PARTNER SERWISU
ooblycwt
3 4 5 6 7

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 26 września 2013 01:23:10
Na kawie podobnie mi wychodzi [jak rozumiem trzeba wykreślić linię "od dolnej strony przy trendzie spadkowym"?]. Poza tym na certyfikacie kawy jest małe ożywienie w porównaniu do innych spożywczo-surowcowych certyfikatów.

Na cukrze w czerwcu i lipcu jest rozbieżność między linią RSI oraz linią kursu i potem zaczął się wzrost.
Edytowany: 26 września 2013 01:26

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 286
Wysłane: 26 września 2013 09:35:13
Linię trendu kreślę w trendzie spadkowym od góry po szczytach, a linię trendu wzrostowego po dołkach od dołu - ogólnie więc chronologicznie z wykresem. Najważniejsze jest żeby mieć co najmniej 3 punkty styczne kursu z LT, a im więcej tym lepiej (linia trendu wtedy ma większą wagę).

Na co chciałbym zwrócić uwagę przy trendach spadkowych. Rzadko się zdarza, że po trendzie spadkowym następuje wyjście z niego i trend wzrostowy - można to było zaobserwować dobrze w marcu 2009 kiedy formacją V np. nasz WIG czy DJI weszły w hossę. Znacznie częściej po trendzie spadkowym następuje wejście w jakaś konsolidację, boczniaka i dopiero z tego buduje się trend wzrostowy (albo kontynuacja spadkowego).

Wskazana sytuacja na kawie dla mnie to w dalszym ciągu trend spadkowy

kliknij, aby powiększyć
- miesiące

Widać potężne wyprzedanie na tym surowcu ale to chyba jeszcze nie czas na zakupy. Spodziewam się że dopiero w granicy 100-102 $ wsparcia powstrzymają spadki. Poprzednie wsparcia na 150 $ dały kawie odreagowanie na parę miesięcy, w wspomnianym przypadku może być podobnie.

Cukier wygląda bardzo interesująco i warto go tutaj omówić:
tyg:

kliknij, aby powiększyć

Po trwającym od ponad 2 lat trendzie spadkowym na tym surowcu coś zaczyna się na nim dziać.Faktycznie wystąpiła dywergencja RSI wcześniej i jak widać była zapowiedzią ostatnich zwyżek. Spodziewam się że kurs może jeszcze w ramach korekty zahaczyć o 17-17,5 USD, i po tym dalsze wzrosty są możliwe. Złamany został trend spadkowy na RSI, oscylator wzrósł znacząco (więc pokazał siłę), wybito też SMA 30 tyg. Obawiać się oczywiście można wejścia w boczniaka po pewnym czasie albo fałszywego wybicia ale póki co nic takiego nie ma miejsca.

kliknij, aby powiększyć
dni

Na wykresie można wyrysować formację ORGR, która jest silnie prowzrostową formacją. Obecnie kurs dotarł do poziomów oporu na 18,12 USD, mamy też techniczne wykupienie więc spodziewam się korekty w okolice 17,5 USD, która może być dobrą okazją do kupna. Na RSI trend wzrostowy w dalszym ciągu widoczny, średnia 50 dniowa próbuje zakręcać w górę. Z samego zasięgu ORGR wychodzi możliwość potencjalnych wzrostów do poziomów ok 18,6 USD, jednak jeśli zbuduje się trwalszy trend wzrosty mogą być większe.

Podsumowując dodaję cukier do obserwacji i jeśli pojawi się okazja do zakupu zostanie dodany do portfela za pozostałą gotówkę (2,7% porftela - tak więc pewnie będzie to certyfikat z dźwignią)
Edytowany: 26 września 2013 09:43

srebrnyptak
0
Wpisów: 361
Wysłane: 26 września 2013 10:16:42
Musze przyznac ze analizy sa kompletne. Czy na tych surowcach masz takze dostep do danych w postaci AD lub ewentualnie LOP /OI?
Jesli masz takie dane i mialbys ochote to prosilbym o analize zlota i srebra wraz z OI. (jak sadzisz czy widzisz w dziennych danych na zlocie RGR w ujeciu dziennym ze szczytem 27.08? - czy tylko ja mam taka wizje?)

ps w portfelu masz jedna spolke na ktora sie czaje a odskoczyla - chyba pod te dywidende
Edytowany: 26 września 2013 10:18

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 26 września 2013 10:41:05
@ srebrny

Cytat:
Czy na tych surowcach masz takze dostep do danych w postaci AD lub ewentualnie LOP /OI?

Tu masz jeden z lepszych darmowych portali z surowcami:

futures.tradingcharts.com/mark...

akurat wrzuciłem stronę z notowaniami kawy. Niestety z OI jest na darmówkach problem. Mozesz próbować na oficjalnych stronach ICE, chyba tam jeszcze są (kiedyś były na pewno):

https://www.theice.com/homepage.jhtml
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 września 2013 10:55:34
Dzięki Szutnik za linki :) myślę wielu osobom się przydadzą :)

@srebrnyptak
Odnośnie wspomnianego advance/decline, podobnie jak new high/low - korzystam z takich wskaźników pomocniczo ale w długim terminie i raczej odnośnie rynków akcji. Analizę złota podrzucę wieczorem, wspominanego RGR na dniach też widzę. Nie bardzo jedynie rozumiem, która to spółka portfelowa rośnie pod dywidendę, bo na Śnieżce, Forte i Apatorze dywidendy już były. Jak pisałem też na początku kroniki - dywidend nie doliczam do wyników portfela.
Edytowany: 26 września 2013 11:02

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 26 września 2013 10:58:02
@ srebrny

I jeszcze coś. W USA bardzo popularne są raporty COT (Commitement of Traders), pokazujące co tydzień (piątek/sobota, a podawane przez podmioty co wtorek) deklarowane zaangażowanie poszczególnych grup inwestorów (commercials - przemysł, np. młyny, large speculators - na ogół fundusze i small spec, czyli drobni) po krótkiej i długiej stronie rynku.
Oryginalne dane dostępne są na stronach CFTC, ja często do pobieżnego zerknięcia korzystam z tej strony:
www.cotpricecharts.com/commitm...

Masz tam m.in OI w układzie tygodniowym
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

srebrnyptak
0
Wysłane: 26 września 2013 11:14:00
@Wojtek - ups myslalem ze masz Pulawy, ale to chyba u kogos innego widzialem.

@Szutnik - dzieki za linka poczytam.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 września 2013 18:06:25
Obiecane złoto - analiza na dniach

kliknij, aby powiększyć

Wspomniana wcześniej koncepcja RGR możliwe że ma miejsce i obecnie formuje się jej prawe ramię (lub już uformowało). Na wykresie zaznaczyłem też LT wzrostowej korekty jaka miała ostatnio miejsce - rynek jak widać ją respektował bo postanowił dać drugą szansę po jej przebiciu dla krótkich pozycji. Kurs ciągle znajduje się pod średnią 200 dniową tak więc o zmianie trendu głównego na wzrostowy nie ma mowy.

Podsumowując obecnie ciągle na złocie (srebrze też) mamy trend spadkowy, możliwe że nastąpi jego dalsza kontynuacja. Możliwe też jest przejście w trend boczny, dłuższą konsolidację. Za wariantem spadkowym może przemawiać koncetracja pozycji inwestorów instytucjonalnych:
snalaska.com/cot/current/chart...
Edytowany: 26 września 2013 18:09

srebrnyptak
0
Wysłane: 26 września 2013 19:56:30
dzieki za kreski, jak oceniasz zasieg spadku? czy podwojne dno w okolicy 1180 ma szanse na taki scenariusz? Sytuacja jest dosc ciekawa, LOP idzie na plasko.
I mamy za spadkiem:
- formacja rgr w miare widoczna,
- przestrzen (w ujeciu kilkuletnim ) do spadku takze spora,
- apetyt na ryzyko rosnie - akcje w cenie, a zloto nie placi dywidendy
- kwartalnie w swiecach odbicie do polowy czarnej i cofka.

Niby wszystko czytelne ale dlaczego OI idzie na plasko (w ujeciu calkowitym bo w rozbiciu na skladowe jednak duzi gracz powiekszyli krotka strone o 10%)?

Kiedys widzialem takie zestawienie mowiaca o srednim koszcie wydobycie kruszcu przez 10najwiekszych wydobywcow. Teraz tego nie widze (a bylo chyba na stronach rio tinto).
Edytowany: 26 września 2013 19:59

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 września 2013 20:02:59
Możliwe, że LOP nie rośnie bo nie ma klarownego sygnału do otwierania pozycji (tak krótkiej jak i długiej). Taki sygnał dopiero może się pojawić. Zasięgu spadku niestety nie znam - można oczywiście wyznaczyć z RGR zasięg formacji jednak ruchy cenowe często są znacznie większe niż wskazują na to wielkości formacji. Faktycznie fundamentów ku wzrostom na złocie obecnie nie ma - do tego potrzebny jest strach (czyli jakaś wojna albo inny czarny łabędź) i/albo inflacja (a generalnie świat boryka się z deflacją).

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 27 września 2013 17:53:33
Wycena portfela na dzień 27.09.2013

kliknij, aby powiększyć

Od 10 września parę spółek wpadło w korektę więc wynik portfela nieco się zmniejszył, ale cały wrzesień był jak najbardziej pozytywny pomimo zamieszania z OFE jakie wywołał miłościwie nam panujący minister ;). Oprócz Śnieżki wszystkie spółki we wrześniu zyskały na wartości. Nowy nabytek - Apator już jest na dwucyfrowym zysku. Pozostała część gotówki zapewne zostanie wykorzystana do zakupu dźwigniowanego certyfikatu lub do uśredniania w górę.

Wartość portfela: 270 961,91 zł (było 252 075,86 zł), +18 886,05 zł
Zysk kwotowo: 190 961,91 zł (było 172 075,86 zł)
Zysk %: 238,7% (było 215,09%) + 23,61%
WIG 50 819 (30.08 było 48 871) +3,99 . WIG od początku (02.01.2012 było 38 318) % +32,6%

Analiza sytuacji na posiadanych papierach w następnym poście.
Edytowany: 27 września 2013 17:55

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 września 2013 12:51:14
AT posiadanych papierów:

Forte (tyg)

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy jak widać niezagrożony i trwa w najlepsze. W ostatnim czasie mamy korektę, która jest naturalnym następstwem ostatnich dynamicznych wzrostów. Możliwe że korekta ta będzie podobna do tej z czerwca-lipca 2013 kiedy to kurs po spadkach konsolidował się jeszcze kilka tygodni. Rolę wsparcia może stanowić białe marubozu sprzed 3 tygodni.

Śnieżka (tyg)

kliknij, aby powiększyć

Od miesiąca nie dzieje się zbyt wiele na tym papierze, można powiedzieć że wieje nudą ;). Linia trendu dogania kurs, średnia się wypłaszacza więc możliwe, że w październiku będą jakiejś rozstrzygnięcia. Ciągle niepokoi mnie dywergencja na RSI jednak nie jest to jeszcze sygnał odwrócenia trendu.

Zetkama (tyg)

kliknij, aby powiększyć

Podobnie jak w przypadku Forte, po wzrostach mamy korektę. Średnia jest jeszcze dość daleko od kursu więc niekoniecznie musi to być koniec spadków/konsolidacji. Pozytywnie odczytuję dolne popytowe cienie ostatnich dwóch tyg świadczące o popycie już na obecnych poziomach.

Kania (tyg)

kliknij, aby powiększyć

Kurs w ostatnich tygodniach wystrzelił do góry, białe marubozu z końca sierpnia było tego preludium. Obecnie RSI jest naprawdę wysoko, widać że nawet zahacza o górną bandę kanału wzrostowego. Biorąc pod uwagę, że przełamano ważne opory cenowe ok 3,60 spodziewam się że kurs może nawet w te okolice w ramach korekty powrócić. Za korektą może przemawiać ostatnia świeca tygodniowa (młot po silnych wzrostach).

Apator (tyg)

kliknij, aby powiększyć

Po długim trendzie wzrostowym zapoczątkowanym jeszcze w 2011 APT wszedł w płaską korektę. Wybicie tej konsolidacji było czytelnym sygnałem do zakupu, do którego udało się podłączyć po jego korekcie. Ostatnio wybite 35 zł świadczy o kontynuacji pozytywnych tendencji i dalszych wzrostów kursu. Dopiero po korekcie tego impulsu wzrostowego będzie można przesuwać SL wyżej.
Edytowany: 28 września 2013 12:55

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 września 2013 13:50:42
Ponieważ nie można po 15 minutach edytować postu jeszcze mały dodatek:

1. APT - ostatnia świeca na dziennym to nagrobek doji więc korekta może przyjść bardzo szybko. Nie ma jednak potwierdzenia tej świecy.

2. Bardzo dobrze w ostatnim czasie zachowują się spółki związane z motoryzacją. Warto obserwować ten sektor bo padło kilka sygnałów kupna na nich bądź też jest blisko ich wygenerowania. To kolejny sektor po wcześniej wspominanych przeze mnie spółkach dystrybuujących hardware.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 29 września 2013 21:45:25
ad.1

mnie taka brzydka czwartkowa świeca wywaliła w piątek z rana z częsci akcji TEL. na koniec dnia jednak kurs wybił nowy 3-letni szczyt.
a ja zostałem z 30% tego co kupowałem dzień wcześniej :/

Edytowany: 29 września 2013 21:47

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 września 2013 13:57:29
Takie doświadczenie zawsze jest jakąś lekcją ;). Tym razem brzmiała zapewne "Nie ufaj niedokończonym świeczkom". Tutaj jak widać zawsze staram się prezentować dane EOD, podobnie np. wykresy tygodniowe lepiej analizować w weekend albo bez ostatniej nieskończonej świecy.

PS. Ten Tell patrząc na wykres wygląda bardzo interesująco. Trochę obrotów mu brakuje dla potwierdzenia jedynie.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 września 2013 16:33:54
Kupiony RCTLSUGA01 (certyfikat turbo na wzrost cen kontraktu na cukier) [AT0000A0WEV2]. Dźwignia 3,78 za pozostałą gotówkę (2,7%). Kupione po cenie ask - 1.43 zł szt. Szczegółowe wyliczenie w następnym poście w raz z aktualizacją portfela o nową pozycję.
Edytowany: 30 września 2013 16:49

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 30 września 2013 19:58:55
Z tym cukrem to jest dziwnie. Wszędzie gdzie czytałem to informacja była jedna: będzie to 3 rok z rzędu spadkowy oraz przewidywane są bardzo udane zbiory trzciny cukrowej.
Nie mniej, cukier, pszenica oraz przede wszystkim kakao rosną.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 30 września 2013 22:15:11
Aktualizacja portfela o nową pozycję:

kliknij, aby powiększyć

Certyfikat jest dźwigniowany co zaznaczyłem przy pozycji. Dźwignia jest o tyle ciekawa że razem ze wzrostem ceny certyfikatu maleje (i niestety gdy pozycja idzie przeciw nam czyli tutaj akurat spadek dźwignia rośnie). Jest to pewnego rodzaju wada certyfikatów turbo, z której trzeba sobie zdawać sprawę. Niestety w przypadku cukru poza certami turbo pozostaje tylko tracker (więc bez dźwigni), który też byłby dobry ale przy dużo większej pozycji w portfelu - na którą nie mamy teraz gotówki. Dlatego wybór certu turbo. Stop loss podałem w USD gdyż odnosi się on do wykresu kontraktu a nie ceny certyfikatu. Obliczając z prostej proporcji wiemy, że spadek do tego poziomu to ok 5%. Procentowo dla pozycji stop loss przy takiej dźwigni to ok 20% zainwestowanej kwoty. Procentowo to dość sporo, ale kwotowo stanowi to 0,5% całej wartości portfela. Zwracam więc uwagę na kontrolowanie ryzyka w portfelu bo naprawdę wielu graczy "popłynęło" na dźwigniowanych rynkach tylko dlatego że nie docenili tego elementu. W 90% przypadków posiadając pozycje z dźwignią (kontrakty, certy itp) staram się by ryzyko nie przekraczało 2% wartości całego portfela.

Jako uzupełnienie sytuacja na cukrze z oznaczeniami.

kliknij, aby powiększyć

SL - wiadomo. Ustawiam się pod dołkiem świecy z której inicjowano wybicie. Jeśli nie jest ono fałszywe kurs nie powinien tam już wracać :)

S1 - to był pierwszy sygnał kupna
S2 - wejście - wygląda to na koniec tej lokalnej korekty. Spodziewałem się bardziej wystąpienia koncepcji Hook Trade po tej luce w górę, jednak to nie miało miejsca. Dlatego wejście po przebiciu dołka świecy po luce. Potwierdzeniem końca korekty oczywiście będzie wybicie nowego szczytu tj. 18,24USD.
Trend na RSI wygląda bardzo zdrowo, na dniach jak i tygodniach do wykupienia jeszcze jest trochę miejsca.

