jest od paru miesięcy. Znów świeczki pokazały zwrotne momenty, ktore oznaczyłem strzałkami. Co ciekawe RSI jest o krok od również zmiany trendu na wzrostowy więc jeśli index wyjdzie tym białym marubozu najlepiej ponad 3700 pkt powinniśmy widzieć atak na styczniowe szczyty.

FW20 daily

kliknij, aby powiększyć

Znów oznaczone kluczowe świece strzałkami. Wyraźnie widoczny był popyt w ostatnich dniach w okolicach 2350 pkt na kontrakcie. Znów potwierdzenie dały średnie (SMA 50 i 100) które zadziałały jako strefa wsparcia. Brakuje na dziennym jeszcze sygnału ze strony RSI, ale w przypadku kontynuacji wzrostów szybko i on padnie. Dodatkowo zaznaczyłem też sygnały sprzedaży na świeczkach (doji, podażowe cienie), które się potwierdziły (osoby bardziej "siedzące" w temacie z pewnością zauważą ich więcej).

Podsumowując - obecny czas może być dobrą okazją na zakupy ETF na W20 czy SP500 z krótkim stopem (ok 5%). Możliwe też, że spółki z W20 (ew W30) będą się lepiej zachowywać (jak dotąd były w cieniu mniejszych) i warto przyjrzeć się okazjom wśród bluechipów. Oczywiście istnieją zagrożenia dla wzrostowego scenariusza (budżet w USA, u nas ciągle OFE) ale jak wiadomo rynki najlepiej rosną gdy nie wszystko jest znane ;). Możliwe więc że w portfelu pojawi się etf/tracker na W20 czy też jakajś spółka z tego indexu.
Edytowany: 10 października 2013 13:05

mishtall
0
Wysłane: 10 października 2013 23:25:49
@ Wojetek

Imponujace sa te Twoje analizy i obserwacje. Bezcenne przyklady dla kogos kto zaczyna swoja przygode z gielda. Jeszcze kilka tygodni temu nie wiedzialem jak to ogarnac, od czego zaczac. Nie chce kadzic, ale strasznie sie ciesze, ze trafilem na Twoj watek, bo jest skarbnica wiedzy.

Wielki szacunek.

Pozdrawiam

mishtall
0
Wysłane: 11 października 2013 15:18:36
@ Wojetek

Mialem dzis troche czasu i przegladalem wykresy kilku spolek. Co sadzisz o Helio i Gino Rossi, wykresy wygladaj chyba obiecujaco.

Mam tez radoche z Duonu i Vistuli, ktore mam w portfelu bo ladnie wystrzelily:) teraz daje zyskom rosnac.

Pozdrawiam i z gory dziekuje.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 11 października 2013 19:01:10
@mishtall

Helio i Gino - będzie wykres tylko tego drugiego - bo oba są dość podobne z jedną różnicą (o tym dalej)
GRI week

kliknij, aby powiększyć

Sygnały kupna były na GRI trochę wcześniej co zaznaczyłem strzałkami (nałożone kilka strategii, agresywne jak i mniej). Zwracam uwagę na wolumen - bo jest on w ostatnim czasie ponadprzeciętny (a to dobrze rokuje). Dla spostrzegawczych jest też zarys oRGR na wykresie. W ostatnim czasie kurs zaliczył znaczny wzrost i mamy wykupienie na RSI (tak tyg jak i dzienne). Na obecną chwilę należałoby poczekać na lokalną korektę (przy takim wykupieniu możliwe że będzie większa), bo możliwe, że kurs w następnym tygodniu zrobi jakąś świeczkę szczytową. Za opór może posłużyć psychologiczne 3,0zł wzmocnione 3,08zl - fibo 61,8%. W dalszej perspektywie kurs powinien powalczyć z strefą oporu (4,30-4,80).

Helio jest w podobnej sytuacji - po mocnych wzrostach wykupione (na tyg i dziennym) i z silnym oporem przed sobą (10 zł). Tu również powinna być korekta w niedalekiej przyszłości. Nie podoba mi się też na nim brak ponadprzeciętnego wolumenu.

Podsumowując - zajęcie pozycji na tak wykupionych akcjach (po wzrostach) mimo iż są one w trendzie wzrostowym może sprokurować straty. Jakby nie patrzeć nie jest to stawianie się w komfortowej sytuacji.

Duon rośnie na ładnym wolumenie, wybił parę oporów, VST wygląda podobnie chociaż oceniam jego potencjał techniczny trochę słabiej. By the way - uwaga na emocje bo to śmiertelny wróg spekulantów...

Kupno w dobrym momencie to postawienie się w dobrej pozycji startowej - jednak to dopiero początek - od prawidłowego prowadzenia pozycji i jej zamknięcia w odpowiednim miejscu zależy wynik transakcji. Porównując do partii szachowej - wejście w dobrym momencie to dopiero dobre rozegranie debiutu, a zostaje ciągle gra środkowa i końcówka ;).
Edytowany: 11 października 2013 19:09

mishtall
0
Wysłane: 11 października 2013 19:23:53
@ Wojetek

Wielkie dzieki, z ta radocha z mojej strony to wiem ze za wczesnie:)), ciesze sie natomiast z tego, ze zaczynam powoli lapac jak to zaczyna funkcjonowac.

Wiem, ze mase przede mna, by dobrze reagowac podczas bycia na pozycjach i ze teraz nalezy zachowac spokoj i tak jak wielokrotnie pisales konsekwentnie trzymac sie strategii.

Z Helio i Gino poki co sie wstrzymam i zaczekam na korekty RSI by zajac je w lepszym momencie.

Dzieki za kolejne merytoryczne opinie:))

mishtall
0
Wysłane: 14 października 2013 19:55:35
@ Wojetek

Witam , tradycyjnie zwracam sie o porade, nie wykorzystujac mam nadzieje uprzejmosci :)

Przegladalem dzisiaj kolejne spolki i mam pytanie, co sadzisz o przebiciu dzisiejszym poziomu 4 PLN na Makaronach Polskich (obrotu troche wyzsze niz ostatnio, RSI tez widac ze odbilo i jeszcze malo wykupione) oraz Ferro, przy czym Ferro juz faktycznie dosc mocno ostatnio uroslo i pewnie jak przy Helio i GRI warto poki co obserwowac i poczekac na lokalne korekty przed marszem w gore (co dzisiaj kurs GRI pokazal).

Dziekuje i pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,241 sek.

vwpdxqyl
pbjhbfuo
aiwxolkl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rwkayqxs
avelleca
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat