Swoboda napisał(a):Czy to nie jest dziwne ?przecież spółka cały czas przynosi gigantyczne zyski a kurs ma jak bankrut..... Zysk operacyjny nadal wygląda dobrze, ale co z tego skoro gwałtownie rośnie zadłużenie i koszty odsetkowe. Tak jak napisali poprzednicy: spółka wyjdzie na prostą tylko wtedy gdy wypalą te dosyć ryzykowne inwestycje....
|
|
Temat:
MERCATOR
Mam "aż" 11 akcji Mercatora na moim koncie IKE/IKZE w BPSie. Jak dobrze rozumuję, mogę wydać stówę, a akcji i tak nie sprzedam w przypadku wysokiej redukcji. Nie wiem jak to ugryźć.....
@ryhol2 - Dobrze liczysz, ja kupiłem te akcje po cenie 340 zł i z tą ceną porównywałem, a nie z ceną obecną.
|
|
Temat:
MERCATOR
Witam. Zadam pytanie. W jaki sposób zapisujecie się na buy-back akcji Mercatora. Dowiadywałem się, że gdybym chciał to zrobić przez mojego maklera, to musiałbym zapłacić 100 zł, co przy ilości posiadanych akcji oznaczałoby, że makler zarobiłby na tej transakcji więcej niż ja.
|
|
No tak wracając do tematu po długiej przerwie chyba rozstrzygnąłem swoje wątpliwości. Na początku ważna uwaga – pamiętaj, że mówiąc „polska spółka” lub „zagraniczna spółka” ważny jest kraj jej rejestracji! Nie ma znaczenia, na jakim rynku kupiłeś spółkę. Dla przykładu wspomniany Kernel Holding jest spółką notowaną na GPW, ale zarejestrowaną w Luksemburgu. Analogicznie, możesz kupić spółkę Sociedad Qumica Minera de Chile notowaną na rynku NYSE, która zarejestrowana jest w Chile. Spółka będzie więc de facto chilijska i to chilijskie zasady obowiązywać Cię przy rozliczeniu.Polecam przeczytać cały artykuł źródłowy: dnarynkow.pl
|
|
Mam taki problem jeśli chodzi o Sidomę w BPS:
Nie znalazłem żadnej opcji połączenia zlecenia oczekującego z minimalnym wolumenem transakcji. Chodzi mi o uniknięcie sytuacji, gdy w arkuszu pojawi się przykładowo w końcu pojawi się oferta, ale przykładowo tylko jednej akcji np. w cenie 9 złotych i zapłacę tą transakcję aż 3 zł prowizji (jest co prawda opcja "WMin" ale gdy zlecenie trafi na rynek i nie będzie możliwe wykonanie od razu wielkości minimalnej zlecenie zostanie anulowane).
Jak sobie radzicie z tym problem? Zdarzało Wam się dawać zlecenie na np. na 500 akcji a kupiliście/sprzedaliście tylko 30? A może coś przeoczyłem?
|
|
Czyli lipa u polskich brokerów z rosyjskimi spółkami. Przynajmniej te największe jak Gazprom, Sberbank, Lukoil, Tatneft, Rosneft zaczynają się od US, czyli zapłaciłbym 30% .... :(
|
|
Dzięki. Kilka z nich przeczytałem. A do których z nich najczęściej zaglądasz/zaglądałeś?
|
|
Podciągnę temat do góry. Mam pytanie:
Jakie macie książki o tematyce giełdowej/finansowej/analizy sprawozdań itp., do których najczęściej zaglądacie?
Generalnie nie jestem zwolennikiem kupowania książek. Zdecydowanie wolę wypożyczać, jeśli mam to raz przeczytać i potem będzie się kurzyć na półce.
Ewentualnie interesują mnie też książki, które raczej ciężko gdziekolwiek wypożyczyć jak np "Zwykłe akcje, niezwykłe zyski", zastanawiam się nad tą książką. W każdym razie chodzi o prezent gwiazdkowy.
Liczę że doradzicie coś w temacie.
|
|
Witam. Mam pytanie. Czy na obecnie na XTB da się składać zlecenia giełdowe (to chyba fixing się nazywa) tak jak to kiedyś było na platformie Sidoma? W regulaminie jest mowa o prowizji 0,2% za nabycie akcji, ale przynajmniej na platformie XStation widzę tylko możliwość kupna i sprzedaży po określonych cenach.
|
|
Obligacje INV0615 na szczęście wykupione zgodnie z planem. Od kilku dni mam kasę na rachunku maklerskim w Alior Banku.
|
|
No właśnie dlatego napisałem o tych odsetkach, bo miałem wątpliwości, czy te zyski na sprzedaży/kupnie papierów i na odsetkach liczy się razem czy oddzielnie. I nie ucieszyła mnie ta odpowiedź, ale oczywiście za nią dziękuje.
|
|
Cytat:stratę można odliczać przez 5 lat w wysokości nie większej niż 50% należnego podatku w skali roku. Akurat będę miał duże przychody z tytułu odsetek, bo papierami nie zamierzam handlować. Myślę, że przy 50% przychodów to w 2 lata dałoby się to upchnąć. Cytat:Jak tak ci powiedzieli to po cichutku pokombinuj. A nie skażą mnie potem za oszustwa podatkowe? :)
|
|
Dzięki za informacje, ciekawy artykuł. Ja znalazłem nawet jednego kupca i w biurze maklerskim powiedzieli mi, że można przeprowadzić taką transakcję na podstawie umowy cywilno-prawnej, ale może po prostu źle mi powiedzieli. Ze względu na fakt, że i tak rozliczyłbym stratę po nowym roku jakoś się z tym nie śpieszę.
A teraz pytanie z innej beczki. Czy ktokolwiek orientuje się, co tam z procesem upadłościowym? Jakoś na stockwatch i innych serwisach próżno szukać informacji.
|
|
yayurek napisał(a):czemu niespodziewanie? przecież już w styczniu to ogłosili Niespodziewany dla mnie :). Jakoś przeoczyłem tę wiadomość.
|
|
No i niespodziewanie przedterminowo wykupili obligacje serii H (PND0116) na rok przed czasem wykupu. Pieniądze mam już na rachunku w Alior Banku.
|
|
Nie chciałby ktoś nabyć za jakąś symboliczną kwotę dwóch niespłaconych obligacji Digate?
Z tego co mi powiedziano w moim domu maklerskim można sfinalizować taką transakcję na podstawie umowy kupna-sprzedaży. Mógłbym w ten sposób zapłacić mniejszy podatek.
|
|
Nie chciałby ktoś nabyć za jakąś symboliczną kwotę dwóch niespłaconych obligacji Digate. Z tego co mi powiedziano w moim domu maklerskim można sfinalizować taką transakcję na podstawie umowy kupna-sprzedaży. Mógłbym w ten sposób zapłacić mniejszy podatek.
|
|
Udało się coś komuś dowiedzieć w tej sprawie?
Ja dzwoniłem do mojego maklera (nie jest to mBank) i z tego co się dowiedziałem to wyksięgowanie nie jest możliwe. Mogę jedynie znaleźć kogoś i spisać umowę cywilno-prawną dotyczącą sprzedaży obligacji i wtedy (chyba jeszcze po uzgodnieniu tego z emitentem) mogą je dopiero przenieść na konto kupca (ale według faceta z którym rozmawiałem to kupiec miałby wtedy stratny).
Czyli tak w sumie wiem nie wiele więcej niż wiedziałem dotąd :(
|
|
Zapytam tutaj, może ktoś odpowie, bo zupełnie nie wiem gdzie szukać informacji:
W ostatnim czasie dwukrotnie sprzedawałem jednostki uczestnictwa pewnego funduszu inwestycyjnego oferowanego w BGŻ Optimie. Za pierwszym zleciłem sprzedaż w czwartek wieczorem, a cenę wykupienia funduszu ustalono na poziomie z następnego poniedziałku. Za drugim razem sprzedawałem we wtorek wieczór, a cenę ustalono na poziomie z czwartku.
I moje pytanie jest takie: czy cena sprzedaży nie powinna być ustalana następnego dnia roboczego, tzn jeśli sprzedaję we wtorek wieczór, to powinna być brana pod uwagę cena ze środy? Kiedyś przy funduszach innej firmy tak właśnie je wyceniono (nie muszę chyba dodawać że ten 1 dzień różnicy oznaczał dla mnie spore straty finansowe).
|
|
A są jeszcze jakieś inne możliwości osiągnięcia straty?
|
|
Gdybym firma odzyskała dzięki temu płynność to pewnie i by się to nam opłaciło.
Tak czy tak, nie przypuszczam, by doszło do do zrealizowania tej oferty, ze względu na postawiony tam warunek jej zrealizowania.
|
|
Dziękuje za odpowiedź. Bardzo mnie ona cieszy.
|
|
A czy mogę wypełnić jedynie PIT-37 jeśli tylko kupowałem obligacje na rynku wtórnym? Dwie z nich zostały już wykupione, a jedna której termin wykupu wypada na ten rok zalega z odsetkami. Nie dokonywałem żadnych transakcji sprzedaży papierów wartościowych.
|
|
Pierwsza oferta: "telefoniczna prezentacja produktów firmy,. telefoniczna obsługa klienta. realizacja planów sprzedażowych. mile widziane orzeczenie o niepełnosprawności." Widać, że szukają oszczędności na pensjach :D
|
|
U mnie też już są pieniądze od wczoraj (XTB Broker). Jedna porządna firma :)
|
|
Dobra, to jeszcze kilka głupich pytań :)
Gdzie się sprawdza kto jest emitentem obligacji? Część rozkodowałem dzięki stronie GPW (zapewne spółki), ale reszta nie wiem jak? Dalej będę chciał sprawdzić oprocentowania, ratingi itp, też nie wiem gdzie.
Czy te "UTP" to jedyne do jakich mogę mieć dostęp przy moim bezpłatnym koncie w XTB?
Może jest jakiś praktyczny dla mnie poradnik, który mógłbym przeczytać by nie zadawać tego typu pytań (a nie tylko jak wyliczyć rentowność albo co to jest rating)? Jakoś widzę, że XTB troszczy się tylko o rynek Forex i wyposażyła mnie tylko w jeden kiepski poradnik do Sidomy.
|
|
Dzięki, wszystko w porządku. Chociaż jedyny odpowiadasz na moje pytania :)
Tak na marginesie widzę, że dużo czasu mi zajmie opanowanie o co w tym wszystkim chodzi.
|
|
A można tak dokładniej, bo nadal nie wiem o co chodzi?
|
|
Przy okazji wątku chciałbym spytać jak to jest z pobieraniem danych w sidomie na xtb, gdyż włąśnie się pierwszy raz zalogowałem. Wchodzę w Informacje>GPW i wybieram np. WIG20 i wyświetla mi się pusta ramka. Czy mam czekać na oferty aż do poniedziałku czy coś źle robię?
|
|
Dzięki. Wybrałem w opcjach GPW, zapewne o to chodziło.
|
|
Takie i podobne artykuły to ja już przeczytałem. Liczę na bardziej praktyczne rady. Z tego co tu widzę w x-tb, to najbardziej opłacalne jest trzecie konto i chciałbym wiedzieć, czy się nie mylę.
|
|
Witam na forum :)
Jestem początkujący i chciałbym zacząć inwestować w obligacje, dotąd ograniczałem się tylko do lokat. Z tego co wyczytałem w tabelach opłat i na forum, to najlepszy wydaje mi się X-trade DM i raczej na niego się zdecyduje (chociaż biorę pod uwagę także Getin Online, jest trochę droższy, ale mam tam rachunek rozliczeniowy, lokaty i póki co jestem zadowolony). No i tak na początek chciałbym spytać się jak mniej więcej wygląda procedura zakładania konta X-Trade. Z tego co widzę to do wyboru są trzy konta. Może doradziłby ktoś które wybrać. Limity kwotowe nie są dla mnie problemem. Póki co chodzi mi tylko i wyłącznie o zakup obligacji korporacyjnych, resztę instrumentów chciałbym tylko pooglądać. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Piotr
|
|