PARTNER SERWISU
yofenztl
4 5 6

PBS SANOK (Catalyst)

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 15 lutego 2020 00:41:38
@Kakarotto
Jeśli kupujesz auto, o którym wiesz że brało udział w poważnym wypadku, a nie potrafisz samodzielnie zdiagnozować czy naprawa była fachowa, to nie możesz kierowac się tylko niską ceną, ale też ryzykiem że przy najbliższym badaniu technicznym okaże się "co w trawie piszczy" i poniesiesz koszty przekraczające wartość auta.
Edytowany: 15 lutego 2020 00:44

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 15 lutego 2020 00:48:05
orekki napisał(a):
[quote]Dziwnie w ustach prawnika wygląda taka wypowiedź. To tak jakby obrońca na sali sądowej twierdził że jego klient jest całkowicie niewinny, bo … nie zapoznał się nigdy z kodeksem karnym i nie wiedział że popełnia przestępstwo. To jest co najmniej kontrowersyjne i można się domyślić chyba czemu ma służyć.

Generalnie mam inny pogląd na ten temat z kilku powodów.
Znalazłem w ostatnich dniach w internecie informacje o podobnych sprawach banków spółdzielczych w Europie i aż się wystraszyłem. Bo dowiedziałem się, że np. w Danii przeprowadzono podobną operację restrukturyzacji banku spółdzielczego ale z jedną olbrzymią różnicą. Posiadaczy obligacji podporządkowanych wyłączono z umorzenia. Dlaczego? Ponieważ w większości byli to klienci indywidualni, którzy często posiadali te obligacje jako zabezpieczenie emerytalne. Tam uznano za wartością wyższą jest zachowanie poczucia bezpieczeństwa obywateli. Bo w większości posiadaczami obligacji były po prostu osoby prywatne lokujące w ten sposób swoje oszczędności. W tym miejscu samo mi się nasuwa porównanie do nas, gdzie my a gdzie oni? Naprawdę mamy 100 lat przepaści.

Sprawa PBS Sanok trafi do WSA. Przed sądem administracyjnym strona ( posiadacz obligacji) może akurat liczyć na pomoc sędziego w trakcie postępowania, jeśli nie korzysta z pomocy prawnika. Wynika to wprost z przepisów. Dlatego myślę, że jeśli osoba prywatna mądrze rozegra skargę to sędzia może pochylić się nad kilkoma zagadnieniami. Choćby pierwsze z brzegu co mi się od razu rzuciło w oczy to terminy. Luty 2019 r. i styczeń 2020 r. a pomiędzy tymi datami hulaj dusza piekła nie ma. Co się wydarzyło w tym czasie w PBS, w KNF i w BFG? To jest wręcz kpina z postępowania administracyjnego. Takiego urobienia sprawy chyba nikt się nie spodziewał do samego końca. Po za oczywiście tymi dobrze zorientowanymi.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 15 lutego 2020 14:11:12
Zdaje mi się że termin na składanie skargi mija dzisiaj. Później co najwyżej umoczony właściciel obligacji może być wezwany do sądu jak strona.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 15 lutego 2020 21:08:06
@mambo
Piszemy o zupełnie innych aspektach tej sprawy.
Zgoda na wnikliwe przyjrzenie się motywom działania organów decydujących o resolution. Zgoda na prawo do innego podziału w kwestii umorzenia (pod warunkiem rzeczowych argumentów). Przecież część odzyskała kasę (choc nie całą), nie mając gwarancji bfg.
Ale prawnik twierdzący, że całkowicie niewinny jest ktoś kto kupował obligacje wiedząc o problemach banku i mający ochotę na zwykłą spekulację, to zupełnie inna sprawa.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 15 lutego 2020 22:03:41
Dokładnie, podzielam zdanie @orekki
Powiem krótko. Liczenie na odzyskanie kasy z inwestycji, gdzie powszechnie wiedziano o problemach i ryzykach banku-emitenta, jest niepoważne. "Oddajcie mi kasę, bo obligacje zaryzykowałem i nie pykło?" Na precedens w tej kwestii bym nie liczył.

Jedno jest pewne, ktoś zyska (finansowo) na tym sporze (pozwach, pismach, rozprawach), ale z pewnością nie będą to obligatariusze...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Kakarotto
83
Wysłane: 16 lutego 2020 11:14:47
Sasky, jeśli okaże się w trakcie procesu że BFG jednak błędnie ocenił sytuację to w takiej kolejności to BFG będzie źródłem ryzyka o którym mówisz. Bo co by nie mówić do momentu resolution bank wywiązywał się że swoich zobowiązań i obowiązków.

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 17 lutego 2020 16:16:54
Jeśli popełnił błąd...
KNF jest na świeczniku. Nie wierzę by pozwolili sobie na taką wtopę. Ale ok, poczekajmy. Zobaczymy
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Kakarotto
83
Wysłane: 17 lutego 2020 17:07:52
Uważam że zawalili sprawę. Mamy jedno duże jeśli...i tu pełna zgoda. Wychodzę z założenia że skoro dają dzieciaka na prezesa KNF który później daje się nagrać, to mniemam że niżej w kadrach jest nie wiele lepiej.

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 17 lutego 2020 22:28:56
"Art.101.1. Komisja Nadzoru Finansowego niezwłocznie informuje Fundusz o:
1)zagrożeniu podmiotu upadłością;
2)braku przesłanek wskazujących, że możliwe do podjęcia działania nadzorcze lub działania tego podmiotu pozwolą we właściwym czasie usunąć to zagrożenie.
"

Hej, macie rację co do tego, że spekulant zaryzykował i stracił oraz, że powinien znać ryzyko.
Ja się z Wami całkowicie zgadzam bo ja też rozumiem na czym polega istota takiego nabywania papierów z rynku wtórnego. Tylko w tym miejscu zaznaczę, że to nie handel obligacjami na rynku wtórnym przyczynił się to takiego stanu rzeczy. Bank nie ratował swojej sytuacji po przez jakieś dziwne ruchy na rynku kapitałowym. Nie oferował swoich obligacji od kilku lat. Handel jego papierami na catalyst to był chyba jakiś niewielki w stosunku do wyemitowanych ilości. Transakcje były raczej sporadyczne. Więc tych kilku czy kilkunastu spekulantów niech nie przysłania nam obrazu całej sytuacji.

Nie wiem czy wszyscy inwestujecie w obligacje. Ja kupuję ich dużo, zarówno skarbówek jak i korporacyjnych. Różnych serii, wielu emitentów. Naprawdę szeroki wachlarz. Dla mnie ta sprawa z PBS to dramat. Zaznaczę, że nie mam tych papierów.

Dramat polega na tym, że to jest znowu ten sam cyrk. Znowu źródłem problemów jest nadzór. Dlatego przytoczyłem na wstępie fragment ustawy aby wskazać, kto powinien niezwłocznie wykonać swoją pracę do której jest ustawowo zobowiązany. Po co Polska utrzymuje nadzór w postaci UKNF? Co oni mają robić? Prowadzą archiwum i kronikę? Cztery lata nadzoru, postępowanie naprawcze, zalecenia, kontrole, audyty. Mało? Zmierzam do tego, że jeśli w Polsce funkcjonuje system bankowy, który polega głównie na ograniczeniu właścicieli banków w swobodnym dysponowaniu kapitałami, to w zamian Polacy mają prawo wymagać od osób kontrolujących aby przestrzegały ustaw. Czy to jest tak dużo? My nie mamy do czynienia z bankiem inwestycyjnym, w którym grube ryby z wall street kręcą kasę na subprimach. My mamy do czynienia z polskim bankiem spółdzielczym, gdzie właścicielami udziałów są w większości okoliczni mieszkańcy, obligacje nabyli klienci detaliczni, nadzór ma wszystko na talerzu podane prosto na stół.

Jak wspomniałem wcześniej, to jest dramat. Jak zaufać ustawowym organom kontrolnym? Jak zaufać firmom audytorskim? PBS korzystał z ich usług i co? Po co ?

Na koniec powiem tak, nie dziwię się ludziom, że wolą w ciemno kupować te drogie apartamenty bo nawet jeśli stracą to mają klucze w garści i mieszkania nikt im nie zabierze. Sam od kilkunastu miesięcy zacząłem część pieniędzy wydawać po prostu na zakupy ziemi. Bo nie widzę szans dla Polski jeśli chodzi o rozwój rynku kapitałowego. O czym tu więcej pisać jeśli system rozkłada się na takim małym banku. Wkrótce następny orzeł w kolejce czyli GNB tylko czekać jak go "urzędowo naprawią".

Think
Edytowany: 17 lutego 2020 22:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,232 sek.

fqthgtbn
xqlsmbod
prokeskd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ljqpnmcu
grkgvqnh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat