danielszt napisał(a):Cena Uboat spadła do okolic nominału z około 102 - 103 % po wprowadzeniu serii C obligacji, seria B i C jest bardzo podobnie oprocentowana i pewnie podaż z serii C spowodowało ustabilizowanie się cen obu serii w okolicach nominału. Patrząc po dalszym spadku notowań (już 97%) zaraz po publikacji wyników sądzę, że to raczej już nie tylko kwestia podaży..
|
|
Widziałem, ale to mi bardziej tłumaczy aktualizację wartości wyceny (po tej samej stronie znajduje się w przychodach finansowych), niż "inne"?
|
|
Z punktu widzenia ewolucji widziałbym to tak, że rolą mężczyzny od zawsze było ryzyko w celu uzyskania korzyści w przyszłości (chodzę między niedźwiedziami, żeby mieć później co jeść), rolą kobiety była bardziej część związana ze stabilnością i utrzymaniem uzyskanych korzyści oraz ich racjonalne rozdysponowanie. Te role pozostały między płciami od prehistorii, czy tego chcemy czy nie. Stąd mężczyźni mają statystycznie niższą awersję do ryzyka od kobiet. Zachęcam do poczytania ciekawego artykułu w tym temacie: badania.net/dlaczego-kobiety-n...I tu kłania się popularny ostatnimi czasy "gender" i zaprzestanie wpajania ról (a co za tym idzie i stereotypów) związanych z płciami.
|
|
PIB-obligacje napisał(a):Pomysł za to może rodzić kolizję z ustawą o ofercie. A dokładniej ogłoszenia o chęci sprzedaży konkretnych papierów. Chodzi o zapis art. 3 ust. 1: „Ofertą publiczną jest udostępnianie, co najmniej 150 osobom lub nieoznaczonemu adresatowi, w dowolnej formie i w dowolny sposób, informacji o papierach wartościowych i warunkach ich nabycia, stanowiących wystarczającą podstawę do podjęcia decyzji o nabyciu tych papierów wartościowych.” Zgłaszanie chęci kupna konkretnych walorów z podaniem ceny i ilości jest w naszej ocenie zgodne z prawem. Jak to się ma do już notowanych papierów? Ustawa o ofercie dotyczy chyba pierwotnej oferty, a nie już notowanych papierów? Inaczej gryzłoby się to z wystawianiem zlecenia sprzedaży na rachunku maklerskim Pomysł wydaje się fajny, ale jakoś zainteresowania nie widać.
|
|
Niby wygląda nieźle, ale jedna niewiadoma - ktoś wie co się kryje w kosztach finansowych pod pozycją "inne"? Dość znacząca cyfra jak na tą kategorię.
|
|
Powiedziałbym że większość z nich albo nie wie że ma taki obowiązek i co się z tym wiąże, albo na tyle panikują, że nie spełniają tego obowiązku (albo uznają, że nie występują przesłanki do zgłoszenia upadłości - część z obligacji stanowi niewielką część zobowiązań, a wtedy obowiązek złożenia wniosku nie występuje).
Poniekąd z punktu widzenia obligatariusza tylko się cieszyć z takiego zaniedbania - daje to krótszą ścieżkę do możliwości dochodzenia roszczeń z prywatnego majątku zarządu "niedbałego" emitenta.
|
|
Witam i rozjaśniam, poniek napisał(a):Czy wszystkie obligacje (w tym korporacyjne) zgodnie z ustawą o obrocie papierami wart. muszą być zarejestrowane i zdeponowane w KDPW? Nie ma takiego obowiązku. Z zasady tylko te obligacje, które mają być notowane na Catalyst są kierowane przez emitentów do KDPW. Pozostałe są albo emitowane w formie dokumentu (kartka papieru z podpisami) i deponowane u notariusza, albo w postaci "ewidencji" w domu maklerskim. poniek napisał(a):Czy istnieje minimalny i maksymalny termin rejestracji obligacji korporacyjnych w KDPW czy też zależy to od operatywności Emitenta? Nie ma minimalnego, ani maksymalnego terminu, chyba że emitent określi go w dokumencie. Generalnie zależy to od emitenta i konkretnej emisji. Skrajnie krótkim przykładem były emisje Kruka, które były dematerializowane jeszcze przed przydziałem. Inne przypadki to kilka miesięcy. Zwyczajowo (przynajmniej z mojego doświadczenia) to około 1-2 miesiące od przydziału, o ile nic nie stoi na przeszkodzie. poniek napisał(a):Jaki jest przybliżony czas notowania obligacji na rynku Catalyst od momentu rejestracji obligacji w KDPW (o ile oczywiście spółka zamierza zożyć wniosek o dopuszczenie obligacji na Catalyst)? To też jest indywidualna kwestia. Np. taki Orlen to kwestia kilku dni, inni emitenci po kilka miesięcy. Średnio powiedziałbym że około 1 miesiąca od KDPW. Pozdrawiam i życzę udanych zakupów
|
|
W spółce nie ma nic materialnego do windykowania więc układ to jedyne sensowne wyjście z sytuacji. Martwi tylko fakt, że chcą wszystko zrobić po cichu bez udziału KDPW. A premiery filmów jak nie było tak nie ma... i pewnie nie będzie. Ostatni news ze spółki poza związanymi z obligacjami/wynikami jest z lutego ubiegłego roku dot. umowy z TVP. Produkują i produkują te filmy, ale nie widać końcowego efektu.
|
|
Zły omen, skoro nie domykają oferty publicznej na 10mln, to daleko im do wykupu marcowych 35mln. Wpis na drugim miejscu w KW...
|
|
Dzięki mathewg, cenny artykuł. Czyli faktycznie Zabłudów to niezbyt trafiony wybór spośród notowanych.
Wygląda na to że w najbliższych latach pojawi się sporo emisji aktualnie notowanych banków spółdzielczych - będą zbierać na amortyzację chroniąc przy tym wypłacalność.
|
|
daniell155 napisał(a):Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany. Chodzi mi o przypadki kiedy emitent nie wykupił lub nie wypłacił kupony, co się teraz z nim dzieje.
Bo z tego co wiem, to spora część obligacji została wykupiona później lub w części a wg mnie jest to bardzo istotna informacja.
Pozdrawiam Chętnie przeczytałbym odpowiedź na powyższe pytanie kolegi. Na cbonds jest coś w tym temacie napisane, ale po części nieaktualne lub niezrozumiałe. Ma ktoś dobre źródło informacji o przeszłych defaultach?
|
|
Przedobrzyli z propozycją, gdyby chociaż utrzymali wysokość kuponu to mogliby na cokolwiek liczyć, ale 5%? Wiem że mają orzełka w logo, ale chyba na głowę padli żeby dawać propozycję kuponu jak w orlenie.
|
|
Zarówno na GPW jak i na kalkulatorze stockwatcha pojawiają się niestety błędy wynikające z wspomnianej automatyzacji. Prawdziwe dane każdorazowo najlepiej brać z tabeli odsetkowych: gpwcatalyst.pl/tabele_odsetkow...Rozliczenie następuje w D+2 (2 dni robocze kupujesz w środę - rozliczenie w piątek, kupujesz w piątek, rozliczenie we wtorek; W weekend nie kupisz więc dane na GPW podane są błędnie - powinny być podane na środę, a w sobotę podane są na wtorek)
|
|
Ani słowa o rachunku w Deutche Banku? Darmowe prowadzenie rachunku, brak minimalnej opłaty od transakcji i 0,14% od obligacji. Moim zdaniem idealna możliwość do zakupów "na sztuki", które często stoją na sprzedaży poza animatorem. Sam korzystam i sobie chwalę- nie straszne jest 5zł prowizji za zakup 1szt obligacji po 100 czy 1000zł.
|
|
Rozważałem zakup wyżej wspomnianych obligacji BS w Zabłudowie - jedyne obligacje spółdzielcze notowane w okolicy nominału.
Czy mógłbym prosić o słowo komentarza do ich "Złej Sytuacji Finansowej"? Dane z ostatniego sprawozdania finansowego na to nie wskazują? (Dodatni wynik netto, zachowany współczynnik wypłacalności, należności przekraczające zadłużenie)
|
|
Panie Kamilu, Zwróciłem uwagę na wspomniane przez Pana powiązania kapitałowe domu maklerskiego Invista z Aforti Holding i Polfa.
Jestem w szoku, że sprzedają takie obligacje nie informując wprost o powiązaniach. Czy zna pan jakieś inne oferty powiązane kapitałowo z invistą? Może warto by było gdzieś ten proceder zgłosić.
Pozdrawiam
|
|
Emitent musi informować jeśli sam nabył w celu umorzenia, jeśli ktoś z zarządu nabywa to niekoniecznie, chyba że będzie to "istotna informacja" albo nabywa je posiadając informacje poufne.
Swoją drogą, coś nowego w spółce? Od kilku miesięcy cisza..
|
|
Zawsze warunki emisji są głównym wiążącym dokumentem. Rozsyłają je w trakcie emisji pierwotnej, na giełdę trafia tylko nota/dokument informacyjny. Dom maklerski albo Gant powinni udostępnić warunki od ręki.
|
|
Poza horrorami prosto z tvn24, jedynym "polskim horrorem" jaki miałem okazję zobaczyć był film o ciekawej nazwie Lubię Nietoperze, choć ze względu na klimat raczej komedia..
A tak na poważnie, to na premierę cały czas czeka ich twór pt. "Six Degrees". Zaczęli go kręcić jakieś 2 lata temu, raczej już dawno skończyli, a przychodów z tego coś nie widać..
|
|
W grudniu zapada seria C - 700tys., wygląda na to, że może być problem z wykupem, chyba że w końcu będzie premiera jakiegoś filmu..
|
|
Podobno pierwotnie plan obejmował spłatę obligacji z przychodów. Przychody jednak się nie pojawiły.. więc bez rolowania nie dadzą rady ze spłatą.
Jakieś informacje nt. planowanej rolki?
|
|