PARTNER SERWISU
rexsbfwa
prostokąt

prostokąt

Ostatnie 10 wpisów
Dzięki za odpowiedź!

Możesz powiedzieć coś o tym :
Cytat:
"Tylko jedna rzecz "zawsze" ma znaczenie: koszt pieniądza (cena, po której globalne fundusze pożyczają na kupno akcji), wynikający wprost z polityki największych banków centralnych."

Chodzi tutaj o polityke banków centralnych tak czyli o stopy procentowe?
Dopiero zaczynam interesować się indeksami giełdowymi dlatego zadaje takie pytania :)

Witam!
Od pewnego czasu badam informacje makroekonomiczne i poltyczne które mogły mieć wpływ na zdecydowane zmiany kursu indeksów a przede wszystkim WIG 20. Pomimo tego nie potrafię dojść do żadnych wniosków.

Mój problem jest taki że indeks WIG 20 we wrześniu 2014 zmienił diametralnie kierunek na dół.
Potem w połowie stycznia 2015 roku nastąpił wzrost trwający do początku maja 2015 r
http://stooq.pl/q/?s=wig20

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego tak było ? Co złego działo się wtedy we wskaźnikach i wydarzeniach politycznych?
Chciałbym jeszcze wiedzieć czy dobre wskaźniki śledzę bo badam to co dzieje się na rynku europejskim.
Czy ważniejsze są wskaźniki z USA, Chin i Japoni ?

Proszę o pomoc i pozdrawiam!

Witam!
Może ktoś powiedzieć mi gdzie można kupić opcje CME ?
Na ich oryginalnej stronie http://www.cmegroup.com/ ja dobrze rozumiem nie można po prostu założyć konta i handlować?

Dziękuję za odpowiedź.
Tylko trochę z początku nie zrozumiałem Twojej odpowiedzi, ale dla pewności: kalkulator nie podaje wyniku w dolarach tylko tylko jak najbardziej w centach tak? To dlaczego jak zmieniam na złotówki to jest 20 000 zł ?

Wybacz za banalne pytania ale serio trudno było znaleźć kogoś kto mi pomoże z tym problemem ;)

Ostatnio natknąłem się na kalkulator zysku z kontraktów FUTURES
pl.investing.com/forex-tools/k... Chodzi mi dokładnie o
Pszenice US WHEAT. ( W polu gdzie się wyszukuje trzeba wpsiać Pszenica i wybrać tą z amerykańską flagą)

Mianowicie chciałbym aby ktoś mi wyjaśnił czy czasem kalkluator nie
przesadza a mam na myśli to że zmiana ceny np. z 500 do 501 powoduje zysk
rzędu 20 000 zł. I czy jest odpowiedni dla kontraktów WHEAT US które
można nabyć na CME.

Chciałbym aby ktoś pottwierdził wiarygodność obliczeń lub rozwiał
moje wątpliwośći :)

Witam!
Dzięki za odpowiedź.
Niestety nigdzie nie widziałem na DM WBK ani w BOŚ taki ch kontraktów na pszenice ale napisałem maila.
A czy takie kontrakty są na NYSE, NASDAQ lub innych amerykańskich giełach i czy obcokrajowiec może je nabyć?

EDIT. A takie coś?
www.google.pl/url?sa=t&rct...

Co to w ogóle jest te CME ?

Witam!
Czy gdzieś na polskim rynku mogę kupić kontrakt futures na pszenice?
Chodzi mi szczególnie o pszenice amerykańską ( Wheat US ), lub jaką kolwiek inną :) Najlepiej na polskim rynku ale jeżeli nie istnieje coś takiego to trudno.

Dziękuję i pozdrawiam!

Na stronie 8 znalazłem o pszenicy na 2014/2015
Co wtedy jest traktowane jako podaż i popyt? ( są tam takie nazwy jak: total supply,output,trade,total use, ending stock)

Może ktoś mi odpowiedzieć?
Chciałbym dowedzieć się co najbardziej ma wpływ na cene pszenicy

A czy da się to wyczytać z raportów http://future.aae.wisc.edu/wasde.htm ?
Jak można sprawdzić poziom podaży lub popytu w tych raportach ?

Najchętniej to przeczytałbym o tym jakąś lekturę. Nie potrafię znaleźć lektury o rynkach towarowych w dodatku futures.

Witam!
Na co należy zwrócić uwagę czytając raporty WASDE jeśli chodzi o prognozowanie cen pszenicy ?

To w takim razie na czym się skupić?
Na sprawdzić w tabeli wielkość produkcji w miesiącu któym ogłosili raport ?
Bo w sumie jeśli pszenicy wyprodukowano mniej w stosunku do miesiąca poprzedniego to znaczy że trzeba płacić więcej, nieprawda ?

Opieram się na : http://future.aae.wisc.edu/wasde.htm

Witam!
Prosze o pomoc.

Gdy w raporcie na temat pszenicy mamy dwie wartości prognozowanych cen.
Którą wartość ( mniejszą czy większą) naleęy brać pod uwagę żeby ocenić czy rynek jest niedowartościowany lub przewartościowany ?

To tylko przykład.
Chodzi mi o to że akcje tej spółki zostały wycenione na 100zł a teraz akcje mają tylko 80zł.

Witam!
Chciałem się zapytać taką jedną rzecz.
Czy to że spółka została wyceniona na np. 100zł ale teraz warta jest 80 zł to oznacza że w pewnej perspltywie czasowej spółka potencjalnie osiągnie wartość tych 100zł? O to w tym chodzi?

Nie moge edytować dlatego musze napisać post pod postem.

Czytałeś może książke tego Richarda W.Armsa? "Znaczenie wolumenu" Co można w niej znaleźć ciekawego ?

OKej dzięki za link. Przeczytam J.Murphiego jeszcze raz może nie do końca się skupiłem wtedy na zagadnieniach które teraz mnie interesują.

A czy mógłbyś podać w takim razie książki o samym wolumenie? Chętnie bym się temu przyjrzał.

Dzięki za link :)
Przychodzi ci jeszcze coś to głowy jeśli chodzi o wolumen?

Witam!
Czy może ktoś polecić jakąś książkę na temat wolumenu?
Chciałbym się dowiedzieć takich rzeczy jak na przykłąd:
1)Jak zmienia się wolumen przed wystąpieniem jakiś formacji cenowych
2)Jak wygląda wolumen po wystąpieniu formacji cenowych.

Pozdrawiam!

Tak mój błąd.

Chodzi mi tylko i wyłącznie o kontrakty futures.
Załóżmy że chciałbym kupić kontrakt futures na DAX. Gdzie moge się dowiedzieć ile potrzebuję środków aby móc to zrobić ? Nie potrafię znaleźć jaki procent od wartości kontraktu muszę mieć jako depozyt zabezpieczający.

Witam!
Pytam się tutaj na forum ponieważ nie mogłem znaleźć żadnego kalkulatora który obliczyłby ile środków potrzebuje aby otworzyć pozycje na WIG 20.

Otworzyłem konto demo na Plus 500, i gdy chciałem otworzyć pozycje to : Wartość wynosi 24 760 zł a wymagana marża to 90zł (przy dźwigni 1:200...) Czy to oznacza że musiałbym posiadać te 24 760 zł czy musze pokryć tylko marże ?

Pozdrawiam!

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 3 sierpnia 2015 12:37:31
Liczba wpisów: 21
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,214 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat