PARTNER SERWISU
ekqkpnjz

Na co reagują indexy

prostokąt
0
Wpisów: 21
Wysłane: 29 lipca 2015 11:30:49
Witam!
Od pewnego czasu badam informacje makroekonomiczne i poltyczne które mogły mieć wpływ na zdecydowane zmiany kursu indeksów a przede wszystkim WIG 20. Pomimo tego nie potrafię dojść do żadnych wniosków.

Mój problem jest taki że indeks WIG 20 we wrześniu 2014 zmienił diametralnie kierunek na dół.
Potem w połowie stycznia 2015 roku nastąpił wzrost trwający do początku maja 2015 r
http://stooq.pl/q/?s=wig20

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego tak było ? Co złego działo się wtedy we wskaźnikach i wydarzeniach politycznych?
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy dobre wskaźniki śledzę bo badam to co dzieje się na rynku europejskim.
Czy ważniejsze są wskaźniki z USA, Chin i Japoni ?

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 29 lipca 2015 12:19:24
Jeśli oczekujesz, że znajdziesz logiczne wyjaśnienie każdego ruchu indeksu w górę/dół, to bardzo szybko wylądujesz na kozetce psychiatry jako tzw. "interesujący przypadek" Angel
Nie jesteś medialnym komentatorem giełdowym i nikt od ciebie nie oczekuje, że powiesz "spadło bo Grecja" albo "wzrosło, bo PMI itd..."

Próba zgadywania kierunku ruchu indeksów na podstawie informacji politycznych będzie cię sporo kosztować Angel
To, że czasem te informacje mają znaczenie, nie oznacza, że zawsze.
Tylko jedna rzecz "zawsze" ma znaczenie: koszt pieniądza (cena, po której globalne fundusze pożyczają na kupno akcji), wynikający wprost z polityki największych banków centralnych.

Ja od dawna "wyrzuciłem telewizor przez okno" w procesie spekulacji na indeksach. Jestem zdrowszy psychicznie i idzie mi zdecydowanie lepiej, odkąd to zrobiłemthumbright thumbright
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

prostokąt
0
Wpisów: 21
Wysłane: 29 lipca 2015 12:30:21
Dzięki za odpowiedź!

Możesz powiedzieć coś o tym :
Cytat:
"Tylko jedna rzecz "zawsze" ma znaczenie: koszt pieniądza (cena, po której globalne fundusze pożyczają na kupno akcji), wynikający wprost z polityki największych banków centralnych."

Chodzi tutaj o polityke banków centralnych tak czyli o stopy procentowe?
Dopiero zaczynam interesować się indeksami giełdowymi dlatego zadaje takie pytania :)

Edytowany: 29 lipca 2015 12:34

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 29 lipca 2015 23:27:33
Szutnik napisał(a):

Próba zgadywania kierunku ruchu indeksów na podstawie informacji politycznych będzie cię sporo kosztować Angel
To, że czasem te informacje mają znaczenie, nie oznacza, że zawsze.
Tylko jedna rzecz "zawsze" ma znaczenie: koszt pieniądza (cena, po której globalne fundusze pożyczają na kupno akcji), wynikający wprost z polityki największych banków centralnych.

Aczkolwiek akurat w maju w naszej polityce coś się zdarzyło...

A dziś też mieliśmy niezłą lekcję tego, na co reagują indeksy.

Ale generalnie, czynników jest bardzo wiele, co ważniejsze, czasem zmiany są (pozornie) paradoksalne (tak jak np. dobre wyniki w USA powodujące spadki, zamiast wzrostów indeksów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,081 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat