PARTNER SERWISU
wwfzrldl

Usuniecie obligacji z systemu mBanku.

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 9 września 2014 12:23:44
Moja przygoda z Catalystem dobiegla konca juz jakis czas temu.
Teraz pozostalo posprzatac po tym calym bajzlu.

Do teraz czesc niewykupionych obligacji zalega mi na rachunku w mBanku.
Skoro juz nie bede mial z nich jakiegokolwiek pozytku chcialbym choc zrealizowac 100% strate i obnizyc sobie podatek w tym roku. Nie chce bawic sie w windykacje, syndyki i inne badziewia.

Problem w tym ze w mBanku nikt nie wie jak usunac te papiery z konta. Infolnina przlacza mnie od konsultanata z jednego dzialy do konsultanta z drugiego a potem znow do tego pierweszego i tak w koloko.

Czy komukolwiek udalo sie usunac niesplacone obligazje z systemu mBanku?
Dodam ze moim przypadku chodzi o obligacje Fojud FOJ1111.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 9 września 2014 13:43:21
Nie zrealizujesz straty usuwając papiery. Musisz je sprzedać aby była strata. A umowa sprzedaży 'papierowa' poza normalnym obrotem giełdowym będzie ważna dopiero jak zmieni się zapis właściciela w rejestrze KDPW. Takie są przepisy ustawowe. A dopiero co w innym wątku był omawiany artykuł, dotyczący tego że KDPW niezbyt chętnie zgadza się na takie zbycie po dniu ustalenia praw do wykupu, a niedługo ma to być zabronione ustawowo.

Piotrzet
0
Wpisów: 32
Wysłane: 12 września 2014 07:36:06
A są jeszcze jakieś inne możliwości osiągnięcia straty?

Minion
0
Wpisów: 41
Wysłane: 12 września 2014 11:56:03
orekki napisał(a):
dopiero co w innym wątku był omawiany artykuł, dotyczący tego że KDPW niezbyt chętnie zgadza się na takie zbycie po dniu ustalenia praw do wykupu, a niedługo ma to być zabronione ustawowo.

Moglbys podac linka do wspomnianego artykulu?
Jesli Cie dobrze rozumiem to niewykupienie obligacji przez emitenta nie jest jednoznaczne stracie kapitalu. Jest to logiczne gdyz w procesie upadlosciowym mozesz jeszcze cos odzyskac. Lecz gdy proces upadlosciowy sie zakonczy, wtedy niesplacona czesc papierow powinna byc liczona jako strata. Czy poprawnie rozumuje?

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 12 września 2014 15:36:24
obligacje.pl/news/3213/zbycie-...
Niestety nie odpiszesz straty. Dla fiskusa nie ma znaczenia, gdy dostaniesz mniej z masy upadłościowej lub emitent wykupi taniej niż kupiłeś. Co innego jak wypłaci więcej (jeśli kupiłeś poniżej nominału), to automatycznie ściągany jest podatek od dyskonta. Tak jak podatek od odsetek.
Dlatego można nadziać się na taki "kwiatek", gdy przykładowo kupisz obligacje za 106zł (dla nominału 100zł). To jeśli przy wykupie dostaniesz 100zł plus 5 zł odsetek, to ... zapłacisz podatek mimo straty.
Strata jest możliwa tylko przy rozliczeniu transakcji kupna i sprzedaży.

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 12 września 2014 20:00:53
Minion napisał(a):

Nie chce bawic sie w windykacje, syndyki i inne badziewia.
Problem w tym ze w mBanku nikt nie wie jak usunac te papiery z konta. Infolnina przlacza mnie od konsultanata z jednego dzialy do konsultanta z drugiego a potem znow do tego pierweszego i tak w koloko.

Czy komukolwiek udalo sie usunac niesplacone obligazje z systemu mBanku?
Dodam ze moim przypadku chodzi o obligacje Fojud FOJ1111.

zadzwoń nie przez linię mBanku tylko DM mBanku
jeśli chodzi o wyksięgowanie (nie o sprzedaż po dacie, o której wcześniej)
chyba bez kontaktu z syndykiem się nie obejdzie, ale mogę się mylić
DM musi mieć podkładkę dla KDPW do wyksięgowania papierów z rachunku

Piotrzet
0
Wpisów: 32
Wysłane: 28 listopada 2014 11:28:06
Udało się coś komuś dowiedzieć w tej sprawie?

Ja dzwoniłem do mojego maklera (nie jest to mBank) i z tego co się dowiedziałem to wyksięgowanie nie jest możliwe. Mogę jedynie znaleźć kogoś i spisać umowę cywilno-prawną dotyczącą sprzedaży obligacji i wtedy (chyba jeszcze po uzgodnieniu tego z emitentem) mogą je dopiero przenieść na konto kupca (ale według faceta z którym rozmawiałem to kupiec miałby wtedy stratny).

Czyli tak w sumie wiem nie wiele więcej niż wiedziałem dotąd :(

bartekj
0
Wpisów: 61
Wysłane: 18 listopada 2017 12:52:02
Podbijam wątek - może ktoś ma jakieś pomysły?
Zastanawiam się co zrobić jeśli na rachunku maklerskim są tylko takie niewykupione obligacje, a biuro pobiera opłatę za prowadzenie. Dowiedziałem się tylko (a i to nie było takie proste), że teoretycznie możliwe byłoby przeniesienie tych niewykupionych obligacji na własny rachunek w innym biurze maklerskim.
A co gdy wierzytelności z obligacji przedawniają się (po 10 latach) - wtedy też nie ma straty? I czy wtedy takie obligacje można "wyksięgować" z rachunku, czy już są przypisane do człowieka na zawsze (ciekawe czy będą też dziedziczone)?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,315 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat