Temat:
PETROLINV
[quote=Szutnik]@ mdtrader Wiem, ze pewnie większość mnie nie posłuchała, ale jeśli choć jednego Czytelnika tych moich wypocin udało się zawrócić z drogi do paszczy lwa, to warto było nawet zaryzykować ewentualne ośmieszenie się. Mogłem przecież stanąć z boku, albo napisać nie wchodźcie, bo to groźne, a potem z mądrą miną stwierdzać : A nie mówiłem? Też nikt by nie miał mi tego za złe. Ale czy udaloby mi się w ten sposób kogokolwiek zawrócić?[quote] oj posłuchali posłuchali... co prawda odeszli przy 2,52 od kompa, ale na fixie z duzomniejszym ale jednak zyskiem wyszli zobaczymy co dalej...? może jak stanie w miejscu na 2,12 powtórka z rozrywki?
|
|
Temat:
PETROLINV
wychodzi na to, że 2.45 do 2.49 bedzielinia wsparcia przy dalszych wzrostach, które niewatpliwie są
|
|
Temat:
PETROLINV
szutnik
zatem na jakim poziomie ustawiałbyś SL?
|
|
Temat:
PETROLINV
very interesting, sooner or later confirmation will come... or not
|
|
Temat:
PETROLINV
Mimo wszystko emocje duze... wyłamią sie czy nie wyłamią? Cuś kolega Irfy tym razem nabrał wody w usta... a ciekaw jestem jego opinii
|
|
Temat:
PETROLINV
No cóż widno the same storry następni szeikowie bez ropy ale z akcjami.
|
|
Temat:
PETROLINV
No to mamy 12.10. kurs odbił znów mocno. Takiej formacji i układu świeczek jeszcze nie było na oilu. Ciekawe jaki będzie poniedziałek?
|
|
i oto cuda sie dzieją... jesli dobrze liczę, podczas ostatnich 11 sesji wilumen obrotów na tej spółce siegnął ponad 3 krotnej wartości free float... cena średnia zakupu tych akcji wygląda na sporo ponad 3 złocisze... komunikatów o obrocie akcjami spółki osoby i podmiotu blisko związanego z osobą brak... prosze minie oświecić!!!!! Co jest grane? czy ulica tak napędza się i robi w balona sama? Trudno w touwierzyć..
|
|
jest jedno ale... tego powrotu które mnie zastanawia. Mianowicie obroty są dziś wieksze niz w środę a jest dopiero godzina 11.30 prawie. Nie spotkałem sie jeszcze z takim rozkładem obrotów. czy to jakos mozna tłumaczyc? środa 605 kilo czwartek 550 dzisiaj 610 kilo... teoretycznie obroty powinny spadać w takim układzie nawet kiedy spekuła gra... a tutaj...
|
|
Temat:
TRAKCJA
uważnie czytałem, ale interesuje mnie przyczyna aż takiej przeceny... dalej ponawiam pytanie jaki jest powód, to co było wczoraj i przedwcoraj to ubieranie? Czy i tutaj rzadzi spekuła az na taka sklę?
|
|
Temat:
TRAKCJA
Może ktoś z uczonych wyjaśnić co się tu dzieje? Czy to spekulacja czy uzasadniony spadek? Toż to afera!!! Już drugi raz kolega sasky spiewa o trakcji, która potem dołuje... Poza tym mam wrażenie że SW nagania na trakcję... Zamieszcza wykres dnia po czym jest zjazd... mam nadzieje że jestem w błedzie.
|
|
Temat:
CEDC
Póki co nie jest tak tragicznie... ale w usa technicznie wyglada baardzo nieciekawie!!
|
|
Temat:
WINVEST
no i ważny moment... to że sąd oddali protest to raczej pewne, mniej pewne jak zachowa się kurs? dzisiaj bardzo dziwnie było i po lewej i po prawej. Zatem czy jazd na małych obrotach do 0,59, czy pompka na 0,80 i wysoka kreska na wolumenie...  ??????
|
|
Temat:
MIDAS
Pisałem ze technicznie podobny do CDred, bo tak jest.Podzielam jednak zdanie kol. IRFY'ego, max to 1,80 chć myslę że jutro bedzie podobnie jak wczoraj z CDred. Podjazd pod 1,44 i w dół. Pytanie jak daleko, ale nie nizej niż 1,30, moim zdaniem, na tym poziomie dzisiaj była potęzna wymiana papieru. Mam wrażenie nieodparte ze tu sie historia taka jak na CDred powtórzy jesli chodzi o kilka najbliższych dni, z tym że CDred po wejsciu na poziom powyżej siedmiu jakiś czas tam pozostanie, Midas natomiast po rótkim stopie skoczy na te 1,80 a potem zjedzie i to dość znacznie, generalnie przyjąłem poziom 1,30 za tą dolna granicę. Potem PP, emisja i wszystko zalezy od informacji, jakimi nas będzie pan ZSŻ raczył, tzn. jaki bedzie i w czym miał interes. Zapowiedział ze bedzie zwiększał udziały do końca 2012, nie określił jednak do jakiego poziomu. Jesli to bedą takie ilosci jak w przypadku wezwania to śmiechu warte... jesli zaś zrobi to przy okazji emisji.... to odpowiedź jest raczej jedna... teraz podbijanie kursu, upchnięcie na górce ile siem da i zjazd, by bez większego uszczuplania kapitału własnego odrobić to co juz zainwestowane i zwiększyć udziały na dołku przez przejęcie akcji nowej emisji, ostatecznie tych PP trochę będzie miał... nie? Ja bym na jego miejscu tak zrobił. Ostatnie dni konsolidacji moim zdaniem to było na siłę ściaganie kursu do poziomu 1,1, i tzw testowanie cierpliwości drobnych akcjonariuszy. Ja przetrwałem, chociaż trudno było jak patrzyłem na skotana czy ganta, ale bałem się że mi ucieknie ten midas... czy isę opłacało? Jak widać mogłem po drodze grać na skotanie i gancie, zarobic tu i tu i jescze wsiąść na MDS spowrotem.... no cóż... tak cholernie bałem się że nie bedę miał racji... ach ten umysł ludzki, ale tak to jest jak traci się czujność i umysł rządzi człowiekiem a nie człowiek umysłem.
|
|
Temat:
MIDAS
ZIBI - POLSAT I WSZYSTKO JASNE!!! godz 18.04 info: Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna ("Fundusz") informuje, iż otrzymał od spółki Mobyland Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Mobyland"), zawiadomienie o złożeniu, w dniu 23 stycznia 2012 roku, przez Cyfrowy Polsat S.A. ("Cyfrowy Polsat") zamówienia nr 2 ("Zamówienie") do Umowy z dnia 15 grudnia 2010 roku dotyczącej zasad współpracy pomiędzy Mobyland a Cyfrowym Polsatem w zakresie związanym z zapewnieniem świadczenia usług transmisji danych przez Mobyland na rzecz Cyfrowego Polsatu ("Umowa"). Na podstawie Zamówienia, Cyfrowy Polsat zamówił pakiet danych w usłudze bezprzewodowej transmisji danych w sieci Mobyland, o wielkości 13 milionów gigabajtów i łącznej wartości 103.034.880 zł (słownie: sto trzy miliony trzydzieści cztery tysiące osiemset osiemdziesiąt złotych) powiększonej o podatek VAT, w wysokości wynikającej z przepisów prawa. Ww. wartość Zamówienia zostanie rozliczona w 12 równych, miesięcznych ratach, płatnych na podstawie faktur wystawianych przez Mobyland. Zamówiony przez Cyfrowy Polsat pakiet danych posiada gwarantowany okres ważności, wynoszący 36 miesięcy od daty złożenia Zamówienia, przy czym strony dopuściły w Umowie możliwość wydłużenia tego okresu. Zamówienie zostało złożone w związku z osiągnięciem zadeklarowanego w Umowie stopnia rozbudowy sieci telekomunikacyjnej Mobyland w liczbie 900 wybudowanych i zintegrowanych z siecią Mobyland na koniec 2011 roku stacji bazowych. Zgodnie z otrzymanym od Mobyland ww. zawiadomieniem, na dzień 29 grudnia 2011 roku, w sieci Mobyland funkcjonowały 1072 stacje bazowe. Fundusz przypomina, iż w ramach Umowy Mobyland zapewnia dostęp do usługi bezprzewodowej transmisji danych, realizowanej w Paśmie 1800 oraz Paśmie 900 w technologii LTE lub HSPA+. Umowa została zawarta na czas nieokreślony, a jej wartość definiowana jest na podstawie odrębnych zamówień wystawianych przez Cyfrowy Polsat, dotyczących zakupu usługi transmisji danych. kom espi zdz teraz wystarczy przeliczyć ile wyjdzie na akcję i mamy wielkość wzrostu midasa...
|
|
Temat:
MIDAS
jak widać sytuacja jest tutaj bardzo moim zdaniem zblizona do tego co do ostatniego wyskoku było na CDRED, chociaż otoczenie (nowa emisja) jest nieco inne. Ciekaw jestem czy jest szansa że ten scenariusz jaki był na CDred sie powtórzy???
|
|
niestety 6,10 nie zostało pokonane, czarna świeczka z otwarciem i zamknieciem powyzej wczorajszej CZ nie wróży fajnie... końcówka sesji rewaelacyjna dla DT, i nie powiem trudno było tego nie wykorzystać, niemniej już o 10.40 modliłem się zeby kurs wrócił na 6,10 zeby papier wywalić. niestety z DT juz nie miałem odwagi skorzystać... zobaczymy co bedzie jutro, obstawiam spadki... obym się pomylił, ale końcówka sesji moim zdaniem po stronie K nalezała do drobnych graczy po S do tych zamozniejszych.
AT przytoczone na szczycie strony potwierdza to co się stało.. tzn. watpliwości w nim przedstawione
|
|
TAAK, Sze.. Panstwa, ostatnia swieca jest nietypowa jak na formację froga, niemniej patrząc na całość wykresu odpowiada on teorii fraktali... nieprawdaż? powtarza się cyklicznie wygląd, wielkości tylko są rózne...
|
|
Irfy  z niecierpliwością oczekuje dzisiaj Twojego komentarza. Mimo wszystko mam wrazenie że tym razem scenariusz jest nieco inaczej pisany, przynajmniej patrząc od strony technicznej CHWILOWO OCZYWIŚCIE !!!!dzisiejsza notka, bo trudno to nazwać wywiadem, mimo wszystko zmieniła obraz wzgledem dotychczasowych obecnej, bo trudno jej tak w dalszym ciagu nie nazywać, formacji froga. Obyś choć raz się pomylił...  pozdrawiam No nie zdązyłem wysąłć i mam
|
|
Temat:
PETROLINV
oil stratę zmniejszył ale grupa stratę podwoiła rdr... (w przeliczeniu na papier jeśli cokolwiek umiem czytać z tych cyferek). Wszystko tutaj to spekulacje... nie wiemy ile wielki drukarz w rzeczywistosci ma tych akcji... i to jest jego atutem niestety. Powiązań kapitałowych jest siatka cała; nikozja, cypr, usa, rosja... Ile słupów stoi? kiedy maja polecenie sprzedać kiedy zebrać z rynku... HGW, ze tak napiszę.
Jedno jest pewne... do co najmniej końca przyszłego roku będą ciagnąć tą zabawę... chyba żeby ktoś im ją w jakiś sposób przerwał... chmmm pożyjemy, zobaczymy.
Irfy... jak na razie wychodzi na Twoje... niestety...
|
|
Dwie dziurki w nosie i granie na OILU skończyło się... spekulacje na forum zdaje sie też już nie maja sensu... Tragicznie to wyglada
|
|
Zastanawia mnie, jak prawo pozwala na taka działalność...? Tutaj tajemnica z uwagi na interes firmy jest sprzeczna z interesem akcjonariuszy. Wiem że piszę jak dziecko... ale moim zdaniem po czterech blisko latach takich manewrów firmy, powinien zostać powołany organ publicznego audytu, który jasno i w czysty sposób wyjaśni w co grają główni akcjonariusze i zarząd firmy. Coś w rodzaju giełdowej komisji śledczej...
|
|
IRFY
I tu mam wątpliwosci... Po tak długim okresie posuchy, może mu być mało i mało i mało... ostrożność jak najbardziej!!! Dzisiejszy dzień pokazuje, że może jednak rozgrywka polegać na zupełnie innym myku... jakim? Ja juz sie gubię!!!! Nie przychodzą mi do głowy żadne pomysły!!!! To co tu sie dzieje to tylko spekulacje i spekulacje...
Nie wiemy kto objął te akcje, za ile w rzeczywistosci itd. Zbyt mało danych poza tym że poszło 2 000 000 akcji w którąś stronę, o oficjalnym nominale 10zeta za sztukę.
To straaasznie wkurzające, ale moim zdaniem tu gra polega na totalnym niedoinformowaniu akcjonariuszy... Poruszamy sie jak we mgle... widocznosć nawet nie jeden dzień na przód.
|
|
BMPAG wróze mu takie wzrosty jak cormayowi, ale porównywanie stabilnej niemieckiej spółki kapitałowej z geszeftem Rysia.... dość moim zdaniem niefortunne
|
|
Zgadzam sie z kolegą EXAR, po przeczytaniu komunikatu w piatek doznałem identycznych wrażeń. Komunikat naciagany i nic faktycznie konkretnego nie wnoszący, tak jak komunikat o shyraku, opinia niezaleznego eksperta, wiercimy warstwy podsolne, betonujemy owiert, wznawiamy wiercenia, itd. itp. Jedna wielka kicha, co nie znaczy że papieru nie trzymam. Mam jedna cześć nienaruszalną, a resztą raz wychodzę raz wchodzę, ze zmiennym szczęściem ostatnio... jak to na GPW. jest tylko kwestia jak rozegrać to co teraz dokupione, na jakim poziomie wywalać? Tego nikt nie wie, bo jak juz tu wielu graczy pisało może byc róznie.
JESZCZE RAZ TYLKO CHCĘ TUTAJ ZAUWAŻYĆ!!!!
Sze Panstwa!!!! Emisja była pod Shyrak i gaz łupkowy!!!!
Tu nagle wyskakuja z Koblanami!!!!! O CO TU BIEGA?????? O Shyraku cisza... cisza... cisza...
|
|
IRFY To sie nazywa klasa!!!!! Ale wracajac do tematu oila to nie rozumiem jednej rzeczy... cały ten nagoniony wzrost od lutego był na wyniki na shyraku, a tu ni z gruchy ni z pietruchy Koblany... Albo ja nie kumaty totalnie... albo RK tutaj wali kiełbachę... póki co stawiam na to drugie, męcze sie z papierem od marca... nie wywaliłem go nawet na ostatnich dwóch szczytach by być konsekwentnym... czy sie opłaciło? póki co nie, straty nie ma ale zysk taaki sobie... swoja drogą... to pytanie: kto melona wkłada na wzrostach tej spółki? Leszcz raczej nie, a emocje... za taka kasę... chmmmmmmm
|
|
No w tym przypadku właśnie technika zadziałała... był wyraźny podwójny sygnał cztery świece dwie białe zasłoniete jedna po drugiej w całosci czarnymi korpusami.
Uważam IRFY ze masz rację, niestety sypia scierwo na rynek... stad była moja uwaga o tym że pozostaje jedynie irracjonalna wiara w to że technika nie zadziała w tym przypadku. RK moim zdaniem to szaleniec zdolny dla kasy do wszystkiego... ciekawe czy kiedykolwiek mu sie do doopy dobiora za te numery z BIOTKIEM i Oilem... ale raczej nie... takie czasy niestety nastały.
|
|
technicznie jest baaardzo nieciekawie... cztery ostatnie swieczki baaardzo mnie niepokoją... dwa razy zakrycie całkowite białych swiec przez czarne korpusy... czy ktoś madry teraz moze to zinterpretować? Bo ja widz to baaardzo pesymistycznie... a jedyne co we mnie pozostaje to irracjonalna nadzieja... ze technika tym razem nie zadziała
|
|
gazownictwo.wnp.pl/petrolinvest-znalazl-gaz-na-glebokosci-prawie-6-km,141445_1_0_0.html oczekiwań ciag dalszy... powoli trace cierpliwość... czy RK o to właśnie chodzi????
|
|
Jakoś po dzisiejszych spadkach na naszym petrolku, nie ma chetnych do pogaduch. Twierdzę dalej, że podbierają akcje z rynku... nawet jesli scenariusz miałby być taki jak powyżej, co jest dość prawdopodobne.... chmmm, to sie bedzie opłacać.
Moim zdaniem oil jeszcze może zahaczać o poziom 8 zeta... i wracać pod 10 kilka razy a co potem? RK i Bóg raczy wiedzieć.
|
|
no to moim zdaniem mamy podbieranie akcji z rynku technicznie wyglada jak na razie dobrze, długi dolny cień, otwarcie z luka i powrót pod CO... nastraja optymistycznie
|
|
No to teraz co? Warunkowe podniesienie kapitału... RK zadecydował, Obama przyjeżdża pogadac o gazie łupkowym... no to czekamy dalej... no i spekulujemy, spekulujemy...
W projektach uchwał na WZA mowa była o emisji w widełkach 20-30 mln nowych papierów. Zarząd Petrolinvestu zarekomendował, aby była to maksymalna przewidziana w projekcie uchwali liczba.
Głosów "za" oddano blisko 5,64 mln, czyli 93,8 proc. głosów, biorących udział w głosowaniu. Oznacza to, że za podwyższeniem kapitału oddano głosy z akcji należących do Ryszarda Krauzego oraz podmiotów z nim powiązanych (Prokom Investments oraz Osiedle Wilanowskie), a także z papierów należących do cypryjskiego funduszu Faxfleet.
Po informacji o decyzji WZA kurs Petrolinvestu spadł z poziomu 10,1 zł do około 9,8 zł.
|
|
Temat:
MARSOFT
no spekuła najprawdopodobniej
|
|
No sens może być taki: jesli odwiert pozwoli na eksploatację, to wykonamy nastepne, żeby zwiększyć wydobycie, poza tym są jeszcze Koblany i parę innych miejsc gdzie wiercą. W poprzednim poscie zacytowałem cele jakim ma słuzyć emisja nowych akcji. Tak jest to niejasne... Poza tym co do wznowienia wierceń, to w którymś z komunikatów Pudelek informował o wznowieniu wierceń... tak ok. 2 tyg. temu.
|
|
No i badź tu madry... Juz jest ropa, której jeszcze nie ma. Podjęcie niniejszej uchwały w sprawie emisji warrantów subskrypcyjnych, warunkowego podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, wyłączenia prawa poboru dotychczasowych akcjonariuszy Spółki oraz zmiany statutu Spółki dokonywane jest między innymi: (i) w związku z koniecznością zabezpieczenia środków finansowych niezbędnych dla przejścia z fazy 1 – prace poszukiwawcze na odwiercie Shyrak – 1 do fazy 2 projektu, czyli eksploatacji potencjalnego złoża Shyrak poprzez zapewnienie koniecznej infrastruktury wydobywczej dla oczyszczenia i magazynowania wydobywanej ropy naftowej, zagospodarowania towarzyszącego ropie naftowej gazu ziemnego oraz przygotowania ropy do transportu, (ii) w celu przyspieszenia gotowości do świadczenia w ramach spółki zależnej Silurian Sp. z o.o. usług związanych z poszukiwaniem gazu łupkowego w Polsce, m.in. poprzez umożliwienie pozyskania przez nią najlepszych światowych technologii i urządzeń służących świadczenia tychże usług, (iii) w celu pozyskania i komercjalizacji technologii przetwarzania odpadów z tworzyw sztucznych na komponenty paliwowe lub w energię, na rynku krajowym i rynkach zagranicznych, w tym zwłaszcza na rynkach Azji, (iv) w celu umożliwienia akwizycji na rynku podmiotów i praw, które są zbieżne z obszarem aktywności Spółki, a które to akwizycje miałyby na celu zwiększenie pozycji Spółki i przyczyniły się do osiągnięcia celów ekonomicznych; pozyskane w ten sposób nowe, obiecujące projekty inwestycyjne powinny w relatywnie krótkim czasie przyczynić się do wygenerowania dodatnich przepływów pieniężnych oraz (v) w celu umożliwienia spełnienia warunków zawieszających umowy zwartej z francuskim koncernem Total w sprawie wspólnych inwestycji na złożu Koblandy w ramach największej koncesji Grupy PETROLINVEST w Kazachstanie – OTG. Taaak cos j  ednak optymizm gasnie po przeczytaniu tego.  Celów kilka... pytanie ile zostanie z tego jeśli Shyrak będzie ostatecznie wtopą?
|
|
Qbek napisał(a): Kurs winduje coraz wieksza rzesza graczy wierzacych, ze to juz jest ten moment i Petrol lada dzien dokopie sie do ropy. A RK moze wlasnie teraz pozbywac sie akcji wiedzac juz ze ropy nie ma - to mogly byc te "strzaly", ktore spowodowaly gwaltowne spadki 14 i przed poludniem 15 kwietnia - wystarczy spojrzec na wykresy intraday.
Krotko mowiac - na dwoje babka wrozyla. Moim zdaniem to kurs jest trzymany sztywno za mordeczkę w przedziale 9,85 a 10,50 i tak będzie do infa, które jednak podane zostanie po WZ... żeby cena emisji miała pokrycie w wycenie na parkiecie. Na wspomnianych dołkach akcje były skupowane. Zwróćcie Państwo uwagę, ze dzisiejsze obroty jak na naszego pupila nie były imponujące. Natomiast jakos tak dziwnie obroty znacznie wzrosły na tych dołkach 8 zeta i 9,85. To mi wyglada jednak na zbieranie akcji... które jakby nie patrzeć były w dobrej cenie w stosunku do ceny emisyjnej tych, które maja byc emitowne po wlanym. Co do pakietówki... nie wiem czy czegos nie poprzekręcam, ale jak mnie pamiec nie myli to kilka tygodni temu ktos obejmował walorki oila po 8 zeta z pewnymi zastrzerzeniami. Dokonując pewnych obliczeń mozna zaobserwować w tej pakietówce takie zaleznosci miedzy jej ceną a tym co dzieje sie na rynku: 9,11-8=1,11 1,11*1,7= 1,89 1,89+1,11=3,0 a 9,11+1,89=11,00 czyli nasz magiczny opór. 1,11 to ok 30% z 3 1,89 to ok 70% z 3 (te groszowe niescisłosci moga wyniać z jakichś uwarunkowań opiewających zawarcie transakcji... np.) 1kk * 1 zeta= 1kk zeta było nie było. 1kk * 2 zeta= 2kk zeta. No daj mnie wielki woodu GPW takich zysków bez specjalnych kosztów, ubezpieczeń, zusów, umów zatrudnienia itp. w kilka tygodni. No to na tyle wsadzania kija w mrowisko... oczywiście to grubymi nićmi szyte hipotezy, zatem prosze owyrozumiałość i łaskawe potraktowanie powyższych domniemań. OT TAKIE
|
|
matmat napisał(a):Bo jak kurs będze poniżej ceny nominalnej akcji to raczej nie uchala podwyższenia kapitału w drodze emisji Dokładnie uważam tak jak Hipopotam, tu jest cały numer... utrzymać kurs rynkowy na poziomie ceny emisyjnej, "dokapitalizować" firmę i potem uwolnić kurs. Przy okazji, jeżeli są pewne, nie jakieś tam, ale pewne przesłanki na wzrost, zebrać po najniższej z możliwych cenie, możliwie jak najwięcej papieru z rynku, puścić potem info gwarantujące wzrost, dać im urosnąć i spuszczać na rynek akcje z dużym zyskiem. Co to daje? 1. odzysk dotychczas wtopionej kasy, no i znacznie więcej kapitału na stworzenie infrastruktury niezbędnej do sprzedaży ropy. 2. pozostawienie sobie gwarancji na możliwość kontroli poprzez możliwość zwiększenia w dowolnym momencie swojego zaangażowania na WZ. Pytanie tylko przy jakim poziomie słupy pana RK zaczną spuszczać akcje na rynek? Ile mu wystarczy? Myślę że zrobi wszystko żeby ulica pokryła wszystkie dotychczasowe straty związane z przedsięwzięciem... a na ropie będzie spokojnie zarabiał od pierwszej baryłki
|
|
Zatem chapeau bas... nie znam się na tym, jedyne co mogę zauważyć... gaz jest medium ściśliwym, ropa raczej nie, zatem czy popełnię błąd w przypuszczeniu infrastruktura tańsza?
|
|
matmat napisał(a): Nie wiem czy śmiać sie czy płakać - na petrolu celowo zbili kurs z 400 zł na 10 zł aby zebrać z ulicy, cos długo zbierają i długo jeszcze zbierać będą
Nie z 400 tylko pod emisję z 11. Obroty podczas dwóch sesji na ostatnim dołku to 23,5 mln. akcji. Ktoś to kupował a ktoś sprzedawał... bo raczej nie przekładał z kieszeni do kieszeni robiąc przy okazji prezent biurom maklerskim z prowizji... No chyba, ze popełniam błąd bo myślę logicznie... A co do gazu, to myślę ze pierwszy odruch ulicy będzie identyczny... emocjonalnie spadkowy... potem dopiero jak podadzą ile firma na gazie może zarobić, ile musi włożyć, odejmą, dodadzą, spuszczą w rozumie podziela/pomnożą, uwzględnią współczynnik K (k...ego) zaczną się wzrosty... no ale gaz wymaga nieco innej infrastruktury magazynowo-transportowej... gazu statkiem się nie wozi chyba... AAA i kolego matmat... Rzumiem że nick mówi o matematycznym aspekcie twojej osoby... zatem dyskretnie pozwolę sobie zauważyć: zbiłby, kupiłby, zniżyłby, zawyżyłby i każde inne zrobił(by) pisze się razem
|
|
matmat napisał(a):Tak na marginesie gdyby RK miał faktycznie rope to ogłosił by to najszybcie jak tylko mozna. Nie ma najmniejszego sensu zbijanie kursu (tym bardziej, że walczy jak lew aby utrzymac kurs koło 10 zł na walne) bo i po co, jak po infie o ropie kurs poszybował by w okolice conajmnie 100 zł i zebrał by z ulicy nie drobna a grube. Na petrolu nic sie nie zmieniło szukają i maja nadzieję, że znajdą i tak jest od lat i od lat ludzie maja nadzieję że zarobią i snuja różne teorie, ale jak na razie to generalnie wieszość traci i tak jeszcze będzie.  gdzie w tym stwierdzeniu logika? zbiera sie przed wzrostem a nie jak skoczy z 10 na 100... po 100 to sie sprzedaje... chyba ze nie rozumiem zasad inwestowania... staram sie zawsze kupić taniej i sprzedać drożej... a nie kupować na szczycie.
|
|
zjk napisał(a):Czyli zapewne czesc tych akcji wyplynie na rynek,- co moze sugerowac dalsze deprecjacje kursu petrolinvesta. Nie zgadzam się z tym... uważam że ropa jest, a wszystkie te ruchy tylko to potwierdzają. Śmiem twierdzić że info o ropie będzie tuż po walnym na którym zostanie uchwalona decyzja o emisji. Moim zdaniem kurs został celowo zbity bo rósł zbyt szybko... a z ulicy też trochę wato zebrać poniżej ceny emisji. Uważam ze to info, to dobre info... RK wiedział że ulica zareaguje z opieszałością i niedowierzaniem, zacznie spekulować najpierw a potem dopiero wyciągnie wnioski bez podbudowy emocjonalnej. Mimo to zbił kurs, tak na wszelki wypadek, korekta i tak się należała, niemniej nie tak głęboka, tzn. w okolice 8 z 11 niemal. Uważam, że kolega "Hipopotam" słusznie podsumował dzisiejsze info i spekulacje dotyczące zaangażowania RK w projekt wydobycia.
|
|
Też mam takie wrażenie... RK jak podejrzewam nie lubi porażek, jak każdy z nas, a dostaje mu się przez ostatnie parę lat... właśnie za porażki. Zatem nie pozostaje nic innego jak czekać... razem z nim w tym wypadku, lub stać z boku i obserwować rejs... RK jest sternikiem... każdy o tym wie, ale nikt nie musi wsiadać do jego łodzi, tym bardziej, że o sterniku wiadomo dużo...
|
|
No więc patrząc dzisiaj na notowania... moim zdaniem to nie owczy pęd. Tzn owczy może trochę biorąc maluczkich... natomiast OIL 3 razy odbijał się od wideł i za ostatnim razem ewidentnie został przytrzymany!!! Podczas równoważenia ktoś postawił Na S batona ponad 100 kilo za 8,70 zaniżając w ten sposób kurs. Oczywiście mali inwestorzy się rzucili do sprzedawania poniżej  . Zatem po mojemu sprawa jest jasna... poza tym w przeliczeniu na wartosc grupy jak wynika ze sprawozdania jest dwukrotnie wyższa na jeden papier od obecnego kursu. Zatem jest jeszcze zapasu. Uważam że okolice 10 będą kluczowym oporem i na tym poziomie dowiemy się czy ubieranie czy inwestowanie.
|
|
irfy napisał(a):@tulsidas :) nawiasem, zadałem Ci pytanie na wątku ADD, ale widzę ze go nie odwiedzasz.
|
|
NOOOO Serdecznie dziękuję!!!! W międzyczasie się tez jednak podoczytywałem o tych wartościach akcji. I wygląda to tak jak mi się widzi: Wartość księgowa akcji wynikająca ze skonsolidowanego bilansu to wartość, która najprościej ujmując, przypadałaby na jedną akcję gdyby znaleźć kupca na wszystkie podmioty GRUPY. - przypomnę że z raportu wynika iż jest to kwota 18,90. Wartość księgowa wynikająca natomiast z jednostkowego bilansu, czyli jak rozumiem dla samego OIL'a to 31,21, czyli pan RK sprzedaje majątek należący tylko do petrola, a każdy akcjonariusz za jeden papier otrzymuje w/w kwotę. OCZYWISCIE TO W WIELKIM UPROSZCZENIU  Co do strat. skonsolidowana strata na jedną akcję, czyli jak rozumiem dla całej grupy spadła z 31,08 pl-na w 2009 na 4,49 w 2010 a jednostkowa strata spadła z 24,48 pl-na w 2009 na 1,11 w '10. TAK!!! rzeczywiście nie wziąłem pod uwagę, że wstrzymano wiercenia co rzeczywiście w znacznym stopniu niewątpliwie wpłynęło na ograniczenie kosztów w 2010. Zastanawia mnie jednak to ze o ile dla całej grupy spadek siedmiokrotny to dla samego OIL'a w porównaniu z grupą aż 22 krotny nie jestem aż tak zorientowany, ale to zdaje się Prokom zabezpiecza tyły niedochodowemu jak dotąd OIL'owi a nie odwrotnie, zatem na moja logikę te proporcje powinny być odwrotne... no ale to na moja logikę i mój stan wiedzy.Zatem jak mam sobie to tłumaczyć?
Pozdrawiam wszystkich rzeczowo dyskutujących forumowiczów i dzięki. p.s.: BYŁO NIE BYŁO TECHNICZNIE PÓKI CO JEST PIENKNIEM!!!
|
|
Frog napisał(a):DT - day-trading. Spekulacja polegająca na kupowaniu i sprzedawaniu tego samego dnia. No cóż może i spekulacja... moim zdaniem to korzystanie z podstawowych praw AT tylko w bardzo ograniczonych interwałach czasowych. Słowo spekulacja ma wymowę dość pejoratywną, szczególnie dla tych co pamiętają czasy komuny Moim zdaniem jest to takie samo inwestowanie... chociaż nie lubię tego określenia jeśli chodzi o giełdę, moim zdaniem to gra!!! No cóż póki co merytoryki na tym wątku niewiele w ostatnich wypowiedziach, wszystko to OFF TOPY Państwo YNFESTORSTFO...  . Może jednak ktoś mądry, daleki od chęci udowadniania swojej racji w emocjonalny sposób będzie uprzejmy odnieść się do moich skromnych wypocin
|
|
Temat:
MANYDEV
irfy napisał(a):@Czeko. Malusieńki free float, większość akcji skumulowana w rękach członków jednej rodziny. Jesli free float 44% to malusieńki free float, zatem jaki ff jest dla kolegi zadowalający???
|
|
Temat:
MANYDEV
Na tym ostatnim wybiciu ADD nieźle zarobiłem... spółkę obserwowałem od dwóch tygodni. Co do tego co się teraz dzieje, też jestem czujny właśnie z uwagi na ten wolumen no i to że notowania idą poziomo z tendencją wzrostową, mało tego od kilku dni stoją zlecenia zakupu po 1,43 w ilości ponad 50 kilo i nic nie wskoczyło po tej cenie od ok tygodnia po ostatnim skoku w górę. Obstawiam tu nieśmiało jednak zmianę tendencji na wzrostową... albo... no cóż szansę na następny zarobek min 15% w jeden dwa dni.
|
|
Witam, Zaglądam na wątek bo zdecydowałem się zagrać na OIL'u po wielu oporach i analizie tego co się tam dzieje. Kryteria decyzji były następujące: - jeśli uważnie będę śledził notowania to jeśli nie zyskam to wyjdę na 0 grając na DT. (póki co działa) - porównałem sobie zdarzenia jakie miały miejsce rok temu i to co się dzieje teraz, jeśli chodzi o notowania. - zajrzałem też w ostatnio opublikowany raport finansowy, choć nie jestem w tym biegły i przemawiają do mnie jedynie ogólnikowo te cyferki(gram w oparciu o doświadczenia AT). - no i oczywiście przeglądam infa dotyczące odwiertu i spółki.
Wnioski mam następujące: - info moim skromnym zdaniem jest wiarygodne, chociażby dla tego że pan RK jest pod lupą KNF-u, i myślę że w obecnej chwili taki numer to dla niego zbyt duże ryzyko, no chyba że oszalał, co jest możliwe, bo zdarzyło się to pewnemu politykowi po kwietniowej katastrofie. - porównując ten wzrost z tym, który miał miejsce rok temu, jest on znacznie bardziej wyważony, optymizm jest i owszem ale tym razem nie ma on moim zdaniem znamion pędzącego w przepaść stada owiec. Po pierwszym skoku i korekcie wartość akcji systematycznie rośnie przy malejącym wolumenie i jest na bieżąco korygowana po każdym gwałtowniejszym skoku w górę. Pozwala to jak już zauważyłem na stosunkow o o bezpieczną i efektywną grę na DT. - czytając raport, niestety jako kompletny laik widzę co następuje: strata jest mniejsza niż przed rokiem o ok.40%, przychody dwukrotnie większe, strata na jedna akcję prawie ośmiokrotnie mniejsza. - wartość księgowa znacznie przewyższa obecny kurs. Zatem poziomy na których poważnie będę rozważał czy dalej grać na tym papierze to poziomy: 8,80 zeta, potem 10,20 zł, no i 12 złotych jako kluczowy opór.
Jak już zauważyłem wgryzanie się w bilanse i rachunki budzi we mnie odruchy wskazujące na zaburzenia trawienia... toteż zastanawiam się jedynie nad tym skąd wynika różnica w wycenie wartości księgowej na jedna akcję wynikającej z bilansu; czyli 18,90 wobec Wartości księgowej na jedna akcję wynikającej z rachunku zysków i start; czyli 31,21 zeta????
Rozumiem z moja logika może wydać się nieco naiwna niemniej chętnie zapoznam się z konstruktywnymi uwagami co do jej toku.
|
|
Temat:
VRG
Kamil Gemra napisał(a):Dzisiejsza sesja niestety neguje wczorajszą długą białą świeczkę. Zobaczymy co dalej. Jedno jest pewne - na Vistuli coś zaczyna się dziać. No właśnie... coś się podziało, prezes publicznie okazał zdziwienie, że kurs rośnie... i to mnie zastanawia, tak jak by się chciał zabezpieczyć przed posądzeniem o spekulacje... uderzono w stół, nożyce się odezwały, kurs powrócił do poziomu wsparcia dość mocno go testując. Chętnie poznam opinie po dzisiejszym dniu parkietowych zmagań na VST.
|
|
Temat:
Onesano
Śmierdzi mitu spekułą... chcę się mylić, zobaczymy
|
|
Temat:
IZOLACJA
Ekspert napisał(a):Na spółkach Patrowicza tylko AT się liczy a tutaj wygląda ono bardzo korzystnie z perspektywą olbrzymiego wybicia w najbliższych dniach. I na tym wątek się zakończył... dawno trochę ale i wielkich zdarzeń tu nie było. może teraz sie coś podzieje... Właśnie patrząc na AT... Pozdrawiam wszystkich graczy
|
|
Temat:
URSUS
Na wykresie widać, że kurs rysuje trójkąt symetryczny z malejącym wolumenem na spadkach i rosnącym przy szczytach. Powoli kończy zbliżamy się do apexu, więc wypadałoby aby kurs się określił Cicho tu jakoś siem zrobiło... No kurs się określił. Wiernie siedzę na tej spólce z usrednionym kursem 1,75 Dzisiaj coś się podziało ale niestety jeszcze nie rozumiem tego Jeśli jest tutaj ktoś z doświadczeniem, kto może wyjaśnić ten nagły wzrost obrotów przy kontynuacji spadku wartości papieru... Ipopema niedawno zwiększyła swój udział w WZA... o Grand Tigerze cisza, papier leci w dół a tu dzisiaj takie podbieranie/zrzucanie??????? od 11 pakiecikami od 1000 do 6000 sztuk za wyjatkiem trzech transakcji powyżej 10000. No zgłupiałem... Chętnie poznam zdanie wyjadaczy.
|
|
Temat:
08OCTAVA
buldi napisał(a):Wygląda na to że ta ostatnia świeczka to była podpucha tak jak i ten kit o nabyciu akcji. Raport masakra.
Tyle mam na ten temat do powiedzenia. Moim zdaniem to co się dzieje od 22.01 to wykup akcji. 08N ma 18 m-cy i 35 melonów na wykupienie akcji w przedziale od 0,10 do 2,69 za papier bo taki był najwyższy kurs podczas NWZA 14.12.09, kiedy to uchwalono wykup. Od 22.01 kurs schodzi poniżej 2,50 i nie może tego ograniczenia przeskoczyć. W ostatnim czasie, tj od powrotu do ceny 2,50 kurs jest utrzymywany na poziomie 2,38 do 2,44. Jeśli się mylę, chętnie poznam opinię wyjadacza. No chyba że ten nieszczęsny raport tak podziałał na graczy, ale w to śmiem wątpić.
|
|
Temat:
GANT
Czy gdzieś mogę dowiedzieć się jaki to może miec wpływ na dalszy kurs spólki i jego ruchy?  [/quote] Oki, źle zadane pytanie, jak rozumiem pozyskany w ten sposób kapitał, podnosi płynność finansową, z drugiej strony kapitał ten musieli kupić za odpowiednie pieniądze, które będa spłacać za, o ile pamiętam, dwa lata. Płynność finansowa ważna rzecz. Równie dobrze firma mogła skorzystać z kredytu bankowego długo lub krótkoterminowego. Czy w takim wypadku firma zyskuje na atrakcyjności w oczach inwestorów, czy nie. Pozyskanie środków wzmacnia firmę, przynajmniej do momentu ich spłaty, jednak nasuwa się drugie pytanie, czy zrząd potrafi efektywnie taką gotówką obrócić? Trzecia kwestia to czy i w jaki sposób świadczy to o kondycji firmy. Praktyczna odpowiedź przyjdzie jutro i później wraz z notowaniami, od strony teoretycznej jednak dalej nie mam pojęcia dobrze to czy źle. Swoją drogą zainwestowałem w akcje Ganta w oparciu o dane wyceny oraz potencjału zmiany kursu, które to dość istotnie zostały przeszacowane kilka dni temu.W związku z tym rozważam jakie skutki taka sprzedaż obligacji może mieć jeśli chodzi o wartość akcji a co za tym idzie, jakie decyzje ewentualnie podejmować. Pytanie nie brzmi - co zrobić? Pytanie jest też o to co się dzieje w praktyce, o to jakie w takim przypadku nastroje pojawiają się na rynku?
|
|
Temat:
GANT
WatchDog napisał(a):Tak, 29 nie 20. Czy gdzieś mogę dowiedzieć się jaki to może miec wpływ na dalszy kurs spólki i jego ruchy?
|
|
Temat:
ZREMB
Chętnie poczytałbym o tym jakie rokowania na wzrosty. Swoja drogą ni znajac się na fundamentach zastanawia mnie czemu rating Zre jest BBB- zr strzałka w dół, skoro firma ma sEVA dodatnie, jest niedowartościowana na wszystkich wskaźnikach no i tak się mieli w miejscu po ostatniej wzrostowej luce przy niewielkich obrotach. Mam nadzieję że taki komentarz osoby doświadczonej wniesie coś konkretnego do tego wątku i przerwie te jałowe przepychanki emocjonalne. Zakupiłem na podstawie AT parę dni temu trochę akcji ZREMBU i jestem ciekaw opinii wyjadaczy. Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
Kamil Gemra napisał(a):Wezwanie na akcje: Gram od niedawna, proszę o wyjaśnienie bądź skierowanie na odpowiednie linki odnosnie wezwania do wykupu, o co tu chodzi, jak to ma się do kursu? W dniu wezwania akcje skoczyły, potem po obniżeniu ceny wykupu ich wartość gwałtownie spadła. Czym i jak to się je?
|
|
Temat:
BOMI
nooo ja tam ORGR to nie widzę, no aleeee... tak, to co moim zdaniem sie kształtuje bardzo wyraźnie to spodek. czy się domknie... zobaczymy, póki co idzie dobrze patrzmy zatem na obroty.
|
|
witam, nooo trochę długo nieodwiedzana stronka przez graczy. O analizach raportów nie mam żadnego pojęcia, to co wypatrzę okiem laika, kompletnego świerzaka, to wszystko. Patrząc na raport roczny nie wydaje się najgorszy, pomimo mniejszych przychodów. Właśnie przedwczoraj wszedłem w tą spólkę, na podstawie AT. Nie ukrywam, że z wielką niecierpliwością oczekuję komentarza fachowca. :-)
|
|
hajdi87 napisał(a):wujek_staszek napisał(a):Kto się odważy podać teraz jakiś opór? wolny jak ptak... teoretycznie. 3,50?? ot i wyjaśniło się, 3,26 odbiło się jak od ściany... ale poczekajmy na tych co zejdą pobici z OIL'a i zapragną odrobiny spokoju.
|
|
buldi napisał(a): kliknij, aby powiększyćŚwieża sprawa. Cytat:08OCTAVA: Rozpoczęcie Programu Nabywania Akcji Własnych 2010-03-17 15:00:58 No i właśnie to powód dla którego nabyłem dzisiaj akcje spółki. Również AT wyglada interesująco choć moim zdaniem spółka nie wyszła jeszcze poza kanał trendu spadkowego. Istotnym wydaje mi się pokonanie oporu w okolicach 2,50. Jeśli to zostanie pokonane z pomocą wielkiego Woodu gpw  , dalsza jazda na pn do 2,70 nie powinna stanowić problemu. Poza tym już za długo paczę sobie żeby nie spróbować szczęścia a okolicznosci wydają się nadzwyzczaj sprzyjające.
|
|
buldi napisał(a):Pomijając ocenę ich wykroczenia, uprzejmie donoszę że ich strona nie została zamknięta. Tak się składa, że z ich konta demo korzystam do podglądu "innych" rynków w czasie rzeczywistym. Wszystko działa jak działało. Działają i maja się dobrze. Dałem się naciągnąć jedynie na 400 zeta, tak na próbę, doświadczyć. Kiedy miałem zyski i próbowałem zamknąć pozycje, komputer się zawieszał. ponieważ nie korzystam z profesjonalnych w 100% zabezpieczeń miałem też taki numer i to dwa razy że objaw był jakby zasilacz do laptopa padł. Od kiedy ich zablokowałem problemy się skończyły.
|
|
Temat:
URSUS
wujek_staszek napisał(a):Hej...mamy konsole na obecnych poziomach pod średnia 100-tygodniową przed dalszym wybiciem. Na razie jest bardzo dobrze. Zobaczymy jeszcze co tam w wynikach. Coś się dzieje, jakby czyszczenie gaźnika, nie mam jeszcze takiego doświadczenia, ale mam wrażenie że na naszej WFM-ce odleszczają patrząc na lewą stronę, ale po prawej też nie tak optymistycznie... pozostaje mieć nadzieję, że to dobieranie. Wielkość obrotów póki co jest obiecująca są niewielkie.
|
|
Temat:
URSUS
No to teraz chyba ja tu tak sam do siebie gadam... no cóż, czasem trzeba porozmawiać z kimś na swoim poziomie... ;-) ciekawe, ale mam wrażenie ze ostania świeczka (dzisiejsza) to młotek... czy spełni swoje zadanie i podbije kurs waloru... chyba zaczynam lubieć poniedziałki.
|
|
KropaX napisał(a):Chyba wszyscy czekają, aż c/zo=1 i c/wk=0,1 Zawsze może być niżej tylko czy warto czekać? Zgadzam się, spółka godna coraz baczniejszej uwagi... czujność i jeszcze raz czujność, technicznie wygląda dość dziwnie, chociaż od lutego 2009 widać w zasadzie 1 i 2 długoterminowego trendu wzrostowego... chmmm, moim zdaniem dopiero pokrycie luki z 12.02 potwierdzi takie spostrzeżenia. Na czuja patrząc powinno dojść do takiego pokrycia i wybicia, tym bardziej że rezerwy na niedowartościowanych walorach powoli się kurczą, po prawej coraz "intensywniejsza" zieleń, przy coraz czerwieńszych potencjałach zmiany na stckwatch'owych tabelkach. eśli zdążę to zakupię EFR
|
|
Temat:
URSUS
Następny test to 2,20, 2,00 obronione (konkretnie 1,99), i potem 2,30 i okolice 2,50. Patrząc wstecz to krótkoterminowo te 0,30 powinno być najpóźniej za 18 do 20 sesji. Patrząc jeszcze krócej oby Woodu gpw wypchnął do końca przyszłego tygodnia na 2,20  .
|
|
Temat:
URSUS
wujek_staszek napisał(a):Widać sam tu chyba jestem,sam do siebie gadam i sam zarabiam.  No to śpieszę się przywitać!  Wszedłem dzisiaj na pokład za 2zł od szt. Jestem bardziej technikiem niż fundamentalistą. Myślę ze na w20 i nie tylko muszą być większe spadki żeby gracze sobie o WFM-ce przypomnieli. Ale jestem dobrej mysli I fundamentalnie i technicznie wygląda na moje oko bdb. Dziś pożegnałem się z Bogdanką, może zbyt wcześnie ale 9% w 8 dni to syto. ACP niestety nie kupili za tyle ile chciałem ale jak tak dalej pójdzie to też wezmę rozwód bo zbyt wolno roś  nie. Teraz zatem czas odpalić z kopa starą dobrą wfm-kę i palić gumy na północ, oby jak najdalej w jak najkrótszym terminie.
|
|
Temat:
TRION
Niedzwiadek napisał(a):Daria napisał(a)::((((((( co bedzie dalej....
pomimo niezlych wskaznikow (oczywiscie pozornie - vide trion, techmex, kolastyna, polrest). Spolki, ktore sa w klopotach dosc czesto generuja pozytywne sygnaly AT nie po to, aby odpalac tylko, aby wciagac "leszczy". Dlatego AF jest potrzebna. A przynajmniej jakas pobiezna analiza raportow, ktora zapali czerwona lampke "nie kupuj, nie kupuj cos jest nie tak". Co dalej - rynek określi, ale widząc obroty to.....hmmm można podumać. Taaa... ...z tymi leszczami to prawda, wchodząc na giełdę w październiku 2009, zacząłem studiować teorie gry  . Ponieważ jestem inżynierem, bliższe sercu i wyobraźni są wykresy i krzywe niż słupki. Poza tym, jest dużo materiałów w necie i oczywiście całe teorie na temat tego, że świece są obrazem całości informacji o spółce, wraz z nastrojami inwestorów. Odrzuciłem zatem AF bo to nudne słupki, skoro świece i formacje świecowe, oraz trendy i obroty to lustro rynku. Bóg jednak czuwał, grałem tylko na wig 20 za wyjątkiem biotonu (bo tam tej gry no i świec nie rozumiałem). Potem jednak coraz bardziej łasym okiem zacząłem zerkać na inne spółki. I tak kiedy już zobaczyłem coś "godnego" (czytaj ZNTK)okazało się ze szczęśliwie BRE które miałem weszło w trend boczny. Coś kazało mi czekać na odbicie, (teraz bym nie czekał). W tzw. międzyczasie ZNTK odbiło że włosy mi dęba stanęły, "ale frajer" myślę o sobie. Niedługo potem zjazd i na forach gadki o upadłości. Od tego czasu zacząłem do analiz doczytywać infa o spółkach. Już zrobiło się jaśniej. Ostatnio trafiłem na stockwatcha, życie mi jakoś ten portal podsunęło, ot przypadek, choć ponoć ich nie ma  . I tu zaczynam doceniać AF, może też zacznę doceniać umiejętność analiz raportów Q i R... (póki co Altman, beta i sEVA oraz wyceny mi wystarczą wraz z coraz większą praktyką w AT) ...ale kto wie? Leszczem nie zostałem póki co, opatrzność, rozsądek no i obawy przed niezrozumiałym. Wiem jedno, jak zrozumiem te spekuły to spróbuję, póki co czytam uważnie tutaj WD i pozostałych, i wiem za co zapłaciłem. Dzięki.
|
|
|
|
Temat:
GETIN
No i coś mi dzisiaj powiedziało dość  . 9% wystarczy. I tak długo czekałem... Myslę że będzie teraz zjazd na 9,30 a nawet 9,15. Jeśli będzie to trwało do piątku, w piątek warto odkupić akcje w tych cenach aby sprzedać je w okolicach 10,00, może jeszcze wyżej? Jeśli się mylę, cóż i tak zarobiony. Jeśli jednak nie... zarobiony będę podwójnie.
|
|
Dokładny opis realizowanej działalności operacyjnej zostanie zamieszczony w Jednostkowym i Skonsolidowanym Raporcie Rocznym za 2009 rok, których publikację Spółka planuje na 22.03.2010 roku, zgodnie z Raportem bieżącym nr 3/2010 z dnia 19.01.2010 roku."[/quote] I to cieszy!  Dzisiaj dołączyłem do grupy, mam nadzieję szczęśliwych posiadaczy walorów tej spółki. Analizując ją pod względem technicznym obraz jest na tyle obiecujący że w niedługim okresie będzie testowany opór na poziomie 76,56. Wszystko zależy od tego co wydarzy się jutro. Wielki woodu gpw spraw aby nie powtórzyła się sytuacja z 04.02 2010 i oby świeca jutrzejsza była zapowiedzią szybkich i dużuch wzrostów
|
|
Temat:
PGNIG
daydre napisał(a):Faktycznie dość interesująco to wygląda. Pod koniec ktoś wystawił spore pakiety na sprzedaż po 3,55, co daje trochę do myślenia. Chociaż patrząc na statystykę transakcji nie są to jakieś ogromne liczby.
Z wykresu dziennego rysuje się coś na kształt flagi, choć nie mam pewności czy dobrze to interpretuję. Przy wybiciu w dół teoretycznie kurs mógłby zjechać o 20 gr, choć po środku jest chyba całkiem sensowne wsparcie.
Jakieś sugestie? Bardziej ciekawą i rokującą formacją, która dzisiaj się ukształtowała jest krzyż harami, linia sygnału MACD pokrywa linię średniej kroczącej,RSI 43%, obroty dwóch ostatnich sesji wzrosły... chmmmm technicznie ciekawie, może odpali wrotki na północ.
|
|
Temat:
GETIN
X72 napisał(a):miałem wczoraj chwile żeby pogapić się w monitor i dochodze do wniosku że te 9zł już byłoby historią gdyby nie zlecenia koszykowe grających na wig20 Pewnikiem tak. Ale dzięki temu prawdopodobnie podczas szczytu korekty nasz gtn szedł w górę, co nie ukrywam pozwoliło czuć się dość komfortowo... Fundamentalnie spółka wzorowa, technicznie ostatnia świeca wróży wzrosty z uwagi na brak górnego cienia, tzn ze byczki nie powiedziały ostatniego słowa.
|
|
Temat:
GETIN
X72 napisał(a):Witam kolegów , dołączyłem do grona posiadaczy akcji Getinu , myślę że to chwilowy spadek i jednak przebijemy na stałe 9 zł
Mój optymizm nieco zelżał, nie sprzedałem po wybiciu do ok 9,50 licząc na dalsze zwyżki. Błędna decyzja i teraz cały czas jak na huśtawce. Żadne prognozy spekulacje AT w oparciu o formacje świecowe nie działają póki co. Oby to co się dzisiaj działo było zapowiedzią mocnego wybicia.
|
|
Temat:
GETIN
Czy ktoś potrafi wytłumaczyć to co tu się dzieje od miesiąca? jestem kompletnie zdezorientowany. Czy to jakaś spekuła? Te wahania są minimalne od siedmiu sesji, w granicach 1%.to co dzisisaj to dla mnie zdziwko do kwadratu.
|
|
Temat:
GETIN
Yuriy napisał(a):Panowie czy ta stabilizacja na getinie i dosyć dobrze zachowujący się noble bank to już efekt styczniowej fuzji?? Czy cena getinu nie jest za niska w stosunku do kursu noble?? Biorąc pod uwagę współczynnik po jakim będą wymieniane akcje to jest tutaj "mała rozbieżność" w cenie... I w związku z tym chciałem zapytać czy noble może teraz potanieć lub czy getin podrożeje? (mam akcje getinu) Witam. wykres jest baaardzo dobry jak na spółkę W20... przy ostatnich spadkach szedł w górę, teraz jest stabilny... Było info o zamiarze skupu akcji przez emitenta zamiast wypłaty dywidendy... może o to chodzi?
|
|
pop napisał(a):Teresa napisał(a):Nie chodzi tu raczej o kwestię zadowolenia (lub nie) z inwestycji. Chodzi o formę wyrażania swoich negatywnych emocji. Pani Tereso,racja bezdyskusyjna A co do techniki-to wcz.padlo b.ważne wsparcie na 55zł na zamknięciu i dziś widzimy konsekwencje...Jak Pani to widzi,gdzie się zatrzyma?Ja widzę nast.wsparcie dopiero na 50zł,ale może ktoś ma inne sugestie... Pomądrzyłem się i mam za swoje... sugestii brak, teraz modły do Wielkiego Woodu gpw o łaskę cudownego wzrostu  póki co trend jasny i klarowny, wzmocniony Przez Wuja Sama... ale cuda się zdarzają ostatecznie zostaje mi liczyć na te 0,25 wsp beta które brakuje mu do jedynki było nie było to aż 25%... bo obroty dnia dzisiejszego nadzieją raczej nie napawają, lub wywalić w czorty. A od dwóch miesięcy czekałem na te ww 55zł.
|
|
akkilles napisał(a):Cytat:Dzisiaj usiaki spisały się całkiem oki bo obroniły na SP500 1100 z odrobinką ponad. IMO dzis dalej nie pojadą. W najlepszym wypadku bedzie konsolidacja jesli maja dalej rosnac(w co wątpie), w najgorszym połyna z prądem Nooo to se pogwizdam... rewolucyjny spokój, teraz ja mam wojnę nerwów...
|
|
tulsidas napisał(a):akkilles napisał(a):WatchDog napisał(a):Na szczęście nauczyłem się z łatością wychodzić z papierów, których nie chcę. No to ci zazdrosze ja mam problem czesto z wysjciem jak pojdzie scnariusz nie po mojej mysli. Dzis sie zmobilozowałem i wywaliłem ACP, strata niecałe 2%. Dzis nowe dno - marnie to widze. Pewnie sprobuje sie pojawic w dogodniejszej chwili bo papier troche mnie korci. No i chyba za wcześnie. Jest duża nadzieja, ze na ACP formuje się właśnie gwiazda poranna, przed fixingiem była szansa na porzucone dziecko, ale to i tak bez różnicy. Jeśli w poniedziałek uformuje się biała świeca z CO powyżej CO z piątku... to ACP odleci na północ. Jest jeszcze jeden drobny szczegół, szansa na uformowanie porannej gwiazdy będzie tym większa im lepiej będą stały poniedziałkowe fiuty w USA  Dzisiaj usiaki spisały się całkiem oki bo obroniły na SP500 1100 z odrobinką ponad. Z tego co widzę to chyba nie analizujesz zbyt wnikliwie... a warto, myślę że w poniedziałek sprzedałbyś z niewiele większą stratą jeśli w ogóle, ale za to pozostawiłbyś sobie szansę na ewentualną odróbkę jeśli nie na całkiem całkiem zarobek AAA no i nie wiem czy w fundamentach sprawdziłeś przed wywaleniem papierów jak się mają podstawowe wskaźniki, ta spółka jest niedowartościowana... zatem ryzyko jest jeszcze mniejsze. Być może to ja dzisiaj kupiłem po 55,20 to co ty wysypałeś  pozdrawiam.
|
|
akkilles napisał(a):WatchDog napisał(a):Na szczęście nauczyłem się z łatością wychodzić z papierów, których nie chcę. No to ci zazdrosze ja mam problem czesto z wysjciem jak pojdzie scnariusz nie po mojej mysli. Dzis sie zmobilozowałem i wywaliłem ACP, strata niecałe 2%. Dzis nowe dno - marnie to widze. Pewnie sprobuje sie pojawic w dogodniejszej chwili bo papier troche mnie korci. No i chyba za wcześnie. Jest duża nadzieja, ze na ACP formuje się właśnie gwiazda poranna, przed fixingiem była szansa na porzucone dziecko, ale to i tak bez różnicy. Jeśli w poniedziałek uformuje się biała świeca z CO powyżej CO z piątku... to ACP odleci na północ. Jest jeszcze jeden drobny szczegół, szansa na uformowanie porannej gwiazdy będzie tym większa im lepiej będą stały poniedziałkowe fiuty w USA  Dzisiaj usiaki spisały się całkiem oki bo obroniły na SP500 1100 z odrobinką ponad. Z tego co widzę to chyba nie analizujesz zbyt wnikliwie... a warto, myślę że w poniedziałek sprzedałbyś z niewiele większą stratą jeśli w ogóle, ale za to pozostawiłbyś sobie szansę na ewentualną odróbkę jeśli nie na całkiem całkiem zarobek
|
|