PARTNER SERWISU
ucwyjieh

Prawidłowa wartość wskaźnika RSI

Pirx1988
0
Wpisów: 27
Wysłane: 12 października 2015 20:13:29
Witam,
Kto nie raz wyliczał wartość wskaźnika RSI, to wie, że jego pierwsza wartość jest liczona inaczej niż kolejne(średnie z wzrostów i spadków w drugim i kolejnych wartościach RSI brane są na podstawie poprzednich średnich ).Naczytałem się o tym w książce Wildera co, jak i dlaczego.
Chciałem się jednak zorientować jaki okres powinno się brać wstecz, żeby ocenić wiarygodnie wartość wskaźnika RSI w danym dniu? Z miesiąc, dwa wstecz a może zapas roku, żeby uwzględnić historie zmian spółki? Z tego co zaobserwowałem, to ocenianie jego wartości na podstawie pojedyńczego wyliczenia w którym liczy się średnie z 14 dni z wzrostów i spadków są mało wiarygodne.
Będę wdzięczny za opinie, doświadczenia z wskaźnikiem RSI w tej kwestii
Pozdrawiam
Edytowany: 12 października 2015 20:14

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 października 2015 21:36:49
RSI jest pewnego rodzaju miarą impetu, dlatego nie warto go rozpatrywać tylko w jednym interwale czasowym. Można albo używać różnych długości, albo rozpatrywać w różnych interwałach, co w sumie prowadzi do tego samego. Ja akurat w dłuższym terminie wolę inny wskaźnik Wildera a mianowicie system kierunkowy ADX, natomiast w dziennym interwale używam RSI(30), choć do określenia pozycji stosuję przecięcie tegoż RSI(30) z linią regresji.

Pirx1988
0
Wysłane: 12 października 2015 22:07:38
Dzięki anty_teresa za odpowiedź.
Ja myślałem, żeby obliczyć z dłuższego okresu, po to aby uwzględnić historie zmian. Wtedy ten impet wydaje mi się będzie bardziej wiarygodny. Bo na przykład spotykam się z sytuacją, że liczę wskaźnik RSI z 14 dni jak dla pierwszego składnika i on zupełnie różni się od tego, co jest liczony na podstawie 2 miesięcy notowań ostatnich. Ten pierwszy ma wartość poniżej 20, natomiast z dłuższego okresu to się okazuje, że on nigdy nie spadł poniżej poziomu 20.
Odnośnie wksaźnika ADX, to pamiętam, że też go kiedyś używałem, służy on do oceny trendu spółki w danym momencie prawda? Żeby go zaimplementować kiedyś, to pamiętam musiałem trochę się nasiłować bo tam trzeba rozpatrzyć wszystkie możliwości ruchu tych cen.
Ciekawie to brzmi przecięcie wskaźnika RSI z linią regresji. Regresja to jest jakieś uśrednianie tutaj, metoda najmniejszych kwadratów na podstawie jakiś danych?
Można się z tobą kontaktować na Twiterze pod kontaktem, który podałeś? Chętnie bym porozmawiał z tobą o kilku rzeczach.
Pozdrawiam
Edytowany: 12 października 2015 22:19

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 12 października 2015 22:22:24
Cytat:
RSI jest pewnego rodzaju miarą impetu, dlatego nie warto go rozpatrywać tylko w jednym interwale czasowym.

Chyba nie do końca o to pytającemu chodzi. Chodzi raczej o to, że RSI ma wewnętrznie wbudowane w formułę uśrednianie i żeby obliczyć RSI(N) nie wystarczy mieć N poprzednich świeczek. Szczerze mówiąc nie wiem, ile trzeba zastosować i pewnie nie jest łatwo na to pytanie odpowiedzieć, bo zależy o tego jak dużej precyzji oczekujemy. 2x N wydaje mi się minimum.

Podobnie jest z innymi Wilderowskimi wskaźnikami, np. ATR.

Natomiast co do samej długości okresu to już zależy od strategii. Ja np. do określenia impetum wybicia z kanału używam dość ekstremalnej wartości RSI(2).

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 października 2015 09:17:29
Pirx1988 napisał(a):
Dzięki anty_teresa za odpowiedź.
Ja myślałem, żeby obliczyć z dłuższego okresu, po to aby uwzględnić historie zmian. Wtedy ten impet wydaje mi się będzie bardziej wiarygodny. Bo na przykład spotykam się z sytuacją, że liczę wskaźnik RSI z 14 dni jak dla pierwszego składnika i on zupełnie różni się od tego, co jest liczony na podstawie 2 miesięcy notowań ostatnich. Ten pierwszy ma wartość poniżej 20, natomiast z dłuższego okresu to się okazuje, że on nigdy nie spadł poniżej poziomu 20.

Tak wygląda właśnie uśrednianie. Pomimo tego, że średnia Wildera jest średnią wykładniczą, to nadal jest średnią. Zmienność średniej długiej będzie mniejsza niż średniej krótkiej.
Pirx1988 napisał(a):

Odnośnie wksaźnika ADX, to pamiętam, że też go kiedyś używałem, służy on do oceny trendu spółki w danym momencie prawda?

Konkretnie to do oceny siły trendu. Sam trend to określa położenie linii kierunkowych.
Pirx1988 napisał(a):

Ciekawie to brzmi przecięcie wskaźnika RSI z linią regresji. Regresja to jest jakieś uśrednianie tutaj, metoda najmniejszych kwadratów na podstawie jakiś danych?

Tak. Słuchaj, czy Ty to liczysz wszystko na piechotę, że pytasz o szczegóły wyliczeń, czy rozkładasz na czynniki aby lepiej zrozumieć, co wskaźnik ma robić?
Pirx1988 napisał(a):

Można się z tobą kontaktować na Twiterze pod kontaktem, który podałeś? Chętnie bym porozmawiał z tobą o kilku rzeczach.
Pozdrawiam

Na upartego może być i na TT, ale wolę forum, bo z dyskusji może wynieść coś także dla siebie osoba trzecia... i daj Boże nawet czwarta :)

Pirx1988
0
Wysłane: 16 października 2015 22:14:41
Przepraszam, że trochę późno odpisuję. Byłem nieco zajęty.
Dzięki anty_teresa za odpowiedzi.
Odnośnie twojego pytania, to nie ja liczę na piechotę ale program przeze mnie napisany, że tak powiem ;). Trochę znam się na tworzeniu oprogramowanie i takie właśnie tego typu tworzę. Dlatego, żeby zaimplementować wskaźnik ADX muszę wiedzieć szczegółowo co i jak.
Co do wskaźnika RSI(30), czyli uwzględniającego średnie z 30 dni, to sprawdza się on lepiej niż RSI(14)? Mam na myśli rynek akcji.
Edytowany: 16 października 2015 22:16

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 października 2015 09:21:22
Lepiej, ale w odpowiednim "środowisku". Nie stosowałem go jako jednego narzędzia do oceny pozycji, a w kombinacji z innymi wskaźnikami tworzącymi system inwestycyjny. Wyniki tego systemu były lepsze dla nieco dłuższych okresów RSI niż tradycyjne 14. Testowałam rozkład zwrotu do DD względem parametrów, w tym długości RSI. Badałem wrażliwość na przeoptymalizowanie systemu.

Pirx1988
0
Wysłane: 20 października 2015 12:06:25
Ciekawe. Właśnie robiłem symulacje dla wskaźnika RSI(14) dla 30 paru spółek i pewne wzorce zauważyłem, ale mimo wszystko przeważały straty nad zyskami. Ale to celowe działanie, żeby udoskonalać to różnymi innymi wskaźnikami i polepszać wyniki. Dlatego dobra uwaga dla mnie z tą długością RSI.
Nie wiem na ile to się sprawdza, ale zgodnie z tym co piszą w literaturze(na przykład w książce John J. Murphiego), to RSI sprawdza się głównie w sytuacji trendu horyzontalnego cen?
Widzę, że ciekawe testy wykonujesz anty_teresa. Ja się osobiście spotkałem z różnymi ciekawymi podejściami do inwestowania. Nowatorskie podobno są ostatnio i popularne falki(ang. wavelets). Słyszałeś może o stosowaniu ich na rynkach? Pisałem o tym w pracy mgr.

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 20 października 2015 14:10:55
Jak piszesz "RSI się sprawdza” to warto się spytać "w jakiej roli się sprawdza”. Bo nie ma jednoznacznego sprawdza się lub nie. Może się sprawdzać w roli sygnału, a może się sprawdzać w roli potwierdzenia sygnału, może też np. negować jakiś sygnał itd. To samo dotyczy okresu. W jednej strategii sprawdzi się RSI(30), a w innej RSI(2).

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 26 października 2015 10:58:17
Pirx1988 napisał(a):
Ciekawe. Właśnie robiłem symulacje dla wskaźnika RSI(14) dla 30 paru spółek i pewne wzorce zauważyłem, ale mimo wszystko przeważały straty nad zyskami. Ale to celowe działanie, żeby udoskonalać to różnymi innymi wskaźnikami i polepszać wyniki. Dlatego dobra uwaga dla mnie z tą długością RSI.
Nie wiem na ile to się sprawdza, ale zgodnie z tym co piszą w literaturze(na przykład w książce John J. Murphiego), to RSI sprawdza się głównie w sytuacji trendu horyzontalnego cen?
Widzę, że ciekawe testy wykonujesz anty_teresa. Ja się osobiście spotkałem z różnymi ciekawymi podejściami do inwestowania. Nowatorskie podobno są ostatnio i popularne falki(ang. wavelets). Słyszałeś może o stosowaniu ich na rynkach? Pisałem o tym w pracy mgr.

RSI jak każdy oscylator sprawdza się lepiej w boczniaku, bo zarówno wtedy działa sell i buy. W trendach jeden z nich będzie lepszy. W TSTS Eldera krótkie RSI(np 5) może służyć jako sygnał zajęcia pozycji. Na jednym wskaźniku daleko nie pojedziesz moim zdaniem. Trzeba sobie stworzyć wygodną psychicznie strategię, a za pomocą wskaźników mierzyć to co chcesz mierzyć i wyznaczać miejsca zakupu czy sprzedaży. O falkach co nieco wiem, choć bardzie z cyfrowego przesyłania sygnałów niż giełdy, choć niejako TSTS Eldera jest właśnie takim prostym przykładem falki. Trend w jednej rozdzielczości, szykanie miejsca w drugiej, a sygnał w zasadzie w 3.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,199 sek.

tmkgqqlj
gqqulgob
ovrlkyws
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ewbtectk
jshvuijk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat