PARTNER SERWISU
wmlcooyf
10 11 12 13 14
diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 14 stycznia 2012 16:36:06 przy kursie: 2,18 zł
najbliższy czysto techniczny opór dopiero w okolicy 3,2~ ale nie każcie mi wklejać kresek , bo to widać na pierwszy rzut oka i AT nie jest jakąś wyrocznią - co dalej z kursem.
póki co eleganckie odreagowanie a może nawet zapowiedź nowego trendu - poparta obrotami z resztą.
pytanie jak długo i dlaczego ma rosnąć.. salute
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 15 stycznia 2012 02:32:40 przy kursie: 2,18 zł
Zapaść w budownictwie,to chyba szczególnie odczuwają ją małe podmioty...
Cena akcji śmiesznie niska,porównując z wykresem historycznym.A czy usprawiedliwiona trudną sytuacją w spółce,na to pytanie to każdy potencjalny zainteresowany musi sobie sam odpowiedzieć.Banki jako wierzycieli interesuje terminowe wywiązywanie się podmiotu z zobowiazań finansowych,więc niespecjalnie mają interes w szkodzeniu spółce, a raczej zależy im na restrukturyzacji.
Jeśli znajdzie się inwestor,to "pąpa" gwarantowana,póki co odreagowanie,aspekt techniczny dobry,tak jak napisałeś.salute
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 15 stycznia 2012 02:36

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 16 stycznia 2012 20:02:30 przy kursie: 2,46 zł
ABM dalej pozostanie gorącyAngel :
Cytat:
Zarząd ABM SOLID S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym został podpisany list intencyjny z DM IDM S.A. który wyraża zainteresowanie inwestycją kapitałową w akcje ABM SOLID S.A.
Strony w przedmiotowym liście zobowiązują się do podjęcia negocjacji w sprawie przyszłego zaangażowania kapitałowego Inwestora w Spółkę.

komunikat
Edytowany: 16 stycznia 2012 20:02

diR
diR
1
Wysłane: 16 stycznia 2012 20:08:15 przy kursie: 2,46 zł
czyli sygnał z AT miałem prawidłowy - dziś potwierdzenie na mega obrocie thumbright

szooler
0
Wysłane: 17 stycznia 2012 17:16:43 przy kursie: 2,70 zł
Ja to się nie znam.Nawet na pogodzie.Jak to było...?"Zapowiada się ciepły styczeń"
A tu łubudu-zima.Angel

Czytam forum Bankiera i wychodzi,że od 25 zł to była akumulacja,a teraz jest ubieranie.Anxious
...laughing6

Wiadomość o zaangażowaniu się IDM(list intencyjny) jest dobra,bo na niskich notowaniach ciążył zwłaszcza ten czynnik,zadłużenia,a teraz wydaje się,że sprawy idą we właściwym kierunku.
Trzeci dzień wzrostów powyżej 10%,mało?
"Fortuna favet fortibus"

mrk
mrk
26
Wysłane: 17 stycznia 2012 17:29:45 przy kursie: 2,70 zł
Wiadomość o zaangażowaniu pozytywna. Gorzej, że jest to IDM, bo to trochę niepewne towarzystwo, no i na razie to tylko list intencyjny. Z drugiej strony jeśli spółka poradzi sobie jakoś z problemami to potencjał wzrostowy jest ogromny, spadło z ok. 25 zł, a akcji nie przybyło. Dziś może być sprzedaż faktów, bo świeczka już niezbyt ładna a i taki wzrost wolumenu to nie jest pozytywny sygnał.

szooler
0
Wysłane: 25 stycznia 2012 19:49:08 przy kursie: 2,42 zł
Moje stanowisko odnośnie IDM jest znane i go nie zmieniam.Co nie przeszkadza mi widzieć szanse w tym porozumieniu,kto wie,może nawet moja opinia o nich się poprawi,nie można żyć w niewoli schematów.blackeye
Z listem czy bez,mamy schemat wzrostów na wolumenie,korekty bez wolumenu,ostatnie kilka sesji.
Jestem za wzrostami.
"Fortuna favet fortibus"

amatorgpw
0
Wpisów: 11
Wysłane: 27 stycznia 2012 10:35:13 przy kursie: 2,36 zł
Moja analiza po sesji z dnia 25.01.2012 r. wygląda tak:

Po ostatniej fali wzrostowej ceny ABM Solid wytraciły impet i spadły w przeciągu 5 sesji o 20%. Fala spadkowa spowodowała powstanie na wykresie wąskiego kanału przypominającego formację flagi. Formacja w tym miejscu miałaby prowzrostowy wydźwięk, gdyż poprzedzająca jej powstanie fala była dynamiczną zwyżką.

O korekcyjnym charakterze zniżki może też świadczyć spadek obrotów towarzyszący spadającym cenom. W tej chwili ceny znalazły się w ważnym momencie, gdyż w rejonie dzisiejszego minimum 2,20 zł przypada lokalne wsparcie i dolne ograniczenie flagi.

Kurs musiałby zacząć tutaj wzrastać jeśli zwyżka miałaby dalej trwać a jej zasięg mógłby wtedy osiągnąć 3,40 zł. Jakiekolwiek dalsze osuwanie się cen może sprowadzić ceny z powrotem w rejon dołka na 1,50 zł.

kliknij, aby powiększyć
amatorgpw - Amator na giełdzie (GPW)

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 16 marca 2012 11:49:32 przy kursie: 2,23 zł

pierwsze to +ponad 6mln na koncie
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

dwa to info ze wciaz jestesmy w grze

trzy to pozytywna decyzja sadu o zadoscuczenieniu na rzecz abm ponad 9 mln zl

jesli trzeci warunek by sie spelnil to gotowka w kasie rzedu 15 mln zl czyli kapitalizacja rynkowa ABM-u.

OCzywiscie 3 warunek to jeszcze potrwa, ale licza sie odsetki karne wg wysokiej stopy a to juz duzo. Mysle ze sie porozumieja i zamkna te sprawe z niecala kwota ale z przynajmniej 75-90% jej z gotowka w reku od zaraz.

Ostatnia sprawa- pojawil sie dzis baton na sprzedazy rzedu 30tys sztuk - chyba zaczyna byc tu cos grane.

Pozdro
IK

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 24 marca 2012 00:42:41 przy kursie: 1,99 zł
Omówienie rocznego sprawozdania finansowego GK ABM Solid za 2011

Trudno w sprawozdaniu GK ABM Solid znaleźć jakieś pozytywne informacje. Core business leży na łopatkach. Grupa znajduje się nad przepaścią, brakuje jej płynności. Wierzyciele finansowy postawili w stan wymagalności zobowiązania finansowe. To wszystko widzi rating Altmana, który spadł na samo dno. Na dzień dzisiejszy być albo nie być ABMu pozostaje w rękach instytucji finansowych i obligatariuszy.

O tym, iż sytuacja GK ABM jest bardzo ciężka informuje również biegły rewident. Zgodnie z jego opinią istnieje niepewność co do kontynuowania działalności czterech podmiotów z grupy, w tym spółki matki. Dalsze ich funkcjonowanie zależy od sukcesu planu restrukturyzacji przedstawionego przez zarząd.

Czytając plan ratunkowy ABMu trudno nie mieć wrażenia, iż kierownictwo pierwszy raz przyznaje się do błędów popełnionych w przeszłości, które wskazywaliśmy już ładnych kilka kwartałów temu. Nie udany proces akwizycji, rozdmuchana organizacja, brak współpracy między poszczególnymi jednostkami i spójnej wizji całego przedsiębiorstwa. Tak naprawdę każdy podmiot działał właściwie na własny rachunek, to niestety odbiło się czkawką całej grupie. Brak efektu synergii to niestety była największa bolączka ABM Solid.

Przedstawiony plan restrukturyzacji zawiera trzy główne punkty, które w mojej ocenie trzeba było zrealizować już kilka kwartałów temu, to pozwoliłoby na znaczne ograniczenie bieżących problemów grupy. Po pierwsze sprzedaż Resbudu. Podmiot ten od kilku ładnych kwartałów nie był rentowny, wydaje się również iż zupełnie nie pasował do wizji grupy. Po drugie sprzedaż nietrafionych akwizycji m.in. WPRD. Po trzecie skoncentrowanie się na tym, na czym ABM zna się najlepiej. Budownictwo inżynieryjne, energetyka, przemysł, hydrotechnika tutaj ABM ma spore doświadczenie. Konsolidacja pozostałych podmiotów w tym obszarze powinna dać pozytywne efekty. Na koniec pozostaje jeszcze odchudzenie organizacji, gdyż po ewentualnym sukcesie negocjacji z wierzycielami finansowymi ABM będzie podmiotem o zdecydowanie mniejszej skali działalności. Skończą się kontrakty o sporej wartości podpisane w latach 2009/2010, dodatkowo widać wyraźnie iż aktualnie zlecenia opiewają na zdecydowanie niższe kwoty.

Niestety powyższe działania są realizowane zbyt późno. Wszystko może zniweczyć brak porozumienia z wierzycielami finansowymi i IDM. ABM ma jeszcze kwartał, aby dopracować ostateczny kształt umowy. Niestety ewentualna ugoda będzie miała niekorzystny wpływ na dotychczasowych akcjonariuszy. Zarząd aby ratować spółkę planuje emisję akcji bez prawa poboru dla dotychczasowych posiadaczy akcji. Planowane rozwodnienie kapitału niestety negatywnie wpłynie na wyceny w sytuacji poprawy wyników w przyszłości.

Jeszcze dwa słowa na temat wyników przedstawionych w raporcie. Tutaj niewiele zmieniło się od ostatniego omówienia, spółka ciągle zamyka nierentowne kontrakty. Wydaje się, iż jest to już absolutne dno i pozostaje mieć nadzieje, iż ABM pod względem rentowności może powoli odbijać się w kolejnych okresach. Nie sprawdziły się, niestety zapowiedzi zarządu, iż utworzone zostały rezerwy na wszystkie nierentowne roboty. W ostatnim kwartale ABM wygenerował ujemny EBIT oraz EBITDA. Dodatkowo grupa musiał zrobić odpis na wartość Wągrowiego Przedsiębiorstwa Robót Mostowych w związku z wnioskiem o ogłoszenie upadłość z możliwością zawarcia układu.

W bilansie straszy prawie 50 MPLN dziury w kapitale obrotowym. Po swoje pieniążki w kolejce ustawiały się banki, dodatkowo w stan wymagalności postawione zostały obligacje. To spowodowało brak płynności i zarazem spadek ratingu Altmana z CCC na D. Na dzień dzisiejszy o budowaniu wartości spółki nie może być mowy, grupa skonsumowała właściwie wszystko co wypracowała w latach poprzednich. Jeszcze rok temu WK wynosiła 11,4 PLN/akcje, aktualnie 4,15. Niestety problemy są również w rachunku przepływów pieniężnych, na działalności operacyjnej drugi rok z rzędu mamy deficyt. Jeżeli chodzi o działalność inwestycyjną to spółka właściwie się zatrzymała, ale to może i dobrze bo z wydatków poniesionych kilka okresów wstecz są tylko problemy.

Podsumowując, na dzień dzisiejszy z zaprezentowanych wyników nie płyną żadne pozytywne informacje. Zarząd wprowadza plan restrukturyzacji, który powinien być zrealizowany już dawno temu. Los spółki jest w losach wierzycieli finansowych i IDM, ewentualny brak zgody może zakończyć się tragicznie. Wycen nie ma właściwie co omawiać, bo fundamentalnie jest to organizm, który ledwo co dycha. Kurs w najbliższych tygodniach będą kreować informacje na temat ewentualnej ugody z wierzycielami finansowymi, dlatego należy się nastawić na spore wahania.

www.stockwatch.pl/gpw/abmsolid...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

mrk
mrk
26
Wysłane: 29 marca 2012 11:04:28 przy kursie: 3,92 zł
ledwo jedenasta a tu już drugie widły tak więc musi byc coś na rzeczy i pewnie wyjdzie jakieś info. Ja na te wzrosty patrzę przez łzy bo jeszcze jakieś 5 dni temu miałem spekulacyjnie abm, ale wyleszczyli mnie prawie na samym dnied'oh!

investkid
3
Wysłane: 29 marca 2012 11:51:30 przy kursie: 3,92 zł

witam

ta gra pewnie pod plan restrukturyzacji - objecie warrantow przez IDM badz cos takiego. Zagrywka w stylu IDM - patrz hawe, lub rosjan - patrz CEDC.

Skupowanie na dolku podczas prowadzenia wstepnych rozmow lub tuz przed - pierwsza faza.
ogloszenie mozliwosci dofinansowania i rozpoczecia negocjacji - faza 2 - wzrost do 2,8.
Potem faza 3 - dolowanie do 1,9 i gra pod info o decyzji zarzadu co do restrukturyzacji - 4 zl. Od dolka 1,5 to duzo ponad 150% odbicie.

Mozliwa cisza ze strony zarzadu co do info bo kurs robi swoje.
Prawdopodobnie emisja odbedzie sie przy wol ok 9mln akcji i kursie zblizonym do 4-5 co da 36-45 mln plus restr. zadluzenia.

Poki co wzrost o 100% w ciagu 3 dni to wg mnie podbitka pod emisje i pewny zarobek IDM na wczesniej zakupinych akcjach bez wzgledu na faze rozmow i rezultat.

Mozliwy inny scenariusz - zagrywka polegajaca na ciszy dajaca czas wysypania sie na gorze IDM i isiderzy, nastepnie liczenie na gotowke od wierzyciela prawie 9 mln plus gotowka na koncie prawie 6 lmn, dogadanie sie z bankami co do zmniejszenia zadluzenia i rozlozenia reszty w czasie - czyli nie dopuszczenie przez rodzine prezesa nowego inwestora do spolki i ratowanie jej na wlasny rachunek - a info o IDM pomaga Prezesowi zrealizowac swoj cel - zachowac spolke przy zyciu, zachowac ja dla siebie i ja zrestrukturyzowac bo duzych odpisach - w koncu nie kazdy ma taki "leb" zeby stworzyc taki duzy organizm z niczego. Wiec i on nie da sie tak latwo zlapac za "jaj...".

Pozdro
IK

szooler
0
Wysłane: 30 marca 2012 00:19:27 przy kursie: 3,92 zł
mrk napisał(a):
ledwo jedenasta a tu już drugie widły tak więc musi byc coś na rzeczy i pewnie wyjdzie jakieś info. Ja na te wzrosty patrzę przez łzy bo jeszcze jakieś 5 dni temu miałem spekulacyjnie abm, ale wyleszczyli mnie prawie na samym dnied'oh!

Bo nie czytasz forum "Bankiera" jak "naganiałem",sorry,wyrażałem swoją opinię.wave
Chociaż w sumie dużo nie tracisz,że nie czytasz,za dużo Gam(b)oni.
Fundamenty rozłożyły ABM na łopaty(25-1.5).Ale giełda dyskontuje przyszłość,historię zostawmy badaczom przeszłości.
AT-
1.ORGR z zasięgiem na 4.70.Tylko kto by się spodziewał,że tak szybko.
2.Dynamiczne wybicie z tryndu,nie tyle samo wybicie,co jego impet.(100% w cztery sesje).
3.Spekulacyjny rajd na Resbudzie,do niedawna spółka zależna ABM Solid,odsprzedana panu P.
Ostatnio coś wspólnie będą budować,choć właściciel już inny.Pamiętajmy,ABM jest liderem(konsorcjum),Resbud tylko członkiem tegoż.
Ja nie wiem ile spekuły się podłączyło "z Resbudu",ale po dynamicznych wzrostach korekta też musi byc dynamiczna,ale nie załamanie kursu.W koncu trynd to trynd.salute
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 30 marca 2012 00:20

investkid
3
Wysłane: 30 marca 2012 10:22:26 przy kursie: 3,20 zł

teraz wyprzedaz przez duzych, a mali licza na odbicie na ktorym beda mogli sprzedac - a ta dlugo nie nastapi i bedzie bum

Anxious Anxious

tulsidas
0
Wpisów: 102
Wysłane: 30 marca 2012 11:30:09 przy kursie: 3,20 zł
jest jedno ale... tego powrotu które mnie zastanawia. Mianowicie obroty są dziś wieksze niz w środę a jest dopiero godzina 11.30 prawie. Nie spotkałem sie jeszcze z takim rozkładem obrotów. czy to jakos mozna tłumaczyc?
środa 605 kilo czwartek 550 dzisiaj 610 kilo... teoretycznie obroty powinny spadać w takim układzie nawet kiedy spekuła gra... a tutaj...
Edytowany: 30 marca 2012 11:46

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 2 kwietnia 2012 08:13:32 przy kursie: 3,20 zł

Ubiegły tydzień był rewelacyjny w wykonaniu ABMSOLID - kurs skokowo zdobywał kolejne poziomy aż dotarł do istotnego oporu. W poniedziałkowym Wykresie dnia sprawdzamy szanse na dalszą zwyżkę.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Pinki
0
Wpisów: 252
Wysłane: 4 kwietnia 2012 00:39:50 przy kursie: 3,39 zł
bardzo jestem ciekawy jak technicy oceniają dzisiejszą sesje

diR
diR
1
Wysłane: 4 kwietnia 2012 08:33:26 przy kursie: 3,39 zł
z AT można powróżyć, że kurs na ciekawych obrotach próbuje bronić wsparcia w okolicach 3 zł, gdzie dawniej był silny opór przez ~pół roku salute

szooler
0
Wysłane: 5 kwietnia 2012 22:23:36 przy kursie: 3,00 zł
sasky napisał(a):

Ubiegły tydzień był rewelacyjny w wykonaniu ABMSOLID - kurs skokowo zdobywał kolejne poziomy aż dotarł do istotnego oporu. W poniedziałkowym Wykresie dnia sprawdzamy szanse na dalszą zwyżkę.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/o...

Jesli wolno mi sie odnieść ale nie do wykresu,a do komentarza zamieszczonego w linku poniżej.
AT to na szczęscie nie nauka ścisła.Ja patrząc na wykres staram się czytać między wierszami.
Tak się składa,że wzrosty zapoczątkowane w styczniu b.r. na walorze ABM zbiegają się z przełamaniem linii trendu spadkowego(nazwijmy go długoterminowym) na wykresie liniowym.
Druga kwestia,kto inwestuje w oparciu o trendy długoterminowe?Jeśli są nimi zarządzający OFE,to zaczną kupować za 2,3 lata jak cena osiągnie pułap kilkunastu złotych.(Wykres ABM od debiutu giełdowego).
O ile w ogóle osiągnie ten pułap,biorąc pod uwagę przyszłą emisję akcji.Tutaj staram się być obiektywny,choć mam akcje.
Krótkoterminowy trend jest wzrostowy(na dowolnym wykresie),w końcu od czegoś trzeba zacząć.
Za punkt obrony przyjmuję poziom 2.8-2.95.zł.
Pamiętajmy,że rynki to system naczyń połączonych,na kształtowania się kursu spółki ma wpływ wiele czynników,do których oprócz bezpośredniego popytu i podaży zalicza się ogólną sytuację rynkową,poziom indeksów,otoczenie makro,itp.
"Fortuna favet fortibus"

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 958
Wysłane: 6 kwietnia 2012 08:29:05 przy kursie: 3,00 zł
Szooler,
ja tak se myślę(!), że długoterminowa linia trendu w tym przypadku jest jak najbardziej na miejscu. uwypukla ona brzydką formację świecową i nadaje jej wagi.
fakt, na wykresie nie została uwzględniona linia przyśpieszonego DT, która padła w styczniu i przed śmiercią wyszeptała "kupuj..."
a kto może inwestować w oparciu o linie DT? w konkretnym wypadku mogą to być wyznawcy Sperandeo; oni zwrócą uwagę na spółkę, która pokonała linię trendu pociągniętą wg jego metody. chociażby ze względu na jej bliskość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,306 sek.

jvdllssp
uzaevqtm
eojvntfg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
efuerbee
dnbxdwca
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat