0 Dołączył: 2013-10-01 Wpisów: 2
Wysłane:
1 października 2013 11:07:42
Dzięki. Zawsze to mądrego aż miło posłuchać.
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 287
Wysłane:
1 października 2013 16:16:08
Przeszukując internet natknąłem się na wpis na blogu jednego z komentatorów kroniki :) naturabramy.wordpress.com/2013...Jak widać stosując inną metodę również coś ciekawego na tym cukrze widać. Dziękuję za słuszną uwagę z zamieszaniem na wykresie spowodowanym zmianą serii kontraktu. ORGR faktycznie nie jest już tak ładny - ale podwójne dno widać. W załączeniu obrazek z ICE kontraktu marzec 2014 (#11) dni  kliknij, aby powiększyćPodsumowując pozycja zajęta, pozostaje czekać na rozwój wydarzeń. Warto również sprawdzać dane, które się analizuje i nie wierzyć im do końca. Jeszcze informacja skąd biorę notowania certyfikatu - są tutaj: www.rcb.at/pl/produkt/turbo/?I... . Podobnie można wyszukać inne certyfikaty na stronie RCB, najlepiej posługiwać się numerem ISIN.
Edytowany: 1 października 2013 16:27
|
|
0 Dołączył: 2013-09-29 Wpisów: 45
Wysłane:
1 października 2013 17:30:05
Mam pyanie odnosnie spolki Kania Czy korekta w okolice 3.60 jest prawdopodobna
Pozdrawiam
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 października 2013 19:03:06
Na tak zadane pytanie trudno odpowiedzieć - bo nie zajmuję się wyliczaniem prawdopodobieństwa tylko reagowaniem na pojawiające się na rynku sygnały (kupna bądź sprzedaży). Jest to podobne pytanie do: "Czy jutro będzie padać ?" Prognoza pogody ma ok. 95% trafności i jeśli np. ma padać to często tak się dzieje, ale rzadko się zdarza by przewidziano początek opadów co do minuty. Korekta w te okolice jak najbardziej jest prawdopodobna (dlatego nie przesuwam wyżej SL) jednak nie ma pewności czy ew. spadek kursu będzie do 3,60 , 3,80 czy np 4,01 zł.
Edytowany: 1 października 2013 19:07
|
|
0 Dołączył: 2013-09-29 Wpisów: 45
Wysłane:
1 października 2013 20:09:22
Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz A mozna wiedziec gdzie ustawiles SL?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 października 2013 22:25:41
SL podaję przy okazji wyceny portfela lub zmian SL. Podobnie jak inne jest w ostatnim poście z tabelką z excela (30 września). Na KAN obecnie jest to 3,49zł.
|
|
0 Dołączył: 2013-09-19 Wpisów: 31
Wysłane:
1 października 2013 22:34:51
Witam Wojtku,
Jestem na forum od niedawna i mam pytanie dotyczace spolki Rank Progress, czy warto ja kupic, biorac pod uwage dzisiejsze informacje dotyczace wyjscia ze spolki przez jednego z zalozycieli? Podobno jego pakietem jest zainteresowanych wiele podmiotow, ktore wg i formacji prezesa maja przejac udzialy i mocno ja dofinansowac. Kurs polecial w ciagu przeszlo roku o polowe i tak sie zastanawiam czy nie czas na zakupy. Mysle tez o Tellu, ale w sytuacji nadchodzacej dywidendy moze byc ryzykowne. Dziekuje i gratuluje wiedzy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 października 2013 08:11:15
@mishtall Również witam, odpowiadając jednym zdaniem na zadane pytanie - czy warto kupić RNK, moim zdaniem obecnie nie. Powody są dwa. Pierwszy to sprzedaż akcji przez głównego akcjonariusza - to się praktycznie zawsze źle kończy (warto prześledzić przykłady Biotonu czy Petrola). Oczywiście możliwe jest, że spółka wyjdzie na prostą, zostanie dofinansowana itd. Do tego jednak daleka droga a ryzyko na obecnym etapie jest olbrzymie. Technicznie również o zakupie nie ma mowy. Co prawda ostatnio kurs wyrysował korektę wzrostową ale takie w trendach spadkowych są normą. Dla pełnego obrazu wykres: tygodnie:  kliknij, aby powiększyćLinia trendu spadkowego wyraźna, średnia również opada. Potwierdzeniem trendu spadkowego są spadki na RSI. Z pewnością teraz na wejście jest za wcześnie (chyba że ktoś się gra DT czy inny scalping). Opisywana często maksyma, kupuj tanio (w dołkach, gdy leje się krew itd) w przypadku inwestorów indywidualnych sprawdza się w ograniczonym stopniu. Lepiej pozwolić dołek uklepać inwestorom instytucjonalnym/branżowym itd a samemu dołączyć do nowego trendu (tylko nie takiego, który trwa od kwartału).
|
|
Wysłane:
2 października 2013 12:58:38
Wielkie dzieki za RNK. Tez mi sie wydaje to wszystko podejrzane poki co.
Mam takie pytanie, czy faktycznie przy wyborze papierow kierowac sie tylko i wylacznie analiza techniczna oraz isc z trendem i nie zwracac uwagi na wskazniki (C/Z, C/Wk)? Wiem, ze wskazniki to tylko wskazniki, a analiza pokazuje to co sie dzialo na akcjach w czasie, ale czy faktycznie czy tak jest?
Pozdrawiam
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
2 października 2013 13:11:07
Czytaj bardzo uważnie forum, studiuj literaturę, zacznij powoli realnie inwestować. Chyba nie ma innej drogi. Inaczej nadużyjesz tylko czyjejś uprzejmości, a na pytania które formułujesz i tak nikt nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi, bo takiej zapewne nie ma. Zagadnienia te są i były poruszane w wielu działach/wątkach/dyskusjach na forum. Jeśli gospodarz wątku nie ma nic przeciw, to ja w jego kronice podlinkuje jego własny post z innej kroniki z dnia 5 lutego 2013 22:19:34 z którym myśle powinien zapoznać się każdy początkujący na GPW. Czarno na białym
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 października 2013 13:15:04
Analiza wskaźnikowa też jest bardzo przydatnym narzędziem. Problem polega jednak na tym, że samo C/Z i C/WK to zdecydowanie za mało. Cena/zysk netto jest bardzo trudnym wskaźnikiem do interpretacji z wielu powodów (rodzaj branży, value czy growth?, z czego ten zysk netto powstał (vide deweloperka, rozwiązanie rezerw np.), czy zysk jest powtarzalny etc.). Głównie C/Z wykorzystuję w prosty sposób - jeśli spółka nie ma zysku netto w ostatnich okresach (tu też ważna może być sezonowość) to jej nie kupuję.
C/WK jako wskaźnik uważam za trochę lepszy choć też nie rewelacyjny. Jeśli chce się na podstawie wskaźników wyceniać spółki trzeba w sprawozdanie finansowe wejść dużo głębiej. Długoterminowo analiza wskaźnikowa też potrafi zarobić jednak nie jest to takie proste i trzeba włożyć dość sporo pracy w rzetelną analizę danego podmiotu. Widziałem testy prostej strategii opartej o C/WK spółek z W20 i kupowania najbardziej niedowartościowanej - co ciekawe taka strategia również potrafiła zarobić. Na szerokim rynku jednak samo wybranie "najtańszej" spółki z pewnością nie jest dobrym pomysłem (bo są powody dla których jest tak tania).
|
|
0 Dołączył: 2009-11-06 Wpisów: 128
Wysłane:
2 października 2013 13:26:47
Witaj Wojtku ! Z przyjemnością czyta się Twoje posty. Fajnie, że dzielisz się swoja wiedzą oraz doświadczeniem.
Na przykładzie FORTE czy Apatora prosto, ale dokładnie wytłumaczyłeś zastosowanie wskaznika RSI oraz znaczenie wolumenu przy wzrostach - wielkie brawa ! Dodatkowo zawsze przypominasz o zagrożeniach w postaci korekty.
Odnośnie powyższego Rank-progress, ja wyszedłem przed wakacjami i mnie zawirowania w firmie nie zachęcają do powrotu.
|
|
Wysłane:
2 października 2013 13:40:03
Dziekuje Panowie,
Skarbnica wiedzy i zachowan ten link "Czarno na bialym" :). Jestem na forum od niedawna i jest tyle informacji, ze nie wiem od czego zaczac. Gdybym mogl prosic o linki, ktore warto odwiedzic na poczatek bede bardzo wdzieczny. Chce podejsc powaznie do tematu i zaczac inwestowac i zarabiac. W casie banki internetowej poplynalem na tpsie i agorze m.in i od tamtej pory bardziej trzymam sie funduszy inwestycynych by nie robic nerwowych ruchow. Zczynam jednak dostrzegac bledy, ktore wtedy popelnilem, bo to najlepsza lekcja i wrocicna gpw.
PS. A poker to faktycznie dobry sposob na szukanie emocji i odreagowanie.
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
3 października 2013 13:38:24
Wojetek napisał(a):Sam staram się szczytów czy dołków nie szukać na giełdzie, ale liczby fibo często działają. To co prezentujesz tj. wykorzystanie tych liczb (i innych) w przedziałach czasowych to bardzo ciekawa metoda, chociaż ma też wielu przeciwników (pamiętamm że DiNapolim który mocno w "fibo" siedzi kompletnie odrzucał skuteczność tej metody). Chyba jest już gdzieś na forum zapis dyskusji na ten temat, czyli DiN kontra Fibo na osi czasu. Zainteresowani mogą poszukać.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 października 2013 13:59:39
Po przeszukaniu książki Dinapolego znalazłem w końcu fragment dotyczący tamtego wpisu: Poziomy Dinapolego s.133 "Nie będę omawiał: Stosowania jakiejkolwiek postaci analizy Fibonacciego w odniesieniu do osi czasu (...)
Zagadnienia, których nie będę poruszał są interesujące, a niektóre mają samoistną wartość. Jednak z moich własnych doświadczeń, badań i praktyki wynika, że nie są one warte czasu jaki trzeba im poświęcić, w szczególności na etapie nauki, na jakim się znajdujesz. (...) skoncentruję się tylko na tych koncepcjach i pojęciach, które moim zdaniem są najbardziej użyteczne i praktyczne"
To tyle z literatury. Sam nie jestem fanem metod, które Dinapoli opisuje u siebie, ale muszę przyznać że często są one skuteczne. Jeśli komuś odpowiada jego pomysł na zarabianie na rynku to jak najbardziej może się tym wspierać.
Edytowany: 3 października 2013 13:59
|
|
Wysłane:
3 października 2013 18:53:26
@Wojetek
Chcialem poprosic o opinie nie naduzywajac Twojej uprzejmosci :)
Szykuje powoli swoj portfel i chcialbym podazac za zasada "trend is your friend" i wytypowalem uzywajac Fibrotradera uklad 5-6 spolek, mianowicie:
Vistula Unibep Impexmet AssecoPol GetinNoble (choc tutaj pewnie bedzie jakas chwilowa korekta) MCI
Bede wdzieczny za pomoc czy moje propozycje maja sens. Nie oczekuje rekomendacji rzecz jasna, tylko oceny czy przypuszczenia sa w miare wlasciwe.
Dziekuje
|
|
PREMIUM
Wysłane:
3 października 2013 19:16:53
@mishtall
Musisz pamiętać o tym że istnieje wiele metod inwestowania, same strategie w AT mnożą się w ostatnich latach. Oczywiście mogę ocenić powyższe typy pod kątem mojej strategii względnie ogólnego trendu (teoria Dowa) jednak to tylko mój subiektywny osąd. Osoba używająca innej strategii może mieć zupełnie odmienne zdanie na ten temat.
Tak więc spojrzenie pod kątem mid-long term z mojego punktu widzenia:
Vistula - przebicie 1,50 możliwe że zainicjowało trend wzrostowy na dłużej. przed spółką jednak sporo oporów na drodze z lat 2010-2011.
Unibep - Trend wzrostowy trwa od dawna - można było grać na OGRG, 2DNO w okolicach 5 zł, teraz jest mały upside (opór na 9,50)
Impexmet - sytuacja niejasna - teoretycznie ciągle w trendzie spadkowym, może odwróci trend albo przejdzie w boczniaka
AssecoPol - trend boczny/lekko spadkowy od lat. Możliwe że coś się tam zaczyna dziać ale dopiero wybicie 50zł byłoby jakimś większym sygnałem zmian.
GNB - Ok 2 zł było wyjście z konsolidacji. Teraz w trendzie wzrostowym aczkolwiek opory blisko.
MCI - Trend wzrostowy od dawna, wybicie szczytów z 2011 było bardzo pozytywnym sygnałem. Brakuje tutaj podwyższonych obrotów.
Podsumowując z tego zestawu obecnie nie kupiłbym nic, obserwował ew MCI w oczekiwaniu na jakąś okazję kupna (ok 9,20-9,3zł) na większej korekcie. Jak pisałem moje podejście jest co najmniej średnioterminowe więc ktoś nastawiony na krótki termin może mieć zupełnie inne zdanie.
W celu zrozumienia jak działają trendy polecam lekturę teorii Dowa. Ciekawą pozycją (również w wspomnianą teorią jak i ciekawymi przykładami z rynku) jest książka Zenona Komara "Sztuka spekulacji". Dla trend followera interesująca może również być metoda GMMA (Guppy's Multi-Moving Averages) - materiały w internecie są do tego :). W Fibotraderze często używam własnego szablonu do GMMA (na stooq się tego zrobić nie uda w ich ISPAGu).
|
|
0 Dołączył: 2012-01-05 Wpisów: 361
Wysłane:
3 października 2013 19:53:12
Pozwole sie dolaczyc do dyskusji, pod wzgledem AT sa chyba czytelniejsze spolki - ale jesli oprocz at kupujesz biznes to wypowiem sie o 3 wymienionych przez kolege papierach: Impexmatal, dosc tania spolka, c/wk 0,62 - do tego pozytywne odczyty niemieckiego PMI gdzie spolka ma ogromny rynek - daja oprocz kresk podstawy do optymizmu - minus tej spolki to insajder ktory zasypuje kazdy popyt - chociaz dzisiejsza sesja napawa optymizmem - bo pojawil sie jakis wiekszy gracz. Vistula - tu kreski to temat poboczny, poczytaj o fundamentach i planach zarzada oraz przyjrzyj sie akcjonariatowi. Uwazam ze przy zalozeniu odbicia w gospodarce i trawajacemu sentymntowi do odziezowki spolka moze atakowac 5letnie szczyty, dodatkowo idealna na strojenie okien. Mci - tu bym scepytycznie podchodzil do bilansu spolki - ktory weryfikowany jest dopiero gdy spolka znajdzie nabywce na swoje spolki. Reszta to wyceny wg ... czego?
2 powyzsze spolki mam, mci mialem.
|
|
Wysłane:
3 października 2013 19:57:50
@Wojetek
Dziekuje za wskazowki i rady. Z tym polowaniem na trend u mnie jest tak, ze nie zamierzam zajmowac krotkich pozycji, by nie sledzic nerwowo kursow.
Chcialbym wybrac spolki z potencjalem do wzrostow z bezpiecznymi poziomami SL i w miare rozwoju sytuacji robic korekty dosc sporadycznie. Wiem, ze nie ma zadnego zlotego srodka do znajdywania takich walorow, bo w przeciwnym razie wszyscy by tylko pomnazali swoje zyski.
Teoria Dowa jest mi znana jeszcze ze studiow i wydaje sie byc najbardziej zrozumiala, natomiast znac ja a umiec wlasciwie odczytywac trend na wykresie i wlasciwe momenty wejscia to zupelnie inna bajka. Dlatego wiem, ze musza minac lata doswiadczen by moc wlasciwie ja wykorzystywac. Przejrze sobie ta literature, ktora zasugerowales.
Mialbys jakies inne wskazowki, na ktore spolki warto zwrocic uwage? Nie chodzi mi o wskazanie palcem, kup to czy to, tylko aby moc przejrzec ich wykresy i samemu to zrozumiec.
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
3 października 2013 21:01:18
Pytasz Wojeteka, na które spółki zwrócić uwagę? Przejrzyj jego portfel omawiany regularnie przez samego mistrza ;)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.