PARTNER SERWISU
tfqvmokz

default a brak wniosku zarządu o ogłoszenie upadłości

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 17 lutego 2014 13:20:56
Słuchajcie, dlaczego zarządy spółek notowanych na Catalyst nie zgłaszają wniosków o ogłoszenie upadłości?

Default na zobowiązaniach z obligacji (ciągnący się tygodniami i miesiącami) ewidentnie jest przesłanką upadłości i zgodnie z prawem upadłościowym i naprawczym rodzi po stronie każdego z członków zarządu obowiązek zgłoszenia wniosku.

Niezgłoszenie wniosku może (i powinno) rodzić odpowiedzialność karną, ale przede wszystkim sprawia, że członek zarządu odpowiada całym swoim majątkiem za zobowiązania spółki.

Dlaczego ludzie zasiadający w zarządach defaultujących spółek tak się narażają?

(To nie jest pytanie "dlaczego nie robią, choć powinni". To jest pytanie, dlaczego biorą na klatę tak duże ryzyko prawne i finansowe. Czyżby ono nie było tak duże? Czy oni wszyscy poprzepisywali majątki na wujków czy co?)
Edytowany: 17 lutego 2014 13:21

mapi41
0
Wpisów: 21
Wysłane: 20 lutego 2014 10:58:25
Powiedziałbym że większość z nich albo nie wie że ma taki obowiązek i co się z tym wiąże, albo na tyle panikują, że nie spełniają tego obowiązku (albo uznają, że nie występują przesłanki do zgłoszenia upadłości - część z obligacji stanowi niewielką część zobowiązań, a wtedy obowiązek złożenia wniosku nie występuje).

Poniekąd z punktu widzenia obligatariusza tylko się cieszyć z takiego zaniedbania - daje to krótszą ścieżkę do możliwości dochodzenia roszczeń z prywatnego majątku zarządu "niedbałego" emitenta.

MONTANA
0
Wpisów: 20
Wysłane: 12 czerwca 2014 16:34:50
Temat zaiste interesujący, choć dla mnie stał się aktualny dopiero 25 kwietnia, i to podwójnie. Ponieważ mam zamiar dochodzić swego przed sądem, zrodzilo się pytanie (dla obeznanych bo u mnie kompletny brak doświadczenia w tej materii): czy sądzić całą korporację czy kogoś z zarządu, np. prezia, z którym wymieniłem już pewną korespondencję.

Korporacja byłaby prędzej w zasięgu, jeśli chodzi o doręczenie pozwu – nie wymiga się zaświadczeniem lekarskim. Firma jest jeszcze operacyjna, więc jest się o co zaczepić, o ile w międzyczasie nie upadnie. Prezes zaś jest realną osobą, wprawdzie pewnie ma majątek zapisany na krewnych, ale na tym poziomie powinien obawiać się choćby wpisu do rejestru dłużników, nie mówiąc o innych nieprzyjemnościach.

Kiedyś w Chicago wielki bank zachachmęcił pewną znaczną sumę na moim koncie, bez złej woli ale na moje żądania rekompensaty w postaci należnych odsetek uporczywie milczał, a nie było tego dużo, niewiele ponad dwieście dolców. Człowiek nie lubi jednak być ignorowany, a ja się uparłem, pozwałem więc samego prezesa (a był to naprawdę big shot) w Small Claims Court. Wyobrażam sobie jaki musiał powstać ryk na Olimpie, bo pieniądze znalazły się na koncie tego samego dnia.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 czerwca 2014 17:08:47
Póki jest jak jest jedź na razie nakaz zapłaty. Tylko tak jak pisałem na wątku. Najpierw wezwanie do wykupu z terminem 7 dni od doręczenia. Potem nakazówka przez e-sąd. Jak zaskarżą to pójdzie przez normalny i tyle. Do momentu zakończenia upadłości raczej nic od Prezesa nie wydębisz.
Edytowany: 12 czerwca 2014 17:09

kajet
0
Wpisów: 145
Wysłane: 13 czerwca 2014 13:11:07
polecam ten tekst (wytłuszczenie moje).

Cytat:
Odpowiedzialność taką przewiduje art. 21 ust. 3 ustawy prawo upadłościowe i naprawcze zgodnie, z którym osoby zobowiązane do zgłoszenia wniosku o upadłość (na przykład członkowie zarządu spółki akcyjnej reprezentujący spółkę), ponoszą odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną w skutek nie złożenia wniosku w terminie określonym w art. 21 ust. 1 tejże ustawy.

Odpowiedzialność ta ma charakter deliktowy i oparta jest, podobnie jak w poprzednim przypadku, na zasadzie winy, która jest ogólną zasadą odpowiedzialności odszkodowawczej (art. 415 kc). Ciężar udowodnienia winy osobie zobowiązanej do zgłoszenia wniosku spoczywa na uprawnionym do odszkodowania, czyli najczęściej na wierzycielu spółki. Celem wykazania szkody wierzyciel musi zatem udowodnić, że w wyniku zaniechania zgłoszenia wniosku o upadłość zmniejszył się majątek masy upadłości i wskutek tego w podziale funduszów masy nie otrzymał nic albo otrzymał mniej, niżby na niego przypadało, gdyby wniosek był zgłoszony we właściwym czasie. Z powyższego wynika, że w przypadku upadłości likwidacyjnej określenie rozmiaru szkody poniesionej przez wierzyciela staje się możliwe najwcześniej po sporządzeniu planu podziału funduszów masy upadłości. W przypadku zaś, gdy planu takiego nie sporządzono, a postępowanie upadłościowe umorzono z powodu braku majątku wystarczającego na pokrycie kosztów postępowania (art. 361 pkt. 1 ustawy puin), wierzyciel dowie się o szkodzie i jej wysokości z chwilą uprawomocnienia się takiego postanowienia. Wysokość szkody będzie wówczas zbliżona do wartości samego zadłużenia, bowiem wierzyciel nie zostanie zaspokojony nawet w części.

Podsumowując: w przypadku spółki akcyjnej trzeba udowodnić, że poniosło się szkodę, której by nie było, gdyby na czas został zgłoszony wniosek o ogłoszenie upadłości. Nie ma bezpośredniej odpowiedzialności za zobowiązania spółki, jak w z o.o.

Co też, zdaje się, stanowi przynajmniej częściową odpowiedź na pytanie zadane przeze mnie w pierwszym poście.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,152 sek.

igjchgdv
vuqaidqf
nlmkypjn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
evhmjuwe
egyvmkyw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat