kamilgda napisał(a):Właśnie dziś otrzymałem wypis z aktu notarialnego o poddaniu się egzekucji z art 777 par 1 pkt 5 kpc
Pytanie do tych, którzy już to przerabiali - jak rozumieć pojęcie "...urzędowo poświadczona kopia wezwania Emitenta do zapłaty..." ?
Bo nadanie klauzuli wykonalności jest warunkowe:
"...zdarzeniem, od którego uzależnione będzie wykonanie przez Emitenta (...) obowiązku (czyli poddanie się egzekucji z tego aktu notarialnego - przyp.)
będzie upływ terminu wykupu Obligacji lub zapłaty (...) kwot odsetek, a udowodnienie tego zdarzenia przez wierzyciela nastąpi poprzez dołączenie
do wniosku o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności poświadczonej urzędowo kopii wezwania
Emitenta do zapłaty powyższych należności oraz potwierdzenia nadania przesyłki rejestrowanej (...)
zawierającej powyższy dokument, na (...) adres Emitenta, które to potwierdzenie nadania, stosownie do normy art. 45 Prawa pocztowego, ma moc dokumentu urzędowego"
???
Poświadczona urzędowo czyli za zgodność z oryginałem. Opłata 6zł +vat.
W innym przypadku Polfa podniesie głos że dostała inne wezwanie.
Choć ja nie zastosowałem tej procedury bo kapnąłem się po fakcie.
Sąd to przyjął na podstawie ZPO z poczty.
Co do odsetek. Wprost nie ma tego w akcie, ale jest kwota do której poddają się egzekucji. Sąd odsetek nie liczy, ale w klauzuli po odwołaniu się dostałem zapis +odsetki do kwoty nie większej niż łącznie wskazana w akcie. Wyliczaniem odsetek zajął się komornik.
W moim przypadku odzyskanie kapitału,odsetek, kosztów klauzuli, zaliczek dla komornika. Inwestycja się przedłużyła, ale odsetki nagrodziły czas oczekiwania.
Nie korzystałem z żadnych usług prawniczych, czy kancelarii, więc opłaciło się zadziałać samemu, nie ponosząc zbędnych kosztów.
Inwestycja w Polfe nie była dobrym wyborem, ale po ciężkiej batalii sprawa zakonczyła się sukcesem.
Pzdr.