0 Dołączył: 2014-11-25 Wpisów: 27
Wysłane:
26 października 2015 17:48:58
Witam, pisze oprogramowanie do inwestowania, w którym jest możliwość oglądania wykresu słupkowego notowań. Zastanawiam się jak ustawić wyświetlanie dat na osi poziomej, żeby wykres był w miarę czytelny. Czy macie może jakieś sugestie? Nie wiem, może podziałkę ustawić tak, aby daty były wyświetlane co poniedziałek i piątek? Będę wdzięczny za rady. Pozdrawiam
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 października 2015 18:30:21
Pomyśl, czy oś czasu będzie czytelna na wykresie np. 3-letnim w interwale dziennym. Swoją drogą czemu idziesz w słupki a nie w świece? Przy okazji - zaznaczenie poniedziałkowych i piątkowych świec na wykresach w interwale dziennym jest świetnym pomysłem - zachowanie inwestorów w tych dniach pozwala uzyskać więcej informacji odnośnie sentymentu.
|
Wysłane:
26 października 2015 19:41:58
Masz rację krewa, oczywiście z okresem 3 letnim. Dlatego też myślę też o inteligentnym dostosowywaniu się wykresu.
W każdym razie przeważnie interesuje mnie okres kilku miesięcy. Pomyślałem, że pierwszy i ostatni dzień sesji w tygodniu to dobra opcja, bo faktycznie daje to dobre informację. Ale też myślę nad opcją co pierwszy dzień sesji(czyli przeważnie poniedziałek poza kilkoma wyjątkami). Co do świec, czy słupków wiem, że świece są bardziej użyteczne i pewnie niedługo na nie przejdę, kiedyś o tym się naczytałem trochę.
Przy okazji zapytam, dlaczego twoim zdaniem krewa świece tak się sprawdzają? Jak to widzisz?
W każdym razie spokojnie w programie co tworzę to nie problem zmienić typ wykresu za słupkowego na świecowy(jedna linia kodu).
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 października 2015 20:03:22
Wiesz, niby słupki i świece zawierają w sobie te same informacje, ale ich odczyt w przypadku świec jest łatwiejszy. Głównie za sprawą korpusu. Analizując dłuższe okresy na wykresie słupkowym widzimy tylko kierunek poruszania się cen i nic poza tym - np. ja na 2-letnim wykresie w interwale dziennym nie widzę już cen otwarcia i zamknięcia w przypadku słupków. Co dotyczy osi czasu - moim zdaniem należy ją dostosować właśnie do analizowanego okresu. Np. na 6-miesięcznym powinny być jak nie tygodnie to dekady; na rocznym - dekada lub dwa tygodnie; na dwuletnim - 30-dniowe; na 3-letnim - kilkumiesięczne.
|
Wysłane:
26 października 2015 20:25:58
Mhm, rozumiem. Dzięki, za informacje o tych świecach. Postaram się o nich pomyśleć. Takie rzeczy to się wie jak się sporo wykresy analizuje ;)
|