@Kakarotto - Szczerze mówiąc to średnio się przejmuję pisaniną analityków ;). Jeśli rynek daje czytelny sygnał wbrew temu co serwują media to nie można się zastanawiać. Oczywiście rynek może zawrócić, sygnał okazać się fałszywy a analitycy zatryumfują ale od tego są zlecenia obronne by się to źle dla nas nie skończyło. Z doświadczenia stwierdzam że częściej to rynek ma rację i to analitycy po zmianie trendu nagle zmieniają zdanie.

Kakao również wygląda ciekawie - z tym ze tam jeszcze jest jeden silny opór do wybicia na drodze do zmiany trendu. Na pszenicy obecnie wygląda to fałszywkę, ale sytuacja ciągle jest rozwojowa.

kuba1975
0
Wpisów: 2
Wysłane: 1 października 2013 09:28:43
Witaj!

Śledzę Twój wątek z ciekawością i podziwiam wiedzę i fachowość. Czy mógłbyś się wypowiedzieć na temat dwóch spółek: Westa i IDM. Jestem na giełdzie dość krótko i dałem się nabrać, szczególnie na tę drugą. Nie wiem teraz co robić, czy jest jeszcze szansa, czy raczej pogodzić się ze stratą i zapomnieć o tych spółkach. Pozdrawiam.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 października 2013 09:58:06
@kuba1975

Każdy kiedyś zaczynał i był zielony. Podobnie jak z innymi aktywnościami początki są bardzo trudne, a po dojściu do wyższego poziomu można samemu z siebie się śmiać co się kiedyś robiło. Najważniejsze by stawać się każdego dnia lepszym w tym co się robi a nie stać w miejscu.

Zgodnie z polskim prawem doradzać tutaj nikomu nie mogę, ale swoją opinię na temat tych spółek wyrazić jeszcze mi wolno ;). Po pierwsze wspólnym mianownikiem tych spółek jest to że są to spółki groszowe. Mam taką zasadę i trzymam się jej zawsze - "Nigdy nie inwestuj w spółki groszowe". Nie robię od tego wyjątków. Powód ? Główny to skok notowań (na takim IDM skok notowania jest bardzo duży) oraz fakt że jeśli spółki spadają do groszowych wartości to musi być tego jakiś powód. Podobnie jeśli kupiło się spółkę po 1,xx zł i spada, to wejście w wartości groszowe jest sygnałem alarmowym.

IDM - tym razem bez wykresu bo wiadomo jak to wygląda - nie wiem jaką tam masz stratę (pewnie dużą), ale dla mnie to typowo spółka śmieciowa. W przypadku jakiegoś ruchu o grosz-dwa w górę pewnie bym się z tego ewakuował. Niektórzy pewnie powiedzą - po takim spadku pozostaje tam mała kwota do odzyskania to lepiej może czekać i a nóż urośnie. Cóż - równie dobrze teraz można jakoś te akcje jeszcze spieniężyć a po wycofaniu ich z giełdy będzie dużo trudniej.

Westa - tutaj będzie wykres

kliknij, aby powiększyć

Coś zaczyna się tutaj dziać. Ładnie rośnie RSI (wyszło z boczniaka) kurs jakby też odbijał (możliwe że jeszcze zrobi korektę po ostatnich wzrostach). Patrząc na lekko podwyższony wolumen może rzeczywiście zmieni się tutaj trend na wzrostowy. Ja tego bym nie kupił (groszówka, dużo oporów po drodze, obrót na wybiciu średni) ale posiadając akcje można poczekać na rozwój wydarzeń. Wybicie w dół 0,54 powinno być sygnałem do wyjścia (stop loss).

Na koniec taka porada - poczytaj trochę literatury (na tym forum np. podano dużo interesujących książek). Nie hoduj strat, a zyskom pozwalaj rosnąć :).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,414 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat