15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
29 grudnia 2015 14:29:29
Czyli jest jeszcze jeden scenariusz, który mogę wziąć pod uwagę - stop lossy zostawić na BEP, obserwować kurs i w razie powrotu szerokiego rynku do trendu spadkowego, zamknąć pozycje manualnie.
Oczywiście jeśli pojawi się sygnał sprzedaży, bo tak jak pisałeś wyżej, WIG może wrócić do trendu spadkowego, a poszczególne spółki jeszcze nie.
Wojetek, mam jeszcze taką noworoczną prośbę, jakbyś mógł zerknąć na wykres Polnordu:) Czy Twoim zdaniem sygnał sprzedaży na tej spółce pojawi się w momencie, gdy kurs zamknie się poniżej szczytu z 01.12, czyli powiedzmy top fali B korekty prostej ABC (rozpoczętej od szczytu z października 2015). Mówimy oczywiście o sytuacji z wykresu dziennego.
Wiem, że na interwale tygodniowym sygnał sprzedaży pojawi się później, dopiero kiedy świeca tygodniowa zamknie się poniżej 10.50 zł, czyli na poziomie ostatnich listopadowo-grudniowych dołków. Zresztą tam też jest średnia SMA30.
Odpowiedź na to pytanie wiele mi da;)
|
|
PREMIUM
505 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 288
Wysłane:
29 grudnia 2015 18:09:03
Cytat:Czyli jest jeszcze jeden scenariusz, który mogę wziąć pod uwagę - stop lossy zostawić na BEP, obserwować kurs i w razie powrotu szerokiego rynku do trendu spadkowego, zamknąć pozycje manualnie. Z moich skromnych badań (mała próbka statystyczna - blisko 100 moich transakcji w 3 lata) wychodzi ciekawy wniosek. Zamykanie pozycji na akcjach mając sygnał sprzedaży na indexie z reguły jest przedwczesne. Spółki w trendach wzrostowych na ogół dłużej w nim pozostają niż index w którym są. Efekt takiego działania jest taki że zamykając manualnie "na index" zamyka się często za wcześnie. W tym roku w drugiej połowie (mając sygnały sprzedaży w lipcu i sierpniu na WIGach branżowych i WIG) przez to zamknąłem przedwcześnie niektóre pozycje które dały by zarobić wbrew rynkowi. Lepsze wydaje się zamykanie na sygnał sprzedaży na wykresie spółki. Z kolei nie otwieranie nowych pozycji mając aktywny sygnał sprzedaży na indexie. Cytat:Wojetek, mam jeszcze taką noworoczną prośbę, jakbyś mógł zerknąć na wykres Polnordu:) Czy Twoim zdaniem sygnał sprzedaży na tej spółce pojawi się w momencie, gdy kurs zamknie się poniżej szczytu z 01.12, czyli powiedzmy top fali B korekty prostej ABC (rozpoczętej od szczytu z października 2015). Mówimy oczywiście o sytuacji z wykresu dziennego.
Wiem, że na interwale tygodniowym sygnał sprzedaży pojawi się później, dopiero kiedy świeca tygodniowa zamknie się poniżej 10.50 zł, czyli na poziomie ostatnich listopadowo-grudniowych dołków. Zresztą tam też jest średnia SMA30. To nie do końca tak działa (przynajmniej moim skromnym zdaniem...). Wsparcie na ok 12,4 powinno zadziałać zgodnie z AT, jednak samo przebicie (np. tymczasowe) dawnego szczytu który teraz jest wsparciem nie stanowi sygnału zmiany trendu. Zgodnie z teorią Dowa takowy mamy gdy mamy drugi ważny niższy dołek. Rygorystycznie podchodząc do tego już wybicie wsparcia z 23.12 takim sygałem powinno być - i był było np na FX grając w ramie dziennej/intra. Na akcjach jak wiemy jednak wahania kursu poniżej ostatniego dołka nie muszą oznaczać zmiany długoterminowego trendu. Dlatego właśnie używam ramki tygodniowej i tam oczywiste wsparcie jest jak piszesz pod 10,5. Na wykresie day można by się oprzeć o podstawę marubozu z 18.12 - negacja takiej świecy (wybijającej i zaczynającej ruch wzrostowy) będzie miała z pewnością negatywny wydźwięk i może sprowokować nawet test poziomów 10,xx. Reasumując sytuacja na PND jest (o dziwo - bo spółka dość mocno zmienna) klarowna. BEP&hold do końca korekty. Zwróc uwagę na sygnal z tyg 06.03.2015 - tam po wybiciu 9,5 można było podobnie jak teraz pokusić się o BEPa, ale podniesienie SL pod 8,5 mogło na tyg, nastąpić dopiero w sierpniu 2015 (wybicie 11,2). Taka strategia na spadkowym rynku okazuje się że utrzymałaby pozycję aż do dziś (SL obecny 10,5 więc 32% "gwarantowane")
Edytowany: 29 grudnia 2015 18:15
|
|
Wysłane:
29 grudnia 2015 19:17:19
Dziękuję, bardzo fajnie to wyjaśniłeś. Wniosek z tego taki, że co do zasady, na akcjach powinno używać się ramki tygodniowej, bo łatwiej manewrować stop lossami. Wykres jest wtedy bardziej klarowny i przewidywalny.
Dziennych interwałów mimo wszystko nie zostawię, bo też czasem dają sygnały, ale generalnie widać, że wejście w pozycję, to połowa sukcesu, a sztuką jest zyskowne prowadzenie transakcji;)
W nadchodzącym roku postanowiłem zapisywać każdą transakcję w zeszycie. Zastosuję tu prostą zasadę, jeśli nie będzie mi się chciało zrobić notatki, to nie będę miał prawa otworzyć pozycji. Musi zadziałać;)
Takie zestawienia co robisz od lat, to kopalnia wiedzy potem.
Edytowany: 29 grudnia 2015 19:17
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 grudnia 2015 19:30:59
Cytat:W nadchodzącym roku postanowiłem zapisywać każdą transakcję w zeszycie. Zastosuję tu prostą zasadę, jeśli nie będzie mi się chciało zrobić notatki, to nie będę miał prawa otworzyć pozycji. Musi zadziałać;)
Takie zestawienia co robisz od lat, to kopalnia wiedzy potem. W zeszycie akurat mam wnioski popisane z każdego rocznego zestawienia transakcji :). Same transakcje mam wklepane do myfunda, jest tam dość przydatna opcja wykresu świecowego (niestety nie zawsze jest on adekwatny do sytuacji, ale często daje dobry podgląd). Dobrym nawykiem przy zapisywaniu transakcji jest wpisanie startowego SL oraz TP jeśli takowy zakładamy (ew też potem jak prowadzono pozycję, dokupowanie, przesuwanie SL) . Wbrew pozorom to nie jest dużo pracy dla osoby działającej na rynku kasowym - bo zakładając odpowiedni horyzont dla akcji (raczej dłuższy termin) mamy kilkanaście max. kilkadziesiąt transakcji w roku więc góra 1h pracy w weekend. Przy corocznej analizie transakcji ciekawe wnioski wychodzą ;p . Generalnie sprawdza się też stara maksyma - każda strategia jest lepsza od braku strategii ;). Jeszcze tak na marginesie - kupno w dobrym miejscu to nawet mniej niż połowa sukcesu, według mnie max 20%. Kluczowe jest miejsce gdzie się sprzedaje jak i prowadzenie pozycji. Psychologiczną pułapką jest przywiązywanie się do obecnej ceny waloru (np myśl że "mamy" na PND +25% zysku bo tyle wynosi różnica naszej ceny zakupu i obecnego kursu), potem gdy kurs robi korektę odczuwamy fizycznie straty (mieliśmy 25% a jest np 12%) co prowadzi do błędów w prowadzeniu pozycji i często zbyt wczesnego wyjścia z trendu. Lepiej skupiać się na tym gdzie mamy SL i co jest "in the trunk" a nie przywiązywać tak dużą wagę do ostatniego kursu waloru.
Edytowany: 29 grudnia 2015 19:40
|
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
29 grudnia 2015 22:53:44
Wojetek napisał(a):Zwróc uwagę na sygnal z tyg 06.03.2015 - tam po wybiciu 9,5 można było podobnie jak teraz pokusić się o BEPa, ale podniesienie SL pod 8,5 mogło na tyg, nastąpić dopiero w sierpniu 2015 (wybicie 11,2).
Ciekawy przykład podałeś. Gdzieś niedawno w mojej kronice @leniuch postawił taką oto tezę: leniuch napisał(a): Jeśli wg strategii po 12 tygodniach i osiągnięciu 25% zysku stop jest na -7% – to moim skromnym zdaniem nowicjusza – realizacja zysków nie jest mocną stroną tej strategii. Co nie znaczy, że nie można nią grać, bo może zejdzie na -5%, a potem znów wróci do wzrostów i zrealizujesz 50% zysku. Tylko na pewno trzeba mieć bardzo mocne nerwy. Może nie warto się szarpać?
Wg. Twojego przykładu należałoby po 6-ciu ! miesiącach, ryzykować 31% zysku, żeby wyjść na 0?...tylko z drugiej strony dzisiaj, po 11-tu miesiącach jest +70%. Przyznam, że trzeba mieć cohones ze stali, żeby grać tym sposobem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 grudnia 2015 23:40:30
Cytat:Przyznam, że trzeba mieć cohones ze stali, żeby grać tym sposobem. Kwestia percepcji. De facto gdy już masz SL na BEP to nie ryzykujesz prawie niczego, możesz zarobić mniej lub więcej jedynie ;). Za to pewne jest że w górkę ani dołek i tak nie trafisz. Od nowego roku z kronice wracam do korzeni i takiej "pasywnej" gry. Sorry za spam i autoreklamę aurora80 ;)
Edytowany: 29 grudnia 2015 23:41
|
|
3 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
30 grudnia 2015 00:07:17
Wojetek napisał(a):Kwestia percepcji ...albo jakości stali:) Pisz Pan tego bloga...będzie co czytać. Pozdrawiam,
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2015 08:31:13
Wojetek napisał(a):Od nowego roku z kronice wracam do korzeni i takiej "pasywnej" gry. To zdecydowanie dobra wiadomość:) Strategia FL jest interesująca, ale dla osób o mocnych nerwach.
|
|
Wysłane:
31 grudnia 2015 13:54:27
Portfel założyłem w czerwcu 2015 r. Cały czas popełniam jednak błędy i sporo pracy mnie czeka nad systemem w 2016 r.
Wyniki 2015 r.
18.06.2015 r.: 15 000 zł 30.12.2015 r.: 15 343 zł
Stopa zwrotu: 2,29% WIG: -13%
Najwyższą stopę zwrotu miałem w sierpniu: 8,06%, najniższą w październiku: -2,83%.
Celem w 2016 r. jest osiągnięcie dwucyfrowej dodatniej stopy zwrotu. Wynik aktualny nie oddaje ryzyka systematycznego, jakie ponoszę będąc na rynku.
|
|
Wysłane:
2 lutego 2016 12:43:12
Polnord i Rafako zachowały się zgodnie z przewidywaniami, jest korekta. Pozycję cały czas utrzymuję, choć zyski bardzo się zmniejszyły w trakcie trwania korekty. Ciech przynosi stratę, ale dopiero przełamanie wsparcia spowoduje sprzedaż waloru. Pomimo ostatniej sporej podaży, trend nadal jest wzrostowy. Kupiłem LVC. Powód zakupu na wykresie. Uważam, że dojdzie do wybicia z trójkąta i trend będzie kontynuowany. Jeśli jednak się mylę, to stop loss jest odpowiednio blisko, tj. ok 35,85, czyli niecałe 7% potencjalnej straty na transakcji. Obserwuję Arctic, gdzie uważam nadal trwa korekta i może to być dogodne miejsce na wejście.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Wysłane:
8 lutego 2016 17:55:23
Sprzedany Polnord, sprzedany LVC. W portfelu nadal Ciech i Rafako (jeszcze). Strata portfela od 18 czerwca 2015 r. przekracza 2%. Powody, dla których sprzedaje dwie w/w spółki, to zła sytuacja na wykresach tych walorów. W przypadku LVC prawdopodobnie dojdzie do wybicia dołem z trójkąta. Na Polnordzie dostrzegam formację RGR. LVC - wykres dzienny  kliknij, aby powiększyćPolnord - wykres dzienny  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
9 lutego 2016 19:38:03
Sprzedany Ciech i Rafako, zadziałały stop lossy. Na razie portfel bez akcji.
Portfel od 18.06.2015 r. Stopa zwrotu: -2,6% WIG: -17,60%
Generalnie kiepsko.
|
|
Wysłane:
26 lutego 2016 12:11:39
Jeżeli ktoś tu zajrzy, mam pytanie odnośnie K2I - czy dywergencję RSI na wykresie tygodniowym na tej spółce, można uznać za zrealizowaną? Była ona wyraźna, po czym przez 2 tyg. były spadki. Zamknięcie dzisiejszej świecy tygodniowej zapowiada się podobnie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 marca 2016 11:53:37
Chwilę mnie tu nie było i przeoczyłem zadane pytanie ;).
Tak wydaje mi się że ta dywergencja na K2I się w pewnym stopniu zrealizowała bo impet wzrostwy wyhamował i kurs przeszedł w konsolidację. Obecnie możliwa jest kontynuacja tej dywergencji jeśli ok 16-16,5 kurs znów się odbije od oporu. Generalnie jednak jeśli ktoś kupował na wybiciu 12 zł lub nawet z wsparcia ok 14 to pozostaje mu trzymać, bo średnia dopiero kurs dogania i jest mocno wzrostowa, nie zrobiono też niższego dołka - tak więc trwa wyczekiwanie na walorze.
|
|
Wysłane:
1 marca 2016 16:04:46
Dzięki Wojtek za odpowiedź. Codziennie obserwuję K2, bo widzę tu szansę na kontynuowanie trendu. Przekonuje mnie Twoja interpretacja. Śledzę ją pod kątem technicznym, bo jest w ciekawym miejscu. Gdyby tylko rynek był silniejszy...
Edytowany: 1 marca 2016 16:05
|
|
Wysłane:
2 marca 2016 18:05:08
Co prawda akcji nie mam, bo nie radzę sobie z zarabianiem na wzrostach w bessie, ale śledzę m.in zachowanie surowców. Dokupiłem dziś kolejne certyfikaty na złoto. To trochę ryzykowne, bo w dalszym ciągu nie ma pewności, czy to co się wykluwa to nowy trend, czy pułapka złote byki. Mimo wszystko uważam, że to nie są sidła i jesteśmy w punkcie zwrotnym nowego średnioterminowego trendu na złocie. Konsolidacja po dynamicznych wzrostach trwa już kilkanaście dni. Za niedługo rozstrzygnięcia i okaże się, czy to nie błąd. Stop lossa ustawiam pod okrągłym poziomem 1200.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2016 17:28:33
Kolejne wybicie z trójkąta. Tym razem, Amica. Nawet obroty dopisały więc nie powinien być to false.I co istotne, w środku formacji wyraźnie zmniejszyły się. Wymieniłem ją dziś w portfelu z PKO, który zawiódł, a dzisiejsze zamknięcie w połączeniu z wolumenem tylko potwierdziło negatywną wymowę.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 20 kwietnia 2016 17:34
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2016 21:43:27
Ciekawie wygląda KAN. Było wybicie oporu, odbicie od 0,618 Fibo (nie ma na wykresie, żeby nie zaciemniać – fala październik 2015 - styczeń 2016) oraz średniej i wejście w korektę, która doszła do wybitego poziomu na niskim wolumenie. Dwie kluczowe dla byków świece z 06 i 22 kwietnia z dużymi obrotami, spadki na niskich. Trend już też trochę trwa. Stop lossa można ustawić blisko: 8%, przy potencjalnym zysku 17%. W sumie wygląda ciekawie, ale przy tylu innych, znacznie większych wybiciach, została spółka pominięta w analizach. Przy słabszym zachowaniu rynku spółka może nie mieć sił na wzrosty, ale ciekawy jestem ew. komentarzy. Ja na razie obserwuję;) Dzienny  kliknij, aby powiększyćTygodniowy  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2016 19:06:48
Wracam po przerwie. Po stracie z ostatnich transakcji uzupełniłem portfel do kwoty bazowej (pierwsza strona kroniki). Portfel na razie bez akcji, za to zawiera 70 certyfikatów faktorowych z dźwignią 3 na złoto i dziś zajętą krótką pozycję na FW20. O złocie piszę w innym miejscu tego forum więc powielać nie będę, zrobię za jakiś czas tylko aktualizację. FW20 Krótka: 1774 SL: 1801 Wpisy prowadzę, bo chcę znać powody swoich błędów.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 20 czerwca 2016 19:07
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.