Dzięki za odpowiedź! Możesz powiedzieć coś o tym : Cytat:"Tylko jedna rzecz "zawsze" ma znaczenie: koszt pieniądza (cena, po której globalne fundusze pożyczają na kupno akcji), wynikający wprost z polityki największych banków centralnych." Chodzi tutaj o polityke banków centralnych tak czyli o stopy procentowe? Dopiero zaczynam interesować się indeksami giełdowymi dlatego zadaje takie pytania :)
|
|
Witam! Od pewnego czasu badam informacje makroekonomiczne i poltyczne które mogły mieć wpływ na zdecydowane zmiany kursu indeksów a przede wszystkim WIG 20. Pomimo tego nie potrafię dojść do żadnych wniosków. Mój problem jest taki że indeks WIG 20 we wrześniu 2014 zmienił diametralnie kierunek na dół. Potem w połowie stycznia 2015 roku nastąpił wzrost trwający do początku maja 2015 rhttp://stooq.pl/q/?s=wig20 Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego tak było ? Co złego działo się wtedy we wskaźnikach i wydarzeniach politycznych? Chciałbym jeszcze wiedzieć czy dobre wskaźniki śledzę bo badam to co dzieje się na rynku europejskim. Czy ważniejsze są wskaźniki z USA, Chin i Japoni ? Proszę o pomoc i pozdrawiam!
|
|
Witam! Może ktoś powiedzieć mi gdzie można kupić opcje CME ? Na ich oryginalnej stronie http://www.cmegroup.com/ ja dobrze rozumiem nie można po prostu założyć konta i handlować?
|
|
Dziękuję za odpowiedź. Tylko trochę z początku nie zrozumiałem Twojej odpowiedzi, ale dla pewności: kalkulator nie podaje wyniku w dolarach tylko tylko jak najbardziej w centach tak? To dlaczego jak zmieniam na złotówki to jest 20 000 zł ?
Wybacz za banalne pytania ale serio trudno było znaleźć kogoś kto mi pomoże z tym problemem ;)
|
|
Ostatnio natknąłem się na kalkulator zysku z kontraktów FUTURES pl.investing.com/forex-tools/k... Chodzi mi dokładnie o Pszenice US WHEAT. ( W polu gdzie się wyszukuje trzeba wpsiać Pszenica i wybrać tą z amerykańską flagą) Mianowicie chciałbym aby ktoś mi wyjaśnił czy czasem kalkluator nie przesadza a mam na myśli to że zmiana ceny np. z 500 do 501 powoduje zysk rzędu 20 000 zł. I czy jest odpowiedni dla kontraktów WHEAT US które można nabyć na CME. Chciałbym aby ktoś pottwierdził wiarygodność obliczeń lub rozwiał moje wątpliwośći :)
|
|
Witam! Dzięki za odpowiedź. Niestety nigdzie nie widziałem na DM WBK ani w BOŚ taki ch kontraktów na pszenice ale napisałem maila. A czy takie kontrakty są na NYSE, NASDAQ lub innych amerykańskich giełach i czy obcokrajowiec może je nabyć? EDIT. A takie coś? www.google.pl/url?sa=t&rct...Co to w ogóle jest te CME ?
|
|
Witam! Czy gdzieś na polskim rynku mogę kupić kontrakt futures na pszenice? Chodzi mi szczególnie o pszenice amerykańską ( Wheat US ), lub jaką kolwiek inną :) Najlepiej na polskim rynku ale jeżeli nie istnieje coś takiego to trudno.
Dziękuję i pozdrawiam!
|
|
Na stronie 8 znalazłem o pszenicy na 2014/2015 Co wtedy jest traktowane jako podaż i popyt? ( są tam takie nazwy jak: total supply,output,trade,total use, ending stock)
|
|
Może ktoś mi odpowiedzieć? Chciałbym dowedzieć się co najbardziej ma wpływ na cene pszenicy
|
|
A czy da się to wyczytać z raportów http://future.aae.wisc.edu/wasde.htm ? Jak można sprawdzić poziom podaży lub popytu w tych raportach ? Najchętniej to przeczytałbym o tym jakąś lekturę. Nie potrafię znaleźć lektury o rynkach towarowych w dodatku futures.
|
|
Witam! Na co należy zwrócić uwagę czytając raporty WASDE jeśli chodzi o prognozowanie cen pszenicy ?
|
|
To w takim razie na czym się skupić? Na sprawdzić w tabeli wielkość produkcji w miesiącu któym ogłosili raport ? Bo w sumie jeśli pszenicy wyprodukowano mniej w stosunku do miesiąca poprzedniego to znaczy że trzeba płacić więcej, nieprawda ? Opieram się na : http://future.aae.wisc.edu/wasde.htm
|
|
Witam! Prosze o pomoc.
Gdy w raporcie na temat pszenicy mamy dwie wartości prognozowanych cen. Którą wartość ( mniejszą czy większą) naleęy brać pod uwagę żeby ocenić czy rynek jest niedowartościowany lub przewartościowany ?
|
|
To tylko przykład. Chodzi mi o to że akcje tej spółki zostały wycenione na 100zł a teraz akcje mają tylko 80zł.
|
|
Witam! Chciałem się zapytać taką jedną rzecz. Czy to że spółka została wyceniona na np. 100zł ale teraz warta jest 80 zł to oznacza że w pewnej perspltywie czasowej spółka potencjalnie osiągnie wartość tych 100zł? O to w tym chodzi?
|
|
Nie moge edytować dlatego musze napisać post pod postem.
Czytałeś może książke tego Richarda W.Armsa? "Znaczenie wolumenu" Co można w niej znaleźć ciekawego ?
|
|
OKej dzięki za link. Przeczytam J.Murphiego jeszcze raz może nie do końca się skupiłem wtedy na zagadnieniach które teraz mnie interesują.
A czy mógłbyś podać w takim razie książki o samym wolumenie? Chętnie bym się temu przyjrzał.
|
|
Dzięki za link :) Przychodzi ci jeszcze coś to głowy jeśli chodzi o wolumen?
|
|
Witam! Czy może ktoś polecić jakąś książkę na temat wolumenu? Chciałbym się dowiedzieć takich rzeczy jak na przykłąd: 1)Jak zmienia się wolumen przed wystąpieniem jakiś formacji cenowych 2)Jak wygląda wolumen po wystąpieniu formacji cenowych.
Pozdrawiam!
|
|
Tak mój błąd.
Chodzi mi tylko i wyłącznie o kontrakty futures. Załóżmy że chciałbym kupić kontrakt futures na DAX. Gdzie moge się dowiedzieć ile potrzebuję środków aby móc to zrobić ? Nie potrafię znaleźć jaki procent od wartości kontraktu muszę mieć jako depozyt zabezpieczający.
|
|
Witam! Pytam się tutaj na forum ponieważ nie mogłem znaleźć żadnego kalkulatora który obliczyłby ile środków potrzebuje aby otworzyć pozycje na WIG 20.
Otworzyłem konto demo na Plus 500, i gdy chciałem otworzyć pozycje to : Wartość wynosi 24 760 zł a wymagana marża to 90zł (przy dźwigni 1:200...) Czy to oznacza że musiałbym posiadać te 24 760 zł czy musze pokryć tylko marże ?
Pozdrawiam!
|
|